Το ξεπούλημα του ΠΑΟΚ και τα 50 εκ. στην τσέπη του Ιβάν

Το ξεπούλημα του ΠΑΟΚ και τα 50 εκ. στην τσέπη του Ιβάν

Τι κι αν ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει στην... τσέπη του περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις παικτών όλα αυτά τα χρόνια; Φέτος αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα λόγω του FFP και να ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής μερικούς από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν οι ομάδες που πουλάνε. Που… ξέρουν να πουλάνε. Εκείνες που στο ποδοσφαιρικό «πάρε – δώσε» έχουν κάνει άλματα. Που συνεργάζονται με κορυφαίους συλλόγους, με κορυφαίους ατζέντηδες, που κερδίζουν πολλά χρήματα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και τα επενδύουν ώστε να φέρουν άλλους.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες. Κάποιοι σύλλογοι που δεν μπήκαν ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Που αντί να πουλάνε… ξεπουλάνε. Στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χρήματα και να λύσουν αρκετά από τα προβλήματα που μόνες τους δημιούργησαν, φτάνουν σε σημείο να διώχνουν «όπως – όπως» τους καλύτερους ποδοσφαιριστές τους. Αποδυναμώνοντας το ίδιο τους το ρόστερ.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε φέτος σε μια τέτοια διαδικασία λόγω του FFP. Από νωρίς στην Τούμπα περισσότερο σκέφτονταν τις πωλήσεις, παρά οτιδήποτε άλλο. Από νωρίς είχαν βγάλει μια λίστα με υποψήφιους ποδοσφαιριστές προς αποχώρηση, ώστε να βάλουν στα ταμεία τους όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν. Το πρώτο σκέλος το πέτυχαν. Το ρόστερ του ΠΑΟΚ αποδυναμώθηκε. Όμως τα χρήματα που μπήκαν ήταν ελάχιστα. Κανονικό… ξεπούλημα. Παρ’ όλο που πήρε λεφτά από τις προκρίσεις με Μπεσίκτας και Μπενφίκα και από την παρουσία του στους ομίλους του Europa League.

Ο ΠΑΟΚ έχασε ορισμένες «κολόνες» της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ το 2019. Έφυγαν οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές του, αλλά το ταμείο δε γέμισε. Σε μια λογική του «όσα καταφέρουμε ν’ αρπάξουμε». Χωρίς να ενδιαφέρεται η διοίκηση για το ποιους χάνει και πόσο. Παρά μόνο να τους δώσει και να απαλλαγεί από τα βαριά τους συμβόλαια, μοιάζοντας ανήμπορη να τα «σηκώσει». Και αφήνουν τον προπονητή… ξεκρέμαστο, φέρνοντας στη θέση τους παίκτες αμφιβόλου αξίας.

Λύσεις που ναι μεν σηκώνει το… πορτοφόλι, πλην όμως φέρνουν σε δύσκολη θέση την ομάδα και την πορεία της. Ετούτη την ώρα και μετά το φινάλε των μεταγραφών, ο ΠΑΟΚ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, όπως περίμενε ο κόσμος του, αλλά αποδυναμώθηκε. Και στη σύγκριση; Έρχεται τρίτος σε ποιότητα ρόστερ, πίσω από Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Το μεγάλο… ξεπούλημα

Η περίπτωση του Δημήτρη Πέλκα είναι η πιο πρόσφατη, αλλά και η πιο χαρακτηριστική της λογικής με την οποία κινήθηκε ο ΠΑΟΚ φέτος. Ο αρχηγός της ομάδας, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του ρόστερ, επί της ουσίας… ξεπουλήθηκε. Έφυγε για τη Φενέρμπαχτσε έναντι μόλις 1,6 εκατομμυρίων ευρώ. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών, δίχως χρονικά περιθώρια αντικατάστασης.

Είχε προηγηθεί η πώληση του Τσούμπα Άκπομ περίπου με τα ίδια χρήματα. Ένα παιδί με απίστευτα στοιχεία, που είχε έρθει ως μεγάλη επένδυση και που στον ΠΑΟΚ υπολόγιζαν όταν τον έπαιρναν ότι θα τον δώσουν με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Πόσο δόθηκε; 1,8 εκατομμύρια ευρώ στη Μίντλεσμπρο. Αφήνοντας τον Φερέιρα με έναν επιθετικό ουσιαστικά στα κρίσιμα ματς με την Κράσνονταρ, τον Σφιντέρσκι, ο οποίος δεν ξεκίνησε καν βασικός. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Η μεγαλύτερη πώληση του φετινού ΠΑΟΚ; Ο Δημήτρης Λημνιός που πήγε στην Κολωνία έναντι μόλις τριών εκατομμυρίων ευρώ. Και λέμε «μόλις» διότι ένα παιδί στα 22 του χρόνια, με παρουσία βασικού σε μια μεγάλη ομάδα της Ελλάδας, βασικός και στην Εθνική Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, που είχε ξεχωρίσει από νωρίς θα μπορούσε να «πιάσει» τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα. Για να μην πούμε περισσότερα.

Κι όμως, ο ΠΑΟΚ απαλλάχτηκε άρον – άρον και από εκείνον. Τον ξεπούλησε έναντι πινακίου φακής. Χωρίς να περιμένει κάποια άλλη πρόταση, χωρίς να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Μέσα σε ένα βράδυ «έριξε» τη χρηματιστηριακή του τιμή στα τρία εκατομμύρια και τον έδωσε στη γερμανική ομάδα.

Απαλλαγή από τα μεγάλα συμβόλαια

Και δεν είναι μόνο οι πωλήσεις. Στον ΠΑΟΚ αποφάσισαν να κάνουν ολικό λίφτινγκ, μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από τα μεγάλα συμβόλαια. Σε κινήσεις που δείχνουν πως το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Ο Βιεϊρίνια δε δέχτηκε ποτέ πρόταση ανανέωσης. Ο Μαουρίσιο έφυγε γιατί η ομάδα δεν μπορούσε να τον πληρώνει με 1,3 εκ. τον χρόνο. Και τώρα τον θέλει πίσω έναντι 500.000 ευρώ ετησίως.

Ο Βέρνμπλουμ έλυσε το συμβόλαιό του, ο Μπίσεσβαρ βρέθηκε κοντά στην πώληση αλλά Αλ Αϊν έκανε πίσω, ο Στοχ έφυγε λόγω του μεγάλου του συμβολαίου. Όλα τα μεγάλα συμβόλαια είδαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την πόρτα της εξόδου. Τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία δεν ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια από πωλήσεις.

Ο Ιβάν Σαββίδης χρεώνεται το ξεπούλημα μιας επιτυχημένης ομάδας. Τη… διάλυσή της. Και θα είναι αυτός που θα χρεωθεί και μια πιθανή αγωνιστική αποτυχία.

Τα 50 εκατομμύρια στην τσέπη του Ιβάν

Κι όμως, ο Ιβάν Σαββίδης στα οχτώ χρόνια που βρίσκεται στον ΠΑΟΚ έχει βάλει ζεστό χρήμα στην… τσέπη. Και θα περίμενε κανείς να πουλάει πιο ακριβά, αφού δεν έχει ανάγκη βάσει όσων έχει πετύχει σε έναν σύλλογο που πριν απ’ αυτόν πουλούσε σπάνια.

Ο Σαββίδης έχει… τσεπώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις που έχει κάνει αυτή την οχταετία. Θέλετε ονόματα και νούμερα; Πάμε τα δούμε.

Ο Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ έναντι 10 εκ. Ο Λούκας Πέρεθ συνολικά 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γκάρι Ροντρίγκες συνολικά 5,3 εκ. ευρώ. Ο Μακ 3,5 εκ. στη Ζενίτ. Ο Κουλούρης άλλα τόσα στην Τουλούζ. Ο Τσίμιροτ 2,5 εκ. στην Σταντάρ Λιέγης, ο Νομπόα 1,5 εκ. στη Ροστόφ, ο Όλσεν συνολικά τρία εκατομμύρια σε Κοπεγχάγη και μετέπειτα Ρόμα (ποσοστό μεταπώλησης). Συν τα έξι φετινά εκατομμύρια. Συν όλα τα μικροποσά από πωλήσεις παικτών που δεν ήταν πρωτοκλασάτοι που αγγίζουν τα εφτά εκατομμύρια συνολικά.

Το σύνολο; 50 εκατομμύρια… ζεστά. Στην τσέπη απευθείας. Κι όμως, η ομάδα του αποδυναμώθηκε φέτος…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ