Video analysis: Ο Γκαρθία αλλάζει τον Ολυμπιακό

Video analysis: Ο Γκαρθία αλλάζει τον Ολυμπιακό

Η μάχη του πρωταθλήματος έχει ανάψει για τα καλά και ο Ολυμπιακός επιθυμεί να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της κούρσας ως το τέλος. Ο Οσκαρ Γκαρθία δεν θέλει να απολέσει τα κεκτημένα και για αυτόν τον λόγο συνεχίζει τη δουλειά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του. Σε όλες τις […]

Η μάχη του πρωταθλήματος έχει ανάψει για τα καλά και ο Ολυμπιακός επιθυμεί να διατηρηθεί στην πρώτη θέση της κούρσας ως το τέλος. Ο Οσκαρ Γκαρθία δεν θέλει να απολέσει τα κεκτημένα και για αυτόν τον λόγο συνεχίζει τη δουλειά στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας του. Σε όλες τις γραμμές και όλους τους τομείς. Και ειδικά σε αυτόν της ανασταλτικής λειτουργίας και του transition.

Πέρα από τη δουλειά μέσα στο γήπεδο, λοιπόν, ο Ισπανός τεχνικός αποφάσισε να δείξει στους παίκτες του τα λάθη που κάνουν. Και αυτά που ο ίδιος θέλει να αλλάξουν άμεσα. Ετσι, οι συνεργάτες του επέλεξαν στιγμιότυπα από το πρόσφατο παιχνίδι των πρωταθλητών με τη Λαμία, επικεντρώνοντας στις λάθος επιλογές των Ερυθρόλευκων σε άμυνα και επίθεση.

Σε κάθε φάση που έδειξε ο Γκαρθία έκανε συγκεκριμένες (και προσωπικές) παρατηρήσεις στους παίκτες του. Εξηγώντας τους τι έκαναν λάθος και ποια ήταν η σωστή επιλογή.

Η ανάλυση ξεκίνησε με τα λάθη στην επίθεση. Ο Γκαρθία έδειξε μια φάση όπου ο Κέβιν Μιραλάς συνέκλινε πολύ προς τον άξονα, την ώρα που το ίδιο είχε κάνει (λανθασμένα) και ο Μάριν. Στον ίδιο χώρο κινούνταν ο Φορτούνης και ο Ανσαριφάρντ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός, να μην υπάρχουν χώροι και να χαθεί εύκολα η μπάλα. Ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού θέλει να συγκλίνουν και να παίζουν ένας εναντίον ενός οι ακραίοι επιθετικοί του. Αλλά από την άλλη ζήτησε να υπάρχουν σωστές τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο, ώστε να υπάρχει πλάτος -ειδικά κόντρα σε ομάδες που παίζουν κλειστά- και να δημιουργούνται χώροι.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ TRANSITION

Από εκεί και πέρα, ο Γκαρθία επέμεινε πάρα πολύ στο θέμα των αποστάσεων μεταξύ των γραμμών. Επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί το «Α» και το «Ω» στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα απαίτησε από την 4άδα της άμυνας να ανεβαίνει ψηλά όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε φάση επίθεσης, ώστε να βοηθούν και οι στόπερ στην πίεση και την κυκλοφορία της μπάλας. «Οταν κάνουμε επίθεση πρέπει να ανεβαίνουμε όλοι μαζί. Οι γραμμές πρέπει να είναι κοντά και όχι ξεκομμένες», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία προλόγισε την ανάλυσή του. Δείχνοντας πάλι επί μέρους λάθη που έκαναν ο Ενγκελς και ο Μποτία σε αυτό το σκέλος.

Οι αποστάσεις, βεβαίως, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης και σε ό,τι έχει να κάνει με την άμυνα. Με τον Γκαρθία να μην χαρίζεται στην 4άδα της επίθεσης. Μάλιστα έδειξε μία χαρακτηριστική φάση όπου Μάριν, Μιραλάς, Φορτούνης και Ανσαριφάρντ δεν γύρισαν πίσω όταν χάθηκε η μπάλα λίγο κάτω από τη μεσαία γραμμή. Επαναλαμβάνοντας ότι ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεχόταν πολλές ευκαιρίες φέτος, ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν, ήταν το γεγονός ότι οι γραμμές δεν ήταν κοντά. Με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να βρίσκουν διαρκώς ανοιχτούς διαδρόμους και μία άμυνα σε ανισορροπία.

ΑΜΥΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ…

«Οι επιθετικοί πρέπει να βοηθάτε την άμυνα. Πρέπει να τρέχετε γρήγορα πίσω για να μαρκάρετε ή να καλύψετε τον χώρο εάν χαθεί η μπάλα», επανέλαβε ο Ισπανός τεχνικός απευθυνόμενους σε όλους τους παίκτες της εμπροσθοφυλακής. Ενώ παράλληλα ζήτησε «έξυπνη πίεση» στους αντίπαλους αμυντικούς, ώστε να εξωθούνται σε λάθη και να κερδίζει την μπάλα ο Ολυμπιακός. Εδειξε, δε, σημεία του αγώνα με τη Λαμία, όπου οι φιλοξενούμενοι «έσπασαν» εύκολα το πρέσινγκ του Ολυμπιακού, ακριβώς επειδή έγινε, έντονα μεν, με λάθος τρόπο δε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ