Το ντέρμπι του Μασούρα – Και η αδιανόητη παράδοση που έγινε… νόμος

Το ντέρμπι του Μασούρα – Και η αδιανόητη παράδοση που έγινε… νόμος

Η Λεωφόρος και τι σημαίνει κάθε γκολ του Μασούρα για τον Ολυμπιακό.

Εκείνο το απόγευμα της 16ης Μαΐου, πιθανότατα θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του Γιώργου Μασούρα. Ίσως η καλύτερη Super League εμφάνιση με του με τον Ολυμπιακό. Υπό τις τέλειες προϋποθέσεις για την καταγραφή της ως ιστορικό γεγονός: Απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο. Μέσα στη Λεωφόρο. Σε μια παράσταση εξωφρενική που χώρεσε σε τριάντα οκτώ λεπτά δύο γκολ (με το αριστερό, παρακαλώ) και μια ασίστ. Η ραψωδία του Γιώργου Μασούρα στο 4-1 πάρτι επί του Παναθηναϊκού που έδωσε μια επιπλέον νότα θριάμβου στην κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος. Υποψήφιο εξώφυλλο στο άλμπουμ της καριέρας του. Ένα από τα… πολλά!

Επιστρέφει απόψε (19.30) ο 28χρονος winger στον «τόπο του εγκλήματος». Η επόμενη φορά του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Και δεδομένα μοιάζει με ζητούμενο να ξυπνήσουν οι αναμνήσεις (και οι συνήθειες) του διεθνούς άσου. Από τη μια διότι η κατάσταση αυτές τις ημέρες είναι πιο παράξενη από ποτέ στο μεγάλο λιμάνι, με τους απόντες να κοντράρουν στα ίσα τους παρόντες και γιατί το ντέρμπι μοιάζει κομβικό στην οικονομία του πρωταθλήματος. Από την άλλη, διότι είναι μια τριετία ολόκληρη τώρα που εξελίσσεται μια ιδιαίτερη σχέση εξάρτησης εντός και εκτός συνόρων: Κάθε φορά που ο Γιώργος Μασούρας σκοράρει με την Ερυθρόλευκη, αυτομάτως προκύπτει μια ιστορία νίκης για τον πρωταθλητή Ελλάδας.

Τι να πρωτοθυμηθείς

Απίθανο; Προφανώς. Αλλά την ίδια στιγμή τόσο πραγματικό που μόλις μάθαμε από ποιον ποδοσφαιριστή θα ήθελε ο Πέδρο Μαρτίνς απόψε ένα γκολ στη Λεωφόρο. Έχει 36 στην τριετία του με τα Ερυθρόλευκα ο Γιώργος Μασούρας σε Ελλάδα και Ευρώπη μοιρασμένα σε 29 διαφορετικές αναμετρήσεις. Σε αυτές ο Ολυμπιακός πήρε ισάριθμες νίκες. Κάποιες μάλιστα «κομβικές» για την εξέλιξη του project. Τι να πρωτοθυμηθείς. Τα δύο στην Πόλη τον Σεπτέμβρη με τη Φενέρ (0-3) στην αναμέτρηση που εν πολλοίς έκρινε την πρόκριση στα «νοκ άουτ» του Europa League. Το άλλο στην Πόλη με την Μπασακσεχίρ που άνοιξε τον δρόμο για την παρουσία στους ομίλους του Champions League της σεζόν 2019-20. Εκείνο με τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του κυπέλλου της ίδιας χρονιάς στην διαδρομή για το νταμπλ. Τα δύο που έβαλε στην ΑΕΚ στον θρίαμβο του 5-1 στο ΟΑΚΑ. Λίστα ολόκληρη με την υπογραφή του 28χρονου που πριν από ένα μήνα επιλέχθηκε από τους συναδέλφους του (ΠΣΑΠΠ) για τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Η αλήθεια των αριθμών

Για την ακρίβεια που πάντα αναζητούν οι αριθμοί: 29 γκολ Super League και 23Χ23 νίκες, 2 γκολ στο Κύπελλο και 2Χ2, 2 (εκτός έδρας) γκολ σε προκριματικούς Champions League και 2Χ2 νίκες, 3 γκολ στο Europa League και 2Χ2 νίκες! Σκοράρει ο Μασούρας, επικρατεί ο Ολυμπιακός. Τόσο απλά, λιτά και (κυρίως) κατανοητά για τον γεννημένο την Πρωτοχρονιά του 1994 άσο. Για κάποιον που δεδομένα έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε αυτή την εποχή «Μαρτίνς» στο μεγάλο λιμάνι. Ένας από τους λίγους Έλληνες «κάνω τη διαφορά». Τον επέλεξε ο Πορτογάλος από τον Πανιώνιο, ακριβώς για αυτή την ικανότητα του. Διότι οι wingers με γκολ είναι «είδος» πολύτιμο στο ποδόσφαιρο, πολλώ δε μάλλον οι Έλληνες. Δεν λάθεψε ο κόουτς. Επί της ουσίας άνοιξε τον δρόμο για την πιο επιτυχημένη «εγχώρια» μεταγραφή της τελευταίας 5ετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκείνη που «τρέχει» στον Ρέντη από τον Γενάρη του ΄19.

Η μπάντα που παίζει τα πάντα

Ο Μασούρας παίζει με την ίδια άνεση και στις τρεις μέσο-επιθετικές θέσεις. Είτε αριστερά για να μπορεί να συγκλίνει στην περιοχή με το καλό του «δεξί» πόδι έτοιμο να εκτελέσει, είτε από δεξιά κάνοντας ακριβώς το ίδιο –είπαμε τον Μάη τα δύο γκολ στη Λεωφόρο τα έβαλε με το αριστερό- είτε παίζοντας ως «δεύτερος» πίσω από τον σέντερ φορ. Έχει εξαιρετική άνεση στο παιχνίδι «χώρου». Είναι μακράν ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην πίεση «ψηλά» και στα κλεψίματα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου που σχηματίζουν ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Και όσο και αν δεν πρόκειται για το πιο «δυνατό» σημείο στο παιχνίδι του, είναι και πολύ καλός δημιουργός: Λέμε για τα 36 γκολ του, δεν λέμε για τις 19 ασίστ του που προφανώς και έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών.

Το άλλο σερί     

Ο Μαρτίνς έχει βρει έναν τρόπο ώστε ο Έλληνας άσος να ταιριάζει ιδανικά και στο 4-3-3 που επιλέγει συχνά, αλλά και στο 4-4-2 που επικαλείται στα ματς με μεγάλο ποσοστό κατοχής της μπάλας. Κανείς άλλος winger σε αυτό το διάστημα –και πέρασαν πολλοί- δεν έχει γίνει όσο απαραίτητος είναι ο Γιώργος Μασούρας στο πλάνο του προπονητή. Και στο play book της ομάδας. Τη σεζόν 2019-20 έβαλε 11 γκολ με 6 ασίστ. Πέρσι έβαλε 15 και έδωσε 6 ασίστ. Φέτος έχει 6-4. Έχει όμως πλέον και ένα γεμάτο «δίμηνο» να βρει δίχτυα. Από τη νίκη με τον Ιωνικό (1-0) στο Φάληρο (7/11). Είναι η πρώτη φορά στα τρία χρόνια του στον Ολυμπιακό που έχει συμπληρώσει από τότε 7 εμφανίσεις Super League χωρίς να σκοράρει. Και αυτό είναι καλό και κακό νέο ενόψει του αυριανού ντέρμπι. Από τη μια διότι δεν μπορείς παρά να μην το υπολογίσεις σε μια συγκυρία που οι Ερυθρόλευκοι έχουν ανάγκη το γκολ, από την άλλη διότι εύλογα υποθέτεις πως τέτοια… σερί δεν κρατούν πολύ. Και αν ο Μασούρας σκοράρει; Τα… είπαμε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ