Ολυμπιακός : Το παραμυθένιο ταξίδι του Τοροσίδη (vids)

Ολυμπιακός : Το παραμυθένιο ταξίδι του Τοροσίδη (vids)

Ο Βασίλης Τοροσίδης έκανε σπουδαία καριέρα, με περισσότερους από 500 αγώνες στο ενεργητικό του και δεκάδες τρόπαια στη συλλογή του. To10.gr σας παρουσιάζει το παραμυθένιο ταξίδι του αγαπημένου «Τόρο» των ερυθρόλευκων οπαδών.

«Εκανα το όνειρό μου πραγματικότητα. Επαιξα στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και κατέκτησα πολλούς τίτλους. Οπως αποδείχθηκε η επιλογή που έκανα τότε ήταν απόλυτα σωστή», ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο Βασίλης Τοροσίδης στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στο συνδρομητικό κανάλι, μετά το τέλος του παιχνιδιού με την ΑΕΚ.

Ο «Τόρο», ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο τις τελευταίες δεκαετίας, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Μια λαμπρή καριέρα έφτασε στο τέλος της, με τον «ερυθρόλευκο» μπακ να βουρκώνει μπροστά στην κάμερα και να αναγκάζει άπαντες να υποκλιθούν στο μεγαλείο του. Ενας σπουδαίος παίκτης, που έλαμψε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό για την αξία του και το ήθος του.

Ο Βασίλης Τοροσίδης κρεμάει τα παπούτσια του, έχοντας 438 συμμετοχές στο ενεργητικό του σε συλλογικό επίπεδο, με απολογισμό 31 γκολ και 33 ασίστ. Ξάνθη, Ολυμπιακός, Ρόμα, Μπολόνια και πίσω στον Ολυμπιακό. Στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Στην ομάδα που έγινε θρύλος. Ενας από τους θρύλους του Θρύλου. Από το 2002 στο 2020, ένα ταξίδι που… κράτησε 31.398 λεπτά. Τόσα ήταν τα λεπτά που έμεινε στο χορτάρι τα 18 χρόνια που αγωνίστηκε και έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτά σε συλλογικό επίπεδο, αφού ο Τοροσίδης ήταν επίσης ένα από τα βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ενας πραγματικός ηγέτης. Μάλιστα, από το 2014 έως σήμερα ήταν ο αρχηγός της γαλανόλευκης, οδηγώντας την εθνική σε σπουδαίες επιτυχίες. Το κοντέρ σταμάτησε στις 101 συμμετοχές. Περισσότερες από 100 συμμετοχές με το εθνόσημο, έχοντας στο ενεργητικό του 10 γκολ και 12 ασίστ σε 7.863 λεπτά συμμετοχής.

Ένα πραγματικό πολυεργαλείο, Στην καριέρα του έπαιξε σε όλες τις θέσεις, από τη μεσαία γραμμή και πίσω. Ως δεξί μπακ αγωνίστηκε σε πάνω από 170 παιχνίδια, ενώ σε αρκετά ματς έπαιξε ως αριστερό μπακ, ως κεντρικός αμυντικός, ως αμυντικό χαφ, ως κεντρικός μέσος, αλλά και ως δεξί χαφ. Οπου χρειαζόταν, πάντα πρόσφερε. Πάντα βοηθούσε. Μια καριέρα την οποία ολοκλήρωσε έχοντας 7 πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ, αλλά και τον τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ελλάδα το 2010.

Τα νούμερά του προκαλούν ίλιγγο και αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο πόσο σπουδαίος ποδοσφαιριστής υπήρξε ο Βασίλης Τοροσίδης. Ένα κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που έκανε τεράστια καριέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ενας ποδοσφαιριστής, πολύ υψηλού επίπεδου, που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ολυμπιακού και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Πειραιώτες από άλλο πόστο. To10.gr σας παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές της λαμπρής καριέρας του «Τόρο».

Το ξεπέταγμα στην Ξάνθη, ο Λεμονής και η «αρπαγή» του από τον Ολυμπιακό

Ο Βασίλης Τοροσίδης έκανε τα πρώτα του βήματα στην ομάδα Νέων της Ξάνθης. Το 2002 ανέβηκε στην ανδρική ομάδα και άρχισε να δείχνει την αξία του. Πήρε παιχνίδια στα πόδια του και άρχισε να τρελαίνει… κόσμο με τις εμφανίσεις του. Το 2005 και συγκεκριμένα στις 17/10/05, πέτυχε το πρώτο του γκολ σε επίσημο παιχνίδι. Ηταν στη νίκη της Ξάνθης κόντρα στον Ηρακλή με 4-1. Το άστρο του Τοροσίδη είχε ήδη αρχίσει να λάμπει και να… τυφλώνει τους επίδοξους μνηστήρες. Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ομάδες που προσπάθησε να τον αποκτήσει. Στη συνέχεια όμως μπήκε στο κόλπο και ο Ολυμπιακός, με τον Τοροσίδη να γυρίζει την πλάτη στην Ενωση και τον Ιανουάριο του 2007 να υπογράφει συμβόλαιο με τους Πειραιώτες. Μεγάλο ρόλο στην απόφασή του έπαιξε ο Τάκης Λεμονής. Ο Ελληνας τεχνικός έφυγε από την Ξάνθη τον Δεκέμβρη του 2006 και πήγε στον Ολυμπιακό. Μια από τις μεταγραφές που ζήτησε ήταν ο Βασίλης, τον οποίο ήξερε από την Ξάνθη. Η εξαιρετική σχέση των δύο ανδρών έκανε τον Τοροσίδη να επιλέξει τον Ολυμπιακό. Με τη φανέλα της Ξάνθης αγωνίστηκε σε 85 παιχνίδια, έχοντας 3 γκολ και 2 ασίστ σε 6.288 λεπτά. Ένα νέο κεφάλαιο, ερυθρόλευκο, ανοιγόταν για τον Βασίλη. Το πιο λαμπρό της καριέρας του.

Το buzzer beater κόντρα στον ΠΑΟΚ

Το τελευταίο γκολ του Τοροσίδη με τη φανέλα της Ξάνθης ήταν απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ένα… buzzer beater απέναντι στον Δικέφαλο του Βορρά. Συγκεκριμένα, στις 26/11/06 οι Ακρίτες υποδέχθηκαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης για την 13η αγωνιστική. Ο χρόνος κυλούσε και το σκορ ήταν κολλημένο στο 0-0. Στο 90+5’ έγινε μια σέντρα από δεξιά, ο Λαμπριάκος πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Τοροσίδης με δεύτερη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, για το 1-0. Το γκολ του προκάλεσε παροξυσμό στο γήπεδο και… ξέρανε τον Δικέφαλο.

Το ντεμπούτο με τα ερυθρόλευκα και το γκολ στην Τούμπα

Ο Τοροσίδης μετά από πέντε χρόνια στην Ξάνθη κατηφόρισε στον Πειραιά για να παίξει με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Το επίσημο ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα το έκανε στις 14/1/07 απέναντι στον Πανιώνιο. Επαιξε για 90 λεπτά και έδειξε με το… καλημέρα ότι είναι ικανός να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και να γίνει κομμάτι της ιστορίας των Πειραιωτών.

Μια εβδομάδα αργότερα ο Ολυμπιακός έπαιξε στην Τούμπα. Στο πρώτο του ντέρμπι με τη ερυθρόλευκη φανέλα όχι μόνο έπαιξε ως βασικός, αλλά σκόραρε κιόλας, βοηθώντας την πειραϊκή ομάδα να φύγει με το διπλό από τη Θεσσαλονίκη. Ο Ριβάλντο εκτέλεσε το φάουλ που είχε κερδίσει η ομάδα του Τάκη Λεμονή από αριστερά, ο Τοροσίδης βρέθηκε μέσα στη μικρή περιοχή και με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Ο «Τόρο» άνοιξε λογαριασμό και έφερε το ματς στα ίσια, βοηθώντας τον Ολυμπιακό να πάρει τη νίκη με 3-1. Στο συγκεκριμένο ματς μάλιστα ο Βασίλης έπαιξε ως αμυντικό χαφ, δίπλα στον Στολτίδη, αφού στο δεξί άκρο της άμυνας ήταν ο Μίκαλ Ζεβλάκοφ.

Νέο γκολ, ξανά απέναντι στον ΠΑΟΚ!

Το δεύτερο γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν και πάλι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στις 3/11/2007 οι Ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τον Δικέφαλο του Βορρά στο Καραϊσκάκη. Στο 51’, με το σκορ στο 0-1, ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε το φάουλ, ο Τοροσίδης βρέθηκε και πάλι στη μικρή περιοχή, αλλά αυτή τη φορά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι!

Δεν την γλίτωσε ούτε ο Παναθηναϊκός

Μερικούς μήνες αργότερα ο Βασίλης άνοιξε λογαριασμό και σε ντέρμπι αιωνίων. Μετά τον ΠΑΟΚ πήρε σειρά ο Παναθηναϊκός. Στις 16 Ιανουαρίου του 2008 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τους Πράσινους στο Καραϊσκάκη για τη φάση των «16» του Κυπέλλου και με μια σπουδαία εμφάνιση διέλυσε το Τριφύλλι με 4-0. Ο Τοροσίδης στο 63’ βγήκε ταχύτατα στην κόντρα, εκμεταλλεύτηκε την κακή απόκρουση του Γκαλίνοβιτς, πήρε το ριμπάουντ και έκανε το 2-0.

Το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Ξανθιώτης μπακ πέτυχε και το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ. Ηταν στο 5-0 του Ολυμπιακού απέναντι στην Νόρτζελαντ, στον επαναληπτικό με την ομάδα της Νορβηγίας, για τον πρώτο γύρο του UEFA Cup. Στο 11ο λεπτό του αγώνα ο Λέτο έκανε το γύρισμα από αριστερά και ο Τοροσίδης στο δεύτερο δοκάρι με προβολή έκανε το 1-0.

Ένα μαγικό, ανεπανάληπτο βράδυ στο ΟΑΚΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2009 ο Βασίλης Τοροσίδης έκανε το καλύτερό παιχνίδι του με τη φανέλα του Ολυμπιακού και ίσως το καλύτερο ματς της καριέρας του. Οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, με τον Ακρίτα μπακ να σκοράρει δύο γκολ. Στο 43’ ο Λεονάρντο έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο Τοροσίδης με κεφαλιά έκανε το 1-0 για την ομάδα του Ζίκο, ενώ στο 55’ έκανε την κούρσα της ζωής του, απέφυγε όσους βρήκε μπροστά του και λόμπα νίκησε τον Σάχα για το 2-0. Ένα μαγικό γκολ. Ένα από τα καλύτερα της χρονιάς στην Ευρώπη, το οποίο έβαλε τον Τοροσίδη στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ομάδων. Αρχισε το όνομά του να ακούγεται δυνατά.

Εγραψε ιστορία με το γκολ απέναντι στη Νιγηρία

Το 2007 έγινε διεθνής με την εθνική ανδρών και το 2010 πήρε μέρος στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής. Στις 17/6/10 η Ελλάδα αντιμετώπισε την Νιγηρία, στο δεύτερο παιχνίδι της στον όμιλο, με τον Βασίλη να παίζει ως αριστερό μπακ-χαφ. Στο 71ο λεπτό και με το σκορ στο 1-1, ο Ξανθιώτης μπακ έπιασε στον ύπνο την άμυνα των Αφρικανών, πήρε το ριμπάουντ μετά το δυνατό σουτ του Τζιόλη και με σουτ από κοντά έκανε το 2-1. Ο Τοροσίδης όχι μόνο είχε συμμετοχή στην παρθενική νίκη της Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ήταν αυτός που έκανε το 2-1. Μια σπουδαία βραδιά για την καριέρα του Βασίλη.

Η μεταγραφή στη Ρόμα

Όταν τον απέκτησαν οι Ερυθρόλευκοι η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν 450.000 €. Το 2011, μετά τις σπουδαίες εμφανίσεις με τα χρώματα του Ολυμπιακού, η αξία του εκτοξεύθηκε στα 8 εκατ. ευρώ. Το 2013 εμφανίστηκε η Ρόμα. Ο «Τόρο» ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε εμπόδιο και τον Ιανουάριο του 2013 μετακόμισε στην Ιταλία για να αγωνιστεί με τους Τζιαλορόσι. Στις 27 του ίδιου μήνα έκανε το ντεμπούτο του με τη Ρόμα, αγωνιζόμενος για 17 λεπτά στο 3-3 με την Μπολόνια.

Στις 24 Φεβρουαρίου πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Ιταλία. Ηταν στη νίκη της Ρόμα επί της Αταλάντα με 3-2. Σε ένα ματς που έγινε σε χιονισμένο αγωνιστικό χώρο, στο 71’ ο Βασίλης προωθήθηκε και με ψιλοκρεμαστή κεφαλιά νίκησε τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, σκοράροντας το τρίτο γκολ της Ρόμα και χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του.

Γκολάρα απέναντι στην Ιντερ

Λίγους μήνες αργότερα, στις 17 Απριλίου, ο «Τόρο» πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ κόντρα στην Ιντερ και οδήγησε την Ρόμα στον τελικό του Κυπέλλου! Στο 75’ ο Ξανθιώτης αμυντικός βγήκε μπροστά, ξέφυγε από το μαρκάρισμα τριών αντιπάλων του και με ένα φοβερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-1. Ένα γκολ που έδωσε την πρόκριση στη Ρόμα.

Η μεταγραφή στην Μπολόνια

Στη Ρόμα έμεινε για τρία χρόνια. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Αύγουστο 2016, όταν πήρε μεταγραφή στην Μπολόνια. Με τους Τζιαλορόσι αγωνίστηκε συνολικά σε 77 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 7 γκολ και 5 ασίστ σε 5.253 λεπτά συμμετοχής. Λίγο ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν 2016-2017 πήρε μεταγραφή στην Μπολόνια. Στις 11 Σεπτεμβρίου έκανε το ντεμπούτο του με τα χρώματα της νέας του ομάδας. Ηταν στη νίκη επί της Κάλιαρι με 2-1. Ένα ματς στο οποίο είχε αγωνιστεί για 14 λεπτά ως αλλαγή. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2017 πέτυχε το πρώτο και μοναδικό γκολ με φανέλα της Μπολόνια. Ηταν στην ήττα με 7-1 από την Νάπολι. Ένα γκολ, που δεν χάρηκε όπως θα ήθελε…

Γύρισε στο λιμάνι του

Το καλοκαίρι του 2018 πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει. Στον Ολυμπιακό. Στο λιμάνι του. Στην ομάδα που αγαπήθηκε και αγάπησε. Στην ομάδα του. «Ο Βασίλης Τοροσίδης επέστρεψε στο σπίτι του», ήταν το μήνυμα της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ στα social media, μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του έμπειρου μπακ.  Στις 9/8/2018 φόρεσε ξανά τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εστω και αν αγωνίστηκε μόλις για λίγα λεπτά, ήταν μια ιστορική στιγμή. Τόσο για τον ίδιο όσο και για τον σύλλογο. Ηταν στην εντός έδρας νίκη των Πειραιωτών απέναντι στη Λουκέρνη με 4-0, για τον πρώτο γύρο της προκριματικής φάσης του Europa League.

Τρία γκολ μέσα σε λίγες ημέρες

Στις 25/10 του 2018 ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Λουξεμβούργο απέναντι στην Ντουντελάνζ, για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ηθελε πάση θυσία τη νίκη, αφού είχε ξεκινήσει με μια ισοπαλία και μια ήττα. Ο Τοροσίδης βγήκε μπροστά και στο 66’ έκανε το 1-0 με κεφαλιά, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη (2-0). Το πρώτο γκολ του Βασίλη, μετά την επιστροφή στο μεγάλο λιμάνι. Την 1/11/2018 σκόραρε ξανά. Και πάλι με κεφαλιά. Αυτή φορά απέναντι στην Καλαμάτα για το Κύπελλο Ελλάδας (2-0). Στις 8/11 έβαλε ένα ακόμα γκολ. Ηταν στο δεύτερο παιχνίδι με την Ντουντελάνζ. Στο 5-1 του Γ. Καραϊσκάκης. Στο 6’ ο Καμαρά έκανε το σουτ, ο διεθνής μπακ μπήκε στην πορεία της μπάλας και με φοβερό τακουνάκι έκανε το 1-0 για τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν το τελευταίο του γκολ.

Το κύκνειο άσμα

Η περσινή χρονιά ήταν παράξενη. Δύσκολη. Ο Ολυμπιακός όμως μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε βγήκε πιο δυνατός. Και με δύο ακόμα κούπες. Το πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο που πήρε το βράδυ του Σαββάτου. Ένα ματς στο οποίο ο «Τόρο» είχε καθοριστική συμβολή. Με την ηγετική του προσωπικότητα και την εμπειρία του. Ο τελικός του Κυπέλλου με την ΑΕΚ ήταν το «κύκνειο άσμα» στην καριέρα του Τοροσίδη. Ο Βασίλης έπαιξε ως αριστερό μπακ. Για 79 λεπτά. Εμεινε στο χορτάρι. Πάλεψε. Τα έδωσε όλα και στο τέλος πανηγύρισε με την ψυχή του την κατάκτηση του τροπαίου. «Είναι πολύ σημαντικό για μένα ο τρόπος που τελειώνει η σεζόν. Ευχαριστώ τα παιδιά, το σταφ και γενικά όλη την ομάδα. Ολοκληρώνω την καριέρα μου όπως θα ήθελα», είπε βουρκωμένος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ