ΑΕΚ : Η… απόσβεση του Καρίμ, το «διαμάντι» και τα wonderkids

ΑΕΚ : Η… απόσβεση του Καρίμ, το «διαμάντι» και τα wonderkids

O Καρέρα έφυγε αλλά άφησε πίσω του κάποια δεδομένα. Οι παίκτες που στηρίχθηκε στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, αυτοί που ανέδειξε και οι προσδοκίες για τον Λιβάι Γκαρσία. Τί θα βρει ο Χιμένεθ στην τέταρτη θητεία του.

Για ακόμη μία χρονιά η ΑΕΚ τα έκανε μαντάρα στο τελευταίο της ματς πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων μένοντας στο 2-2 με τον Βόλο και στο -8 από την κορυφή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μια εξέλιξη που φαίνεται πως ερχόταν από καιρό. Ο Μάσιμο Καρέρα είπε «αντίο» στην Ένωση μετά από έναν χρόνο συνεργασίας που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς αλλά δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν.

Παρά το γεγονός πως η φετινή, ιδιαίτερη, λόγω πανδημίας σεζόν βρήκε την ΑΕΚ να πετυχαίνει τον πρώτο της μεγάλο στόχο, με την είσοδό της στους ομίλους του Europa League κάνοντας την υπέρβαση κόντρα στην Βόλφσμπουργκ (νωρίτερα είχε αποκλείσει και τη Σεν Γκάλεν), η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη ούτε στην Ευρώπη ούτε και στο πρωτάθλημα.

Οι «κιτρινόμαυροι» παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και αποκλείστηκαν από τους ομίλους του Europa League με μόλις τρεις βαθμούς και τερματίζοντας στην τελευταία θέση του γκρουπ. Χειρότερο όμως απ’ όλα, ήταν η εικόνα της ομάδας που εμφάνισε τρομερά αμυντικά προβλήματα με αποτέλεσμα να έρθουν βαριές ήττες. Το σκηνικό δεν ήταν πολύ διαφορετικό και στην Ελλάδα.

Παρ’ ότι η μεσοεπιθετική ποιότητα της ΑΕΚ ήταν αρκετή σε πολλά ματς για να καλύπτει τα αμυντικά κενά, η Ένωση βλέπει την κορυφή από το -8 και ευρισκόμενη στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Ουσιαστικά δηλαδή εκτός τίτλου για ακόμη μία χρονιά από πολύ νωρίς. Και μια χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες από ομάδα και κόσμο. Έτσι ο Καρέρα «πλήρωσε» το μάρμαρο και ο Μανόλο Χιμένεθ θα είναι αυτός που θα τον αντικαταστήσει, στην τέταρτη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ.

O… κορμός του Καρέρα

Σε αυτούς τους πρώτους τέσσερις μήνες της σεζόν όμως, μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα από τον τρόπο χρησιμοποίησης και αξιοποίησης του ρόστερ από τον Ιταλό τεχνικό. Αρχικά πάμε να δούμε τους παίκτες στους οποίους στηρίχθηκε ο Καρέρα σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ένα από τα πράγματα που του κόστισαν και για το οποίο δέχθηκε σκληρή κριτική, ήταν ότι δεν καθιέρωσε ποτέ ένα συγκεκριμένο σχηματισμό κι έναν κορμό παικτών ώστε η ομάδα να αποκτήσει μια συνοχή και χημεία μεταξύ της.

Η ΑΕΚ έχει δώσει 20 ματς φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη και σε αυτά έχουν αγωνιστεί συνολικά 28 ποδοσφαιριστές. Ο μοναδικός που έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια είναι ο Καρίμ Ανσαριφάρντ ενώ ο Παναγιώτης Τσιντώτας ακολουθεί με 19 ματς και το μόνο που δεν έπαιξε ήταν αυτό κόντρα στη Ζόρια στο ΟΑΚΑ που προτιμήθηκε ο Γιώργος Αθανασιάδης. Με 18 ματς ακολουθούν οι Μάνταλος, Σάκχοφ και Λιβάγια οι οποίοι συμπληρώνουν την πεντάδα με τις περισσότερες συμμετοχές.

Αν δούμε όμως τα λεπτά συμμετοχής του καθενός, αυτός που έχει τα περισσότερα και μάλιστα με διαφορά, δεν είναι άλλος από τον Τσιντώτα. Έχοντας λείψει μόνο σε ένα ματς και παίζοντας όπως είναι λογικό βασικός και αναντικατάστατος, ο Έλληνας τερματοφύλακας συμπλήρωσε 1710 λεπτά. Ο Μάνταλος ακολουθεί με 1400 λεπτά, ο Κρίστιτσις με 16 ματς έχει 1332 λεπτά ενώ πάνω από 1000 έχουν επίσης οι Σάκχοφ (1258′), Λιβάγια (1206′), Σβάρνας (1204′), Νεντελτσεάρου (1162′) και Ανσαριφάρντ (1075′).

Καρίμ και Μάνταλος κάνουν τη διαφορά επιθετικά

Αυτός που ξεχωρίσει στο σκοράρισμα είναι ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός είναι με διαφορά η πολυτιμότερη μεταγραφή της σεζόν για την ΑΕΚ και φρόντισε να το δείξει με το… καλημέρα. Το γκολ κόντρα στη Βόλφσμπουργκ έδωσε στον Δικέφαλο μια νίκη-πρόκριση που είχε τεράστια ανάγκη και θα έλεγε κανείς πως έκανε απόσβεση μέσα σε μια νύχτα.

Ο Καρίμ έχει σκοράρει ήδη οκτώ γκολ, τα εφτά στη Super League όπου είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Κάθε του γκολ μάλιστα είναι και βαθμός ή βαθμοί και πολύ γρήγορα κατάφερε να αποδείξει ότι αυτός είναι ο βασικός φορ και δεν είναι ο αναπληρωματικός του Νέλσον Ολιβέιρα, όπως προοριζόταν αρχικά. Από κει και πέρα οι Λιβάγια και Ολιβέιρα έχουν από τέσσερα αλλά με πολύ μέτρια παρουσία μέχρι τώρα, ενώ από τρία έχουν οι Μάνταλος και Σιμόες ο οποίος έχει εξελιχθεί σε… killer.

Ο Μάνταλος για ακόμη μία σεζόν είναι ο παίκτης από τα πόδια του οποίου ξεκινούν τα περισσότερα γκολ της ΑΕΚ. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός έχει δώσει επτά ασίστ, τις πέντε στο πρωτάθλημα δείχνοντας πόσο πολύτιμος είναι για την ομάδα. Τέσσερις έχει ο Τάνκοβιτς και από δύο οι Λιβάγια και Μιτάι.

Έχει και η ΑΕΚ Wonderkids

Με αφορμή στην αναφορά στον Μιτάι, πρέπει να επισημανθεί η δουλειά που έκανε ο Καρέρα με τους μικρούς της ΑΕΚ. Ο Ιταλός δεν φοβήθηκε να δώσει ευκαιρίες σε όποιον έδειξε ότι αξίζει με τον 17χρονο αριστερό μπακ αλλά και τον Θεοδόση Μαχαίρα να είναι οι δύο παίκτες που κατάφερε να αναδείξει και αφήνει παρακαταθήκη στον Χιμένεθ ώστε να τους βοηθήσει να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο και γιατί όχι, να γίνουν αναντικατάστατα μέλη της ομάδας.

Ο Μιτάι μετράει ήδη τέσσερις συμμετοχές και 298 λεπτά ενώ ο Μαχαίρας έχει φτάσει τις δέκα συμμετοχές με ένα γκολ αλλά και μία ασίστ σε 328 λεπτά. Παρά τα όσα ακούγονται λοιπόν για την κακή δουλειά στις ακαδημίες της Ένωσης, φαίνεται πως τουλάχιστον αυτά τα δύο παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα και να μπορέσει η ΑΕΚ να στηριχθεί πάνω τους στο άμεσο μέλλον.

Το «διαμάντι»

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η περίπτωση του Λιβάι Γκαρσία. Ο 23χρονος άσος για τον οποίο η ΑΕΚ έκανε οικονομική υπέρβαση το καλοκαίρι ξοδεύοντας 2,6 εκατ. ευρώ για το 60% των δικαιωμάτων του στάθηκε πολύ άτυχος καθώς πάνω που άρχισε να κάνει τη διαφορά, τραυματίστηκε στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο και έμεινε εκτός δράσης για δύο μήνες.

Πρόκειται για έναν παίκτη με εντυπωσιακά αθλητικά προσόντα που έλειπε από την ΑΕΚ και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο ηγέτη της ομάδας. Έχει προλάβει να αγωνιστεί μόλις σε δέκα ματς μετρώντας δύο γκολ και μία ασίστ σε 503 λεπτά συμμετοχής. Περισσότερο απ’ όλα όμως είναι η πληθωρική του παρουσία στο παιχνίδι που κάνει τη διαφορά και δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες.

Αναλυτικά συμμετοχές και λεπτά

Τερματοφύλακες

Παναγιώτης Τσιντώτας 19 συμ. 1710′

Γιώργος Αθανασιάδης 1 συμ. 90′

Αμυντικοί

Ιονούτς Νεντελτσεάρου 13 συμ. 1162′

Στράτος Σβάρνας 15 συμ. 1204′

Μιχάλης Μπακάκης 5 συμ, 320′

Παουλίνιο Μότα 10 συμ. 747′

Νασίμ Χνιντ 11 συμ. 707′

Έλντερ Λόπες 11 συμ. 744′

Εμάνουελ Ινσούα 14 συμ. 873′

Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος 13 συμ. 788′

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι 11 συμ. 937′

Μάριος Μιτάι 4 συμ. 298′

Μέσοι

Πέτρος Μάνταλος 18 συμ. 1400′

Κώστας Γαλανόπουλος 6 συμ. 159′

Νέναντ Κρίστιτσιτς 16 συμ. 1332′

Νταμίαν Σιμάνσκι 1 συμ. 45′

Αντρέ Σιμόες 13 συμ. 972′

Γεβγέν Σάκχοφ 18 συμ. 1258′

Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς 4 συμ. 34′

Γιάννης-Φοίβος Μπότος 2 συμ. 5′

Επιθετικοί

Μάρκο Λιβάγια 18 συμ. 1206′

Νέλσον Ολιβέιρα 17 συμ. 842′

Λιβάι Γκαρσία 10 συμ. 503′

Καρίμ Ανσαριφάρντ 20 συμ. 1075′

Μουαμέρ Τάνκοβιτς 14 συμ. 693′

Χρήστος Αλμπάνης 7 συμ. 232′

Θεοδόσης Μαχαίρας 10 συμ. 328′

Μπράιτ Ενομπακάρε 1 συμ. 14′

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ