Για ένα γκολ, για μία ασίστ…

Για ένα γκολ, για μία ασίστ…

Το πρωτάθλημα της Super League που ολοκληρώθηκε έφερε στην επιφάνεια νέα δεδομένα. Αμέτρητα ρεκόρ, γκολ και ασίστ. Αναλυτικά το «10» σας παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά και τις ομάδες που έκαναν τη διαφορά.

Και ποιος είπε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βγάζει πρωταγωνιστές;

Κάτι τέτοιο συνέβη τη σεζόν που μας πέρασε. Ομάδες και παίκτες έκαναν τη διαφορά, καθεμία και καθένας σε διαφορετικό τομέα. Από τον αρχι-σκόρερ Ελ Αραμπί, στον φουριόζο όταν έβλεπε εστία Αμρ Ουάρντα. Η επιθετική πληρότητα του Ολυμπιακού, ο… συγκάτοικος Παναθηναϊκός στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και ο… ασυγκράτητος Μάρκο Λιβάγια, έβαλαν την «σφραγίδα» τους τη σεζόν που μας πέρασε. Για τον λόγο αυτό το «10» σας παρουσιάζει αυτά που συνέβησαν τη περσινή σεζόν και έκαναν τη διαφορά είτε σε γκολ, είτε σε ασίστ, είτε και σε άλλες στατιστικές κατηγορίες.

Κανονική διάρκεια

«Τρύπησε» τα δίχτυα ο Ελ Αραμπί

Στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, πρώτος σκόρερ βγήκε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός επιθετικός του Ολυμπιακού, όντας σε… ασταμάτητη φόρμα δεν είχε θέμα να ξεκινήσει τα γκολ από την πρώτη αγωνιστική. Σύνολο 17 πριν τα πλέι οφ. Τη δεύτερη θέση πήρε ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό. Ο Ιταλός με 12 γκολ ήταν ο κύριος «εκφραστής» της επίθεσης των πρασίνων, αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Κάρολ Σβιντέρσκι. Ο φορ του ΠΑΟΚ πανηγύρισε 10 τέρματα και ήταν ο παίκτης που εμπιστευόταν- τουλάχιστον στην αρχή- πιο πολύ ο Αμπέλ Φερέιρα.

Την πεντάδα συμπλήρωσαν οι Χερόνιμο Μπαράλες (Αστέρας Τρίπολης) με επίσης 10 γκολ και ο Βίτορ Φιγκεϊρέδο του ΟΦΗ με ένα λιγότερο.

Βαλμπουενά σήμαινε πάσα και… γκολ

Βάσει στατιστικών ήταν φέτος μέσα στους καλύτερους πασέρ της Ευρώπης. Ο Γάλλος «μαέστρος» του Ολυμπιακού, Ματιέ Βαλμπουενά μπόρεσε και «τροφοδώτησε» 11 φορές τους συμπαίκτες του, οι οποίοι και δεν τον άφησαν με το… παράπονο. Μία θέση ακριβώς πίσω από τον πρώην μεσοεπιθετικό των Λιόν και Μαρσέιγ βρίσκεται ο αρχηγός της ΑΕΚ, Πέτρος Μάνταλος που μοίρασε 8 τέρματα στην ομάδα του.

Πιο βόρεια και στη Θεσσαλονίκη, εντοπίζουμε τους δύο παίκτες που πήραν την τρίτη και τη τέταρτη θέση. Εκείνοι δεν είναι άλλοι από τον Γιόσιπ Μίσιτς, ο οποίος έκανε τη διαφορά στον φετινό ΠΑΟΚ με 7 τελικές πάσες, όπως έκανε και ο Γιάννης Φετφατζίδης στην… αντίπερα όχθη τον Άρη, επίσης με 7. Την πεντάδα συμπληρώνει το «πολυβόλο» του Ολυμπιακού, Γιουσέφ Ελ Αραμπί που ξέρει να πασάρει επίσης εξαιρετικά δίνοντας 6 γκολ στους συμπαίκτες του.

Ο πασέρ… Μπουχαλάκης και τα λάθη του Ουάρντα

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης ήταν εκείνος που έδωσε τις πιο πολλές πάσες, αφήνοντας πίσω του αρκετούς παίκτες. Ο μέσος του Ολυμπιακού που έχει παρουσιάσει βελτίωση και σε αυτό το κομμάτι έδωσε συνολικά 290 πάσες, αφήνοντας πίσω του τον Νέϊρα του ΟΦΗ (248), τον Μίσιτς του ΠΑΟΚ (244), τον Μαντί Καμαρά πάλι του Ολυμπιακού (233), αλλά και τον Ματίγια του Άρη (221).

Επίσης είναι γεγονός πως όση παραπάνω ώρα έχεις τη μπάλα στα… πόδια σου τόσα παραπάνω λάθη και θα κάνεις. Το ρητό αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει ο Αμρ Ουάρντα, ο οποίος με τη φανέλα της ΑΕΛ δεν απέφυγε τα σφάλματα. Συγκεκριμένα, με 175 λάθη έκανε αυτό το… αρνητικό ρεκόρ στην κανονική διάρκεια, προσπερνώντας για 21 τον Μάρκο Λιβάγια (154) της ΑΕΚ. Την πεντάδα ολοκλήρωσαν οι Αραμπούλι (Πανιώνιος, 138), Μανούσος (Ατρόμητος, 136) και Λισάντρο Σεμέδο (ΟΦΗ, 132).

Στις… προσπάθειες για γκολ την τιμητική τους είχαν οι επιθετικοί των ομάδων, πράγμα λογικό. Οι Ουάρντα και Ελ Αραμπί με 65 και 53 αντίστοιχα προς την αντίπαλη εστία ήθελαν να πετύχουν τέρμα, ενώ ακολούθησαν και οι Μακέντα (51), Λουίς Φερνάντεθ (48) και Λισάντρο Σεμέδο (47).

Οι… κίτρινοι Λιβάγια και Ινσούα

Από τη νέα σεζόν θα είναι συμπαίκτες στην ΑΕΚ και σίγουρα μαζί στο φύλλο αγώνα και στο καταρτισμό των ενδεκάδων. Ωστόσο, οι Μάρκο Λιβάγια και Εμάνουελ Ινσούα έκαναν… παρέα και σε ένα ακόμα στατιστικό φύλλο του πρωταθλήματος. Εκείνο με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες. Ο μεσοεπιθετικός της Ένωσης, αντίκρισε 13 φορές την τιμωρία (σε πρώτη βάση) από τον διαιτητή, ενώ ο πρην αριστερός οπισθοφύλακας του Παναθηναϊκού 10. Όσες ακριβώς και οι Κόρμπος (Πανιώνιος) και Γιόχανσον (Παναθηναϊκός).

Πανηγυρισμοί με τέρματα και ασίστ από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ήταν οι ομάδες που σκόραραν τα περισσότερα γκολ και έδωσαν πολλαπλές τελικές πάσες. Το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς με 53 γκολ είχε την καλύτερη συγκομιδή, ενώ από την άλλη ο Αμπέλ Φερέιρα πανηγύρισε 50 γκολ για την ομάδα του.

Τη στιγμή που οι παίκτες έπρεπε να δώσουν την μπάλα, οι ερυθρόλευκοι και οι ασπρόμαυροι είχαν την υπεροχή. Οι Πειραιώτες με 35 ασίστ και οι Θεσσαλονικείς με 29 ήταν οι σύλλογοι που κέρδισαν αυτό το «άτυπο» βραβείο.

Κυκλοφορεί τη μπάλα ο Ολυμπιακός, το… χαλάει ο Πανιώνιος

Άλλη μία πρωτιά για τον Ολυμπιακό είναι στις ολοκληρωμένες πάσες. Ο Πορτογάλος τεχνικός της ομάδας του «λιμανιού» έχει… εκπαιδεύσει άριστα τους παίκτες στου στον τομέα αυτό πραγματοποιώντας 2010. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Παναθηναϊκός με 1533, ενώ μετά τον ΠΑΟΚ (1461) την έκπληξη έκανε ο ΟΦΗ (1396).

Από την άλλη ο Πανιώνιος είναι η ομάδα που είχε τα περισσότερα λάθη στην κανονική διάρκεια. Συνολικά, το κλαμπ της Νέας Σμύρνης υπέπεσε σε 1171. Στη δεύτερη θέση ήταν ο Άρης με 1133, ενώ η Ξάνθη «έδεσε» την τριάδα με 1130.

Πλέι οφ

Στα πλέι οφ δεν άλλαξαν και αρκετά δεδομένα από αυτά που ξέραμε στην κανονική διάρκεια. Στην ουσία το μίνι-πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε απλώς έμελλε να επιβεβαιώσει τα γεγονότα της κανονικής διάρκειας.

Εκείνος που έκανε τη διαφορά στα γκολ ήταν ο Γιώργος Μανούσος του Ατρομήτου που πανηγύρισε 5 τέρματα. Από κοντά ακολούθησαν οι Λουίς Φερνάντεθ και Νέλσον Ολιβέιρα που έβαλαν επίσης από 5. Αχμέντ Χασάν και Μαντί Καμαρά ήταν τα… πυροβόλα του Ολυμπιακού με 4 γκολ, ενώ ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είπε αρκετές φορές «ευχαριστώ» στα… ρεπό που του έδινε ο Πέδρο Μαρτίνς από τη στιγμή που είχε εξασφαλιστεί το πρωτάθλημα για τους ερυθρόλευκους και έμεινε στα 3. Ωστόσο, ήταν ο πρώτος σκόρερ (συνολικά) του πρωταθλήματος με 20!

Στις τελικές πάσες ήρθε στην… επιφάνεια ένας πρωταγωνιστής ακόμα. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Φάρλει Ρόσα του Παναιτωλικού που έδωσε 4 ασίστ σε 7 αγώνες, ενώ μία πίσω έμειναν οι Πέτρος Μάνταλος και Κώστας Φορτούνης που έδωσαν από 3 γκολ στους συμπαίκτες τους.

Δεν απέφυγε τα λάθη ο Λιβάγια, ο Φορτούνης έκανε «γερή» επάνοδο

Μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του (ρήξη χιαστών) ο Κώστας Φορτούνης επέστρεψε πιο δυνατός στα πλέι οφ. Δεν ήταν μόνο ο παίκτης από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό που έδινε τις περισσότερες πάσες σε σχέση με τους συμπαίκτες του -φημίζεται για το προσόν του αυτό- αλλά ήταν και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής των πλέι οφ στο κομμάτι αυτό θυμίζοντας τον καλό του εαυτό πριν πάθει αυτή τη σοβαρή «ζημιά». Από την άλλη ο Μάρκο Λιβάγια έπρεπε να ήταν πιο… προσεκτικός, καθώς υπέπεσε σε 66 λάθη. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό καθώς ήταν ο παίκτης που «κουβαλούσε» στις πλάτες του την ΑΕΚ στην προσπάθεια που έκανε στα πλέι οφ και η μπάλα ήταν συνεχώς στη δική του… πλευρά.

Ελ Καντουρί και Κουτρουμπής γνώρισαν… άριστα τους διαιτητές

Εκείνοι που έπρεπε να ήταν πιο πειθαρχιμένοι στο παιχνίδι τους ήταν χωρίς αμφιβολία οι Ομάρ Ελ Καντουρί και Γιώργος Κουτρουμπής. Ο μέσος του ΠΑΟΚ και ο αμυντικός του ΟΦΗ ήρθαν πολλές φορές σε επαφή με τον διαιτητή λόγω παραβιάσεων που έκαναν με αποτέλεσμα να αντικρίσουν και οι δύο από πέντε φορές την κίτρινη κάρτα σε αυτή τη φάση του πρωταθλήματος.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ τα «κανόνια» και οι… πασέρ

Οι ερυθρόλευκοι και οι κιτρινόμαυροι ήταν οι δύο ομάδες που σκόραραν πιο πολύ και έδωσαν τις περισσότερες τελικές πάσες. Συγκεκριμένα, οι παίκτες του Ολυμπιακού έβαλαν αθριστικά 21 γκολ στις αντίπαλες εστίες, ενώ ο Μάσιμο Καρέρα έδωσε συγχαρητήρια για τα 17 γκολ του συνόλου του.
Ακολούθως, οι Πειραιώτες είχαν πλουραλισμό στην επίθεση και ολοκλήρωσαν τα πλέι οφ με 15 ασίστ, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε πάλι ο «Δικέφαλος» με 9.

Υπεροχή ΑΕΚ και Ολυμπιακού στον «αέρα»

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό είναι οι διεκδίκηση της μπάλας στον… αέρα και ο τελικός αποδέκτης. ΑΕΚ και Ολυμπιακός ήταν τα δύο κλαμπ που στα πλέι οφ πήραν τις περισσότερες κεφαλιές. 22 οι παίκτες της Ένωσης και 19 οι ερυθρόλευκοι, δείχνοντας πως αμφότερες οι ομάδες έχουν παρουσιάσει τεράστια βελτίωση σε αυτό το «κομμάτι» του παιχνιδιού.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ