Παναθηναϊκός – Γιατί ο Γιοβάνοβιτς «αδικεί» τον Βιτάλ

Παναθηναϊκός – Γιατί ο Γιοβάνοβιτς «αδικεί» τον Βιτάλ

Ο Γιοβάνοβιτς θέλει να δημιουργήσει έναν επιθετικό Παναθηναϊκό, αλλά μέχρι τώρα έχει πάρει λίγα πράγματα από τον Βιτάλ και τους μεσοεπιθετικούς του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού με σκοπό να του προσδώσει μία πιο επιθετική ταυτότητα. Γιατί στον Λάζλο Μπόλονι, εκτός από την αποτυχία της εξόδου στην Ευρώπη, καταλογίστηκε ότι μεταχειρίστηκε υπερβολικά αμυντικές πρακτικές, που δεν αρμόζουν στο Τριφύλλι.

Ασφαλώς, η αγωνιστική μετάβαση είναι μία σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία, που χρειάζεται χρόνο και είναι επίπονη. Διότι στο ενδιάμεσο, η ομάδα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα και θα εκδηλωθεί έντονη αμφισβήτηση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο Παναθηναϊκός δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά ο Γιοβάνοβιτς επιμένει και δεν υπαναχωρεί. Ο Σέρβος θα συνεχίσει να δουλεύει στο πλάνο του χωρίς εκπτώσεις, μέχρι να πετύχει τον σκοπό του:  να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα κυριαρχεί στο χορτάρι και θα επιβάλλει τον ρυθμό του.

Δεν σκόραραν οι εξτρέμ

Δύο στοιχεία αποδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιοβάνοβιτς στο να εμφυσήσει τη φιλοσοφία του στον Παναθηναϊκό. Το ένα είναι η πενιχρή παραγωγή φάσεων στα ματς με Άρη και ΠΑΣ Γιάννινα και το άλλο είναι η αδυναμία των μεσοεπιθετικών να σκοράρουν. Από τα τέσσερα γκολ της πρεμιέρας της πρεμιέρας, τα δύο τα σκόραρε ο επιθετικός Καρλίτος και από ένα οι αμυντικοί χαφ Αλεξανδρόπουλος και Μαουρίσιο. Διότι στα δύο επόμενα 90λεπτα, κανένας άλλος δεν σημείωσε γκολ.

Εναντίον του ΠΑΣ ο Παναθηναϊκός δημιούργησε μόνο μία οργανωμένη επίθεση, όταν στο 42’ μετά από συνδυασμό των Καρλίτος και Χουανκάρ, ο Αϊτόρ πάτησε περιοχή και σούταρε άουτ. Με τον Άρη, κανείς από τους μεσοεπιθετικούς που έπαιξαν δεν βρέθηκε σε θέση βολής, αφού ο Ιωαννίδης έχασε τις ευκαιρίες για να ισοφαρίσει. Είναι προφανές πως μέχρι τώρα, ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει καταφέρει να φέρει τους εξτρέμ και το δεκάρι του κοντά στον «φουνταριστό», ώστε να τον στηρίξουν και να συνεργαστούν μαζί του.

Ο περιορισμένος Βιτάλ

Το πιο σημαντικό για τον Γιοβάνοβιτς είναι να αξιοποιήσει περισσότερο τον πιο ποιοτικό παίκτη του, τον Ματέους Βιτάλ. Η ικανότητα του Βραζιλιάνου στο χειρισμό της μπάλας και στο «ένας με έναν» είναι εντυπωσιακή. Αλλά ο Παναθηναϊκός ωφελήθηκε ελάχιστα από αυτή στις αναμετρήσεις με τον Άρη και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Γιατί όσο ικανός και να είναι ο Βιτάλ, δεν μπορεί να τους περάσει όλους και να σκοράρει.

Μέχρι τώρα, ο Βιτάλ εκκινεί τις ενέργειες του αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και καταναλώνει ενέργεια. Ο χώρος που κινείται του αρέσει, αφού στην Κορίνθιανς ήταν πιο παραγωγικός ως αριστερός εξτρέμ. Ωστόσο, ο Βιτάλ δεν έχει πάρει πολλές βοήθειες ούτε από τον Χουανκάρ, ο οποίος παίζει στην πλευρά του, ούτε και από τους άλλους μεσοεπιθετικούς, οι οποίοι δεν τον πλησιάζουν για να συνεργαστούν. Μοιραία, ο 23χρονος παίκτης απομονώνεται και οι αντίπαλοι τον περιορίζουν.

Δεν γίνεται αλλιώς

Εκεί έγκεινται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Γιοβάνοβιτς: να ενεργοποιήσει περισσότερο τον Βιτάλ και να πάρει πράγματα από τους άλλους μεσοεπιθετικούς του. Ο Σέρβος χρειάζεται χρόνο για να τελειοποιήσει την τακτική του, αλλά είναι αβέβαιο αν τον έχει. Το σίγουρο είναι πως αν δεν βοηθήσουν περισσότεροι οι παίκτες πίσω από τον στράικερ, τότε ο Παναθηναϊκός δεν θα βρει γκολ. Γιατί κανένας από τους Ιωαννίδη, Καρλίτος και Μακέντα δεν έχει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα, για να καλύψει το κενό. Μία έλλειψη που μέχρι τώρα πληρώνει ο Παναθηναϊκός…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ