Έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο, όμως τα αστέρια λάμπουν παντοτινά

Έπεσε η νύχτα στο Παλέρμο, όμως τα αστέρια λάμπουν παντοτινά

Κάποτε χαιρόσουν να βλέπεις τα ταλέντα της να «λάμπουν» στην Serie A. Πλέον υποβιβασμένη στην τελευταία εθνική κατηγορία. Η Παλέρμο λείπει αναμφίβολα...

Δεν έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η Παλέρμο έκανε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλά για τον τρόπο παιχνιδιού της και φυσικά για τους παίχτες που φόρεσαν την φανέλα της και πλέον πρωταγωνιστούν σε κορυφαίες ομάδες! Την καλύτερη περίοδο της ομάδας αποτελούν τα συνεχόμενα «πλασαρίσματα» εντός εξάδας επί τρία συνεχόμενα χρόνια!

Από τότε λοιπόν που η ομάδα προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία έχει μεγαλύτερη ποιότητα και η φανέλα έχει φορεθεί από τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα ο Λούκα Τόνι πέτυχε 20 γκολ τη σεζόν 2004-2005 , πριν μετακομίσει την Φλωρεντία, ενώ οι Αντρέα Μπαρτζάλι, Φάμπιο Γκρόσο, Κριστιάν Ζακάρντο και Σιμόνε Μπαρόνε κλήθηκαν (και κατέκτησαν) στο Παγκόσμιο της Γερμανίας το 2006!

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις επιτυχίες, η ομάδα του ιταλικού νότου έγινε «τροφοδότης» πολλών ομάδων ανά την Ευρώπη. Η Παλέρμο αποτέλεσε τον δίαυλο ανάμεσα στο ξεκίνημα μιας καριέρας και στην εκτόξευση προς την κορυφή. Η επιτυχία της ήταν η «ανανέωση» των ταλέντων που έφυγαν με παίκτες που κανείς δεν περίμενε την εξέλιξή τους στην Ιταλία.

Η «απότομη πτώση» της ομάδας αγωνιστικά αλλά και στις πωλήσεις, οδήγησε στον κίνδυνο να υποβιβαστεί αντί να παλεύει για την Ευρώπη την σεζόν 2012-13. Το πρώτο μίσό της σεζόν 2015-16 ήταν επιτυχημένο,όμως η συνέχεια τους βρήκε στην 16η θέση , ενώ την επόμενη χρονιά ήρθε η απόλυτη «κατρακύλα»…

Από τότε κατάφεραν να φτάσουν έως και την δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας παρά τις προσπάθειες τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Η φετινή χρονιά θα έβρισκε την αγαπητή σε όλο το φίλαθλο κοινό Παλέρμο, στην πρώτη κατηγορία, όμως οι διοικητικές παρατυπίες την οδήγησαν στην τέταρτη κατά σειρά κατηγορία των εθνικών πρωταθλημάτων, μετά από απόφαση της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Πολλές φορές σκέφτεται κανείς τι θα γινόταν… ΑΝ; Τι θα γινόταν λοιπόν ΑΝ η Παλέρμο είχε στην σύνθεσή της κάποιους η και όλους τους παλαιότερους αστέρες της;Πάμε να δούμε μερικά σπουδαία ονόματα που φόρεσαν την φανέλα των «νοτίων»…

Salvatore Sirigu:

Θέση: Τερματοφύλακας, Συμμετοχές με Παλέρμο:80, Ομάδα:Τορίνο

Ο Ιταλός προωθήθηκε από τις ακαδημίες της Παλέρμο και κέρδισε με την αξία του θέση βασικού στην πρώτη ομάδα από την σεζόν 2009-2010. Οι εμφανίσεις του προσέγγισαν την Παρί και ο Σαλβατόρε έγινε κάτοικος Παρισιού, όπου και κέρδισε 13 τρόπαια! Οι δύο συνεχόμενες σεζόν που δεν ήταν στα βασικά πλάνα του προπονητή τον ανάγκασαν να φύγει και να «γυροφέρνει» με τελευταίο σταθμό της καριέρας του την Τορίνο.

Andrea Barzagli:

Θέση: Κεντρικός Αμυντικός, Συμμετοχές με Παλέρμο:165, Ομάδα: αποσύρθηκε

Για τον Αντρέα Μπαρτζάλι πήρε αρκετό χρόνο για να κάνε το μεγάλο όνομα και να συστηθεί στο ποδοσφαιρικό κοινό, όμως αυτό το κατάφερε με την φανέλα της Παλέρμο με την οποία αγωνίστηκε 165 φορές! Εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς για την εστία των συλλόγων του, αλλά και της εθνικής Ιταλίας, παίζοντας με το εθνόσημο για πρώτη φορά λόγω των εμφανίσεων με την Παλέρμο. Την βοήθησε να εδραιωθεί στην Serie A όταν έφτασε ως πρωταθλητής Γερμανίας αποχωρώντας απότην Βόλφσμπουργκ. Στην συνέχεια δημιούργησε την αδιαπέραστη τριάδα (BBC) με τους έτερους συμπατριώτες του Μπονούτσι και Κιελίνι. Πλέον έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Simon Kjaer:

Θέση:Κεντρικός Αμυντικός, Συμμετοχές με Παλέρμο:65, Ομάδα:Σεβίλλη

Ένας ακόμα θηριώδης αμυντικός που μετακόμισε στο Παλέρμο και μέσα από τις παρουσίες του κέρδισε τόσο την αγάπη του κόσμου, όσο και την εκτόξευση της αξίας του στο «ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο». Ήρθε ως νέος από την Μίτιλαντ με αρκετές αμφιβολίες, μπόρεσε όμως να καλύψει ικανοποιητικά το κενό που άφησε ο Μπαρτζάλι αφότου πήγε στην Γιουβέντους. Πριν τη Σεβίλλη αγωνίστηκε σε Λιλ, Ρόμα και Φενερμπαχτσέ. Ο Δανός στόπερ αποτελεί αναμφίβολα τον ηγέτης των Ανδαλουσιανών.

Javier Pastore:

Θέση:Κεντρικός Μέσος,Συμμετοχές με Παλέρμο:82, Ομάδα:Ρόμα

Το τμήμα σκάουτινγκ της Παλέρμο δημιούργησε ένα πολύ οργανωμένο δίκτυο στοχεύοντας ταλέντα από την Λατινική Αμερική, ιδαίτερα με την εδραίωση της ομάδας στην Serie A. Το 2009 ένας άσημος ποδοσφαιριστής από την Αργεντινή υπέγραψε με την Παλέρμο, έπειτα από τις τρομερές εμφανίσεις του με τις προηγούμενες ομάδες του, Ταγιέρες και Χουρακάν. Ο ελάχιστα γνωστός (τότε) Χαβιέ, λάτρεψε την Ιταλία και το πρωτάθλημά της και έγινε ένα από τα αστέρια της ομάδας παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο και έχοντας συμπαίκτη του τον Καβάνι! Μαζί με τον Σιρίγκου αποτέλεσαν τις πρώτες μεγάλες μεταγραφές της Παρί από τότε που την εξαγόρασαν οι Άραβες. Ο Παστόρε έμεινε δύο χρόνια, στην συνέχεια κέρδισε αμέτρητα τρόπαια με την ΠΣΖ, ενώ επέστρεψε ξανά στην αγαπημένη του Ιταλία το περασμένο καλοκαίρι,για λογαριασμό της Ρόμα.

Franco Vazquez

Θέση:Κεντρικός Μέσος,Συμμετοχές με Παλέρμο:109,Ομάδα:Σεβίλλη

Έναν χρόνο μετά την φυγή του Παστόρε η Παλέρμο κινήθηκε πάλι προς την λατινοαμερικάνικη αγορά. Αυτή τη φορά ο έτερος Αργεντινός Φράνκο Βάσκες υπερασπίστηκε την θέση του συμπατριώτη του επάξια, παρά τον υποβιβασμό του 2014. Όταν η ομάδα επανήλθε ο Φράνκο ήταν ακόμα στο ρόστερ της και με τις συνεχόμενες πειστικές εμφανίσεις κατάφερε να μετακομίσει στην La Liga και την Σεβίλλη, όπου και αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Josip Ilicic:

Θέση:αριστερός χαφ/εξτρέμ,Συμμετοχές με την Παλέρμο:107,Ομάδα:Αταλάντα

Η τακτική αναζήτησης υποτιμημένων παιχτών λειτούργησε και στην περίπτωση του Ίλισιτς. Ο Σλοβένος έγινε διακριτός από το τμήμα σκάουτινγκ των Ιταλών και ήρθε από ένα «ξεχασμένο» πρωτάθλημα. Αναμφίβολα ο πιο ταλαντούχος στην χώρα του, με ένα τρομερό αριστερό πόδι σαν…«σφυρί». Ο Ίλισιτς πέτυχε 25 γκολ, μοίρασε 18 ασίστ σε τρεις σεζόν στην ομάδα, ενώ το κοντέρ κατέγραψε 107 συμμετοχές. Το 2013 ανέβηκε βορειότερα για να αγωνιστεί στην Φιορεντίνα, ενώ σήμερα στα 31 του είναι παίχτης της Αταλάντα.

Paulo Dybala:

Θέση:Επιθετικός,Συμμετοχές με την Παλέρμο:93,Ομάδα:Γιουβέντους

Ακόμα ένα ρίσκο της ομάδας ξοδεύοντας 10 εκατομμύρια, το 2012, για την μεταγραφή ενός νεαρού ποδοσφαιριστή από την δεύτερη κατηγορία της Αργεντινής. Ο τότε πρόεδρος της ομάδας τον χαρακτήρισε ως τον «επόμενο Σέρχιο Αγκουέρο», με το ποσό που δαπανήθηκε να αποτελεί ρεκόρ συλλόγου!Ο Ντιμπάλα έκανε τα πρώτα μεγάλα παιχνίδια στην Serie B και προβιβάστηκαν στα «μεγάλα σαλόνια». Τότε η Γιουβέντους δεν άφησε τη ευκαιρία και τον έκανε κάτοικο Τορίνο, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Edinson Cavani:

Θέση:Επιθετικός,Συμμετοχές με την Παλέρμο:117,Ομάδα:ΠΣΖ

Ο μεγαλύτερος επιθετικός που πέρασε ποτέ από το Παλέρμο. Ο «killer» από την Ουρουγουάη έφτασε στον ιταλικό νότο το 2007 και παρά τον πρώτο χρόνο προσαρμογής (7 γκολ/40 συμμετοχές), έκανε δύο εκπληκτικές σεζόν με 27 γκολ στο πρωτάθλημα, κάτι που δεν άφησε αδιάφορη την Νάπολι. Ο Καβάνι λατρεύτηκε από τους Ναπολιτάνους. Τους επανέφερε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας σκοράροντας 104 γκολ σε 138 αγώνες ! Η ΠΣΖ έδωσε 55εκ. για να τον αγοράσει και είναι πλεόν ο αρχισκόρερ της γαλλικής ομάδας.

Andrea Belotti:

Θέση:επιθετικός,Συμμετοχές με την Παλέρμο:64,Ομάδα:Τορίνο

Το 2014 πήρε μεταγραφή από την Αλμπινολέφε με αμφότερο σκοπό της Παλέρμο να φτιάξει μια «τριπλέτα φωτιά» με τους Μπελότι, Ντιμπάλα και Βάσκες!Στα 64 παιχνίδια του πέτυχε 16 γκολ, ένας ικανοποιητικός αριθμός εάν αναλογιστεί κανείς ότι βρήκε την «ποδοσφαιρική του Ιθάκη» στην Τορίνο!

Αξίζει να αναφερθούν: Emiliano Viviano, Achraaf Lazaar, Matias Silvestre, Alberto Gilardino, Afriyah Acquah, Eran Zahavi, Andrea Raggi, Ezequiel Munoz, Jasmin Kurtic, Giancarlo Gonzalez, Abel Hernandez.

H Παλέρμο πάντοτε θα αποτελεί μια από τις πιο αγαπητές ομάδες του ποδοσφαίρου. Οι εκπλήξεις που προσέφερε στο φίλαθλο κόσμο ήταν ένα όνειρο για όσους αγαπούν το άθλημα. Τα ταλέντα που ανέδειξε έγιναν αστέρες και όλοι θα λησμονούν αυτές τις στιγμές…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ