Φορτούνης – Βαλμπουενά : Ποιος απο τους δύο;

Φορτούνης – Βαλμπουενά : Ποιος απο τους δύο;

Φορτούνης ή Βαλμπουενά στην εντεκάδα της Τούμπας;

Στις αρχές των 90s ένα παγκόσμιο franchise του fast-food έγραφε ιστορία με μια σειρά από τηλεοπτικές διαφημίσεις που προέβαλε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τη μια ο Μάικλ Τζόρτναν, από την άλλη ο Λάρι Μπερντ και στη μέση ένα burger ως «τρόπαιο» για εκείνον που δεν θα αστοχήσει με την πορτοκαλί μπάλα σε ένα σωρό απίθανες απόπειρες προς το καλάθι: «Nothing but bet» έλεγαν οι δύο τους έπειτα από κάθε επιτυχημένη προσπάθεια. Όντως άκουγες μόνο το… διχτάκι. Η πρεμιέρα έγινε στον τηλεοπτικό χρόνο του Super Bowl του ΄93 –στον ακριβότερο διαφημιστικό χρόνο της Αμερικανικής τηλεόρασης- και είχε τόση απήχηση που εξελίσσονταν για χρόνια.

Σύντομα μάλιστα οι σεναριογράφοι πρόσθεσαν στην παρέα και έναν ακόμη σούπερ σταρ του ΝΒΑ, τον Τσαρλς Μπάρκλει.

Προς τι η… αναδρομή αυτή στο παρελθόν; Μάλλον με τη σκέψη ότι κάποιες προσαρμογές θα μπορούσαν κάλλιστα να σχηματίσουν ένα αντίστοιχο σενάριο εδώ στα μέρη μας.  Όχι για διαφημιστικό σποτ, αλλά για τα μάτια του φίλαθλου κοινού που παρακολουθώντας Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του ΄21 θα πρέπει πραγματικά να το απολαμβάνει. Από δύο βιρτουόζους. Ο ευγενής συναγωνισμός του Κώστα Φορτούνη και του Ματιέ Βαλμπουενά για την διεύθυνση της ορχήστρας του Πέδρο Μαρτίνς. Με τον Πορτογάλο να τους «μοιράζει» τον χρόνο συμμετοχής, το περιβραχιόνιο του αρχηγού, την εμπιστοσύνη. Και εκείνοι να κάνουν πράγματα απίθανα για να τον δικαιώσουν: Nothing but net.

Παράσταση για δύο
Το Σάββατο στο Αγρίνιο ξεκίνησε ο Φορτούνης και μπήκε φουριόζος με ένα υπέροχο γκολ: πλασέ με το αριστερό στη κίνηση από την ασίστ του Ντρέγκερ. Στην ανάπαυλα έδωσε τη θέση του στον Βαλμπουενά και ο Γάλλος έδωσε μια τρομερή ασίστ στον Ελ Αραμπί για το τελικό 2-1: Κάθετη που του προέκυψε πέφτοντας στο χορτάρι! Στη Τρίπολη την Τετάρτη, ο Μαρτίνς ξεκίνησε με τον Βαλμπουενά: Δύο ασίστ από ισάριθμα κόρνερ, σε πέντε λεπτά για το 0-2 που καθάρισε τη μπουγάδα. Ο Φορτούνης πήρε τη θέση του στο 59΄ και με καταπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 81΄έγραψε το 0-3. Επιπλέον ένα δικό του σόλο (με… ποδιά σε αντίπαλο) έδωσε το δικαίωμα στον Καμαρά να δώσει την ασίστ στον Μπρούμα για το 0-4 (84΄).

Οδηγοί και Ελ Αραμπί
Αυτό το πινγκ-πονγκ βεβαίως έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους: Από το ντέρμπι με την ΑΕΚ (3/1). Βασικός ο Φορτούνης, κορυφαίος στο πρώτο ημίχρονο όπου ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά. Αντικαταστάθηκε στο 70΄. Λίγο νωρίτερα (61΄) είχε πάρει θέση στο γήπεδο και ο Γάλλος. Εκείνος που κέρδισε και εκτέλεσε το πέναλτι στις καθυστερήσεις για το τελικό 3-0.  Σε αυτά τα τρία ματς οι δύο τους συνυπήρξαν στο γήπεδο μόλις αυτά τα εννέα λεπτά. Και όμως είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις ισάριθμες νίκες με επιμέρους σκορ 9-1.  Οι νίκες που έστειλαν τους Ερυθρόλευκους σε διψήφια βαθμολογική διαφορά από τους Δικέφαλος που θεωρητικά σχηματίζουν τον ανταγωνισμό του τίτλου.

Για το ποιος κάνει τον Μπάρκλει; Ούτε συζήτηση. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί που το Σάββατο στο Αγρίνιο έφτασε τα 14 γκολ στη φετινή Σούπερ Λιγκ και τα 42 συνολικά με την Ερυθρόλευκη (72 συμ σε όλες τις διοργανώσεις). «Είμαι πολύ χαρούμενος που και οι δύο, τόσο ο Βαλμπουενά όσο και ο Φορτούνης, είναι σε τέτοια κατάσταση, αλλά δεν είναι μόνο το ταλέντο τους, είναι η δέσμευση που έχουν δώσει οι παίκτες αυτοί να βοηθήσουν την ομάδα. Υπάρχουν παίκτες σε άλλες ομάδες που έχουν μεγάλο ταλέντο, αλλά όχι διάθεση να βοηθήσουν. Αυτές οι ομάδες είναι άτυχες, εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε παίκτες με ταλέντο και με θέληση να βοηθήσουν» καμάρωνε χθες ο Μαρτίνς. Και με το δίκιο του. Πολυτέλεια για την Ελλάδα να διαθέτεις δύο σολίστες.

Από μια σεζόν
Ο Φορτούνης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη season 1 της εποχής Μαρτίνς: 17 γκολ και 16 ασίστ σε 42 συμμετοχές. Πέρσι έχασε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω της επέμβασης στους χιαστούς (21 συμ, 3 γκολ, 4 ασίστ). Η season 2 εξελίχθηκε με τον Ματιέ Βαλμπουενά να κάνει πράγματα και θαύματα: 9 γκολ και 23 ασίστ σε 42 ματς. Η επίδοση του στις ασίστ μάλιστα ήταν η δεύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη πίσω από τον Τόμας Μίλερ της Μπάγερν (26μ). Ο Φορτούνης δηλαδή την πρώτη χρονιά με γκολ και ασίστ έφτασε στο 33, ο Βαλμπουενά στη δεύτερη με τον ίδιο τρόπο το 32! Φέτος ο Γάλλος πέρασε ήδη έναν μυικό τραυματισμό (θλάση) που τον κράτησε εκτός δράσης από την 8η Νοεμβρίου ως τις 3 Γενάρη. Διάστημα που ο Φορτούνης πήρε τον Ολυμπιακό στην πλάτη του. Ο χαρισματικός Έλληνας άσος έχει ήδη σε 20 συμμετοχές 4 γκολ και 7 ασίστ (πρώτος στη Σούπερ Λιγκ). Ο Βαλμπουενά σε 14 ματς έχει 2 γκολ και 4 ασίστ.  Και φυσικά η σεζόν δεν έχει φτάσει ακόμη ούτε στη μέση: 21 αγωνιστικές Σούπερ Λιγκ, κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ όπου περιμένει για τα «διπλά» νοκ άουτ η Αιντχόφεν. Μίνιμουμ 25 ματς μπροστά και βλέπουμε. Με πρώτο αυτό της Τούμπας.

Και ο γρίφος της Τούμπας
Ποιος θα είναι από τους δύο στην εντεκάδα αύριο, καθώς η συνύπαρξη τους είναι σπάνια από τη στιγμή που επί της ουσίας ο προπονητής τους έχει δώσει τον ίδιο ρόλο;  Προφανώς αυτή την απάντηση ψάχνει ήδη και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ειδικά μετά την σημερινή εξέλιξη να μείνουν στην Αθήνα, οι Χολέμπας και Μπρούμα. Δύο παίκτες εντεκάδας στο 4-4-2 που έχει την τιμητική του αυτό το διάστημα στις επιλογές του Πορτογάλου.  Αν ο σχηματισμός διατηρηθεί (που ήταν εξ αρχής και το επικρατέστερο); Ο Φορτούνης έχει τον πρώτο λόγο για την εντεκάδα μπροστά από Εμβιλά και Καμαρά. Αν όμως αυτές οι αλλαγές αναγκάσουν τον Μαρτίνς να επιστρέψει στην 4-3-3 λογική με την οποία πέρσι νίκησε δύο φορές στη Τούμπα; Τότε η προσθήκη του Μπουχαλάκη στη μεσαία γραμμή το πιθανότερο είναι να στείλει στο γήπεδο με το περιβραχιόνιο τον Βαλμπουενά. Και να αφήσει τον Φορτούνη για το εναλλακτικό πλάνο προσέγγισης. Οι απαντήσεις είναι πλέον κοντά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ