ΑΕΚ : Η… αεράμυνα και το άλυτο πρόβλημα στις στατικές φάσεις

ΑΕΚ : Η… αεράμυνα και το άλυτο πρόβλημα στις στατικές φάσεις

Η αδιόρθωτη ΑΕΚ έχασε και στην Τούμπα εμφανίζοντας για ακόμη μία φορά τις αμυντικές αδυναμίες που την χαρακτηρίζουν σε όλη τη σεζόν. Τι δείχνει η σύγκριση Χιμένεθ με Καρέρα.

Για ακόμη ένα ντέρμπι στην τελευταία τριετία η ΑΕΚ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων με αποτέλεσμα να φύγει ηττημένη από την Τούμπα και το παιχνίδι της πρεμιέρας των πλέι οφ κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ένα παιχνίδι που η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ έχασε εμφανίζοντας τα προβλήματα που παρουσιάζει σε ολόκληρη τη σεζόν και απ’ ότι φαίνεται δεν μπορεί να λύσει.

Εφήμερη βελτίωση

Με την έλευση του Ισπανού τεχνικού στις τελευταίες μέρες του 2020 υπήρχε η ελπίδα αλλά και η πίστη ότι έστω αμυντικά η ομάδα θα εμφάνιζε ένα άλλο πρόσωπο. Πράγματι, αν εξαιρέσει κανείς το ντεμπούτο του Χιμένεθ κόντρα στον Ολυμπιακό όπου δεν μπορείς να του καταλογίσεις και πολλά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ακολούθησε μια περίοδος που η Ένωση παρουσιάστηκε συμπαγής και κατάφερε μάλιστα να μην δεχτεί γκολ για τρία σερί ματς.

Δεν το λες και λίγο όταν έχουν προηγηθεί 13 σερί παιχνίδια που οι «κιτρινόμαυροι» όχι μόνο δεν κράτησαν μηδέν παθητικό αλλά τις περισσότερες φορές δέχθηκαν τουλάχιστον δύο γκολ. Η περίοδος αυτή όμως αποδείχθηκε μήνας του μέλιτος και σύντομα η ΑΕΚ επέστρεψε στην πρότερη κατάσταση.

Από το κακό στο χειρότερο και τα στημένα που δεν έχουν γιατρειά 

Έχει ενδιαφέρον μια σύγκριση μεταξύ ανάμεσα σε Καρέρα και Χιμένεθ, όσον αφορά τα γκολ που δέχεται η ΑΕΚ. Με τον Ιταλό στον πάγκο η Ένωση έπαιξε 12 ματς πρωταθλήματος και δέχθηκε 13 γκολ, κάτι που μεταφράζεται σε 1,08 γκολ ανά ματς. Με τον Ισπανό που χαρακτηρίζεται για την ικανότητά του στο… σουλούπωμα, όχι απλά δεν βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά έγινε και ακόμα χειρότερη σε βάθος χρόνου. Σε 15 ματς για τη Super League η ΑΕΚ έχει δεχτεί 19 γκολ, δηλαδή 1,26 γκολ ανά ματς.

Και αν σκεφτεί κανείς ότι με τον ίδιο στον πάγκο η ΑΕΚ που κατέκτησε το πρωτάθλημα δέχθηκε μόλις 12 γκολ σε 30 ματς, η σύγκριση προκαλεί… τρέλα. Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, αφού έχει το ελαφρυντικό ότι τώρα ήρθε πάλι μεσούσης της περιόδου, η ομάδα δεν είναι δική του και σίγουρα δεν είναι δίκαιο να επωμίζεται όλο το φορτίο.

Από την άλλη δεν δικαιολογείται εδώ και τρεις μήνες, όχι μόνο να μην παρουσιάζει βελτίωση η ΑΕΚ στο αμυντικό κομμάτι αλλά να γίνεται και χειρότερη. Κάτι που αποδεικνύει και η συχνότητα με την οποία δέχεται γκολ από στατικές φάσεις. Στο ματς με τον ΠΑΟΚ (έμεινε για 12η φορά πίσω στο σκορ σε ματς πρωταθλήματος) δέχθηκε ξανά γκολ από στημένο (το πρώτο του Ζίβκοβιτς) και έχει φτάσει πλέον τα 17 από τα 32 γκολ που έχει δεχθεί στο πρωτάθλημα να είναι από στημένες φάσεις. Κάτι παραπάνω από τα μισά δηλαδή.

Δεν είναι δικαιολογία ούτε οι απουσίες

Πλέον δεν είναι δικαιολογία ούτε οι απουσίες. Η κατάσταση παραμένει ίδια, όπως και τα ατομικά λάθη, είτε παίζει ο Τσιγκρίνσκι είτε όχι, είτε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είναι ο Σβάρνας με τον Λάτσι που έδειχναν να έχουν μια καλή χημεία μεταξύ τους είτε όχι. Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι συνολικό και αφορά τον τερματοφύλακα, το κέντρο της άμυνας και τα ακραία μπακ που έχει γίνει εμφανές με κάθε τρόπο πλέον ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Με λίγα λόγια, για ακόμη ένα καλοκαίρι η ΑΕΚ καλείται να προβεί σε ριζικές αλλαγές στο ρόστερ ώστε να αντιστρέψει την κατάσταση και να βγει από τη μαύρη τριετία που βιώνει ενόψει και της εισόδου στην «Αγιά Σοφιά». Και αυτό, μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ