Αποκάλυψη: Σκληρό μήνυμα στον ΠΑΟΚ από την UEFA για το FFP

Αποκάλυψη: Σκληρό μήνυμα στον ΠΑΟΚ από την UEFA για το FFP

Η νέα βαριά τιμωρία της Φενέρμπαχτσε για μη τήρηση των κανόνων του FFP αυξάνει την πίεση στον ΠΑΟΚ, ενόψει του νέου ελέγχου από την UEFA.

Εδώ και καιρό to10.gr είναι το μοναδικό μέσο που έχει αναδείξει το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ και το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τη φετινή, αλλά και τις επόμενες σεζόν. Ενα πρόβλημα με συγκεκριμένη ταυτότητα: Financial Fair Play (FFP). Με τη νέα βαριά τιμωρία της Φενέρμπαχτσε από την UEFA, για μη τήρηση των κανόνων του FFP και των οδηγιών που της είχαν δοθεί, να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στις τάξεις του Δικεφάλου του Βορρά.

Από τον Φεβρουάριο to10.gr είχε αποκαλύψει την επίσημη ενημέρωση της UEFA στον ΠΑΟΚ, ότι εάν δεν ισοσκελίσει έσοδα-έξοδα, με βάσει τους κανόνες του Financial Fair Play, έρχεται τιμωρία (σ.σ. για αυτό και δεν έγιναν μεταγραφές στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο).  Επίσης, αποκαλύψαμε ότι το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου των Ομάδων (CFCB), δεν είχε κλείσει τον φάκελο του ΠΑΟΚ και είχε καλέσει τους Θεσσαλονικείς για νέο έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία των οικονομικών στοιχείων.

Σε όλο αυτό το διάστημα ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να ξεφορτωθεί τα βαριά συμβόλαια που διαθέτει. Δεν έχει μπορέσει να βρει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο για τη νέα σεζόν, βάσει του οποίου να μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων του και εάν παρουσιαστεί ενώπιον της UEFA, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλάνο εσόδων/εξόδων, που δεν θα έχει «τρύπες» και από το οποίο θα προκύπτει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα ΑΜΚ από τον Ιβάν Σαββίδη. Διαδικασία που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την UEFA, ειδικά στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, έχει κάνει διαδοχικές Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου τα τελευταία χρόνια, λόγω τεράστιων ελλειμάτων στον ισολογισμό της ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ σύντομα θα κληθεί εκ νέου από την UEFA να αποδείξει ότι το πλάνο είναι σωστό. Και ότι τα νούμερα «βγαίνουν». Θα κληθεί να αποδείξει ότι έχει προσαρμοστεί στις επιταγές του FFP και ότι δεν συντρέχει λόγος να υπάρξει μεταγραφικό BAN (σ.σ. κάτι που ήταν πολύ κοντά τον Ιανουάριο), ούτε όμως κάποιο μεγάλο πρόστιμο, όπως στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσε.

Το παράδειγμα της Τουρκικής ομάδας και το γεγονός ότι θα πρέπει να πληρώσει 4.000.000 την επόμενη διετία, επειδή δεν τήρησε τους όρους του FFP και τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τους αρμοδίους της UEFA, θορύβησε τους υπεύθυνους του Δικεφάλου. Ετσι, στον νέο έλεγχο που θα γίνει από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της UEFA, το Δικαστικό Επιμελητήριο του Financial Fair Play, θα πρέπει να δείξουν την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και το πλάνο για την οικονομική «αυτονομία» της ΠΑΕ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Επειδή ο ΠΑΟΚ είναι στο… σημάδι της UEFA και βρίσκεται άτυπα σε… αναστολή η πιθανή τιμωρία του, θα πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικά βήματα. Να αποδείξει τα έσοδά του. Και να μειώσει τα έξοδα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μην γίνουν μεταγραφές με αγορά ποδοσφαιριστών. Με τον ΠΑΟΚ να στρέφεται, είτε στην ελεύθερη αγορά, είτε σε δανεισμούς.

Διότι το «μάτι» του FFP είναι πάνω στον Δικέφαλο. Και Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου των Ομάδων (CFCB) ετοιμάζει νέες… εξορμήσεις στις ομάδες που είναι στο σημάδι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ