ΑΕΚ : Αυτά έδωσε και εκεί το… έχασε ο Καρέρα

ΑΕΚ : Αυτά έδωσε και εκεί το… έχασε ο Καρέρα

Η αποτίμηση της παρουσίας του Ιταλού τεχνικού στον πάγκο της ΑΕΚ

Ο Μάσιμο Καρέρα αποτελεί από χθες παρελθόν από την ΑΕΚ. Ο Ιταλός τεχνικός που ήρθε στην Ένωση τον περασμένο Δεκέμβρη, αποχώρησε από τον σύλλογο λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου στο τιμόνι του. Μια παρουσία που είχε, επί της ουσίας, δύο ξεχωριστά διαστήματα.

Αν βάλει κάποιος κάτω τα δεδομένα θα διαπιστώσει πως μιλάμε για άλλον Καρέρα στο πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στην ομάδα και άλλον φέτος. Ο Ιταλός προπονητής ξεκίνησε την πορεία του στην ΑΕΚ με θετικά αποτελέσματα και δημιούργησε προσδοκίες.

Στην πορεία ωστόσο φάνηκε να χάνει κάπου τον δρόμο και η ΑΕΚ τον δικό της. Με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα όπου η ομάδα βάδιζε από το κακό στο χειρότερο και ο Ιταλός τεχνικός αδυνατούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Η ΑΕΚ εδώ και καιρό εκεί που κάνει ένα βήμα μπροστά, μετά κάνει άλλα… δέκα πίσω. Η κατάσταση στην Ένωση είναι δύσκολη και με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορούσε να αλλάξει. Τη συγκεκριμένη στιγμή η ΑΕΚ είχε βρεθεί σε μια… λούμπα από το πουθενά, με συνεχόμενα στραβά αποτελέσματα. Μπορεί η λογική της παράτασης στο συγκεκριμένο πλάνο και τον συγκεκριμένο προπονητή να ήταν σωστή μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Πλέον, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Και ξεκάθαρα.

Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα

Στα πρώτα 13 ματς της περυσινής αγωνιστικής περιόδου, οι Κιτρινόμαυροι είχαν απολογισμό 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 4 ήττες. Ο δε συντελεστής τερμάτων τους ήταν 23-17. Ο Δικέφαλος έκλεισε το πρώτο μισό της σεζόν με 21 βαθμούς από το μάξιμουμ των 39, δηλαδή είχε ποσοστό επιτυχίας 53,8%. Είχε μάλιστα δέκα βαθμούς λιγότερους από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και εκτός έδρας αρνητικό συντελεστή (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες και 6-8 τέρματα).

Από τη μέρα που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας ο Καρέραη ΑΕΚ σε 12 αγώνες είχε 9 νίκες, 3ισοπαλίες και 1 ήττα στην Τούμπα, τα τέρματά της ήταν 18-4, έκανε το καλύτερο νικηφόρο της σερί και εκτός έδρας ήταν στο 4-2-1 με γκολ 6-3! Συγκέντρωσε 29 βαθμούς από τους 36 μάξιμουμ και είχε μόλις τρεις λιγότερους από τον Ολυμπιακό.

Ο Ιταλός τεχνικός, που θήτευσε δίπλα στον Αντόνιο Κόντε και πέτυχε σπουδαία πράγματα στη Ρωσία με την Σπαρτάκ, κατάφερε άμεσα να δώσει στίγμα. Να σουλουπώσει την ΑΕΚ, να της δώσει ταυτότητα και το σημαντικότερο νίκες.

Οι Κιτρινόμαυροι εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του Γιουρόπα, έφτασαν στον τελικό του κυπέλλου και έγιναν ξανά ομάδα. Τα παραπάνω ήταν και ο λόγος που έκανε τη διοίκηση της ομάδας να εμπιστευτεί στον Καρέρα τα κλειδιά του συλλόγου και για τη φετινή σεζόν. Να του δώσει την ευκαιρία να «χτίσει» τη δική του ομάδα από την αρχή.

Φέτος η σεζόν ξεκίνησε με τον πήχη να παραμένει ψηλά. Ο Δικέφαλος ενισχύθηκε σε όλες τις γραμμές, ενώ κατάφερε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Βόλφσμπουργκ και να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα. Κάτι που εκείνη την περίοδο έδωσε τεράστια ώθηση στον σύλλογο.

Η απογοήτευση και οι πρώτες αμφιβολίες

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η ΑΕΚ άρχισε να χάνει βαθμούς εντός συνόρων, ενώ στην Ευρώπη τα πράγματα ήταν απογοητευτικά. Η ομάδα γνώρισε πέντε ήττες σε έξι παιχνίδια, με τραγικό απολογισμό παθητικού. Και τότε άρχισαν οι πρώτες αμφιβολίες σχετικά με την λειτουργικότητα του εν λόγω πλάνου.

Ο Καρέρα βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής, ιδίως μετά από εκείνη την ντροπιαστική για την ΑΕΚ εντός έδρας ήττα από τη Ζόρια. Τότε, η διοίκηση ύψωσε ασπίδα προστασίας στον προπονητή και τον στήριξε. Ανεπίσημα. Ενώ αναγκάστηκε να το πράξει και επίσημα, μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό.

Εκείνη η παρέμβαση του Δημήτρη Μελισσανίδη στα Σπάτα έδειξε το πώς έβλεπε η διοίκηση τον προπονητή. Και πόσο πόνταρε σε εκείνον. Ήταν σαφές όμως πως για να συνεχιστεί όλο αυτό, έπρεπε να βοηθήσουν και τα αποτελέσματα. Κάτι που δεν συνέβη ούτε κατά προσέγγιση.

Έχασε τα αποδυτήρια

Πέραν της κακής αγωνιστικής εικόνας της ΑΕΚ, η ομάδα φαινόταν να νοσεί. Να μην έχει το κλίμα σύμπνοιας που χρειάζεται ένας σύλλογος που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Οι ψίθυροι στα Σπάτα για τις σχέσεις του Καρέρα με συγκεκριμένους παίκτες γίνονταν εντονότεροι. Αποκορύφωμα των παραπάνω ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Στο ημίχρονο του αγώνα ο Ιταλός τεχνικός ανακοίνωσε στον Καρίμ Ανσαριφάρντ πως προτίθεται να τον αντικαταστήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ιρανός φορ αντέδρασε και μάλιστα έντονα, μπροστά στους συμπαίκτες του. Και μιλάμε για έναν παίκτη που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Οπότε ίσως αυτό «λέει» πολλά και για το γενικότερο κλίμα εντός ομάδας προς τον Καρέρα.

Μονόδρομος η απομάκρυνση

Η ΑΕΚ έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα δεν είχε άλλη επιλογή, πέραν της απομάκρυνσης του Καρέρα από τον πάγκο της. Μια απόφαση που ήρθε σε ένα καθοριστικό χρονικό σημείο. Υπάρχουν ενόψει οι διακοπές λόγω των Χριστουγέννων και στις 3 Ιανουαρίου η Ένωση επιστρέφει στη «δράση» με τον «Τελικό» κόντρα στον Ολυμπιακό, στο Φάληρο. Ένα ματς που δεν έπειθε πως μπορούσε να «χτυπήσει» με την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ