Το μεγάλο κόλπο του Αλαφούζου με τα 7,5 εκ. ευρώ

Το μεγάλο κόλπο του Αλαφούζου με τα 7,5 εκ. ευρώ

Με ένα… all in στους τελευταίους μήνες, ο Γιάννης Αλαφούζος πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει για τα τηλεοπτικά του Παναθηναϊκού… Για τα λεφτά, το γόητρο και τις συμμαχίες στη Superleague…

Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τη Nova έκλεισε ένα περιπετειώδες καλοκαίρι στον τηλεοπτικό τομέα… Ένα πολύμηνο σήριαλ, το οποίο κατέληξε με την κάθε πλευρά να παίρνει αυτό που επιθυμεί. Ο Γιάννης Αλαφούζος αποκόμισε το υψηλότερο αντίτιμο στην οχταετία ανάμειξης του στο ποδόσφαιρο, παρότι οι αγωνιστικοί στόχοι του Τριφυλλιού απέχουν από εκείνους που αρμόζουν στην ιστορία του. Το συνδρομητικό διατήρησε στο «μπουκέτο» του και την τελευταία ομάδα της Superleague που έμενε εκτός, με την πιο μεγάλη μάζα οπαδών μετά τον Ολυμπιακό.

Μέχρι το deal του Παναθηναϊκού με τη Nova που γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η διαπραγμάτευση πέρασε από διακυμάνσεις αλλά ποτέ δεν διακόπηκε οριστικά. Πάντα υπήρχε η ανοιχτή γραμμή, που επέτρεπε την πίστη ότι στο τέλος, η ΠΑΕ και το συνδρομητικό θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους για άλλον ένα χρόνο.

Ασφαλώς, αυτός ο οποίος νιώθει δικαιωμένος για τους χειρισμούς του είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο εφοπλιστής τράβηξε το… σκοινί στα όρια του, μερικές φορές φάνηκε έτοιμο να σπάσει, όμως εν τέλει πέτυχε τον στόχο του. Ο Παναθηναϊκός θα εισπράξει ως πάγια χρήματα και υπό τη μορφή εύκολα επιτεύξιμων μπόνους ένα ποσό που αγγίζει τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Λεφτά που καλύπτουν την αύξηση του μπάτζετ και του λειτουργικού κόστους του Τριφυλλιού στην περίοδο της πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας τα έσοδα από τα διαρκείας και τα εισιτήρια είναι μηδενικά, ενώ οι χορηγίες μειώνονται ή «κόβονται».

Ο λογικός συμβιβασμός στα λεφτά

Σε μεγάλο βαθμό, ο Αλαφούζος πήρε πάνω του το παιχνίδι με τη Nova αξιοποιώντας στο έπακρο την εξαιρετική προσωπική σχέση που έχει με τον νέο ιδιοκτήτη της Nova, Νίκο Σταθόπουλο. Ταυτόχρονα, όμως ο Αλαφούζος καθόρισε ως «κόκκινη γραμμή» του ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στο πελατολόγιο της Nova, μετά τον Ολυμπιακό.

Δεν το πέτυχε στο 100%, αφού με βάση την συμφωνία, ο Παναθηναϊκός θα πάρει περίπου τα ίδια χρήματα με τον ΠΑΟΚ. Ναι μεν ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερο όγκο οπαδών, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη δυναμική ως οργανισμός αυτή την περίοδο. Οπότε, για τον Αλαφούζο ήταν μία προσαρμογή στη τωρινή πραγματικότητα και όχι στην ιστορική ιεραρχία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η πίεση του «Παναθηναϊκός TV»

Για να φέρει τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος στη διαπραγμάτευση με τη Nova, o Αλαφούζος ίδρυσε το «Παναθηναϊκός TV». Κατόπιν, για να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το δικό του τηλεοπτικό εγχείρημα, ο Αλαφούζος τοποθέτησε υπό τη σκέπη του καναλιού όλα τα τμήματα του Συλλόγου, εκτός της ανδρικής ομάδας μπάσκετ. Ένα στοιχείο που δεν αλλάζει, αφού το «Παναθηναϊκός TV» θα μεταδίδει τα παιχνίδια των ακαδημιών και του Ερασιτέχνη…

Η συμφωνία Παναθηναϊκού και Nova επιτεύχθηκε στο… παρά πέντε. Ο Αλαφούζος έδειξε ότι δεν διστάζει να επιμείνει στο «όχι» εάν δεν πάρει το αντάλλαγμα που έκρινε ικανοποιητικό. Οπότε, η Nova επανήρθε τη Δευτέρα και την Τρίτη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στις τελευταίες λεπτομέρειες. Όσο για τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτές αναμένονται στη διάρκεια της εβδομάδας.

Επιπροσθέτως, ο Αλαφούζος δεν σκοπεύει να αφήσει το «Παναθηναϊκός TV». Ασφαλώς, το πρότζεκτ θα συμπτυχθεί σύμφωνα με το εναλλακτικό σενάριο της συνύπαρξης με τη Nova (ματς των τμημάτων Κ19 και Κ17, ομαδικά τμήματα του Ερασιτέχνη και άλλες μεμονωμένες εκδηλώσεις). Επιπλέον, εκκρεμούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Τριφυλλιού με το συνδρομητικό, για να φανεί σε ποιο υλικό θα έχει δικαίωμα πρόσβασης το «Παναθηναϊκός TV». Όπως η μετάδοση των στιγμιότυπων των παιχνιδιών της ομάδας του Πογιάτος, το αρχείο παλαιότερων ετών κ.α.

Εν κατακλείδι, σε μία άλλη κρίσιμη παράμετρο, η συμφωνία του Παναθηναϊκού με τη Nova είναι μονοετής. Όπως έχει αποδειχτεί στο πέρασμα των ετών, οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν περάσει από πολλές… φουρτούνες. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί. Αλλά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο Αλαφούζος θα έχει τη σταθερά του «Παναθηναϊκός TV», το οποίο θα έχει ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο και θα αποτελεί την ασφαλή εφεδρεία του εφοπλιστή για τα τηλεοπτικά…

Όλοι οι «άστεγοι» καλύφθηκαν

Η εξέλιξη του τηλεοπτικού έχει και μία άλλη διάσταση… Όταν εφτά ΠΑΕ δεν είχε τηλεοπτική «στέγη», ο Αλαφούζος τέθηκε επικεφαλής και δεσμεύτηκε στους άλλους παράγοντες ότι το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι ο Αλαφούζος κινήθηκε σε πολλές κατευθύνσεις, προς την Cosmote TV, προς την ΕΡΤ, έθεσε στη συζήτηση ακόμα και την προοπτική του Liga TV, ενός κεντρικού φορέα διαχείρισης των τηλεοπτικών του Συνεταιρισμού.

Φαινομενικά, οι ενέργειες του δεν ευοδώθηκαν, όμως στην ουσία το αποτέλεσμα μετράει… Όλες οι ομάδες συνεχίζουν στη Nova με περισσότερα λεφτά, σε σχέση με όσα πρότεινε αρχικά το συνδρομητικό και ο τελευταίος που έκλεισε ήταν ο Παναθηναϊκός. Το γεγονός προσφέρει και μία άτυπη ικανοποίηση στον Αλαφούζο, ο οποίος για πρώτη φορά στα πλαίσια της Superleague, συμπεριφέρθηκε ως ένας ηγετικός πόλος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ