Οι εξωφρενικές πωλήσεις της Μπενφίκα και ο Ζοσέ Μπότο του ΠΑΟΚ…

Οι εξωφρενικές πωλήσεις της Μπενφίκα και ο Ζοσέ Μπότο του ΠΑΟΚ…

Ίλιγγο προκαλούν τα έσοδα της Μπενφίκα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Αλήθεια, τι ρόλο «έπαιξε» ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ;

Ο ΠΑΟΚ έχει πλέον νέο… αφεντικό, με τον Ζοσέ Μπότο να σηκώνει μανίκια. Ο Πορτογάλος ανέλαβε τη θέση του αθλητικού διευθυντή, φέρνοντας άλλον… αέρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο 55χρονος άφησε την Σαχτάρ Ντόνετσκ και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες στους «ασπρόμαυρους» του Ραζβάν Λουτσέσκου. Βεβαίως, πριν την ομάδα της Ουκρανίας, ο Μπότο διατηρούσε θέση για πολλά χρόνια στην Πορτογαλία και την Μπενφίκα.

Τα τελευταία χρόνια, οι «αετοί» της Λισαβόνας, έχουν προχωρήσει σε μερικές εξωφρενικές πωλήσεις. Πωλήσεις, που έχουν αποφέρει «τρελά» έσοδα στα ταμεία του συλλόγου.

Είναι χαρακτηριστικό, πως από το 2000, τα έσοδα της Μπενφίκα από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, υπολογίζονται στα 628 εκατομμύρια ευρώ! Ενα τρομακτικό νούμερο, με τους «αετούς» να παραδίδουν… μαθήματα στους «μεγάλους» της Ευρώπης. Τελευταία παραδείγματα; Οι Ζοάο Φέλιξ και Ρούμπεν Ντίας. Ο πρώτος κάνει παπάδες στην Ισπανία και την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο δεύτερος είναι το πουλέν του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι. Οι Λουζιτανοί βρίσκονται με διαφορά στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με την Πόρτο να ακολουθεί στα 564 εκατομμύρια και τον Άγιαξ να κλείνει την τριάδα με 416 εκατομμύρια ευρώ.

Transfer profit for clubs since 2000

Εάν δούμε αυτή την οπτική του γραφήματος, ο ΠΑΟΚ, στο πρόσωπο του Ζοσέ Μπότο, έχει αποκτήσει έναν άνθρωπο που μπορεί να απογειώσει τις πωλήσεις του. Είναι όμως, έτσι τα πράγματα; Είχε ο Μπότο (σ.σ. 2010-18 στην Μπενφίκα) ρόλο ή συμμετοχή σε αυτά τα τρομακτικά deals των «Αετών»;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Οχι, δεν είχε. Διότι ο ρόλος του δεν ήταν αυτός. Ο ίδιος ήταν και λειτουργούσε ως σκάουτ. Δεν είχε καμία συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις, είτε παικτών που αποκτούνταν είτε που πωλούνταν.

Τις πωλήσεις στην Μπενφίκα τις έκανε ο δαιμόνιος πρόεδρός της, Φιλίπε Βιέιρα. Αλλά και το τρομερό μανατζερικό μονοπάτι που έχτισε ο ίδιος στο πέρας των χρόνων, όπως και η υπεραξία που κατάφερε να δημιουργεί ως σύλλογος ακόμη και σε παίκτες πολύ μικρότερης (πραγματικής) αξίας. Ακριβώς επειδή έγινε ένα selling club με κατώτατο πλαφόν εξωπραγματικό για τα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Ο Μπότο είχε συμμετοχή στο «ναι» που είπε στις μεταγραφές κάποιων εκ των παικτών που απέκτησε και πούλησε η Μπενφίκα από το 2010 και μετά, αλλά ως εκεί. Για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να γίνει selling club, να μπορέσει να βρει τρόπο να πλασάρει τους παίκτες του ως «κάτι ξεχωριστό», θα πρέπει να γίνει δουλειά σε άλλο επίπεδο. Και αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει άνθρωπος να το κάνει.

Μην ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό. Τόσο ο Δημήτρης Γιαννούλης όσο και ο Χρήστος Τζόλης, είναι πωλήσεις που δεν έγιναν από τον ΠΑΟΚ, από κάποιο στέλεχος της ΠΑΕ. έγιναν από τον Ολαφ Ρέμπε και (κυρίως) από τη Wasserman, τη μανατζερική εταιρεία-τέρας, που πήρε τα δικαιώματα του Τζόλη και μέσω της άριστης σχέσης της με τη Νόριτς, έκανε τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Ο Ρέμπε, όμως, κατάλαβε γρήγορα ότι στον ΠΑΟΚ δεν μπορεί να γίνει η δουλειά που και ο ίδιος είχε στο μυαλό του. Ο Δικέφαλος θα πρέπει να αλλάξει πολλά για να γίνει selling club. Διότι πρέπει πρώτα να παράξει και μετά να προσφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαιρικά «προϊόντα». Ηταν τόση η βεβαιότητα του Γερμανού τεχνικού διευθυντή ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, που επέλεξε Μάρτη μήνα να φύγει και να συνεχίσει την καριέρα του στη Νυρεμβέργη της Β’ Γερμανίας.

Με τον Μπότο στο… τιμόνι, μένει να φανεί ποια θα είναι η πολιτική του συλλόγου. Σε ένα περιβάλλον περίεργο. Όπου εμπλέκονται πολλοί και θέλουν να έχουν άποψη πολλοί. Το θέμα όμως είναι ένα. Θα καταφέρει ο ΠΑΟΚ να μετατραπεί σε selling club;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ