Ολυμπιακός : Οι τρεις σωματοφύλακες του Μαρτίνς και οι… υπασπιστές του

Ολυμπιακός : Οι τρεις σωματοφύλακες του Μαρτίνς και οι… υπασπιστές του

To10.gr παρουσιάζει τους παίκτες που έχουν κάνει τη διαφορά στον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν. Από τον «αμετακίνητο» Ζοσέ Σα στο «πολυβόλο» Ελ Αραμπί και στην κομβική παρουσία του Εμβιλά.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί μια ακόμη σπουδαία χρονιά σε Ελλάδα και Ευρώπη και οδεύει ολοταχώς για το νταμπλ, αφού είναι στο +19 από τον δεύτερο Άρη στο πρωτάθλημα, και στους «4» του Κυπέλλου. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να αποκλείστηκαν από την Άρσεναλ στους «16» του Europa League, όμως απέδειξαν και πάλι ότι αποτελούν μια μεγάλη ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη.

Η άδικη ήττα στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη και το λάθος του Γερμανού ρέφερι στο δεύτερο γκολ των κανονιέρηδων στέρησαν την πρόκριση στα προημιτελικά του Europa League, αφού στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός έδειξε ότι αυτός ήταν που άξιζε την πρόκριση και όχι η Άρσεναλ. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς που παίζει ασταμάτητα εδώ και περίπου 20 μήνες απέδειξε και φέτος ότι είναι η κορυφαία ελληνική ομάδα και μάλιστα με διαφορά, κάνοντας πάρτι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δημιουργήσει μια ομάδα ακριβώς όπως θέλει και οι επιλογές του δείχνουν εντός αγωνιστικού χώρου γιατί και ο ίδιος αποτελεί τον κορυφαίο προπονητή στη χώρα και έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

Όσο προχωράει η σεζόν προς την ολοκλήρωση της, η εικόνα για το ρόστερ του Ολυμπιακού είναι πιο ξεκάθαρη και φαίνεται ποιους θεωρεί αναντικατάστατους ο Πορτογάλος, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές και γενικότερα ποιοι παίκτες είναι «βαρόμετρα»  για όσα έχει πετύχει η ομάδα του λιμανιού. To10.gr παρουσιάζει όλα τα σημαντικά στατιστικά στοιχεία του κάθε παίκτη του Ολυμπιακού. Από τον πρώτο σε λεπτά συμμετοχής και σε παιχνίδια, μέχρι τον πρώτο σκόρερ και τον πρώτο σε ασίστ.

Ο «βιονικός» Σα και ο Εμβιλά

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Πέδρο Μαρτίνς συνολικά σε 43 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις φέτος έχει χρησιμοποιήσει είτε λίγο είτε πολύ 34 παίκτες.  Από αυτούς, οι 17 έχουν παίξει πάνω από 1000 λεπτά και αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ροτέισον των ερυθρόλευκων. Κάτι που δείχνει βέβαια και την ποιότητα του ρόστερ, αφού ο Μαρτίνς έχει πολλές και εξαιρετικές λύσεις.

Ο παίκτης που έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ο Πορτογάλος είναι ο συμπατριώτης του, Ζοσέ Σα, ο οποίος έχει παίξει 3240 λεπτά, Πραγματικά ασύλληπτο. Στη δεύτερη θέση σε χρόνο συμμετοχής είναι ο Γιαν Εμβιλα, που είναι ο πιο κομβικός παίκτης της ομάδας τη φετινή σεζόν. Ο Γάλλος μέσος έχει παίξει και τα περισσότερα παιχνίδια, αφού φτάνει στον μαγικό αριθμό 39, όπως και ο Κώστας Φορτούνης, μόνο που ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει λιγότερα λεπτά.

Από εκεί και πέρα ο τρίτος της λίστας είναι ο Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος έχει 2710 λεπτά, όμως έχει και έναν τραυματισμό που τον έχει αφήσει έξω από τρία ματς. Κάτι που επίσης δείχνει ότι πιθανότατα να ήταν ακόμα και πιο πάνω από τον Εμβιλά. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τους τρεις υπάρχουν συνολικά 8 παίκτες στο ρόστερ που έχουν πάνω από 2000 λεπτά και 2 που είναι θέμα χρόνου να τα περάσουν.

Αναλυτικά οι πρώτοι 10 σε λεπτά συμμετοχής:

Ζοσέ Σα: 3240′ σε 36 ματς
Γιαν Εμβιλά: 2966′ σε 39 ματς
Ρούμπεν Σεμέδο 2710′ σε 33 ματς
Μαντί Καμαρά: 2674′ σε 35 ματς
Ελ Αραμπί: 2631′ σε 37 ματς
Ανδρέας Μπουχαλάκης: 2477′ σε 38 ματς
Χοσέ Χολέμπας: 2403′ σε 29 ματς
Ουσεϊνού Μπα: 2176′ σε 28 ματς
Κώστας Φορτούνης: 1963′ σε 37 ματς
Γιώργος Μασούρας: 1896′ σε 30 ματς

Οι πέντε με τις περισσότερες συμμετοχές: 

Μασούρας 39
Εμβιλά 39
Μπουχαλάκης 38
Ελ Αραμπί 37
Φορτούνης 37

Το «πολυβόλο» Ελ Αραμπί και ο Χασάν

Από εκεί και πέρα σημαντικότερο ρόλο από όλα παίζουν οι σκόρερ του Ολυμπιακού. Και εδώ λίγο πολύ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί να είναι το απόλυτο «όπλο» στην επίθεση των Πειραιωτών. Ο Μαροκινός «γκολεαδόρ» είναι ο καλύτερος επιθετικός στην Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια και το αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε ματς, αφού μετράει 23 τέρματα. Είναι με διαφορά πρώτος σκόρερ στο ερυθρόλευκο ρόστερ, ενώ είναι και με διαφορά πρώτος σκόρερ και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Όμως ο Ολυμπιακός φέτος έχει την πολυτέλεια να έχει δυο σπουδαίους επιθετικούς στο ρόστερ του και ταυτόχρονα πλουραλισμό στην επίθεση. Εκτός από τον Ελ Αραμπί είναι και ο Χασάν που συνήθως έρχεται από τον πάγκο, αλλά τη δουλειά του την κάνει και με το παραπάνω, δίνοντας σπουδαίες νίκες και προκρίσεις, όπως αυτές επί της Μαρσέιγ και της Αϊντχόφεν. Συνολικά ο Αιγύπτιος μετράει 12 τέρματα φέτος.

Όσον αφορά τον πλουραλισμό, η παρακάτω λίστα μιλάει από μόνη της, αφού ο Ολυμπιακός έχει 7 παίκτες με πέντε τέρματα και πάνω, ενώ έχει διψήφιο και τον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος έχει 10 και μάλιστα πολύ σημαντικά. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι έστω και 1 λεπτό έχουν παίξει φέτος 34 παίκτες και οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει δίχτυα.

Οι πρώτοι 5 σκόρερ: 

Ελ Αραμπί 23
Χασάν 12
Μασούρας 10
Φορτούνης 7
Μπουχαλάκης 5
Εμβιλά 5
Μπρούμα 5

Ο «μαέστρος» Φορτούνης και ο Βαλμπουενά

Ο Ολυμπιακός επιθετικά είναι μια «μηχανή» που «τρομάζει» ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σε αυτό οφείλεται η δημιουργία στο παιχνίδι του, αφού διαθέτει εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές από τη μέση και μπροστά. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στα μισά από τα γκολ που σκοράρει η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς περίπου υπάρχουν ασίστ.

Ο κορυφαίος «πασέρ» τη φετινή σεζόν στο ρόστερ δεν είναι άλλος από τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος μοιράζει απλόχερα τέρματα στους συμπαίκτες του, όντας και ο μοναδικός που έχει φτάσει σε διψήφιο αριθμό (11). Πίσω του βρίσκεται ο Ματιέ Βαλμπουενά, που φέτος όμως ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα τραυματισμών και δεν κάνει χρονιά ανάλογη με την περσινή όπου είχε 23 ασίστ. Φέτος μετράει 8, ενώ πίσω του βρίσκονται ακόμη πέντε ερυθρόλευκοι με 4 και πάνω τελικές πάσες.

Οι πρώτοι ερυθρόλευκοι σε ασίστ: 

Φορτούνης 11
Βαλμπουενά 8
Μπουχαλάκης 6
Μασούρας 5
Καμαρά 4
Χασάν 4
Μπρούμα 4

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ