Το πάρε – δώσε του Big 5

Το πάρε – δώσε του Big 5

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και to10.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλα όσα έκαναν ή δεν έκαναν οι Big 5 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όταν ξεκίνησε η χειμερινή μεταγραφική περίοδος λίγοι θα περίμεναν ότι θα ήταν τόσο πλούσια για τις ελληνικές ομάδες. Ειδικά στην περίοδο της πανδημίας που έχει πλήξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πόσω μάλλον το ελληνικό. Κι όμως, τα όσα έγιναν στο λεγόμενο Big 5 της Super League, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Και από πλευράς ποσότητας αλλά και από πλευράς ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα με τις πιο ηχηρές μεταγραφές αφού έφερε στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 13 χρόνια τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο ενώ σπουδαία μεταγραφή ήταν και του Κένι Λαλά που αποτελούσε στόχο πολλών ομάδων σε όλη την Ευρώπη. Σίντζι Καγκάβα και Κώστας Μήτρογλου ήταν δύο μεταγραφές που αναμφίβολα προκάλεσαν αίσθηση, ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε τριπλό «χτύπημα» στο φινάλε των μεταγραφών ενώ πιο… ήσυχη απ’ όλους ήταν η ΑΕΚ που απέκτησε μόνο τον Όλεγκ Νταντσένκο.

Δεν ήταν μόνο οι μεταγραφές όμως που έκαναν… θόρυβο αυτόν τον Γενάρη. Υπήρξαν και αρκετές αποχωρήσεις, άλλες αναμενόμενες κι άλλες λιγότερο, που άλλαξαν τις ισορροπίες και διαμόρφωσαν νέα δεδομένα σε κάποιες περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών η παραχώρηση του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς, η αυλαία του Μπίσεσβαρ στον ΠΑΟΚ αλλά και ο δανεισμός του Σισέ στη Σεντ Ετιέν. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά…

Ολυμπιακός 

Πρωταθλητής των μεταγραφών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για ακόμη μία φορά ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» αν και… καβάλα στ’ άλογο στο πρωτάθλημα όπου έχουν χτίσει διαφορά ασφαλείας από τους αντιπάλους τους, έδειξαν πως δεν εφησυχάζουν. Άλλωστε υπάρχει μπροστά τους ορθάνοιχτη η προοπτική της ευρωπαϊκής διάκρισης.

Έτσι πρόσθεσαν στο ρόστερ τους παίκτες με ποιότητα που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο εξαιρετικό σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Πέδρο Μαρτίνς. Η αρχή έγινε με την απόκτηση του Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ για το αριστερό άκρο της άμυνας όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ενίσχυση. Ακολούθησε η μεταγραφή του χειμώνα με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να επιστρέφει στην Ελλάδα αλλά για λογαριασμό του Ολυμπιακού και τον… χορό έκλεισε ο Κένι Λαλά που ήρθε για να εκτοξεύσει τη δεξιά πλευρά των Πειραιωτών.

Την πόρτα της εξόδου από το μεγάλο λιμάνι είδαν αρκετοί παίκτες, Ο Ρούμπεν Βινάγκρε αποχώρησε με μόλις τέσσερις συμμετοχές με τα ερυθρόλευκα, ο Σισέ παραχωρήθηκε δανεικός στη Σεντ Ετιέν, ο Μπρούνο πήγε ελεύθερος στον Άρη ενώ παρελθόν από τον Ολυμπιακό αποτέλεσαν επίσης οι Σουντανί και Μανθάτης που έμειναν ελεύθεροι. Στις… καθυστερήσεις των μεταγραφών δε, ήρθε και η μεγάλη ανατροπή, με τον Πέπε Ροντρίγκες να φεύγει δανεικός στη Φαμαλικάο.

Ήρθαν: Ρέαμπτσιουκ, Παπασταθόπουλος, Λαλά

Έφυγαν: Βινάγκρε (διακοπή δανεισμού), Σισέ (δανεικός στη Σεντ Ετιέν), Μπρούνο (ελεύθερος στον Άρη), Μανθάτης (ελεύθερος στον Παναιτωλικό), Σουντανί (ελεύθερος στην Αλ Φατέχ), Πέπε (δανεικός στη Φαμαλικάο

ΑΕΚ

Ο κόσμος της ΑΕΚ περίμενε σίγουρα περισσότερα πράγματα από όσα τελικά έγιναν σε επίπεδο ενίσχυσης. Στο χορτάρι φάνηκε ότι η Ένωση είχε ανάγκη από τουλάχιστον τρεις προσθήκες (τερματοφύλακας, δεξί μπακ, σέντερ μπακ), τελικά όμως αποκτήθηκε μόνος ένας. Ο λόγος για τον Όλεγκ Νταντσένκο, η μεταγραφή του οποίου πέρασε από 40 κύματα με τον Ουκρανό δεξιό μπακ να ντύνεται τελικά στα κιτρινόμαυρα με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να πάρει τη φανέλα σπίτι του.

Σε επίπεδο αποχωρήσεων, σίγουρα η ΑΕΚ ήταν πιο δραστήρια αφού έδειξε την πόρτα της εξόδου σε αρκετό κόσμο. Ο Παουλίνιο έμεινε ελεύθερος μετά την απογοητευτική παρουσία του φέτος κι επέστρεψε στην πατρίδα του ενώ οι Σιμάο, Καρακλάγιτς και Μπότος παραχωρήθηκαν δανεικοί.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο παίκτες που τυπικά ανήκουν ακόμη στην ΑΕΚ αλλά δεν έχουν αποχωρήσει από την ομάδα. Μάρκο Λιβάγια και Εμάνουελ Ινσούα έχουν τεθεί εκτός πλάνων, ο πρώτος επειδή δεν ανανέωσε κι ο δεύτερος επειδή δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα.

Ηρθαν: Νταντσένκο

Έφυγαν: Παουλίνιο (ελεύθερος στη Ζιλ Βιθέντε), Μπότος (δανεικός στη Γκόου Αχέντ Ίγκλις) Σιμάο (δανεικός στη Μορεϊρένσε), Καρακλάγιτς (δανεικός στη Ραντ)

Άρης

Ενισχυμένος βγήκε από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Άρης. Οι «κίτρινοι» ενισχύθηκαν σε θέσεις που πονούσαν ενώ ξεφορτώθηκαν και παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να βοηθήσουν όσο θα περίμεναν οι άνθρωποι του συλλόγου. Κορυφαία μεταγραφή φυσικά δεν είναι άλλη από αυτή του Κώστα Μήτρογλου.

Ο διεθνής φορ επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 5,5 χρόνια για να λύσει το πρόβλημα του Άρη στο γκολ. Νωρίτερα είχε αποκτηθεί ο Νικόλας Ιωάννου ως δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ ενώ στο κλείσιμο των μεταγραφών η ομάδα του Άκη Μάντζιου πρόσθεσε στο ρόστερ της και τον Μπρούνο που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό και έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Εκτός Κλεάνθης Βικελίδης βρέθηκαν πέντε ποδοσφαιριστές. Οι Ντάτκοβιτς και Κρίστιαν Λόπεθ παραχωρήθηκαν δανεικοί στην Καρταχένα, ο Αλί Αντέμ στην Σκούπι, ο Φαμπιάν Έμαν έμεινε ελεύθερος και συνεχίζει την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία της Δανίας και τη Βέντισελ ενώ στον ΟΦ Ιεράπετρας παραχωρήθηκε δανεικός ο Χατζηπιρπιρίδης.

Ήρθαν: Ιωάννου, Μήτρογλου, Μπρούνο

Έφυγαν: Ντάτκοβιτς (δανεικός στην Καρταχένα), Λόπεθ (δανεικός στην Καρταχένα), Έμαν (ελεύθερος στην Βέντισελ), Αντέμ (δανεικός στην Σκούπι), Χατζηπιρπιρίδης (δανεικός στον ΟΦ Ιεράπετρας)

ΠΑΟΚ

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στον ΠΑΟΚ έγινε ένας μικρός χαμός. Παίκτες ήρθαν, παίκτες έφυγαν, με το ρόστερ του Δικεφάλου να αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με την εικόνα που είχε μέχρι πριν από έναν μήνα. Σαν όνομα, κορυφαία μεταγραφή ήταν σίγουρα αυτή του Σίντζι Καγκάβα με τον Ιάπωνα διεθνή να είναι σαφώς σε πτωτική πορεία αλλά η καριέρα και τα κατορθώματά του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ντόρτμουντ δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες.

Μαζί του στην Τούμπα αυτόν τον Ιανουάριο ήρθε ο Μίκαελ Κρμέντσικ για να βάλει τα γκολ που δεν κατάφερε να βάλει ο Τσόλακ, ο Ραχμάν Μπάμπα ως δανεικός από την Τσέλσι για το αριστερό άκρο της άμυνας, ο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς σε μια επένδυση περισσότερο για το μέλλον ενώ επέστρεψαν οι Αμρ Ουάρντα και Λάζαρος Λάμπρου.

Παρελθόν από τον ΠΑΟΚ αποτέλεσε ο Δημήτρης Γιαννούλης ως δανεικός στη Νόριτς αφήνοντας πίσω του ένα πολύ μεγάλο κενό, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που παραχωρήθηκε δανεικός στον Απόλλωνα Λεμεσού αλλά και ο Άντερσον Εσίτι που έφυγε με τον ίδιο τρόπο για την Γκεζτέπε. Τέλος, έφυγε και ο Μούσα Ουαγκέ που επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα όπου ανήκει για να πραγματοποιήσει την αποθεραπεία του μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του στο ντέρμπι με τον Άρη.

Ήρθαν: Κρμέντσικ, Καγκάβα, Μπάμπα, Μπράντονιτς, Ουάρντα, Λάμπρου

Έφυγαν: Γιαννούλης (δανεικός στη Νόριτς), Μπίσεσβαρ (δανεικός στον Απόλλωνα Λεμεσού), Εσίτι (δανεικός στην Γκεζτέπε), Ουαγκέ (διακοπή δανεισμού)

Παναθηναϊκός

Ανέλπιστα δραστήριος όσον αφορά στο δικό του πάρε-δώσε ήταν ο Παναθηναϊκός κι αυτό γιατί ενώ ήταν πολύ ήσυχος το προηγούμενο διάστημα, τις τελευταίες μέρες, ως και ώρες των μεταγραφών, οι «πράσινοι»… πήραν φωτιά.

Πρώτος που ανακοινώθηκε ήταν ο Γιουνούς Σανκαρέ που έμεινε ελεύθερος από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και ήρθε να ενισχύσει την ομάδα στη μεσαία γραμμή ενώ ακολούθησαν οι Σεΐκχ Νιασέ και Γενί Ενγκμπακοτό για τη θέση των χαφ και των εξτρέμ αντίστοιχα.

Αρκετοί ήταν και οι παίκτες που αποχώρησαν από τον Παναθηναϊκό. Ο Αντονίτο που πέρασε και δεν ακούμπησε θα συνεχίσει στην Καρταχένα, ο Φάνης Μαυρομμάτης στον Ατρόμητο ενώ ο Βασίλης Ζαγαρίτης πωλήθηκε στην Πάρμα κάνοντας το άλμα για το εξωτερικό. Αυτό που ήταν ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη απ’ όλα, ήταν η παραχώρηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στη Φορτούνα Σιτάρντ με τη μορφή δανεισμού και οψιόν αγοράς.

Ήρθαν: Γιουνούς Σανκαρέ, Σεΐκχ Νιασέ, Γενί Ενγκμπακοτό

‘Εφυγαν: Aντονίτο (ελεύθερος στην Καρταχένα), Μαυρομμάτης (ελεύθερος στον Ατρόμητο), Ζαγαρίτης (πωλήθηκε στην Πάρμα), Εμμανουηλίδης (δανεικός στη Φορτούνα Σιτάρντ)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ