Ολυμπιακός – Η αλά Πόρτο ιδέα με τα δύο φορ και η εφαρμογή της…

Ολυμπιακός – Η αλά Πόρτο ιδέα με τα δύο φορ και η εφαρμογή της…

Ολόκληρο το 4-4-2 project του Μαρτίνς είναι «σχεδιασμένο» στην φιλοδοξία για το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη.

Η «μέθοδος Μαρτίνς» γνωστή και… χιλιοτραγουδισμένη. Πάντα με κλειστά χαρτιά ο Πορτογάλος -ειδικά πριν από τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις- και δεν θα γίνει το ματς με την Αντβέρπ η εξαίρεση στον κανόνα. Παρά ταύτα; Οι περισσότεροι μοιάζουν βέβαιοι πως ο 51άχρονος τεχνικός είναι έτοιμος να ανακατέψει την τράπουλα της εντεκάδας. Με τον Χένρι Ονιεκουρού και τον Μαντί Καμαρά να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο Νιγηριανός winger; Μάλλον ο πλέον κερδισμένος της πρεμιέρας. Η παρουσία του στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ατρόμητο ήταν που για πολλούς συνέβαλλε καταλυτικά στο εντυπωσιακό -αν και… άσφαιρο- τελευταία ημίωρο του Ολυμπιακού στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Στο διάστημα με τις 13 τελικές προσπάθειες και την στατιστική αποτύπωση πως οι Πειραιώτες απειλούσαν κάθε 2.5 λεπτά την εστία του Πίριτς! Παρότι παίκτης χώρου ο Χένρι Ονιεκουρού με μεγάλο όπλο την ταχύτητα, ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο παιχνίδι κατοχής. Ζήτησε τη μπάλα. Πήρε πρωτοβουλίες. Πήγε στο «ένας με έναν». Έφτιαξε ευκαιρίες. Έψαξε και ο ίδιος το γκολ πατώντας στην αντίπαλη περιοχή και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκτέλεσης.

Και όσο για τον μέσο από τη Γουινέα, που προφανώς δεν χρειάζεται συστάσεις; Την Κυριακή έμεινε εκτός αποστολής. Πολλοί όμως ήταν εκείνοι που τον έβαλαν στην κουβέντα της συνολικής εμφάνισης των πρωταθλητών. Γιατί ο Μαντί Καμαρά είναι ο καλύτερος κεντρικός χαφ που αγωνίζεται στην Ελλάδα. Και ο ικανότερος στο να δημιουργεί συνθήκες «πίεσης» και αμυντικού transition ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Το κάνει σε κοινή θέα ως τρίτος κεντρικός χαφ (στο σήμα κατατεθέν 4-3-3 της σεζόν 2019-20). Μπορεί όμως και ερχόμενος από την πίσω ζώνη. Και αυτό το τελευταίο κολλάει γάντι με την κυρίαρχη ιδέα του κόουτς Μαρτίνς σε αυτή την συγκυρία: Τον Ολυμπιακό των δύο σέντερ φορ.

Για την Ευρώπη θέλει κυρίως ο Πορτογάλος τον Τικίνιο Σοάρες πλάι στον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Σε ματς αυτού του επιπέδου, με υψηλότερο ρυθμό, είναι που μπορεί να προκύψουν χώροι ώστε οι δύο σέντερ φορ να εκμεταλλευτούν και την ταχύτητα τους αλλά και την εκτελεστική τους δεινότητα. Εκτός απροόπτου και οι δύο θα είναι στις αρχικές επιλογές για την αυριανή πρεμιέρα του Europa League: 4-4-2. Με τον Μαντί Καμαρά πλάι στον «μετρονόμο» Γιαν Εμβιλά στη μεσαία γραμμή. Με τον Χένρι Ονιεκούρου στον αριστερό διάδρομο μπροστά από τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ –σε μια συνεργασία που επίσης άφησε καλή εντύπωση την Κυριακή-. Με Σισέ και Σωκράτη στην καρδιά της άμυνας. Επί της ουσίας ο μόνος ανοιχτός λογαριασμός της 11άδας αφορά στον δεξιό διάδρομο. Δεν θα είναι ο Μασούρας. Μπορεί να είναι ο Βαλμπουενά. Ο Ρόνι Λόπες που ακόμη ψάχνεται. Υπό συνθήκες μπορεί να είναι και ο Κούντε που έχει δοκιμαστεί σε αυτή τη θέση κόντρα στη Νέφτσι, σε μια περίοδο που οι απόντες ήταν περισσότεροι από τους απόντες.

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης θέλει να κάνει άμυνα με «8» παίκτες πίσω από τη μπάλα και καλές αποστάσεις ώστε την ίδια στιγμή να έχει την ταχύτητα να παίξει transition σε ανοιχτούς χώρους. Με αυτό το κριτήριο επέλεξε πέρσι τέτοια εποχή ο Πέδρο Μαρτίνς τον Μπρούμα. Με αυτό πίεσε την διοίκηση για την μεταγραφή του Ονιεκουρού που στοίχισε παραπάνω από 4 εκατ ευρώ. Μπορεί κάποιος να πει ότι ο Πορτογάλος είναι επηρεασμένος από τον Σέρτζιο Κονσιεσάο για το σχήμα με τους δύο φορ. Ήταν το σήμα κατατεθέν της Πόρτο τα προηγούμενα χρόνια. Και η Πόρτο πέρσι έφτασε στους «8» του Champions League, στην ίδια σεζόν που έχασε το πρωτάθλημα στη χώρα της. Άλλο το ποδόσφαιρο της Ευρώπης. Άλλες οι απαιτήσεις σε Λίγκες εσωτερικού όπου οι αντίπαλοι αμπαρώνονται στο αμυντικό τους τρίτο.

Με το 4-4-2 της πρώτης σεζόν (και τον Φορτούνη παρτενέρ του σέντερ φορ), αλλά και με το 4-3-3 που ακολούθησε την επόμενη –έχοντας ως παίκτη κλειδί τον Καμαρά- ο Ολυμπιακός κατάφερε για μια τριετία να υπερασπίζεται το ίδιο αγωνιστικό στιλ εντός εκτός και συνόρων. Κάτι που προφανώς πιστώνεται στον προπονητή. Πήγε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στις αρχές της σεζόν με τους 3 στόπερ έπειτα από την απόκτηση του Παπασταθόπουλου αλλά η απώλεια του κυπέλλου τον Μάη ήταν μάλλον που άλλαξε και το… ποντάρισμα. Τώρα η παρουσία του Τικίνιο έγινε η αφετηρία για αυτή τη νέα προσέγγιση. Το αυριανό είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για χάρη της. Και η ισοπαλία με τον Ατρόμητο το πρώτο… κόστος. Τα υπόλοιπα στο χορτάρι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ