Τι συμβαίνει με τις συνεντεύξεις Τύπου στην Ελλάδα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Τι συμβαίνει με τις συνεντεύξεις Τύπου στην Ελλάδα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα

Μόνο τρεις από τις 14 ομάδες δίνουν την ευκαιρία σε εκπροσώπους του Τύπου να καταθέσουν ερωτήματα μετά το τέλος των αγώνων, αφού οι διά ζώσης συνεντεύξεις Τύπου δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στην Ελλάδα. Ποιο το αίτημα των ΠΑΕ στον Γιώργο Μαυρωτά.

Ο κορωνοϊός έχει φέρει αλλαγές σε όλη μας τη ζωή, εδώ και 1,5 χρόνο ζούμε με το σύννεφο της πανδημίας πάνω από το κεφάλι μας, με μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις, μέτρα, ανοιγοκλείσιμο μαγαζιών. Επιπτώσεις που άγγιξαν φυσικά και τον αθλητισμό.

Σταμάτησε κάθε αθλητική δραστηριότητα στη χώρα για αρκετούς μήνες στις αρχές του 2020. Σταμάτησε και ο κόσμος να πηγαίνει στα γήπεδα, όταν πια ο αθλητισμός επέστρεψε και η μπάλα άρχισε να κυλά. Περάσαμε μια ολόκληρη σεζόν με «κεκλεισμένων των θυρών» γήπεδο. Όχι μόνο εμείς. Ο πλανήτης όλος.

Δειλά – δειλά άρχισε ο κόσμος να επιστρέφει, τα πρωτόκολλα φέρνουν έξτρα ταλαιπωρία (το μεσημέρι της Κυριακής στη Λεωφόρο οι ουρές ήταν τεράστιες έξω από τις θύρες), αλλά τουλάχιστον τα γήπεδα απέκτησαν ξανά χρώμα και φωνή. Μια κάποια κανονικότητα είναι και πάλι εδώ.

Μέσα σε όλα όσα άλλαξαν στο ποδόσφαιρο είναι και οι συνεντεύξεις Τύπου των προπονητών. Εκείνα τα λεπτά, άλλες φορές λίγα και άλλες περισσότερα, που οι εκπρόσωποι του Τύπου είχαν την ευκαιρία να σταθούν απέναντι στον προπονητή και να του κάνουν τις ερωτήσεις τους. Να μάθουν τα πως και τα γιατί των αποφάσεων του, να ακούσουν την άποψή του. Είχε την ευκαιρία και ο προπονητής να εξηγήσει όλα όσα είχε στο μυαλό του, να περιγράψει την τακτική του, να μας δώσει την ευκαιρία να δούμε από τα δικά του μάτια τον αγώνα που μόλις είχαμε παρακολουθήσει.

Μια διαδικασία που είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στο ποδόσφαιρο. Όχι μόνο για τους δημοσιογράφους και τους προπονητές, αλλά για τον κόσμο τον ίδιο. Πολλές είναι οι φορές άλλωστε που κάποιος δημοσιογράφος συμμερίζεται την αγωνία του κόσμου και φέρνει σε μια αίθουσα Τύπου μια ερώτηση που προέρχεται από τους φιλάθλους.

Έπαψαν να υπάρχουν συνεντεύξεις Τύπου καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σεζόν. Πέρασαν, για παράδειγμα, ο Πογιάτος και ο Μπόλονι από τον πάγκο και δεν βρεθήκαμε ούτε μια φορά σε «τετ α τετ» να μας λύσουν 2-3 απορίες. Έστω διαδικτυακά. Το ίδιο συνέβη με πολλές ομάδες.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: από τη στιγμή που ο κόσμος επέστρεψε στα γήπεδα – σχεδόν – κανονικά, από τη στιγμή που ο ένας φίλαθλος κάθεται δίπλα στον άλλον, που υπάρχει έξω από τα γήπεδα ουρά πολλών μέτρων και συγχρωτισμός, για ποιον λόγο να μην επιστρέψει και αυτή η κανονικότητα; Να μπουν οι δημοσιογράφοι και ο προπονητής σε μια αίθουσα και να έχουν την ευκαιρία, τηρώντας αποστάσεις, πρωτόκολλα, εμβολιασμούς, τεστ κτλ να μιλήσουν για όλα όσα έγιναν ή για όλα όσα ακολουθούν.

Αυτή τη στιγμή, έχοντας διανύσει τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές και οδεύοντας προς την πέμπτη, δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση για επιστροφή στις συνεντεύξεις Τύπου. Ή για την ακρίβεια, ισχύει αυτό που και πέρσι ίσχυσε όλη τη σεζόν. Απαγορεύονται οι «διά ζώσης» συνεντεύξεις Τύπου. Και ο κάθε σύλλογος πράττει με όποιον τρόπο εκείνος επιθυμεί. Κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Αγγλία οι συνεντεύξεις Τύπου όλων των ομάδων γίνονται διαδικτυακά. Στην Ισπανία οι περισσότερες γίνονται ήδη δια ζώσης.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Μόνο οι τρεις από τις 14 ομάδες της Superleague δίνουν το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να καταθέσουν τις ερωτήσεις τους στους προπονητές, μέσω διαδικτύου. Ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν τις ερωτήσεις τους στον διευθυντή επικοινωνίας των ΠΑΕ, εκείνος τις μεταφέρει στον προπονητή και ο τελευταίος δίνει τις απαντήσεις του.

Σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, Άρη, Παναιτωλικό, Λαμία, Βόλο, Αστέρα Τρίπολης, Ιωνικό, Απόλλωνα οι προπονητές μιλούν μονάχα στην κάμερα των συνδρομητικών μετά το ματς. Δηλαδή σκάρτα ένα δίλεπτο. Το ίδιο γίνεται και στον ΠΑΣ Γιάννινα, με μια διαφορά: πριν από τα παιχνίδια, Πέμπτη ή Παρασκευή, οι δημοσιογράφοι πάνε στα γραφεία της ΠΑΕ και ο προπονητής τους παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.

Ποιο είναι το πλάνο για τη συνέχεια

Το όλο θέμα δεν είναι κάτι που δεν απασχολεί τις ομάδες. Το αντίθετο. Οι περισσότερες ΠΑΕ δεν θέλουν να… κρύβουν τους προπονητές τους, αλλά να τους δίνουν την ευκαιρία να μεταφέρουν όλα όσα έχουν στο μυαλό τους. Να ενημερώνεται ο κόσμος από τις κουβέντες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «10» οι σύλλογοι έχουν κάνει ήδη αίτημα στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, για να επιστρέψει σιγά – σιγά η κανονικότητα και σε αυτόν τον τομέα. Μετά την 5η αγωνιστική ακολουθεί διακοπή για Εθνικές ομάδες και είναι πολύ πιθανό μέσα στη διακοπή να συζητήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το συγκεκριμένο θέμα και να υπάρξει εξέλιξη.

Να επιστρέψουν, δηλαδή, στην κανονική τους μορφή οι συνεντεύξεις Τύπου από την 6η αγωνιστική και έπειτα, κάτι που θέλει η Λίγκα και οι ομάδες. Πάντα με την τήρηση του πρωτοκόλλου και με τα απαραίτητα μέτρα. Να φέρουν δηλαδή οι δημοσιογράφοι μαζί τους είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, είτε αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως συμβαίνει τώρα για να μπουν στα γήπεδα και να καλύψουν τους αγώνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ