Τα πάντα για το «αιώνιο» ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (vids)

Τα πάντα για το «αιώνιο» ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (vids)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος και to10.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «αιώνια» κόντρα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται σήμερα (19:30) στη Λεωφόρο στη μεγαλύτερη «μάχη» του ελληνικού αθλητισμού. Το ντέρμπι «αιωνίων» μαγνητίζει τα βλέμματα ακόμα κι αν γίνεται κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας, ενώ πάντα αυτές οι μονομαχίες έχουν άλλη αίγλη. Τη φετινή σεζόν οι πράσινοι στοχεύουν στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος και δείχνουν ικανοί να τα καταφέρουν και να επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από απουσία αρκετών χρόνων.

Από την άλλη οι ερυθρόλευκοι αποτελούν σταθερά και ξεκάθαρα την κορυφαία ομάδα της τελευταίας διετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας απόλυτα δίκαια το περσινό νταμπλ, ενώ οδεύουν προς την κατάκτηση και του φετινού τίτλου και μάλιστα με χαοτική διαφορά. Λόγω της κατάστασης που βρισκόταν ο Παναθηναϊκός τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται πως το αποψινό ντέρμπι θα είναι το πιο ενδιαφέρον, με το τριφύλλι να θέλει να βάλει «στοπ» στο αήττητο σερί του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, αλλά και στο εκτός έδρας αήττητο των Πειραιωτών που κρατάει δυο χρόνια και 33 συνολικά παιχνίδια. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο ομάδες είχαν βρεθεί στο Καραϊσκάκη για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν με 1-0.

Το10.gr με αφορμή το σπουδαίο ντέρμπι της Λεωφόρου σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κόντρες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Από την προϊστορία, μέχρι τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες, τους πρώτους σκόρερ στα μεταξύ τους ντέρμπι, αλλά και τις «μάχες» στο Απόστολος Νικολαϊδης, που παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα.

Ας τα πάρουμε όλα όμως από την αρχή. Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν φιλικός και διεξήχθη το 1925. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-3. Ο πρώτος επίσημος αγώνας Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός έγινε πέντε χρόνια αργότερα, το 1930, όταν και σημειώθηκε η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ντέρμπι, το 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Συνολικά, σε 204 ματς, χωρίς να υπολογίζεται η έδρα, ο Ολυμπιακός προηγείται πολύ στις νίκες, με 84 έναντι 50 του «αιωνίου» αντιπάλου. 70 φορές αναδείχτηκαν ισόπαλοι.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί για το αποψινό παιχνίδι δεν είναι άλλο απο το πρωτάθλημα. Συνολικά από τα 204 παιχνίδια που έχουν συναντηθεί οι δυο ομάδες, τα 174 είναι για το πρωτάθλημα. Είτε για την κανονική διάρκεια είτε για τα play off. Φυσικά, και σε αυτά τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει τη μερίδα του λέοντος, διότι μετράει 65 νίκες, έναντι 41 του Παναθηναϊκού, ενώ 60 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Τα ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει τις περισσότερες νίκες συνολικά στις μεταξύ τους κόντρες, όμως ο Παναθηναϊκός έχει την κυριαρχία στα ντέρμπι που είναι γηπεδούχους και πιο συγκεκριμένα στα ντέρμπι της Λεωφόρου. Το Απόστολος Νικολαϊδης αποτελεί τη φυσική έδρα των πράσινων και εκεί έχουν πανηγυρίσει μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες τους κατά του «αιώνιου» αντιπάλου.

Βέβαια, η διαφορά δεν είναι μεγάλη ίσα ίσα που δείχνει πως ο Ολυμπιακός στέκεται εξαιρετικά κατά κύριο λόγο στην έδρα του τριφυλλιού. Συνολικά λοιπόν σε 71 παιχνίδια στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός έχει 22 νίκες, με τον Ολυμπιακό να έχει 20 και συνολικά 29 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα.

Όμως σε παιχνίδια πρωταθλήματος οι δυο «αιώνιοι» έχουν βρεθεί συνολικά 59 φορές με τον Παναθηναϊκό να έχει 20 νίκες, τον Ολυμπιακό 14 νίκες και 25 ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Οι πράσινοι λοιπόν έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά τους στο αποψινό ντέρμπι στην έδρα τους, παρά το γεγονός πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό δεν θα έχουν τον κόσμο τους στο πλευρό τους.

Οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες στα μεταξύ τους ματς:

Για τον Παναθηναϊκό: 8-2 (1930), 0-4 (1986), 4-1 (1935), 1-4 (1940), 1-4 (1960), 1-4 (1987).
Για τον Ολυμπιακό: 1-6 (1932), 6-1 (1936), 4-0 (1967), 4-0 (1983), 4-0 (2008), 1-4 (2001).

Τα περισσότερα εισιτήρια σε ντέρμπι «αιωνίων»:

Φυσικά, τα ρεκόρ έχουν καταγραφεί στο ΟΑΚΑ. Νούμερο ένα το 1984-85, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό (74.452), νούμερο δύο το 1987 με γηπεδούχο πάλι τον Ολυμπιακό (74.252) και στην τρίτη θέση το 1985 με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό (74.146).

Οι κορυφαίοι σκόρερ στα παιχνίδια Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός:

Από πλευράς Ολυμπιακού, προηγείται ο Σιδέρης με 13, ακολουθεί ο Αναστόπουλος με 11 και την πρώτη τετράδα συμπληρώνουν οι Βάζος και Τζόρτζεβιτς με 9 και 8 αντίστοιχα.

Για τον Παναθηναϊκό, ξεχωρίζει ο Δημήτρης Σαραβάκος με 16 και ακολουθούν οι Δομάζος, Βαζέχα και Τριανταφύλλης με 9, 9 και 8 αντίστοιχα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ