Παναθηναϊκός: Το μεγάλο καλοκαίρι του Γιάννη Αλαφούζου

Παναθηναϊκός: Το μεγάλο καλοκαίρι του Γιάννη Αλαφούζου

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει μπροστά του δύο μεγάλα στοιχήματα: το γηπεδικό και το αγωνιστικό.

Εννιά χρόνια ανάμειξης στα δρώμενα του Παναθηναϊκού μετράει ο Γιάννης Αλαφούζος. Κατά γενική ομολογία, ο εφοπλιστής έχει ξοδέψει ένα ασύλληπτο ποσό για την Ελλάδα στα χρόνια του μνημονίου, αφού έχει χρηματοδοτήσει την ποδοσφαιρική ομάδα με περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ από την περιουσία του. Ένα ποσό που δεν έχει φέρει ανταπόκριση, αφού το Τριφύλλι δεν έχει τους στόχους που αρμόζουν στο μέγεθος και στην ιστορία του.

Με την ένατη σεζόν του στον Παναθηναϊκό να είναι προ των πυλών, το καλοκαίρι αυτό ίσως είναι το πλέον καθοριστικό για τη δραστηριοποίηση του Αλαφούζου στο άθλημα. Επειδή αντιλαμβάνεται και ο ίδιος πως δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει επ’ άπειρον να δαπανά χρήματα για έναν σκοπό που δεν ευοδώνεται, η έκβαση της φετινής προσπάθειας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ θα επηρεάσει συνολικά τα μελλοντικά σχέδια του.

Ασφαλώς, ο Αλαφούζος ξέρει πως θαύματα δεν γίνονται στο ποδόσφαιρο. Το έχει πληρώσει πολύ ακριβά και το έχει μάθει. Όμως, έχει σημασία ο Παναθηναϊκός να σημειώσει πρόοδο φέτος και να επανέρθει κατά μέρος στο πραγματικά μέγεθος του. Διαφορετικά, μία νέα αποτυχία όπως η προηγούμενη, θα σηματοδοτήσει εξελίξεις.

Να χτίσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο

Το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου. Με εταιρικούς όρου, ο Αλαφούζος πέτυχε την εξυγίανση που είχε θέσει ως στόχο πριν τρία χρόνια, αλλά η τριετία ήταν επώδυνη αγωνιστικά. 

Τώρα, ο Αλαφούζος αποφάσισε να επενδύσει κεφάλαια στον Παναθηναϊκό για να τον καταστήσει πρωταγωνιστή στη Superleague. O εφοπλιστής πρόσφερε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς το πιο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που έχει δώσει σε προπονητή επί των ημερών του και τον εμπιστεύεται για τη συγκρότηση του ρόστερ.

Παράλληλα, ο Αλαφούζος σχεδόν διπλασιάζει το μπάτζετ, αφού από τα 7,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τη σεζόν 2020-2021, θα αγγίξει ακόμα και τα 15 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022. Ούτως ώστε ο Γιοβάνοβιτς να έχει την άνεση να επιλέξει πρωτοκλασάτους παίκτες για να ανεβάσει το επίπεδο.

Η αύξηση του μπάτζετ δεν έχει σημαντικές ομοιότητες με ότι είχε συμβεί με τον Αντρέα Στραματσόνι, για δύο λόγους. Κατά πρώτον, ο Γιοβάνοβιτς έχει άλλη προσωπικότητα από τον Ιταλό και δεύτερον, ο Αλαφούζος είναι πιο υποψιασμένος και ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στις διαπραγματεύσεις και στα οικονομικά. Γιατί την προηγούμενη φορά που τα άφησε εν λευκώ, όλα κατάρρευσαν…  

Τα οφέλη του νέου γηπέδου και η υστεροφημία

Εξίσου κομβικό είναι το φετινό καλοκαίρι επειδή ο Γιάννης Αλαφούζος ενεργοποιήθηκε ακόμα περισσότερο με την προοπτική της κατασκευής του νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Ένας πιο ανταγωνιστικός Παναθηναϊκός και καινούργια έδρα θα αποτελεί ένα δέλεαρ για επιχειρηματίες. Άρα, ο Αλαφούζος θα βρει πιο εύκολα συμμετόχους στην ΠΑΕ ή ακόμα και αγοραστή. Επιπλέον, ο Αλαφούζος θα εξασφαλίσει την υστεροφημία του ως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ επί των ημερών του οποίου, επιλύθηκε το γηπεδικό του Συλλόγου για τις επόμενες δεκαετίες. 

Σαφώς, πρωτίστως ο Αλαφούζος λειτουργεί επιχειρηματικά και έπειτα με άλλα κριτήρια. Αλλά η σύνδεση του ονόματος του με ένα τόσο μεγάλο έργο, δεν περνά απαρατήρητη από τον εφοπλιστή. Είναι ένας από τους λόγους που ασχολήθηκε ξανά πιο ενεργά με τον Παναθηναϊκό και με το ποδόσφαιρο και έχει πειστεί ότι η Διπλή Ανάπλαση θα δρομολογηθεί οριστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Παρότι προσωπικά ο Αλαφούζος ήταν υπέρμαχος της παραμονής του Παναθηναϊκού στο «Απόστολος Νικολαΐδης», πιστεύοντας πως ήταν εφικτή μία μερική ανακατασκευή της ιστορικής έδρας του Συλλόγου. Όμως, η αδυναμία για την ανακαίνιση που επιχειρήθηκε το 2014 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον νόμο του τότε υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Καλαφάτη και οι ενέργειες του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, έκαναν τον Αλαφούζο να αναθεωρήσει την άποψη του.

Στον αντίποδα, μία ματαίωση της Διπλής Ανάπλασης θα έχει αντίκτυπο στις σκέψεις του Αλαφούζου. Κανένας δεν μπορεί να προδικάσει πως θα αντιδράσει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι το γηπεδικό έχει σημαίνοντα ρόλο στις κινήσεις του. Ακόμα και η αύξηση του μπάτζετ για μία πιο δυνατή ομάδα, οφείλεται εν μέρει στην παραδοχή ότι το νέο γήπεδο χρειάζεται ένα ισχυρό ρόστερ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ