ΠΑΟΚ: Πέτυχε στον εξορθολογισμό, δεν καλύφθηκε στις μεταγραφές

ΠΑΟΚ: Πέτυχε στον εξορθολογισμό, δεν καλύφθηκε στις μεταγραφές

Μπορεί οι μεταγραφές του να μην σκόρπισαν ενθουσιασμό και να μην καλύφθηκαν τα κενά που έχει η ομάδα, όμως, ο ΠΑΟΚ, κατάφερε να πετύχει τον αρχικό του στόχο που ήταν  οικονομικός εξορθολογισμός της ομάδας.

Όταν ξεκινούσε η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, στον ΠΑΟΚ είχαν πάρει τις αποφάσεις τους για την ομάδα που θα δημιουργήσουν στο νέο πρωτάθλημα. Μια ομάδα με νεανικά πόδια και με μικρότερο μέσο όρο των συμβολαίων. Αυτή την εντολή έλαβε από την διοίκηση της ΠΑΕ ο Όλαφ Ρέμπε και προσπάθησε να την εφαρμόσει κατά γράμμα. Στη Μικράς Ασίας ήθελαν πάση θυσία να καλύψουν το άνοιγμα των 40 με 45 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δημιουργηθεί και απειλούσαν με τιμωρία από το Financial Fair Play της UEFA. Ο Γερμανός αθλητικός διευθυντής πήρε τολμηρές αποφάσεις και σε μια νύχτα έκοψε όλα τα βαριά συμβόλαια από την ομάδα όπως αυτά των Βέρνμπλουμ και Στοχ (από μόνα τους βγάζουν ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ), ενώ δεν ανανεώθηκαν συμβόλαια αρκετά πάνω του ενός εκατομμυρίου όπως του Βιεϊρίνια και του Μαουρίσιο.

Ο ΠΑΟΚ άρχισε να ανασαίνει, όμως δεν έφταναν μόνο αυτά. Έπρεπε να φύγουν κάποια από τα… ασημικά της ομάδας για να έρθουν κι άλλα έσοδα. Ο ΠΑΟΚ εκτός από την πώληση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, δεν έχει μάθει ακόμα να πουλάει την πραμάτεια του και αυτό φάνηκε από τις πωλήσεις τεσσάρων ποδοσφαιριστών. Ο Δικέφαλος εισέπραξε από τον Λημνιό 3 εκατ. ευρώ, από τον Ακπομ 2 εκατ., από τον Πέλκα στα 1,7 και από τον Μιχόγεβιτς, άλλες 500.000 ευρώ. Σύνολο 7, 2 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό με βάση την πραγματική αξία κυρίως των δύο Ελλήνων ποδοσφαιριστών που μετακόμισαν σε Γερμανία και Τουρκία αντίστοιχα.

Οι Ασπρόμαυροι την περυσινή χρονιά είχαν ένα βαρύ από οικονομική άποψης ρόστερ. Από τα ταμεία της ΠΑΕ χρειάστηκε να βγουν 16.350.000 ευρώ για να καλυφθούν οι ετήσιες απολαβές των παικτών. Το φετινό, με τις μαζικές αποχωρήσεις και με τα χαμηλά συμβόλαια που υπέγραψαν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδα, το έριξε στα 13 εκατ. ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι πως κατάφερε να προχωρήσει και αγορές παικτών, οι οποίες όλες προήλθαν από τα χρήματα των πωλήσεων. Πήρε Τσόλακ με 3 εκατ. ευρώ, Μουργκ 2 εκατ., Περέιρα με 1 εκατ. και Νινούα με 850.000 ευρώ 

Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να ενισχύσει και τις πηγές εσόδων του καθώς μίνιμουμ θα βάλει στα ταμεία του 8 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά. Αν προσθέσει κανείς και τα 13 εκατομμύρια ευρώ από την συμμετοχή στους ομίλους του Europa League μέσω των πλέι οφ του Champions League. Αν είχε περάσει στους ομίλους τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε όλα τα επίπεδα. Με την εισροή περίπου 15 εκατ. ευρώ από τον Ιβάν Σαββίδη στη νέα ΑΜΚ, το άνοιγμα θα καλυφθεί πλήρως το οικονομικό άνοιγμα.

Ο μέσος όρος  έχει πέσει, το άνοιγμα έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, θα βάλει άλλα 15 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά τα κενά στην ομάδα δεν έχουν καλυφθεί. Στην μεσαία γραμμή τα άκρα της άμυνας, αλλά και στην επίθεση, δεν έχουν καλυφθεί. Δεν έχουν έρθει οι παίκτες που θα ενισχύσουν περαιτέρω το ρόστερ της ομάδας και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο καλείται να βρει λύση ο Αμπέλ Φερέιρα. Εκτός κι αν υπάρξει κάποια ενίσχυση από την μεγάλη δεξαμενή των ελεύθερων ποδοσφαιριστών που έχει κάποιες πολύ καλές περιπτώσεις. 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ