Θλίψη – Εφυγε από τη ζωή ο «Εθνικάρας», Γιάννης Ματζουράνης

Θλίψη – Εφυγε από τη ζωή ο «Εθνικάρας», Γιάννης Ματζουράνης

Ο αγαπημένος «Εθνικάρας» δεν είναι πια εδώ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα...

Μία από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν είναι πια εδώ. Η ανατριχιαστική φωνή του Γιάννη Ματζουράνη, τους εθνικού μας… Εθνικάρα, σίγηρα. Και ο ίδιος πέρασε στην αιωνιότητα. Μετά από μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά και μετά από μια πορεία γεμάτη αθλητισμό, αλλά και σεβασμό.

Την ανακοίνωση του θανάτου του, έκανε ο γιος του, Γιώργος Ματζουράνης, με μήνυμα που ανέβασε στα social media, αποχαιρετώντας τον πατέρα του. «Καλό παράδεισο πατέρα, η εθνικάρα σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα τέλη Ιουλίου ο Γιάννης Ματζουράνης είχε εισηχθεί στην εντατική του «Ευαγγελισμού», καθώς η κατάστασή του είχε επιδινωθεί  λόγω του κορωνοϊού. Δύο μήνες μετά, η φωνή του ελληνικού ποδοσφαίρου, σίγησε.

Όταν κόλλησε το «μικρόβιο» του γηπέδου και του Εθνικού

Ο Γιάννης Ματζουράνης γεννήθηκε το 1934 στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας. Σε ηλικία 10 ετών ο πατέρας του τον έφερε στην Αθήνα. Τον θείο του, τον Γιώργο, και έναν οικογενειακό φίλο, τον κ. Χρήστο. Αυτοί οι δυο του έβαλαν το «μικρόβιο» του Εθνικού. Ο μικρός ερωτεύτηκε την μπάλα, την κερκίδα, το ποδόσφαιρο, το κλίμα στο γήπεδο, την ομάδα. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους.

Τις Κυριακές πήγαινε στην εκκλησία και μόλις η λειτουργία και αμέσως μέτα κατευθείαν στο γήπεδο.Είτε ο Εθνικός έπαιζε εντός, είτε εκτός ο Εθνικάρας έδινε πάντα το «παρών».

Από το 1956 μέχρι και το Νοέμβριο του 2014, όπως ο ίδιος έχει πει, είχε χάσει μόλις 12 αγώνες της αγαπημένης του ομάδας. Για την ακρίβεια είχε χάσει 1 + 11 αγώνες. Ο πρώτος ήταν το 1973 την ημέρα του γάμου του. Οι υπόλοιποι 11 ήταν επειδή ήταν άρρωστος!

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Γιάννη Ματζουράνη, αυτό που του έδωσε και το ποδοσφαιρικό παρατσούκλι του, το «Εθνικάρας», είναι η δυνατή και χαρακτηριστική κραυγή του. Πως του κόλλησε; Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν σε ένα αγώνα εκτός έδρας με τα Τρίκαλα όπου ο Εθνικός παίζει σπουδαία μπάλα και επικρατεί με 1-3. Τότε ήταν που μέσα στον ενθουσιασμό του φώναξε για πρώτη φορά το «α, ρε Εθνικάρα», με αυτό το μεσαίο «α» να είναι μακρόσυρτο με μια φωνή που έκανε τα τσιμέντα να «τρίζουν» και τους πάντες (ποδοσφαιριστές και φιλάθλους) να γυρνάνε προς το μέρος του και να χειροκροτούν χαμογελώντας.

Πάντα καλοντυμένος και κύριος «οργώνει» τις κερκίδες και με τη στεντόρεια φωνή του, στέκεται στο πλευρό του Εθνικού! Υπερηφανεύεται για τις τουλάχιστον 80 γραβάτες που έχει και τις οποίες πάντα φοράει στο γήπεδο.

Για 41 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε ως κλητήρας στον Ευαγγελισμό. Ακόμα και εκεί, όμως, όλοι ήθελαν να μιλάνε με τον «Εθνικάρα» για μπάλα. Εκεί γνώρισε και τον πατέρα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήταν καρδιολόγος-παθολόγος. Μιλούσαν συνέχεια για το ποδόσφαιρο, και όπως ο ίδιος ο Γιάννης Ματζουράνης έχει πει, πολλές φορές ο γιατρός του έδινε τον μικρό Αντώνη για τον πηγαίνει στο γήπεδο να παρακολουθεί τον Ολυμπιακό!

Η ηλικία δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο. Τα τελευταία χρόνια, μπορεί να είχε αραιώσει τις εμφανίσεις του στα γήπεδα, αλλά όποτε μπορούσε δεν έχανε την ευκαιρία. Ο «Εθνικάρας», ωστόσο, δεν άφησε τίποτα να χαλάσει την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Αυτό είχε διακρίνει και ο Νίκος Καρβέλας που, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είχε γράψει ένα τραγούδι για τον Γιάννη Ματζουράνη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ