Τι είπε ο Μπότο για Σαββίδη, Λουτσέσκου, ρόστερ, μπάτζετ και… Βραζιλία!

Τι είπε ο Μπότο για Σαββίδη, Λουτσέσκου, ρόστερ, μπάτζετ και… Βραζιλία!

Όλα όσα είπε ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ.

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε ο Ζοσέ Μπότο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (14/2). Ο τεχνικός διευθυντής του Δικεφάλου του Βορρά αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και στη συνεργασία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ και το μπάτζετ που θα έχει στη διάθεσή του, ενώ αποκάλυψε ότι ο ΠΑΟΚ θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αγορά της Βραζιλίας!

«Η Βραζιλία είναι μια από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο, είναι μια αγορά που την γνωρίζω πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ για τις μεταγραφές και το μπάτζετ που θα έχει στη διάθεσή του, τόνισε: «Πρέπει να έχουμε καλύτερη στόχευση για τους ποδοσφαιριστές που θα κινηθούμε. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ μας και μετά είναι δική μου ευθύνη να πίσω τους ιθύνοντες της ομάδας για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή».

Αναλυτικά όσα είπε ο Ζοσέ Μπότο:

Για τη συνάντηση με τον Ιβάν Σαββίδη και την απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ: «Αυτό που μου λέει η εμπειρία μου είναι ότι όταν βλέπεις κάτι απ’έξω είναι πολύ διαφορετικό. Έχω μάθει να μην πιστεύω αν δεν δω ο ίδιος, έχω μάθει να μην ακούω τι λέει ο κόσμος. Αυτά που είδα από τον ΠΑΟΚ μου έδωσαν μια εικόνα. Αυτό που είδα ήταν μια ομάδα σε ανοδική ομάδα. Αντίκρισα μια πολύ επαγγελματική ομάδα, θεωρώ ότι το πρόβλημα ήταν η αυτοπεποίθηση. Θεωρώ ότι η ομάδα είναι πιο καλή, δεν είναι ακόμη τέλεια. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να την βοηθήσουμε. Πρέπει να έχω επαφή με την ομάδα, πρέπει να είμαι δίπλα στην ομάδα και να την στηρίζω. Πρέπει να μιλάω με τον προπονητή και να παίρνω μαζί του αποφάσεις για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα μου, είναι μια ομάδα που υποφέρω μαζί της. Δεν είδα το πρώτο γκολ που πετύχαμε στο ΟΑΚΑ γιατί από το άγχος μου κατέβηκα στον αγωνιστικό χώρο για να είμαι ο πρώτος που θα είμαι δίπλα τους. Κερδίσαμε, πανηγυρίσαμε και από εδώ και πέρα όταν θα χάνουμε, ξέρω τι πρέπει να κάνω».

Για το καλοκαίρι και τις μεταγραφές: «Ήρθα, έχοντας στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη ιδέα. Διάβασα πολύ αλλά ήθελα να είμαι εδώ για να δω πως συμπεριφέρεται η ομάδα καθημερινά στις προπονήσεις. Ζήτησα από τον πρόεδρο να με αφήσει να αναλύσω την ομάδα και μετά να του πω τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εγώ, ο πρόεδρος και ο προπονητής, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε το καλοκαίρι. Δεν είναι σωστό να μιλάμε ότι θέλουμε τον τάδε παίκτη εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Όταν ήρθα είχα μια συγκεκριμένη γνώμη, τώρα έχω άλλη γνώμη, διότι είμαι καθημερινά στις προπονήσεις και βλέπω πώς δουλεύει η ομάδα. Αυτό που μπορώ να πω στον κόσμο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν, ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε για το καλοκαίρι.

Να μιλήσουμε με παραδείγματα για το πως θα δουλέψουμε στις μεταγραφές…

Οι μεταγραφές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα αλλά και με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην ομάδα. Ήρθα σκεπτόμενος ότι η ομάδα θέλει εξτρέμ, άρχισα να ψάχνω και μετά πήγα στις προπονήσεις και είδα τον Μιτρίτσα. Είδα ότι έχει ποιότητα, την οποία δεν είχε δείξει ακόμη. Σκέφτηκα ότι αν φέρω έναν ποδοσφαιριστή, θα χρειαστεί δύο μήνες για να προσαρμοστεί και σε αυτό το διάστημα σκέφτηκα ότι μπορεί να «σκοτώσω» τον ποδοσφαιριστή που ήδη έχουμε. Έτσι αποφασίσαμε να μην φέρουμε άλλον ποδοσφαιριστή σε αυτή τη θέση και αποφασίσαμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στον Μιτρίτσα, που στα τελευταία παιχνίδια και ειδικά στο τελευταίο ήταν man of the match».

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον ΠΑΟΚ: «Θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα. Ο σύλλογος πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη γραμμή και το εξήγησα στην οικογένεια Σαββίδη. Ο Ράζβαν ήταν το 2019 και στη συνέχεια αποχώρησε και ήρθαν προπονητές που είχαν άλλη οπτική σχετικά με το ποδόσφαιρο. Μπορεί να θες τον Γκουαρντιόλα και μετά να πάρεις τον Σιμεόνε, είναι δύο πολύ καλοί προπονητές, αλλά είναι τελείως διαφορετικοί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια συγκεκριμένη γραμμή, να μην αλλάζουμε κατευθύνσεις, να μην πηγαίνουμε από το κρασί στο γάλα.

Όλες οι ομάδες στον κόσμο έχουν περιθώρια βελτίωσης. Το πλάνο μας το καλοκαίρι είναι να βοηθήσουμε την ομάδα να βελτιωθεί και να βάλουμε σε λειτουργία αυτή τη γραμμή που λέγαμε, για να μην επηρεαστεί η λειτουργία της ομάδας. Οι απόψεις μου για το ποδόσφαιρο είναι παρόμοιες με αυτές του προπονητή και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να βάλουμε τη γραμμή, να έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχεις τους στόχους σου ψάχνοντας, παρά να πηγαίνεις σε μια ξένη χώρα όπως η Πορτογαλία, για εσάς, χωρίς GPS. Επίσης, για να σας προλάβω, δεν χρειάζεται να ρωτήσετε να σας πω κάτι αρνητικό για κάποιο μέλος της ομάδας, αυτοί είναι οι παίκτες που έχουμε, με αυτούς πάμε στον πόλεμο κάθε εβδομάδα, είναι οι πολεμιστές μας και δεν θα πω κάτι αρνητικό».

Γιατη  συνεργασία του με τον Λουτσέσκου: «Το πιο εύκολο πράγμα για εμένα ήταν να διαβάσω το στυλ του προπονητή. Αν ήταν άλλος προπονητής και όχι ο κ. Λουτσέσκου ίσως να μην ήμουν εδώ. Είχα αναλύσει το στυλ του μου άρεσε, η βασική ιδέα είναι η ίδια με την δική μου. Με αυτό το στυλ είναι πιο εύκολο, έχουμε τις ίδιες αρχές. Αυτός είναι ο στόχος μας, αν δεν ήταν εφικτό δεν θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ».

Για τον ρόλο του: «Πρέπει να βάλω όρια για το πώς γίνεται η εξεύρεση ενός ποδοσφαιριστή. Εγώ αναλύω την αγορά, γιατί ο προπονητής έχει πολλά άλλα πράγματα να κάνει. Πρέπει να έχουμε καλύτερη στόχευση για τους ποδοσφαιριστές που θα κινηθούμε. Ξέρουμε ποιο είναι το μπάτζετ μας και μετά είναι δική μου ευθύνη να πίσω τους ιθύνοντες της ομάδας για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή. Είναι δική μου ευθύνη να πείσω την διοίκηση και την ομάδα για την αγορά ενός ποδοσφαιριστή».

Για τον αν οι Σάστρε – Σοάρες αποτελούν δείγμα της μεταγραφικής πολιτικής ενόψει καλοκαιριού: «Θέλουμε να ανανεώσουμε από πλευράς ηλικίας την ομάδα, αλλά αυτοί οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτήσουμε θέλουμε να έχουν εμπειρία από πρωταθλήματα, να μην προέρχονται απευθείας από τις ακαδημίες. Θέλουμε να έχουμε παίκτες με προοπτική γιατί θέλω να γίνουμε μια ομάδα που θα πουλάει συστηματικά ποδοσφαιριστές. Ποδοσφαιριστές σε αυτή την ηλικία μπορούν να πάνε σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα. Έτσι δουλεύει η αγορά και πρέπει να την ακολουθήσουμε για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Στην Μπενφίκα γίναμε μια μηχανή πώλησης παικτών. Πώς το κάναμε αυτό; Διαβάσαμε την αγορά, την αναλύσαμε και δημιουργήσαμε την υπεραξία για τον σύλλογο. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που έχω συναντήσει ερχόμενος στην Ελλάδα είναι η αντίληψη για το ποδόσφαιρο της χώρας, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Η Ουκρανία ή η Πορτογαλία δεν είναι πιο προηγμένες χώρες από την Ελλάδα, μπορούμε και εμείς να πετύχουμε τα ίδια με διαφορετικό τρόπο…

Το αν θα παραμείνω παραπάνω από δύο χρόνια είναι κάτι που δεν το σκέφτομαι καθόλου. Αν με ρωτούσατε τον Δεκέμβριο, όταν ήμουν με την Σαχτάρ στο Μιλάνο για έναν αγώνα στο Champions League, και μου έλεγαν ότι τον Φλεβάρη θα είμαι στην Ελλάδα, θα έλεγα σε καμία περίπτωση. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν θα έχω φύγει από εδώ να έχω αφήσει πίσω μου πράγματα όπως έκαναν στην Μπενφίκα και την Σαχτάρ».

Για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ: «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα χωρίς να έχει δυνατές ακαδημίες. Πρέπει να έχουμε την ίδια ιδέα από την πρώτη ομάδα μέχρι την πιο μικρή ομάδα των ακαδημιών. Η ακαδημία είναι κάτι διαφορετικό από την πρώτη ομάδα. Ας πάρουμε παράδειγμα την ακαδημία του Άγιαξ που είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Είναι μια ακαδημία που δημιουργεί ποδοσφαιριστές. Όταν ήμουν στην Μπενφίκα, οι ακαδημίες κέρδιζαν συνέχεια αλλά δεν είχαν κανέναν παίκτη στην πρώτη ομάδα, προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε αυτό με ένα σύστημα. Ήταν αρκετά δύσκολο για τους προπονητές γιατί τους παίρναμε τους παίκτες, γιατί παίρναμε παίκτες από την Κ17 και τους δίναμε στην Κ19, παίρναμε παίκτες από την Κ19 και τους δίναμε στην Β’ ομάδα. Για τον λόγο αυτό τους κάναμε πενταετή συμβόλαια για να τους δείξουμε εμπιστοσύνη και καταφέραμε να αναδείξουμε παίκτες όπως ο Ζοάο Φέλιξ και ο Ρούμπεν Ντίας. Ο Γκαρσία ήταν ο πρώτος που μίλησα, έχω μιλήσει με όλους τους υπεύθυνους των ακαδημιών. Πολλές φορές οι τίτλοι στις ακαδημίες είναι ένα ψέμα. Το πιο σημαντικό είναι να αναδείξουμε ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα».

Μάλιστα, τόνισε ότι οι ΠΑΟΚ θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην αγορά της Βραζιλίας: «Η Βραζιλία είναι μια από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο, είναι μια αγορά που την γνωρίζω πολύ καλά, αλλά θέλω να σας πω ότι είναι μια δύσκολη αγορά γιατί ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να έχει μια καλή απόδοση σε ένα ματς και την επόμενη ημέρα η ομάδα του να ζητάει 20 εκατομμύρια για την απόκτησή του. Γνωρίζω πολλούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την συγκεκριμένη χώρα, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως: «Πιστεύω ότι μια ομάδα πρέπει να έχει αρκετούς γηγενείς ποδοσφαιριστές, γιατί γνωρίζουν την κουλτούρα του συλλόγου αλλά μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το βλέπουμε, αν υπάρχουν ποδοσφαιριστές από τις μικρότερες ομάδες που μπορούν να ταιριάξουν στην φιλοσοφία μας, είναι κάτι που το εξετάζουμε».

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Βιεϊρίνια:  «To σημαντικό για εμένα είναι ότι ο Βιεϊρίνια ξέρει πολύ καλά το τι θέλω να κάνω με τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι ο ίδιος γνωρίζει τα σχέδιά μου για αυτόν» ενώ μιλώντας για το παρασκήνιο της πώλησης Σφιντέρσκι, τόνισε: «Γνωρίζω τι θέλω να κάνω με συγκεκριμένου ποδοσφαιριστές, μου αρέσει ο κόσμος να γνωρίζει πώς σκέφτομαι, αλλά είναι πράγματα και λεπτομέρειες που δεν γίνεται να γίνουν γνωστές τώρα. Είναι απίθανο να έχεις τέσσερις επιθετικούς στην ίδια θέση. Αν δεν έφευγε ο Σφιντέρσκι θα είχαμε πέντε ποδοσφαιριστές για την θέση του επιθετικού, που σημαίνει ότι θα είχαμε τέσσερις ποδοσφαιριστές δυσαρεστημένους για μια θέση. Ο Τσόλακ είναι ένας ποδοσφαιριστής που μου αρέσει και μπορεί να βοηθήσει. Επιλέγεις να δώσεις τον ποδοσφαιριστή για τον οποίο σου δίνουν περισσότερα χρήματα».

Για τον Βαρέλα: «Ο Βαρέλα είναι μια περίπτωση που έχει ομοιότητες με την περίπτωση του Βιεϊρίνια. Είναι κάτι διαφορετικό αν είναι έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι καλό για την ομάδα να μιλάμε μεμονωμένα για περιπτώσεις σε αυτό το τάιμινγκ. Ένα από τα μεγάλα λάθη που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, είναι ότι οι ομάδες πρέπει να σέβονται την ιστορία ενός παίκτη, αλλά να μην μένουν κολλημένοι εκεί κοιτώντας προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, αλλά να βλέπουμε και μπροστά και το αν μπορεί να κάνει την δουλειά του με την ίδια επιτυχία».

Για Σάστρε και Σοάρες: «Δεν μου έκανε εντύπωση η απόδοση του Σάστρε μέχρι τώρα, θέλαμε να φέρουμε έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του Λύρατζη, που είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και πιστεύω πως θα γίνει ο νέος δεξιός μπακ της Εθνικής Ελλάδας. Θεωρώ ότι ήταν μια καλή απόφαση που ολοκληρώθηκε χωρίς πολλές προσδοκίες. Ο Φιλίπε Σοάρες έκανε πάρα πολλά για να έρθει στον ΠΑΟΚ. Δεν έκανε προπονήσεις για δέκα ημέρες με την πρώην ομάδα του και στη συνέχεια είχε αυτή την περιπέτεια με την άφιξή του. Όταν ξεκίνησε να κάνει προπονήσεις, είχε κάποιους πόνους και τον προστατέψαμε. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος όταν το δει στο 100% των δυνατότήτων του θα τον αγαπήσει».

Για το πρωτάθλημα και το μπάτζετ του ΠΑΟΚ:  «Όταν ξεκίνησα να μιλάω με τον ΠΑΟΚ, η ομάδα βρισκόταν 14 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 4 από την ΑΕΚ, αυτή τη στιγμή είμαστε 9 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 8 μπροστά από την ΑΕΚ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και γενικά πιστεύω ότι θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Αυτό που είδα στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό είναι ότι δεν αποτυπώνεται η διαφορά των 9 βαθμών στο χορτάρι.  Όσον αφορά το μπάτζετ, ναι έχουμε μιλήσει με τον πρόεδρο και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πεις τον αριθμό του μπάτζετ που έχεις, γιατί αν γνωρίζουν τα χρήματα που έχεις διαθέσιμα θα σου ζητήσουν χρήματα παραπάνω από την αξία του ποδοσφαιριστή.

Στο δεύτερο μίτινγκ που κάναμε με τον κ.Σαββίδη ήταν για να του παρουσιάσω εγώ το σχέδιό μου για την ομάδα, το πώς θα κινηθούμε το καλοκαίρι το τι θα κάνουμε τώρα για να βελτιώσουμε την ομάδα. Ο κ. Σαββίδης γνωρίζει, συμφωνεί, είμαστε μαζί σε αυτή την διαδικασία και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την εμπλοκή του και την ανάμιξη του με την ομάδα. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που μου είπε πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ομάδα και αυτό επίσης είναι μια απάντηση σε όσους έχουν αμφιβολία για την ανάμιξή του».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ