Ο Βίτορ Περέιρα εξηγεί γιατί το 3-4-3 «ήρθε για να μείνει»

Ο Βίτορ Περέιρα εξηγεί γιατί το 3-4-3 «ήρθε για να μείνει»

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού παραχώρησε συνέντευξη σε πορτογαλική ιστοσελίδα και μεταξύ άλλων, σχολίασε τη νέα τακτική μόδα που κυριαρχεί στο ευρωπαϊκή ποδόσφαιρο.

Στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν ο Πέδρο Μαρτίνς δοκιμάζει στον Ολυμπιακό μία νέα τακτική, αφήνοντας το 4-2-3-1 και το 4-3-3 που εφάρμοζε τους προηγούμενους μήνες. Ο Πορτογάλος χρησιμοποιεί τρεις κεντρικούς αμυντικούς σε διάταξη 3-4-2-1, μία παραλλαγή του 3-4-3.

Ένας συμπατριώτης του και προκάτοχος του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, ο Βίτορ Περέιρα εξήγησε στην πορτογαλική ιστοσελίδα «Maisfutbol» ότι το 3-4-3 εξελίσσεται σε τακτική μόδα που επανέρχεται στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο Περέιρα ανέλυσε τα πλεονεκτήματα του και εξήγησε γιατί «ήρθε για να μείνει».

Αρχικά, ο Περέιρα ανέφερε για τη δική του εμπειρία με αυτό τον σχηματισμό: «Το 3-4-3 ήρθε για να μείνει. Στην Κίνα παίζαμε με αυτό το σύστημα, με 3-5-2, μερικές φορές με 4-4-2. Την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχα σε ένα σεμινάριο και χαρακτήρισα αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, σύστημα-τρανσφόμερ.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι στο ποδόσφαιρο υπάρχει μία τάση να συντονίζουμε τις γραμμές μας και να κλείνουμε τους χώρους. Από αυτή την άποψη, πρέπει να επαναφεύρουμε τις τακτικές μας με αφετηρία την επίθεση.

Εάν είμαστε ανίκανοι να διασπάσουμε συγκεκριμένες αμυντικές συμπεριφορές, τότε πρέπει να κοιτάξουμε για λύσεις, να σκεφτούμε νέες ιδέες. Σχηματισμοί όπως το 3-4-3 μας δίνουν το περιθώριο να αποκτήσουμε στρατηγικό πλεονέκτημα»

Κατόπιν, ο Περέιρα έφερε ένα παράδειγμα για το πλεονέκτημα που δίνει στο γήπεδο το 3-4-3 κόντρα στις κατεστημένες ποδοσφαιρικές εκδοχές: «Φανταστείτε μία ομάδα που εφαρμόζει συνήθως το κλασικό 4-4-2 και αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που παρατάσσεται με 3-4-3. Ο αντίπαλος, εάν είναι σωστά οργανωμένος, θα έχει πάντα την πιθανότητα να επιτεθεί με παίκτες, τους δύο ακραίους μπακ-χαφ, τους εξτρέμ και τον κεντρικό στράικερ, απέναντι σε μία αμυντική γραμμή με τέσσερις αμυνόμενους.

Εάν δεν διαμορφώσουμε το 4-4-2 ώστε να αμύνεται με μεγαλύτερο πλάτος, τότε η πρώτη ομάδα δεν θα έχει καμία τύχη σε αυτό το παιχνίδι. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προσαρμογές στους χώρους και στις λειτουργίες, σε συνδυασμό και με τον αντίπαλο. Οπότε, για μένα, σχηματισμοί όπως το 3-4-3 είναι εργαλεία που με βοηθούν να διαχειριστώ τα ματς».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ