Άρης – ΑΕΚ 2-1: Από τον Σάκιτς για τον Άλκη

Άρης – ΑΕΚ 2-1: Από τον Σάκιτς για τον Άλκη

Σε ένα ντέρμπι στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού του Άρη, η ομάδα του Άκη Μάντζιου πήρε σπουδαία νίκη (2-1) με τη γκολάρα του Αυστριακού στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Το ποδόσφαιρο, φυσικά και δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο επίκεντρο στο σημερινό ντέρμπι ανάμεσα στον Άρη και την ΑΕΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης. Και πως θα μπορούσε, άλλωστε… Το κλίμα ήταν βαρύ. Κανείς δεν μπορούσε, ακόμα, να χωνέψει, πως ένα 19χρονο παιδί, ο Άλκης, «έφυγε» από την ζωή, δολοφονημένος λίγα μέτρα από το γήπεδο, όπου διεξήχθη σήμερα το παιχνίδι. Ο Άρης ήθελε τη νίκη για να την αφιερώσει στον Άλκη και τα κατάφερε. Επικράτησε με 2-1 επί της ΑΕΚ, σε ένα ντέρμπι που μπήκαν τρεις «γκολάρες», όμως, δυστυχώς, κανείς δεν μπόρεσε να τις χαρεί όπως θα έπρεπε. Το γκολ του Σάκιτς στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων χάρισε μια σπουδαία νίκη στην ομάδα του Μάντζιου. Οι γηπεδούχοι είχαν ανοίξει το σκορ στο 44΄ με τακουνάκι του Εντιαγέ, ενώ η ΑΕΚ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 86΄με το ανάποδο «ψαλίδι» του Αραούχο. O Άρης έκανε ακόμα ένα βήμα για τα πλέι οφ, πλησιάζοντας στον έναν βαθμό τους Παναθηναϊκό και ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του CAS για τους -6 βαθμούς. Αντίθετα, η αγωνιστική κρίση συνεχίζεται για την ΑΕΚ, ενώ αυτή ήταν η δεύτερη σερί ήττα της, μετά από αυτήν (1-2) από τον Βόλο. Αλλά ποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο…

Θυμηθείτε ΕΔΩ την εξέλιξη του ματς

Η σκακιέρα της τακτικής

Ο Άκης παρέταξε την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-2-3-1. Αναμενόμενη η επιλογή του Λούμορ στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής, στη θέση του τραυματία Γκάνεα. Ακόμα, άφησε στον πάγκο τον Γκάμα και ξεκίνησε τον Ιτούρμπε στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, με τον Μανσίνι να καλύπτει το αριστερό. Σύστημα 4-3-3 επέλεξε ο προπονητής της ΑΕΚ, Αργύρης Γιαννίκης. Ο Τσιντώτας επέτρεψε στο βασικό σχήμα και κάτω από την εστία στη θέση του τραυματία Στάνκοβιτς. Οι Γκαρσία, Αραούχο και Τσούμπερ ήταν η τριάδα στην επίθεση για τους φιλοξενούμενους. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή ο Ελβετός μέσος Γέβτιτς, χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού.

Ξεκίνημα με φάσεις για τον Άρη

Οι δυο ομάδες προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού από τα πρώτα λεπτά. Αμφότερες, επέλεξαν το ίδιο στυλ παιχνιδιού, με πίεση ψηλά, προκειμένου να «κλέψουν» μπάλες και να δυσκολέψουν την επιθετική ανάπτυξη των αντιπάλων. Ο Άρης, πάντως, ήταν αυτός που δημιούργησε επικίνδυνες στιγμές για την εστία του Τσιντώτα, κυρίως, μετά την αλλαγή στις δυο πλευρές της μεσαίας γραμμής με τον Ιτούρμπε να πηγαίνει δεξιά και τον Μανσίνι στα αριστερά. Στο 10΄ μετά από το σουτ του Σάσα, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ απέκρουσε σε κόρνερ. Στο 14΄, μετά από γύρισμα του Ιτούρμπε, ο Τζαβέλας έδιωξε σωτήρια την μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής, προ του Καμαρά. Ο Μαυριτανός επιθετικός βρήκε με εξαιρετική ατομική προσπάθεια στο 19΄τον Εντιαγέ, που δεν έπιασε, όμως, όπως θα ήθελε το σουτ και η μπάλα κατέληξε στα χέρια του τερματοφύλακα της ΑΕΚ. Ο Γιαννίκης είχε παράπονα από τους χαφ του και έκανε συνεχώς παρατηρήσεις. Η πρώτη καλή στιγμή για την ΑΕΚ στο 25΄, όταν ο Τσούμπερ σούταρε δυνατά έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Σιαμπάνη. Δυο λεπτά αργότερα ο Ελβετός σούταρε ξανά, αυτή τη φορά μέσα από τη μεγάλη περιοχή, όμως, ο τερματοφύλακας του Άρη μπλόκαρε τη μπάλα.

Πήρε πίσω το πέναλτι ο Βέγκα

Στο 30ο λεπτό της αναμέτρησης μετά από ωραία κάθετη πάσα του Μανσίνι, ο Σάσα μπήκε μέσα στη μεγάλη περιοχή και έπεσε στο έδαφος από μαρκάρισμα του Τζαβέλα. Ο διαιτητής Κορδέρο Βέγκα υπέδειξε αρχικά πέναλτι, ενώ στη συνέχεια μετά από επικοινωνία που είχε με τον VAR, πήγε να εξετάσει ο ίδιος τη φάση. Άλλαξε, μάλιστα, την απόφαση του και πήρε πίσω το πέναλτι.

Γκολάρα ο Ενταγέ 1-0

Στο 43΄ ο Άρης έχασε σπουδαία ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο Ματίγια σούταρε δυνατά έξω από τη μεγάλη περιοχή και ο Τσιντώτας απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ένα λεπ΄το αργότερα, όμως, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα. Μετά από σέντρα σουτ του Λούμορ από αριστερά, ο Εντιαγέ με εκπληκτικό τακουνάκι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και άνοιξε το σκορ για τον Άρη. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου ο Σάκχοφ έχασε ευκαιρία για να ισοφαρίσει, όμως, δεν κατάφερε από τα δύο μέτρα να νικήσει τον Σιαμπάνη.

Αλλαγή συστήματος από τον Γιαννίκη

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον τεχνικό της ΑΕΚ, Αργύρη Γιαννίκη, να αλλάζει το σύστημα της ομάδας του από 4-3-3, σε 4-2-3-1. Ο Μάνταλος πήρε τη θέση του Σάκχοφ στην ενδεκάδα και ανέλαβε ρόλο επιτελικού μέσου. Η πρώτη καλή στιγμή, πάντως, ήταν πάλι για τον Άρη, όταν στο 48΄, ο Ιτούρμπε προσπάθησε με έξυπνη εκτέλεση φάουλ να αιφνιδιάσει τον Τσιντώτα, όμως, η μπάλα κατέληξε άουτ. Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν στο επόμενο λεπτό, όμως ο Τσούμπερ δεν πρόλαβε την μπάλα μετά το γύρισμα του Μάνταλου από δεξιά. Στο 58΄, μετά από μακρινή πάσα του Τζαβέλλα ο Σιαμπάνης έκανε λάθος εκτίμηση της φάσης και βγήκε από τη μεγάλη περιοχή, ο Τσούμπερ γύρισε τη μπάλα και ο Λούμορ απομάκρυνε σωτήρια την μπάλα, ενώ στο 59΄ οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι σε μονομαχία του Φαμπιάνο με τον Αραούχο, όμως, ο διαιτητής υπέδειξε επιθετικό φάουλ.

Ο Άρης είχε να διαχειριστεί και την κούραση όσο περνούσε ο χρόνος, καθώς σε αντίθεση με την ΑΕΚ, είχε παίξει και για το κύπελλο την προηγούμενη εβδομάδα, κόντρα στη Λαμία. Ο Μάντζιος θέλησε να «φρεσκάρει» την μεσαία γραμμή της ομάδας του και πέρασε στο παιχνίδι τον Γκαρσία στη θέση του Ιτούρμπε. Ο Άρης δεν μπορούσε να κρατήσει την μπάλα το ίδιο εύκολα με το πρώτο μισό του αγώνα, παρόλα, αυτά, δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, από την ΑΕΚ που είχε μια ανούσια κατοχή της μπάλας. Μετά το 70΄, μάλιστα, κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι. Στο 78΄, ο Γιαννίκης με την είσοδο των Ανσαριφάρντ και Λε Ταλέκ άλλαξε το σύστημα σε 3-5-2, με τον πρώτο να γίνεται ο παρτενέρ του Αραούχο στην επίθεση. Η ΑΕΚ κέρδισε μέτρα και στο 81΄, μετά από σουτ του Τσούμπερ η μπάλα κόντραρε στον Φαμπιάνο και απομακρύνθηκε. Ο Άρης έχασε τεράστια ευκαιρία στο 82΄να «καθαρίσει» το ματς, όταν μετά από σουτ του Εντιαγέ, ο Τσιντώτας απέκρουσε σε κόρνερ.

Ισοφάριση με «ψαλίδι» του Αραούχο (1-1)

Στο 86΄ η ΑΕΚ έφτασε στην ισοφάριση, χάρη στη κλάση του Αραούχο. Μετά από μια «στραβοκλωτσιά» του Λιβάι Γκαρσία, ο Αργεντινός με ανάποδο ψαλίδι από το ύψος της μικρής περιοχής και αριστερά, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ πρώτα χτύπησε και στη πλάτη του Σάκιτς.

Έκρινε το ματς ο Σάκιτς (2-1)

Οι δυο ομάδες προσπάθησαν στα εναπομείναντα λεπτά να φτάσουν σε ένα δεύτερο γκολ που θα τους χάριζε τη νίκη και ο Άρης ήταν αυτός που τα κατάφερε. Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Σάκιτς με πολύ όμορφο πλασέ, μετά από πάσα του Λόπεθ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και χάρισε στην ομάδα του μια σπουδαία νίκη.

Άρης (Α. Μάντζιος): Σιαμπάνης, Σούντγκρεν, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Λούμορ, Σάσα, Ματίγια, Μανσίνι (84′ Μάνος), Εντιαγέ (83′ Σάκιτς), Ιτούρμπε (62′ Γκαρσία), Καμαρά

ΑΕΚ (Α. Γιαννίκης): Τσιντώτας, Ρότα (78′ Λε Ταλέκ), Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (77′ Ανσαριφάρντ), Σιμόες, Σιμάνσκι (85′ Τάνκοβιτς), Σάκχοφ (46′ Μάνταλος), Τσούμπερ, Γκαρσία (90’+3′ Βράνιες), Αραούχο

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ