Μπακογιάννης : «Είναι μνημόνιο, όχι προγραμματική συμφωνία για τη Διπλή Ανάπλαση»

Μπακογιάννης : «Είναι μνημόνιο, όχι προγραμματική συμφωνία για τη Διπλή Ανάπλαση»

Ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ότι η συμφωνία για τη Διπλή Ανάπλαση δεν έχει πάρει την τελική μορφή της.

Μετά από 3,5 ώρες από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, άρχισε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για τη Διπλή Ανάπλαση…

Ο Κώστας Μπακογιάννης άρχισε την τοποθέτηση του, αφήνοντας μομφή για την «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, η οποία «διέρρευσε» τη θέση της πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου. «Μία παράταξη δημοσιοποίησε τη θέση της για τη Διπλή Ανάπλαση πριν αρχίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι νόημα έχει;» σχολίασε ο Μπακογιάννης.

Κατόπιν, ο Μπακογιάννης τόνισε: «Μιλάμε για ένα έργο εξαιρετικό σημαντικό. Μία μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση, ένα έργο εξαιρετικά σύνθετο. Έχει πολύ δρόμο ακόμα. Κανένας δεν έχει θριαμβολογήσει και δεν έχει ρίξει πυροτέχνημα από τον Δήμο. Έχουμε ένα βουνό μπροστά μας και πρέπει να το ανεβούμε μαζί με τους παράγοντες του έργου. Το κράτος, την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό».

Σε εκείνο το σημείο, ο Κώστας Αλεξίου εκ μέρους της «Ανοιχτής Πόλης» ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση, έως ότου όλες οι παρατάξεις πάρουν το μνημόνιο συναντίληψης και το μελετήσουν, για να τοποθετηθούν με ακρίβεια. Με αυτή την άποψη συμφώνησε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο Μπακογιάννης αντιπρότεινε να κάνει μία ενημέρωση και να επανέρθει η συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση. «Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος στο Μνημόνιο, κύριε Αλεξίου, όλα θα πάνε καλά» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Βασίλης Καπερνάρος έθεσε ζήτημα νομιμότητας της υπογραφής του Δημάρχου της Αθήνας στο μνημόνιο συναντίληψης. «Η υπογραφή του Δημάρχου στο Μνημόνιο, με βάση ποια διάταξη έγινε; Το δημοτικό συμβούλιο στη σύμβαση εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο; Έπρεπε προηγουμένως να περάσει το θέμα από το ΔΣ, για να γίνει πληρεξούσιος ο Δήμαρχος για να υπογράψει τη σύμβαση;» ανέφερε ο Καπερνάρος. «Είναι μνημόνιο, όχι προγραμματική συμφωνία» απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Η Ντίνα Ρέππα από την «Αντικαπιταλιστική Πόλη» από τον ΑΝΤΑΡΣΙΑ κατηγόρησε τον Μπακογιάννη ότι έδρασε εν κρυπτώ, μία γνώμη που ασπάστηκε και ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες έχουν χορτάσει υποσχέσεις 20 χρόνια. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την Παναθηναϊκό, αλλά για όλη την πόλη» ήταν η απάντηση του Μπακογιάννη.

Ο Κώστας Αλεξίου τόνισε ότι η «Ανοιχτή Πόλη» είναι υπέρ της Διπλής Ανάπλασης και της επίλυσης του γηπεδικού του Παναθηναϊκού και είχε ταχθεί κατά του εμπορικού κέντρου του Μπάμπη Βωβού.

Ο Κώστας Μπακογιάννης εκτίμησε ότι σε πρώτη φάση, «θα δημιουργηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις για θέσεις εργασίας». Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα κυμανθεί στα 163 εκατομμύρια ευρώ, το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα κοστίσει 72 εκατομμύρια ευρώ και την ευθύνη της χρηματοδότησης την έχει αναλάβει το Δημόσιο. Όσο για το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη και τις αθλητικές δομές του Δήμου της Αθήνας, θα τις χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες στις οποίες ανήκει το εμπορικό κέντρο.

Ο σύμβουλος του συνδυασμού «Αθήνα είσαι εσύ», Γιώργος Αποστολόπουλος, έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα. «Η παλιά και η νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα είναι στον χώρο της Διπλής Ανάπλασης. Τι θα γίνει με αυτούς τους χώρους; Θα πάνε αλλού;» αναρωτήθηκε ο Αποστολόπουλος και δεν πήρε απάντηση.

Επίσης, ένα ερώτημα που έμεινε αναπάντητο είναι ποιο ακίνητο θα παραχωρήσει ο Δήμος Αθήνας αντί 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης. Το ζήτημα έθιξε η Ντίνα Ρέππα, αλλά δεν απαντήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση.

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του Δήμου, Αλέξανδρου Τσιατσιάμη. Ουσιαστικά του ανθρώπου ο οποίος χειρίζεται το πρότζεκτ εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

«Το έργο είναι το πιο ώριμο έργο πολεοδομικά, θεσμικά και περιβαλλοντικά που υπάρχει στο Δημόσιο Διάλογο. Αυτό έχει σημασία. Με αυτές τις συνθήκες, ήταν η κατάλληλη ώρα για την υπογραφή του μνημονίου από πλευράς χρηματοδότησης για την επιλεξιμότητα που απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Δελτίο Τύπου αποτυπώνει τα ουσιαστικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Πατάει στα κεντρικά ζητήματα που διαπραγματεύεται. Ο Δήμος θα διαπραγματευτεί με ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη, δεν έχουμε αποτυπώσει με λεπτομέρεια τις συμφωνίες. Θα αποτυπωθούν με λεπτομέρειες όλα, είναι αντικείμενα εξειδίκευσης. Το έθεσε ο Δήμαρχος ότι έχουμε μία μακρά και επίπονη διαδικασία να ολοκληρώσουμε.

Το γήπεδο ανήκει στον Δήμο. Είναι επικεφαλής του πρότζεκτ και θα κάνει ότι πρέπει για να διαφυλάξει την περιουσία του και τη δημόσια χρηματοδότηση. Όλα τα επιμέρους ζητήματα θα λυθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο και με μισθώσεις των χώρων που ανήκουν στον Δήμο.

Για το γήπεδο μπάσκετ, δεν παραχωρούμε κανένα χώρο για να κατασκευαστεί τίποτα. Θα το φτιάξουμε εκτός του χώρου της Διπλής Ανάπλασης. Αν το βάζαμε εντός, θα είχαμε τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα. Ο Δήμος θα αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης για αυτό» σχολίασε ο Τσιατσιάμης.

Το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποστείλει στις παρατάξεις το μνημόνιο συναντίληψης και πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση, θα συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ