Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Ο ηγέτης που έψαχνε η ΑΕΚ (pics+vids)

Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ: Ο ηγέτης που έψαχνε η ΑΕΚ (pics+vids)

Η ΑΕΚ... αγκαλιάζει τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ. Εναν παίκτη που έκανε παπάδες σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ποιος είναι ο Πολωνός χαφ που έρχεται να πάρει στις πλάτες του το «κιτρινόμαυρο» κέντρο.

Με βιογραφικό που… ζαλίζει και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, είναι δεδομένο πως θα ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παίκτης που έκανε τη διαφορά σε όποια ομάδα βρέθηκε, αναγκάζοντας φίλους και «εχθρούς» να του υποκλιθούν. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα με αρχοντική παρουσία σε τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα. Ο λόγος φυσικά για τον Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ.

Μια μέρα πριν την έναρξη της διαδικασίας των playoffs, η ΑΕΚ πυροδοτεί… βόμβα μεγατόνων. Βασιζόμενη στο ειδικό καθεστώς που έχει διαμορφωθεί με τους ξένους παίκτες στη Ρωσία, φέρνει στην Αθήνα τον Πολωνό μέσο. Ο Κριχόβιακ είναι με τις βαλίτσες στο χέρι και ετοιμάζεται να πάρει στις πλάτες του τον «κιτρινόμαυρο» χώρο του κέντρου. Ο 32χρονος παίκτης βρίσκεται στο «κιτρινόμαυρο» κατώφλι, αφήνοντας (προς το παρόν) στην άκρη την περιπέτεια στην Κράσνονταρ. Φυσικά, στόχος της Ένωσης είναι να βρει τη… φόρμουλα που θα διατηρήσει τον Πολωνό στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι. Αλλά αυτή, είναι μια διαφορετική συζήτηση.

Δυναμικός και με άψογη τεχνική κατάρτιση, ο Πολωνός είναι ακριβώς αυτό που έψαχνε η ΑΕΚ για το κέντρο της τα τελευταία χρόνια. Πολλές συστάσεις για τον Κριχόβιακ δεν χρειάζονται, καθώς όπως είπαμε, μια ματιά στο βιογραφικό του αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το επίπεδό του. Από τη Σεβίλλη με τις κούπες του Europa League, στο χορό των εκατομμυρίων του Παρισιού και τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. To10.gr ξετυλίγει το… κουβάρι της καριέρας του Γκρεγκόρζ Κριχόβιακ.

Grzegorz Krychowiak: Bycie sobą to najważniejsza część wizerunku - Kobieta w INTERIA.PL

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στη Γαλλία

Σε ηλικία 12 ετών, ο Κριχόβιακ αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρο του ποδοσφαίρου. Από τη Σταλ και την Άρκα Γκίντνια στην Πολωνία, εμφανίστηκε στο προσκήνιο η Γαλλία και η Μπορντό.

Σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στους «Γιρονδίνους», που είχαν μείνει άναυδοι με τις ικανότητές του νεαρού τότε Κριχόβιακ. Φαινόταν από… χιλιόμετρα πως το μέλλον του ανήκει. Η πρώτη μεταγραφή ήρθε το 2012 με τη Ρεμς να βγάζει από τα ταμεία της 800 χιλ. ευρώ προκειμένου να τον κάνει δικό της.

Με τη φανέλα της Ρεμς είχε μόνιμη θέση στη βασική ενδεκάδα, καταγράφοντας συνολικά 131 συμμετοχές (12 γκολ-3 ασίστ). Η αρχοντική του παρουσία στην Γαλλία προκάλεσε αίσθηση σε πολλές ομάδες της Ευρώπης, με τον Μόντσι να κινείται αστραπιαία και να τον κάνει κάτοικο Σεβίλλης.

Grzegorz Krychowiak odejdzie z francuskiego Reims

Εκτόξευση στη Σεβίλλη

2014 και η Ρεμς δίνει τα χέρια με τη Σεβίλλη για την παραχώρηση του Κριχόβιακ έναντι 5.5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα αποτελούν… ιστορία.

Ο Μόντσι γνώρισε καλά πως είχε κάνει κίνηση ματ, φέρνοντας στη Σεβίλλη έναν top-class χαφ. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Πολωνός μέσος μετατράπηκε σε ηγετική φυσιογνωμία των Ανδαλουσιανών. Δύο χρόνια παρέμεινε στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν, κερδίζοντας επάξια το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Οδήγησε τη Σεβίλλη του Ουνάι Έμερι στην κατάκτηση δύο Europa League, σκοράροντας μάλιστα και στον πρώτο τελικό (14-15) κόντρα στην Ντνίπρο. Φυσικά, συνέβαλλε τα μέγιστα και την επόμενη χρονιά, στον θρίαμβο επί της Λίβερπουλ

Στην πρώτη του σεζόν με τη Σεβίλλη, αναδείχθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της σεζόν στη La Liga, ενώ το όνομά του ξεχώριζε και στις κορυφαίες ενδεκάδες (και τις δυο χρονιές) του Europa League. Με 90 συμμετοχές, 5 γκολ και 6 ασίστ, ο Κριχόβιακ άφησε το στίγμα του στην Ανδαλουσία. Και κάπου εκεί, εμφανίστηκε η μεταγραφή που προκάλεσε θόρυβο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Sevilla z pucharem Ligi Europy! Krychowiak jednym z bohaterów! | Federacja | Polski Związek Piłki Nożnej

Τα «έσκασε» η Παρί Σεν Ζερμέν

Οι εμφανίσεις του Κριχόβιακ στην Ισπανία, ανάγκασαν την Παρί να… ξηλωθεί. Με συνοπτικές διαδικασίες, οι Παριζιάνοι έκαναν δικό τους τον Πολωνό μέσο, καταβάλλοντας στη Σεβίλλη 27.5 εκατομμύρια ευρώ!

Στο Παρίσι τον συνόδευσε και ο Ουνάι Έμερι, με τους δυο άντρες να ανταμώνουν ξανά μετά την επιτυχημένη συνεργασία στην Ισπανία.

Παρόλα αυτά, το… ταξίδι στο Παρίσι δεν ήταν ρόδινο για τον Κριχόβιακ. Ο Πολωνός μέσος δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της Παρί. Δεν κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού σε μια ομάδα που έχουν… παρασυρθεί αρκετοί στην αποτυχία τα τελευταία χρόνια. Ο Κριχόβιακ πρόσθεσε το όνομά του σε αυτή την κατηγορία, ενώ χαρακτηρίστηκε και ως μια από τις χειρότερες μεταγραφές της σεζόν στη Ligue 1.

Grzegorz Krychowiak joins PSG for £34m from Sevilla as the Poland midfielder joins forces with former manager Unai Emery | Daily Mail Online

H περιπέτεια στο Νησί και τα… καρφιά στον Έμερι

Ακολούθησε ο δανεισμός στην Γουέστ Μπρόμιτς από την Παρί, με τον Κριχόβιακ να παίρνει μια γεύση και από το αγγλικό πρωτάθλημα.

«Δεν πήγα στα δύο τελευταία παιχνίδια της Πολωνίας. Μίλησα με τον προπονητή, μου είπε ότι θα ήταν καλύτερα να βρω σύλλογο για να παίζω και μετά θα επιστρέψω. Έτσι ήταν πολύ σημαντικό για μένα να έχω την ευκαιρία να παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο λόγος που πήγα στη Γουέστ Μπρόμ; Το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και να ανακαλύψω την Πρέμιερ Λιγκ», είχε δηλώσει ο Κριχόβιακ. Η παρουσία του στην Παρί είχε θέσει σε κίνδυνο τη θέση του στην εθνική Πολωνίας, με τον έμπειρο μέσο να μετακομίζει στο Νησί.

Με τις εμφανίσεις του στην Αγγλία (31 συμμετοχές με Γουέστ Μπρομιτς), κέρδισε ξανά με το σπαθί του τη θέση στη βασική ενδεκάδα της Πολωνίας. Ο Κριχόβιακ βρήκε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση στο Νησί και έγινε ξανά ο παίκτης που έκοβε και έραβε στο χώρο του κέντρου.

Μάλιστα, όταν μετακόμισε στην Premier League, δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές για τον Ουνάι Έμερι και τη συνεργασία τους στην Παρί.

«Μίλησα με τον προπονητή, αλλά κάθε φορά που μιλάω μαζί του, νιώθω εξαπάτηση. Ο προπονητής με ξέρει πολύ καλά. Περάσαμε δύο χρόνια μαζί και πριν υπογράψω το συμβόλαιο μου είπε να έρθω στην Παρί και δεν έπαιξα.

Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και για μένα το πιο σημαντικό είναι η επόμενη σεζόν και τα επόμενα παιχνίδια. Για τους παίκτες το πιο σημαντικό είναι να παίξουν», είχε δηλώσει ο Κριχόβιακ για τον Ισπανό κόουτς.

West Bromwich Albion sprowadzi rywala dla Grzegorza Krychowiaka? - Piłka nożna

Βρήκε το… λιμάνι του στη Ρωσία

Από το 2018, ο Κριχόβιακ αγωνίζεται με μεγάλη επιτυχία στη Ρωσία. Πυλώνας στο χώρο του κέντρου της Λοκομοτίβ οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων και ενός Σούπερ Καπ. Εβαλε την υπογραφή του στη Λοκομοτίβ (109 συμμετοχές , 23 γκολ/15 ασίστ) και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε από την Λοκομοτίβ, με την Κρασνοντάρ να τον κάνει δικό της. Συμβόλαιο τριών εκατομμυρίων ευρώ και ο Κριχόβιακ έγινε ο «βασιλιάς» της ομάδας. 5 γκολ και 3 ασίστ σε 17 συμμετοχές, με τον 32χρονο μέσο να ξεδιπλώνει το ταλέντο του.

Μέχρι που ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με τον Κριχόβιακ να δείχνει ξανά το πόσο σπουδαίος παίκτης είναι. Με δική του ηγετική πρωτοβουλία, μάζεψε όλους τους συμπαίκτες του που δεν είχαν καταγωγή από τη Ρωσία και τους έπεισε να αποχωρήσουν. Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να συνέχιζε στον ρωσικό σύλλογο για όσο διαρκούσε ο πόλεμος στη χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Ο Πολωνός μέσος όρθωσε ανάστημα, βρήκε μπροστά του την διοίκηση και τώρα ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες στην ΑΕΚ.

Visegrád 24 on Twitter: "Polish football star Grzegorz Krychowiak refuses to continue playing in Russia and will leave FC Krasnodar despite the very high salary he enjoys from the club. https://t.co/WLKiAulPlZ" /

Ξεχωριστός για την Πολωνία του Λεβαντόφσκι

Ο Κριχόβιακ είναι βασικό γρανάζι και της εθνικής Πολωνίας. Με 86 συμμετοχές και 5 γκολ αποτελεί πολύτιμη μονάδα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Μάλιστα, μοιράζεται και το περιβραχιόνιο του αρχηγού με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ η φανέλα του φέρει τον αριθμό «10». Με ότι και αν συνεπάγεται αυτό.

Ο 32χρονος ήταν στο ρόστερ της Πολωνίας στο Euro του 2020, με την εθνική του ομάδα να αποκλείεται στη φάση των ομίλων. Παράλληλα, είχε αγωνιστεί σε όλα τα ματς στο Euro της Γαλλίας το 2016, ενώ μόνιμη θέση στην ενδεκάδα είχε και στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Jest reakcja Krychowiaka ws. odmowy gry z Rosją. Opublikował oświadczenie Reprezentacja Polski

Μανία με τη μόδα

Ο Κριχόβιακ εκτός από το ποδόσφαιρο, λατρεύει και τη μόδα. Με τη Σέλια (η εκθαμβωτική σύζυγός του) και τον αδερφό του έχουν ανοίξει εταιρεία ένδυσης και υψηλής ραπτικής (Balamonte).

Καταστήματα της εν λόγω εταιρείας υπάρχουν στη Βαρσοβία και στο Πόζναν, ενώ αρκετά ρούχα έχει σχεδιάσει ο ίδιος όντας και μοντέλο επίδειξης γι’ αυτά.

Δεν καταλαβαίνει τη μόδα, οπότε όταν δεν συμφωνεί μαζί μου τότε αισθάνομαι ωραία», είχε πει ο Γκρέγκορζ για τον Σέζνι, με τους δυο άνδρες να συνδέονται από μακροχρόνια φιλία.

Το 2020 ίδρυσε την εταιρεία BioGol που ασχολείται με την παραγωγή βιολογικών τροφίμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως πέραν της μητρικής του γλώσσας, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να εντάξει στο δυναμικό της μια ηγετική φυσιογνωμία. Η ποιότητά του ξεχειλίζει, με τους οπαδούς της ομάδας να ανυπομονούν να δουν στα κιτρινόμαυρα τον Κριχόβιακ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ