ΠΑΟΚ : Τα γενέθλια του «απόντα» Ιβάν. Και της… πιστόλας του! (pics+vids)

ΠΑΟΚ : Τα γενέθλια του «απόντα» Ιβάν. Και της… πιστόλας του! (pics+vids)

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από την πιο σοκαριστική στιγμή στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδόσφαιρου.

11 Μαρτίου 2018 – 11 Μαρτίου 2021: Τρία χρόνια από την πιο ντροπιαστική σκηνή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το «ντου» του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στο επεισοδιακό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Ένα ντέρμπι που όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να το ξεχάσει. Θα το θυμούνται όλοι για την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη και τις σκηνές ντροπής που ακολούθησαν. Σκηνές που έκαναν τον γύρο του κόσμου και ξεφτίλισαν διεθνώς την Ελλάδα και το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο της… εξυγίανσης και του – «δικού μας» κατά τον Ιβάν Σαββίδη – Βαγγέλη Γραμμένου, που ζει στον δικό του «μεσαίωνα». Με σκηνές ντροπιαστικές και εξευτελιστικές, όπως αυτές που εκτυλίχτηκαν στο επεισοδιακό ντέρμπι των Δικεφάλων τον Μάρτιο του 2018. To10.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ντροπής και σας θυμίζει όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα. Μια νύχτα η οποία γράφτηκε με μαύρα γράμματα στο βιβλίο του ελληνικού αθλητισμού. Ένα ντέρμπι που μετετράπη σε… πεδίο πολέμου, με τον Σαββίδη να εισβάλλει και να απειλεί, έχοντας όπλο στη ζώνη του.

Ηταν ένα από τα πιο σημαντικά ντέρμπι των τελευταίων δεκαετιών, αφού θα έκρινε ουσιαστικά τον τίτλο του πρωταθλητή. Η Ενωση πήγε στην Θεσσαλονίκη για το ματς με τον ΠΑΟΚ, έχοντας διαφορά δύο πόντων από τον Δικέφαλο του Βορρά. Το σκορ στην Τούμπα ήταν κολλημένο στο 0-0 μέχρι το 90’, όταν ο Βαρέλα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βασίλη Μπάρκα, κάνοντας το 1-0. Ένα γκολ, που έβαλε… φωτιά στην Τούμπα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κομίνης αρχικά έδειξε σέντρα, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα πήγε στον βοηθό του, Ποντίκη και ακύρωσε το γκολ ως οφσάιντ, λόγω της εμπλοκής του Μαουρίτσιο, που βρισκόταν μπροστά από τον κίπερ της Ενωσης.

Η ακύρωση του γκολ από τον Κομίνη προκάλεσε την οργή των παικτών και του πάγκου του ΠΑΟΚ, με τους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου να την… πέφτουν στον Κομίνη. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Σκηνές ντροπής, παράνοιας και ξεφτίλας. Σκηνές που δεν είχαμε ξαναδει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τον Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο με τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς στο πλευρό του και να απειλεί θεούς και δαίμονες.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ πήγε απειλητικά προς τον Κομίνη και στη συνέχεια έκανε νόημα με τα χέρια του στους παίκτες του Δικεφάλου του Βορρά να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Εξαλλος, χωρίς να καταλαβαίνει τι κάνει. Σε κατάσταση παράνοιας. Εκτός εαυτού. Σκηνές-ντροπής, που δεν έχουμε ξαναδει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάνω στην ένταση μάλιστα ο Ιβάν Σαββίδης έβγαλε το μπουφάν του, με τον φωτογραφικό φακό να «πιάνει» το περίστροφο που είχε στη ζώνη του. Απίστευτο και όμως αληθινό. Εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο έχοντας πιστόλι. Σε αρκετές φωτογραφίες μάλιστα φαινόταν πεντακάθαρα ότι ο Σαββίδης είχε το χέρι του πάνω στο πιστόλι.

Σε έξαλλη κατάσταση έφτασε μέχρι το κέντρο του γηπέδου, απειλώντας, βρίζοντας και έχοντας στη ζώνη του το περίστροφο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, το αφεντικό του ΠΑΟΚ φέρεται να είπε στον Κομίνη: «Είσαι νεκρός!». Στη συνέχεια πήγε προς τον πάγκο της Ενωσης και επιτέθηκε φραστικά στον τότε υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος των Κιτρινόμαυρων, Βασίλη Δημητριάδη. Ηταν εκτός εαυτού, με τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν. Μάταια όμως. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση, με τις σκηνές ντροπής και ξεφτίλας από το γήπεδο της Τούμπας να κάνουν γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Μόλις κατάλαβε τι είχε κάνει έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο, αφήνοντας πίσω του ένα μπάχαλο.

Απειλές, φραστικές επιθέσεις στον διαιτητή, τους βοηθούς του, αλλά και σε παράγοντες της ΑΕΚ, με τους αστυνομικούς να παρακολουθούν άπραγοι και σαστισμένοι τον Ιβάν Σαββίδη να κάνει ό,τι θέλει. Να βρίζει. Να προκαλεί… μπάχαλο. Να ξεφτιλίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη χώρα. Φωτογραφίες να καταγράφουν τον Σαββίδη να έχει στη ζώνη του το όπλο. Φάτσα… φόρα. Να έχει το χέρι του πάνω στο πιστόλι. Να έχει εισβάλλει στο γήπεδο, έχοντας μαζί του περίστροφο. Να μπαίνει σε γηπεδικές εγκαταστάσεις με όπλο, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον νόμο, ακόμα και αν κάποιος έχει άδεια οπλοφορίας. Σκηνές απείρου κάλλους. Σκηνές ντροπής.

Παρόλα αυτά κανείς από τους αστυνομικούς που βρισκόντουσαν στο γήπεδο δεν τον συνέλαβε, με τον Ιβάν Σαββίδη να φεύγει σαν… κύριος από την Τούμπα. Μετά από αρκετή ώρα βγήκε ένταλμα σύλληψης για το αφεντικό του Δικεφάλου, αλλά ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ είχε ήδη φύγει. Ο εισαγγελέας είχε διατάξει να προσαχθεί ο πρόεδρος της ασπρόμαυρης ΠΑΕ με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για παράνομη είσοδο σε αγωνιστικό χώρο και παραβάσεις αθλητικής νομοθεσίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο, ήταν… άφαντος, με τη διαδικασία του αυτόφωρου να ολοκληρώνεται χωρίς να καταφέρουν οι Αστυνομικοί να τον εντοπίσουν. Οσο για το παιχνίδι; Μετά το απίστευτο μπάχαλο που δημιούργησε το αφεντικό του ΠΑΟΚ διεκόπη οριστικά. Βέβαια, πριν φτάσουμε στην οριστική διακοπή χρειάστηκαν να περάσουν δύο ώρες. Σε αυτό το διάστημα ο Κομίνης μάλιστα είχε αλλάξει γνώμη, κατοχυρώνοντας το γκολ του Βαρέλα, το οποίο νωρίτερα είχε ακυρώσει. Πριν φύγει από το γήπεδο της Τούμπας ο Ελληνας διαιτητής πάντως είχε καταγράψει στο φύλλο αγώνα το κλίμα τρομοκρατίας που έζησε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη, τις απειλές του, την φραστική επίθεση στον Δημητριάδη. Τις σκηνές ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου και αμαύρωσαν διεθνώς την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναμφίβολα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξεφτίλα στα χρονικά του εγχώριου αθλητισμού. Σκηνές απόλυτης παράνοιας. Σκηνές από αμερικάνικη ταινία με πιστόλια, «ντου», απειλές και φραστικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθεί στον Ιβάν Σαββίδη ποινή αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους για τρία χρόνια. Από τότε μέχρι σήμερα ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έβλεπε την ομάδα του από την τηλεόραση. Από τον Μάρτιο του 2018 δεν έχει μπει σε αγωνιστικό χώρο.

Μάλιστα, όλα αυτά τα χρόνια τον είδαμε αρκετές φορές να υποδέχεται την αποστολή του ΠΑΟΚ στον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας και να εμψυχώνει τους παίκτες πριν μπουν στο γήπεδο. Από σήμερα (11/3) η ποινή απαγόρευσης εισόδου του Ιβάν Σαββίδη παύει να ισχύει. Μπορεί να δει ξανά από κοντά τον ΠΑΟΚ από κοντά. Να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθεί την ομάδα του.

Τι έγραφαν τα διεθνή ΜΜΕ

Οι σκηνές ντροπής που εκτυλίχθησαν στην Τούμπα έκαναν πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Το «ντου» του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χάος και σκάνδαλο ήταν δύο από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους δημοσιογράφους στο εξωτερικό, προκειμένου να περιγράψουν τις εικόνες- ντροπής που μετέδιδαν από την Τούμπα.

Η φωτογραφία του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη έγινε… viral σε όλο τον πλανήτη. Χαρακτηριστικά ήταν τα πρωτοσέλιδα των «Marca» και «As», με τον ΠΑΟΚ να διασύρεται διεθνώς.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απείλησε με όπλο τον διαιτητή και τον πάγκο της ΑΕΚ!», είχε γράψει μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδό της η Marca. «Πλήρες χάος στην Ελλάδα: Το ντέρμπι κορυφής ακυρώθηκε», είχε γράψει το Kicker, ενώ για το «ντου» Ιβάν Σαββίδη είχε κάνει ειδικό θέμα και το Μέσο διεθνούς κύρους insideworldfootball. «Ο πιστολέρο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Σαββίδης απειλεί τον διαιτητή σε αγώνα της Σούπερ Λιγκ», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου. Σχετικό ρεπορτάζ υπήρχε επίσης και στο παγκόσμιο ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today!

Και τα υπόλοιπα δημοσιεύματα για το «ντου» του Σαββίδη:

Bild: «Με πιστόλι στη ζώνη: Το αφεντικό του ΠΑΟΚ επιτίθεται στο διαιτητή».

Spiegel: «Οπλισμένος πρόεδρος ομάδας εισβάλει στο γήπεδο».

De Telegraaf: «Ο πρόεδρος ορμάει στο γήπεδο με πιστόλι στην τσέπη».

Kicker: «Πλήρες χάος στην Ελλάδα: Το ντέρμπι κορυφής ακυρώθηκε».

New York Times: «Διακοπή σε παιχνίδι ελληνικού πρωταθλήματος έπειτα από εισβολή ιδιοκτήτη με όπλο για να διαμαρτυρηθεί».

L’ Equipe: «Διακοπή, απειλές και χάος κατά τη διάρκεια του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη».

A’ Bola: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας».

Ole: «Ο πρόεδρος εισβάλλει με όπλο! Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή για το γκολ που δεν μέτρησε στο 89ο λεπτό».

Marca: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπαίνει με όπλο στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή»

Marca: «Ποιος είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο ένοπλος πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης»

Gazzetta.it: «Ελλάδα, το αφεντικό του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθεί με όπλο»

goal.com: «Το ελληνικό ντέρμπι αναβλήθηκε καθώς έξαλλος ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ εισέβαλε στο γήπεδο οπλοφορώντας»

Dailymail: «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο κρατώντας οπλοφορώντας, μετά την ακύρωση γκολ της ομάδας του κόντρα στην ΑΕΚ και λέει στον διαιτητή “Είσαι τελειωμένος”»

Maisfutebol: «Η αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ διεκόπη, όταν ακυρώθηκε γκολ, μετά την εισβολή του ένοπλου προέδρου του ΠΑΟΚ»

Expressen.se: «Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, μπουκάρει στο γήπεδο με όπλο»

Haberturk.com: «Στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ για το ελληνικό πρωτάθλημα, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης μπήκε σε γήπεδο έχοντας όπλο στην κατοχή του»

Rmcsport: «Ελλάδα: Οργισμένος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπαίνει στο γήπεδο με… όπλο;;»

«24sata.hr» (Κροατία): «Χάος στην Ελλάδα. Το αφεντικό του ΠΑΟΚ, οπλοφορώντας μπήκε στον αγωνιστικό χώρο»

Transfery.info (Πολωνία): «Σκάνδαλο στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο με όπλο»

Sport.sme.sk (Τσεχία): «Σκάνδαλο στην Ελλάδα. Το αφεντικό του ΠΑΟΚ εισέβαλε στο γήπεδο οπλοφορώντας»

Spox.com (Γερμανία): «Ο Πρόεδρος Ιβάν Σαββίδης μπουκάρει στο γήπεδο. Το παιχνίδι διαλύεται και διακόπτεται στην έδρα του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη»

AD (Ολλανδία): «Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ με όπλο στο γήπεδο, μετά από ακυρωθέν γκολ»

Abcnyheter (Νορβηγία): Το ελληνικό ματς μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σταμάτησε στο 89’ με το σκορ στο 0-0 μετά από σκανδαλώδη σκηνικά»

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ