Τα… 7 θαύματα της Superleague (vids)

Τα… 7 θαύματα της Superleague (vids)

To ελληνικό ποδόσφαιρο στη «χώρα των θαυμάτων». Φάσεις, αποφάσεις και άλλα… περίεργα στις πρώτες 7 αγωνιστικές που κάνουν τον κόσμο να απορεί με αυτά που βλέπει και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ και τους συν αυτώ.

Superleague. Κάθε αγωνιστική που περνάει νιώθουμε όλο και περισσότερο ότι βρισκόμαστε στη «χώρα των θαυμάτων». Κάθε εβδομάδα γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο του – «δικού μας» κατά τον Ιβάν Σαββίδη – Βαγγέλη Γραμμένου μπορούν να συμβούν. Μόνο στην Ελλάδα της… εξυγίανσης.

Επτά αγωνιστικές έχουν ολοκληρωθεί και ήδη έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Πολλές περίεργες διαιτητικές αποφάσεις, που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση. Πολλές περίεργες φάσεις, που επίσης σηκώνουν πολύ μεγάλη συζήτηση και κάνουν τους ποδοσφαιρόφιλους να αναρωτιούνται τι συμβαίνει πραγματικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι επτά πρώτες αγωνιστικές της φετινής Superleague μας έχουν κάνει να μην πιστεύουμε σε αυτά που βλέπουμε. «Δεν μπορεί. Δεν συμβαίνει. Δεν είναι δυνατόν», είναι οι φράσεις που έχουν γίνει… viral στις συζητήσεις των ποδοσφαιρόφιλων, από την αρχή του πρωταθλήματος. 

Εχουν περάσει δύο μήνες από τότε που ξεκίνησε η  Superleague και κοντεύουμε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε με όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα. To10.gr σας παρουσιάζει τα «επτά θαύματα» του φετινού πρωταθλήματος. Φάσεις, αποφάσεις και άλλα… περίεργα που κάνουν τον κόσμο να απορεί και αποδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι ορισμένοι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

2η αγωνιστική: Παναιτωλικός – ΑΕΚ. Το χέρι-πέναλτι του Ινσούα.

Δεύτερη αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Με το σκορ στο 0-1 υπέρ της Ενωσης, η ομάδα του Αγρινίου κερδίζει πέναλτι στο 75’. Ο Ματσόλα ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, αλλά ο Τσιντώτας έπεσε σωστά και μπλόκαρε. Μετά την απόκρουση, οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω στον τερματοφύλακά τους για να του δώσουν συγχαρητήρια για την εξαιρετική αντίδρασή του.

Ενας από αυτούς, ο Ινσούα, δεν αγκάλιασε μόνο τον Τσιντώτα, αλλά και την μπάλα που κρατούσε στα χέρια του ο κίπερ της Ενωσης! Ο Αργεντινός μπακ πήγε να πανηγυρίσει, όμως, έβαλε τα χέρια του πάνω στην μπάλα. Κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς και με γυμνό μάτι, αφού φαίνεται πεντακάθαρα και από τον τηλεοπτικό φακό. 

Ο μπακ της ΑΕΚ έκανε χέρι και θα έπρεπε να δοθεί νέο πέναλτι στον Παναιτωλικό. Ολη η Ελλάδα είδε την παράβαση μέσω του καναλιού που κάλυπτε την αναμέτρηση, αλλά όχι ο διαιτητής του παιχνιδιού, Πραξιτέλης Ζαχαριάδης. Ούτε επίσης ο VARίστας, που θα έπρεπε να ενημερώσει τον ρέφερι του αγώνα. Αν και καθαρή παράβαση από τον Ινσούα, κανείς δεν ασχολήθηκε με τα… πταίσματα. Η ΑΕΚ πέρασε από το Αγρίνιο και όλα… καλά.

4η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός. Το γκολ του Χασάν που ακυρώθηκε.

Στις 4 Οκτωβρίου ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στα Γιάννενα απέναντι στον ΠΑΣ. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Παμλίδη στο 5’ και οι Ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν στο 51’ με τον Ελ Αραμπί. Οι Πειραιώτες μετά το 1-1 έψαξαν το γκολ της νίκης και στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης κατάφεραν να σκοράρουν με τον Αχμέντ Χασάν.

Ο Αιγύπτιος, οι συμπαίκτες του και άπαντες στον πάγκο του Ολυμπιακού πανηγύρισαν το 1-2. Ομως, μετά από αρκετά λεπτά και τη χρήση του VAR το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ του Ελ Αραμπί, στην αρχή της φάσης.

Μετά τον διάλογο που είχε ο διαιτητής Καραντώνης με τον VARίστα Κοτσάνη, αποφάσισε να ακυρώσει το γκολ των Πειραιωτών και να τους στερήσει δύο βαθμούς. Σε μια φάση, που και από τη γραμμή, αλλά και από τα ριπλέι δεν φαίνεται να είναι πιο μπροστά ο Ελ Αραμπί.

Μετά από 8 μέρες ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, έδωσε στη δημοσιότητα του διαλόγους, βάζοντας… αυτογκόλ. Το βίντεο με τους διαλόγους αποδεικνύει περίτρανα ότι οι γραμμές στις περιπτώσεις οφσάιντ δεν μπαίνουν αυτόματα από το σύστημα, αλλά χειροκίνητα, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΑΕ Ολυμπιακός σε επιστολή της στην ΚΕΔ. Από την πλευρά του ο Ηρακλής Τσίκινης έκανε λόγο για παραποίηση του συστήματος VAR.

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έβαλε γκολ στη δική του εστία και λίγες εβδομάδες αργότερα για να μην βάλει ξανά… αυτογκόλ, αποφάσισε να κόψει οριστικά τη δημοσιοποίηση των διαλόγων σε φάσεις, που οι αποφάσεις είναι «αποτέλεσμα της χρήσης της τεχνολογίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Την Κυριακή, στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, είχαμε την ίδια ακριβώς φάση με αυτή του Ολυμπιακού στα Γιάννενα. Μόνο που αυτή τη φορά το γκολ μέτρησε, μετά τη χρήση του VAR, ενώ στο ματς των Πειραιωτών με τους Ηπειρώτες ακυρώθηκε, μετά τη χρήση του VAR.

Με το σκορ στο 0-1 υπέρ του ΟΦΗ, στο 29’ ο Νεντελτσεάρου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και ισοφάρισε σε 1-1. Ο Ουκρανός σέντερ μπακ ξεκίνησε την προσπάθειά του από οριακή θέση. Αρχικά, το γκολ του Νεντελτσεάρου ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αφού ο βοηθός σήκωσε τη σημαία του, αλλά στη συνέχεια μετά τη χρήση του VAR, το τέρμα μέτρησε και η Ενωση έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Μια φάση παρόμοια με αυτή του Ελ Αραμπί.

Ο Ηρακλής Τσίκινης σχολίασε τη φάση μέσω των social media, εκθέτοντας τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, αλλά και τους διαιτητές που πήραν διαφορετικές αποφάσεις στα δύο παιχνίδια, που προαναφέραμε. «Κοιτάξτε 2 περιπτώσεις σχεδόν ίδιες αλλά με διαφορετική γραμμή VAR οφσάιντ άρα και διαφορετικές αποφάσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην διεθνής διαιτητής.

4η αγωνιστική ΠΑΟΚ-ΟΦΗ. Το πέναλτι του Μάτος. 

Την ίδια αγωνιστική με το ΠΑΣ-Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον ΟΦΗ στην Τούμπα. Στο 67’ και με το σκορ στο 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, ο Μάτος ανέτρεψε τον Σαρδινέρο, αλλά ο διαιτητής Τζοβάρας δεν… συγκινήθηκε. Εδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, ενώ ούτε ο VARίστας τον ενημέρωσε ότι υπάρχει παράβαση και ως εκ τούτου πέναλτι για την κρητική ομάδα. 

Μια φάση για την οποία μέχρι και ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανέφερε ότι υπάρχει πέναλτι στο μαρκάρισμα του Μάτος πάνω στον Σαρδινέρο και κακώς δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ των Κρητικών. Την ίδια άποψη είχε και ο Ηρακλής Τσίκινης, που ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, σχολιάζοντας τη φάση στο στούντιο του MEGA.

Ο ΟΦΗ αδικήθηκε στην Τούμπα, σε ένα χρονικό σημείο που εάν έπαιρνε το πέναλτι θα μπορούσε να ισοφαρίσει σε 1-1 την αναμέτρηση και στη συνέχεια ίσως να ήταν εντελώς διαφορετικό το αποτέλεσμα. Παρόλα, αυτά, η ιστορία γράφτηκε με τον Δικέφαλο του Βορρά να παίρνει τη νίκη με 3-0.

5η αγωνιστική. Ολυμπιακός – Ατρόμητος 4-0. Το οφσάιντ που είδε μόνο ο βοηθός. 

Την 5η αγωνιστική ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Ατρόμητο στο Καραϊσκάκη. Το σκορ στον φωτεινό πίνακα του φαληρικού γηπέδου στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου έδειχνε 0-0. Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπήκε δυνατά και στο 51’ άνοιξε το σκορ με τον Ελ Αραμπί.

Το γκολ όμως αρχικά ακυρώθηκε από τον βοηθό ως οφσάιντ του Φορτούνη, πριν την τελική πάσα. Ο Καμαρά με μια εκπληκτική κάθετη βρήκε τον διεθνή μεσοεπιθετικό και αυτός έδωσε πάρε-βάλε στον Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός επιθετικός σκόραρε, αλλά ο βοηθός σήκωσε το σημαιάκι του για οφσάιντ. Μετά τη χρήση του VAR το γκολ μέτρησε και ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0. 

Το ριπλέι εκθέτει ανεπανόρθωτα τον βοηθό Δημήτρη Μαυρουδή, ο οποίος μάλιστα σε διάλογο που είχε με τον Φορτούνη, όπως ακούγεται πεντακάθαρα στα στιγμιότυπα της αναμέτρησης, ήταν σίγουρος ότι ο διεθνής άσος είναι οφσάιντ. Παρότι καλυπτόταν πεντακάθαρα ο μέσος του Ολυμπιακού. Ηταν ενάμιση μέτρο πιο πίσω από τον αμυντικό του Ατρομήτου. Ο βοηθός όχι μόνο επέμεινε στην υπόδειξή του, αλλά ήταν και πεπεισμένος ότι είχε απόλυτο δίκιο.

6η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ. Το πέναλτι που κέρδισε ο Χνιντ.

Η ΑΕΚ την 6η αγωνιστική έπαιξε στα Γιάννενα απέναντι στον ΠΑΣ, με το VAR να τα… βλέπει όλα κιτρινόμαυρα. Ενα πέναλτι υπέρ της Ενωσης και δύο ακυρωθέντα γκολ για τους γηπεδούχους. Η φάση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣ έγινε στο 14’. 

Η ΑΕΚ είχε κερδίσει ένα φάουλ στο αριστερό άκρο της επίθεσης, το οποίο εκτέλεσε ο Μάνταλος. Ο Χνιντ πήρε την κεφαλιά, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Χουτεσιώτη, ο οποίος βγήκε από την εστία του και στο φινάλε της εξόδου του έπεσε πάνω στον παίκτη της ΑΕΚ. Ο διαιτητής αρχικά έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι και μάλιστα δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε  ο Τυνήσιος σέντερ μπακ της Ενωσης (!). Η φάση έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Το VAR όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Ο VARίστας, μέσω της ενδοσυνενόησης, είπε στον Διαμαντόπουλο ότι υπάρχει πέναλτι. Ο διαιτητής είδε τη φάση στο μόνιτορ και έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Ανσαριφάρντ εκτέλεσε την εσχάτη των ποινών και έδωσε στην Ενωση τη νίκη με 1-0. 

Μετά το γκολ του Ιρανού επιθετικού, ο ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε δύο γκολ, αλλά και τα δύο ακυρώθηκαν μετά τη χρήση του VAR, αφού πρώτα είχαν μετρήσει κανονικά. Το VAR ήταν… κιτρινόμαυρο και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη.

7η αγωνιστική. Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ. «Κρύφτηκε» ο Κνετ.

Το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό για την 7η αγωνιστική της Superleague και νίκησε με 3-1, πετυχαίνοντας το 7ο συνεχόμενο διπλό στην έδρα των Καναρινιών. Το ματς μέχρι το 87’ ήταν στο 1-1. Στο 88’ όμως ο Νινουά με εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κνετ και έκανε το 2-1 για τον Δικέφαλο του Βορρά. Το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Τσόλακ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στις καθστερήσεις.

Το γκολ του Νινουά με απευθείας εκτέλεση φάουλ ήταν αυτό ουσιαστικά που έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟΚ. Ενα γκολ, που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Μερικοί είπαν για την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Νινουά, αλλοι για τον Κνετ. Ο σπίκερ της αναμέτρησης είπε ότι ο τερματοφύλακας του Παναιτωλικού «κρύφτηκε» πίσω από το τείχος.

«Απίστευτο λάθος, κρύφτηκε πίσω από το τείχος ο Κνετ. Τραγική εκτίμηση», ανέφερε αρχικά ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου, ο οποίος έκανε τη μετάδοση του αγώνα, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φεύγει από τη γωνιά του ο Κνετ, για κάποιο δικό του λόγο…».

Ο πορτιέρο του Παναιτωλικού κινήθηκε αντίθετα από την πορεία της μπάλας και ο Νινουά την έστειλε συστημένη στα δίχτυα του για το 1-2. Ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού είπε ότι το φάουλ του Νινουά ήταν εξαιρετικό. Ο Κώστας Καραπαπάς πάντως από την πλευρά του, με ανάρτησή του στα social media δίδαξε… μπαλίτσα, αναλύοντας τι είναι το ποδοσφαιρικό τείχος, αλλά και το «αόρατο τείχος».

«Βόμβες» Κούγια: «Για πόσό μ… μας περνάτε;»

Την Κυριακή το βράδυ είχαμε επίσης την οργισμένη ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια, ο οποίος χωρίς να κατονομάσει, αναφέρθηκε σε τερματοφύλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που έφαγε γκολ ερασιτεχνικού επιπέδου.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ έκανε λόγο για τέρμα… επιπέδου τοπικού και θυμήθηκε μία παρόμοια φάση που είχε δει την περίοδο που ασχολούνταν με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. «Είχα να δω τερματοφύλακα να αδειάζει το τέρμα και να κάθεται πίσω από το τείχος από ένα παιχνίδι του Ακράτητου με το Καματερό, όταν είχα τον Άρη Πετρούπολης», ανέφερε. Τα ματς που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, ήταν τρία: Άρης – Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ και ΑΕΚ – ΟΦΗ. Σε αυτά, γκολ από εκτέλεση φάουλ δέχτηκε ο γκολκίπερ του Παναιτωλικού και μάλιστα στα τελευταία λεπτά.

«Ρε σεις πόσο μ@@@κες μας περνάτε; Κανένας σοβαρός ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν υπάρχει;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας.

Bonus: Αλλαγή προπονητών και στις δύο ομάδες.

Ενα ακόμα περίεργο. Από τα πολλά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο ματς του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ, είδαμε στους πάγκους των δύο ομάδων να κάθονται δύο υπηρεσιακοί (μέχρι αποδείξεως του εναντίον) προπονητές. Στον «ασπρόμαυρο» ο Πάμπλο Γκαρσία, που αντικατέστησε τον Αμπέλ Φερέιρα και στον αντίστοιχο των γηπεδούχων ο Λουτσιάνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Μάκη Χάβο. Και οι δύο αλλαγές έγιναν λίγες ημέρες πριν το μεταξύ τους παιχνίδι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ