Άρης και Παναθηναϊκός στο πρώτο ντέρμπι… πίεσης – Η ιστορία των αναμετρήσεων (vids)

Άρης και Παναθηναϊκός στο πρώτο ντέρμπι… πίεσης – Η ιστορία των αναμετρήσεων (vids)

Άρης και Παναθηναϊκός «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» την Τετάρτη (22/9) στην Θεσσαλονίκη για την 3η αγωνιστική της Superleague και to10.gr θυμάται την ιστορία των αναμετρήσεών τους από την επιστροφή των κίτρινων στην πρώτη κατηγορία.

Τα ντέρμπι είναι τα παιχνίδια μιας σεζόν που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φιλάθλων. Το αποψινό (22/9) ματς μεταξύ Άρη και Παναθηναϊκού στο Κλεάνθης Βικελίδης αποκτά καθοριστικό χαρακτήρα από νωρίς για αμφότερους αντιπάλους. Οι πράσινοι ναι μεν ξεκίνησαν με το δεξί και την εντυπωσιακή νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης, όμως «προσγειώθηκαν ανώμαλα» στα Γιάννενα κόντρα στον ΠΑΣ. Ο Γιοβάνοβιτς σε περίπτωση ήττας θα δει την ομάδα του να μένει κι άλλο πίσω στη βαθμολογία και να «τρέχει» από νωρίς να καλλύψει το χαμένο έδαφος, σε μια κούρσα που ενδεχομένως να μην έχει τα «πνευμόνια» να ανταποκριθεί και γι’αυτό ανμένεται να «ανακατέψει εκτενώς την τράπουλα».

Ο Άρης κι αυτός βιώνει επίσης κακό ξεκίνημα, μάλιστα αρκετά χειρότερο από το «Τριφύλλι», έχοντας και το «αγκάθι» του -6 λόγω Λάσκοφ, καθώς έμεινε στη «λευκή» ισοπαλία της πρεμιέρας με τον ΌΦΗ και γνώρισε την ήττα απέναντι στον Ιωνικό με 1-0 την δεύτερη αγωνιστική. Τα πράγματα στο εσωτερικό της ομάδας κάθε άλλο παρά ομαλά κυλούν, με τον Θεόδωρο Καρυπίδη να θέτει πρόστιμο σε παίκτες και τεχνικό τιμ μετά το τελευταίο ματς. Ο Άκης Μάντζιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση και παλεύει να… «ισιώσει το καράβι» πριν να είναι αργά. Ο Δεληζήσης, ως αρχηγός, προσπάθησε να βοηθήσει συγκεντρώνοντας τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια και μιλώντας τους με φόντο το ματς που ακολουθεί.

Συνολικά, από την ημέρα που ο Άρης επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, έχουν τεθεί αντιμέτωποι 10 φορές με μοιρασμένα αποτελέσματα, 3 νίκες ο Άρης, 3 ισοπαλίες και 4 νίκες ο Παναθηναϊκός.

Ανάμεικτα συναισθήματα στην επιστροφή

Το 2019 ήταν μια περίεργη χρονιά για τον Παναθηναϊκό, από πολλές απόψεις. Στους πράσινους είχε επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών λόγω εμπλοκής της αδειοδότησής τους και είχαν δύσκολο έργο. Στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος η ομάδα «πήγε τρένο» με τα «μωρά» του Δώνη να έχουν μια τρομερή πορεία με 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Η μια εξ αυτών ήταν το 1-1 στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον Άρη την 12η αγωνιστική (Γιουνές 15′, Χατζηγιοβάνης 90+3′).

Στο δεύτερο γύρο οι μικροί «έσκασαν» και κατέληξαν τελικά 8οι, ενώ ο Άρης κατέλαβε την 5η θέση της βαθμολογίας, με την δεύτερη αναμέτρησή τους να λήγει μεν με νίκη του Παναθηναϊκού με 2-0 για την 27η αγωνιστική, (Δώνης 62′, Ινσούα 74′) χωρίς όμως να επηρεάζει εν τέλει τη διαφορά τους στην κατάταξη, ενώ εκείνη τη χρονιά δεν διεξήχθησαν playoffs.

Κίτρινο «μπαμ» αλλά αντεστραμμένοι ρόλοι το 2020

Η επόμενη σεζόν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη για τους 2 αντιπάλους, με το πρώτο μεταξύ τους ματς να αναδεικνύεται σε ιστορικό, καθώς η νίκη του Άρη με 4-0 εντός έδρας την 3η αγωνιστική, (Φετφατζίδης 20′, Βέλεθ 43′, Ντιγκινί 54′ Ιντέγιε 64′) ίδια αγωνιστική δηλαδή με το αυριανό ματς, είναι η πιο ευρεία επί του «Τριφυλλιού», η οποία τότε έριξε την ομάδα του Δώνη στην 9η θέση, αφήνοντάς την στον 1 βαθμό και ανέβασε τους γηπεδούχους στην 6η με 4.

Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου (16η αγωνιστική) στο ΟΑΚΑ με το τελικό 0-0 να τους φέρνει ισόβαθμους, με 22 πόντους έκαστος, αλλά τον Άρη 6ο και των Παναθηναϊκό 7ο λόγω της νίκης των Θεσσαλονικέων στον πρώτο γύρο.

Το αντάμωμά τους στην κανονική περίοδο δεν ήταν το μόνο, καθώς «τα είπαν» και στα playoffs. Την 5η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε τον Άρη και τον «φιλοδώρισε» με 2 τέρματα χωρίς να δεχτεί απάντηση (Κουρμπέλης 41′, Κολοβέτσιος 88′)

Στον δεύτερο γύρο του «μίνι πρωταθλήματος» ο νικητής ήταν ο ίδιος, με τον Άρη να μην αποφεύγει την ήττα με 1-0 (Κολοβος 75′) και να διευρύνει τη διαφορά στη βαθμολογία, την οποία έφτασε στο τέλος στο +16, τερματίζοντας 4ος με 58 βαθμούς, με τον Άρη ακριβώς από κάτω του, στην 6η θέση, έχοντας μαζέψει 42.

Η μάχη για την δεύτερη θέση «βάφτηκε» κίτρινη το 2021

Πέρυσι ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο στο πρωτάθλημα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση. Οι δυο ομάδες επιδόθηκαν σε μια κούρσα για τη δεύτερη θέση μαζί με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Την τέταρτη αγωνιστική όμως η ομάδα του Άκη Μάντζιου «απέδρασε» με το τρίποντο από το ΟΑΚΑ με 1-0 (Μαντσίνι 25′), ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση με 10 βαθμούς, αοκτώντας ένα προβάδισμα δύο βαθμών από τους Πειραιώτες, που ήταν δεύτεροι με 8 και αφήνοντας το σύνολο του Δώνη, λίγο καιρό πριν την αποχώρησή του στην 10 θέση, με 4.

Την 17η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός, με τον Λάζλο Μπόλονι να έχει αναλάβει την τεχνική του ηγεσία, πήρε την εκτός έδρας νίκη με 1-0 με γκολ από το πρώτο δεκάλεπτο (Καμπετσής 9′), μειώνοντας τη μεταξύ τους διαφορά στους 5 βαθμούς, (28 έναντι 33). Στην κανονική περίοδο ο Άρης τερμάτισε δεύτερος με 51 βαθμούς και οι πράσινοι 5οι με 45, με τον ΠΑΟΚ όμως να τον εκτοπίζει στην 3η θέση μετά κα τα playoffs.

Εκεί έγινε η τρίτη διαδοχική νίκη φιλοξενούμενου με τον Άρη να «αλώνει το ΟΑΚΑ με 2-1 την 4η αγωνιστική (Γκαρσία 62′, Μάνος 65′), με την οποία απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη ανάσα, έχοντας 57 βαθμούς, έναντι 49 των αντιπάλων τους.

Η τελευταία μεταξύ τους αναμέτρηση, πριν το ματς που έπεται σε μια μέρα, έγινε την 9η αγωνιστική με το 0-0 να διατηρεί τον Άρη στην 3η θέση με 60 βαθμούς και τον Παναθηναϊκό στην 5η με 53.

Αναλυτικά τα παιχνίδια των δυο ομάδων μετά την επιστροφή του Άρη:

2018-19 Άρης – Παναθηναϊκός 1-1
2018-19 Παναθηναϊκός – Άρης 2-0
2019-20 Άρης – Παναθηναϊκός 4-0
2019-20 Παναθηναϊκός – Άρης 0-0
2019-20 Παναθηναϊκός – Άρης 2-0
2019-20 Άρης – Παναθηναϊκός 0-1
2020-21 Παναθηναϊκός – Άρης 0-1
2020-21 Άρης – Παναθηναϊκός 0-1
2020-21 Παναθηναϊκός – Άρης 1-2
2020-21 Άρης – Παναθηναϊκός 0-0

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ