Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον Αλμέιδα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον Αλμέιδα

Από... σκυλί στο χώρο της μεσαίας γραμμής, με το κουστούμι του προπονητή στον πάγκο της Ρίβερ Πλέιτ. Τα τρόπαια στο Μεξικό με την Τσίβας, το αμερικανικό όνειρο και τα προβλήματα με το αλκοόλ και την κατάθλιψη. Αυτός είναι ο Ματίας Αλμέιδα, που αναλαμβάνει το τιμόνι της ΑΕΚ.

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων και… παρέλαση διάφορων ονομάτων, ο Ματίας Αλμέιδα είναι τελικά ο εκλεκτός για τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο. Από τον Φερνάντο Σάντος μέχρι και τον απλησίαστο Ρούντι Γκαρσία, ο 48χρονος ήταν αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα. Ο Αργεντινός κέρδισε με το «καλημέρα» την εμπιστοσύνη του Δημήτρη Μελισσανίδη και αναλαμβάνει να οδηγήσει την ΑΕΚ στη νέα εποχή της «Αγιά Σοφιάς».

Το μόνο σίγουρο με τον Ματίας Αλμέιδα, είναι πως δε θα… βαρεθούμε ποτέ. Παθιασμένος ως ποδοσφαιριστής, παθιασμένος και ως προπονητής. Όπου και αν βρέθηκε άφησε το στίγμα του και ευελπιστεί να γίνει σύνθημα στα χείλη (και) των οπαδών της ΑΕΚ. Δύσκολο το εγχείρημα για τον 48χρονο, σε μια περίοδο όπου η λέξη «αποτυχία» κυριαρχεί στα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια. Ο πρώην τεχνικός της Σαν Χοσέ καλείται να… αποτινάξει από την Ένωση την ηττοπάθεια των τελευταίων χρόνων, επαναφέροντας την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών.

Ώρες ολόκληρες χρειάζεται κανείς για να εξιστορήσει τα όσα έχει βιώσει στην καριέρα του ο νέος προπονητής της ΑΕΚ. Πολλά και σημαντικά γεγονότα έχουν στιγματίσει τη ζωή του 48χρονου κόουτς, με τις ιστορίες να είναι αμέτρητες και άκρως ενδιαφέρουσες.

Εζησε τα πάντα ως ποδοσφαιριστής 

Πολλούς και ξεχωριστούς σταθμούς συμπεριλάμβανε η ποδοσφαιρική καριέρα του Ματίας Αλμέιδα. Ως παίκτης αγωνίστηκε στις Σεβίλλη, Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ, Μπρέσια στην Ευρώπη και στις Ρίβερ Πλέιτ, Κίλμες, Λιν και Ατλέτικο Φένιξ, ενώ υπήρξε και διεθνής με την εθνική Αργεντινής. Όπου πήγαινε, φρόντιζε πάντα να κάνει… κάτι για να τον θυμούνται για πάντα.

Γέννημα-θρέμμα της Ρίβερ Πλέιτ, ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή με την αρχοντική του παρουσία στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ενα αμυντικό χαφ, ενας «σκύλος» που δεν άφηνε τίποτα… όρθιο, καταφέρνοντας γρήγορα να μπει στο «μάτι» των μεγάλων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάπως έτσι, οι εμφανίσεις του στην Αργεντινή κέντρισαν το ενδιαφέρον της Σεβίλλης που κατέβαλλε το ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτησή του (1996). Μάλιστα, στην ομάδα της Ανδαλουσίας συνυπήρξε και με τον Βασίλη Τσιάρτα, που είχε μετακομίσει από την ΑΕΚ.

Στην Σεβίλλη δεν κούμπωσε, με την επόμενη περιπέτειά του να λαμβάνει χώρα στην Ιταλία και τη Λάτσιο. Και κάπου εκεί, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι του. «Undici Almeyda». «Εντεκα Αλμέιδα», ανέφερε το πανό των οπαδών της Λάτσιο για τον Αργεντινό, που έκανε τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο. Οι τιφόζι της Λάτσιο τον λάτρεψαν και αυτός τα σάρωσε όλα. Πρωτάθλημα, Κύπελλο (2), Κύπελλο Κυπελλούχων, Ευρωπαϊκό και εγχώριο Σούπερ Καπ ήταν ο τρομερός απολογισμός του στην ομάδα της Ρώμης.

Ματίας Αλμέιντα: ''Διαφθορά και υποκρισία στο ποδόσφαιρο'' - dieci10

Το ντέρμπι που δε θα ξεχάσει ποτέ

Η Ρίβερ Πλέιτ από τη μία, η Μπόκα Τζούνιορς από την άλλη. Οι δυο σπουδαιότερες ομάδες της Αργεντινής, που κάθε τους συνάντηση έμοιαζε και μοιάζει με… ρωμαϊκή μάχη. Στις παλαιότερες συγκρούσεις, την τιμητική του είχε και ο Ματίας Αλμέιδα. Είδωλο για τους «εκατομμυριούχους», μισητός για τους xeneizes. Μέχρι που φτάνουμε στη 15η Μαΐου του 2011.

SuperClasico στο Μπομπονέρα, με τα αίματα να ανάβουν στις καθυστερήσεις. Πρωταγωνιστής; Μα φυσικά ο Ματίας Αλμέιδα. Ο τότε άσος της Ρίβερ όρμησε στον Κλεμέντε Ροντρίγκες (ήταν και συμπαίκτες στην Εθνική) και ακολούθησε γενική σύρραξη.

Ο νέος κόουτς της ΑΕΚ αποβλήθηκε αλλά στο δρόμο για τα αποδυτήρια, είπε να κάνει μια… στάση μπροστά από τη θύρα 12 των θερμόαιμων οπαδών της Μπόκα. Αρχισε να φιλάει το σήμα και τη φανέλα, με τρεις αστυνομικούς να πέφτουν πάνω για να τον προστατεύσουν. Απώθησε τους πάντες και κατευθύνθηκε εκνευρισμένος για τα αποδυτήρια. Μια κλασική μέρα στη… δουλειά για τον Ματίας Αλμέιδα.

Προπονητής στην αγαπημένη του Ρίβερ εν μια νυκτί 

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουνίου 2011, όταν η Ρίβερ Πλέιτ γευόταν για πρώτη φορά στην ιστορία της το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού στη 2η κατηγορία της Αργεντινής.

Στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της και με την ελπίδα να αγνοείται στον ορίζοντα, ο Ματίας Αλμέιδα βγήκε μπροστά. Ανέλαβε το καράβι που έμοιαζε εγκαταλελειμμένο, ξεκινώντας την προπονητική του περιπέτεια από την αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ.

Ο Αλμέιδα ρίχτηκε κατευθείαν στα βαθιά. Ήταν τεράστιο το φορτίο που είχε αναλάβει στους ώμους του. Αποστολή του; Να επαναφέρει την Ρίβερ Πλέιτ γρήγορα στα μεγάλα σαλόνια του αργεντίνικου ποδοσφαίρου.

Ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ έφερε εις πέρας την αποστολή του, με το…ταξίδι στον πάγκο της Ρίβερ να ολοκληρώνεται στις 28/11/2012. Με το κοντέρ στο 5-8-4, δεν ήταν δυνατή η συνέχιση της συνεργασίας των δυο πλευρών, με τους τίτλους τέλους να πέφτουν πρόωρα.

River Plate coach Almeyda quits by mutual consent - Eurosport

Τα… μάγια στο Μεξικό και οι κάκιστες σχέσεις με τον πρόεδρο

Αναμφίβολα, οι μεγαλύτερες προπονητικές στιγμές του Ματίας Αλμέιδα έλαβαν χώρα στο Μεξικό. Στην Τσίβας και στο… άντρο των καρτέλ της Γουαδαλαχάρα, ο 48χρονος έκανε πράγματα και θαύματα, με τους οπαδούς να πίνουν νερό στο όνομά του.

Η μια επιτυχία διαδεχόταν την άλλη για την Τσίβας, με τον Ματίας Αλμέιδα να προσθέτει στην τροπαιοθήκη του συλλόγου τέσσερις κούπες. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ τους οδήγησε σε ένα Clausura (2017), δύο Κύπελλα και – κυρίως ένα Champions League Κεντρικής Αμερικής (2018).

Οι κούπες μπορεί να έρχονταν στην Τσίβας, αλλά ο Ματίας Αλμέιδα βρισκόταν στα… μαχαίρια με την οικογένεια Βεργκάρα, που κατέχει τις μετοχές του μεξικάνικου συλλόγου.

Η σχέση του προέδρου Αμαούρι και του Αλμέιδα έπιασε… πάτο, με την κόντρα τους να οδηγείται και στις δικαστικές αίθουσες. Και όπως φαίνεται, κάποια πριμ έγιναν η αφορμή για να ξεσπάσει ο «πόλεμος» των δυο πλευρών. Η διοίκηση φέρεται να μην έδωσε στο τεχνικό επιτελείο και στους ποδοσφαιριστές τα συμφωνηθέντα πριμ τόσο μετά την πρόκριση στον τελικό του CONCACAF Champions League, όσο και μετά την κατάκτηση του τροπαίου του 2018. Ο Αλμέιδα εξερράγη, επιλέγοντας τη νομική οδό για να διεκδικήσει τα πριμ.

Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό το περιστατικό που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις του 48χρονου με τον πρόεδρο της Τσίβας. Στην προθέρμανση ενός αγώνα, ο Αλμέιδα έδωσε εντολή στους παίκτες του να εμφανιστούν με λευκά, αντιδρώντας για τη μη καταβολή των πριμ. Η κίνηση αυτή έφερε και την αντίδραση της Puma, που ήταν και ο βασικός χορηγός του συλλόγου.

Οι μηνύσεις, τα πριμ και η… Puma: Το παρασκήνιο που απομακρύνει τον Αλμέιδα από την Τσίβας | to10.gr

Η περιπέτεια στην Αμερική

Τα όσα κατάφερε στη Γουαδαλαχάρα, του εξασφάλισαν και το εισιτήριο για το αμερικανικό όνειρο. Το καλοκαίρι του 2019, ο Αλμέιδα μετακόμισε στη Σαν Χοσέ αποφασισμένος να πετύχει. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν τον δικαίωσαν, αποτελώντας παρελθόν από το σύλλογο πριν από λίγες μέρες.

Κάθε ματς των Quakes θύμιζε… πόλο, με τον δείκτη του σκορ να φτάνει συνεχώς πολύ ψηλά. Το επιθετικό ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο μέλημα για τον Ματίας Αλμέιδα, με την ομάδα του να φτάνει στο κατώφλι των playoffs την πρώτη σεζόν (τα έχασε για έναν πόντο). Στη δεύτερη σεζόν αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, με τα προβλήματα να εμφανίζονται γρήγορα.

Το γεγονός που «χάλασε» το μυαλό του Αλμέιδα και προκάλεσε κλυδωνισμούς στον αμερικανικό σύλλογο, ήταν η απόλυση του General Manager, Τζέσε Φιορανέλι. Οι δυο άνδρες είχαν εξαιρετικές σχέσεις, με τον Φιορανέλι να του κάνει όλα τα… χατίρια. Η αποπομπή του από το σύλλογο του Mls, ήταν και μια από τις πρώτες σταγόνες που οδήγησαν στο να ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής.

Τελικά, με ρεκόρ κανονικής περιόδου 31-25-42, 1,2 κερδισμένους βαθμούς ανά παιχνίδι και -33 συνολική διαφορά τερμάτων, ο Αργεντινός τεχνικός κούνησε… μαντήλι από τους Quakes, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο και την κιτρινόμαυρη πόρτα.

FEATURE: Matias Almeyda pulls the right strings as Quakes extend home unbeaten streak to eight | San Jose Earthquakes

Το πρόβλημα με το τσιγάρο και τον αλκοολισμό

Το τσιγάρο και ο αλκοολισμός ήταν δυο… εφιάλτες που εμφανίστηκαν στη ζωή του Ματίας Αλμέιδα. Ο 48χρονος είχε αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του, το μεγάλο «διπλό» πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

«Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου κάπνιζα 10 τσιγάρα την ημέρα. Το αλκοόλ ήταν επίσης πρόβλημα για εμένα. Μια φορά στην Αζούλ ήπια τόσο πολύ κρασί σαν να ήταν κόλα. Έτρεξα 5 χιλιόμετρα για να το βγάλω από το σύστημά μου, μέχρι που είδα τον ήλιο να στριφογυρίζει. Ένας γιατρός με χορήγησε «στάγδην», δηλαδή σταγόνα-σταγόνα για πέντε ώρες για να συνέλθω. Ηταν σκάνδαλο, καθώς έπαιζα για την Ίντερ εκείνη την εποχή. Όταν ξύπνησα και είδα την οικογένειά μου γύρω από το κρεβάτι μου στο νοσοκομείο, νόμιζα ότι ήμουν στην κηδεία μου».

Αλμέιδα: Η περιπέτεια του με τον αλκοολισμό, το τσιγάρο και το «τέρας» της κατάθλιψης

Το… τέρας της κατάθλιψης

Σε νεαρή ηλικία, ο Ματίας Αλμέιδα βρέθηκε αντιμέτωπος και με το τέρας της κατάθλιψης. Στο πικ της καριέρας του και ενώ βρισκόταν στην Ίντερ, είχε χάσει κάθε ελπίδα για τη ζωή.

Παρόλα αυτά, μετά και την πολύτιμη βοήθεια της συζύγου και των δύο μικρών κοριτσιών του, κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του.

«Στην Ίντερ, μετά από δύο κακούς τραυματισμούς, άρχισε η κατάθλιψή μου. Δεν είχα τίποτα να κάνω και να σκεφτώ. Μια μέρα δεν μπορούσα να νιώσω το χέρι μου και μετά έχασα την αίσθηση κάτω από το μισό σώμα μου. Ένας ψυχολόγος της Ιντερ μου διέγνωσε κρίσεις πανικού, αλλά δεν ακολούθησα τις οδηγίες της.

Μόνο όταν η κόρη μου ζωγράφισε ένα κουρασμένο και λυπημένο λιοντάρι. Εκεί συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να κάνω κάτι. Από εκείνη την ημέρα, παίρνω τακτικά αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για να καταστείλω τις κρίσεις πανικού μου. Με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη στιγμή. Στα 27 μου ξεκίνησε αυτό, όταν ήμουν στην κορυφή της καριέρας μου, μου έβγαινε χρήσιμο με την Εθνική ομάδα και σε ελίτ ομάδες. Είχα ήδη αρχίσει να δείχνω ότι δεν ήμουν ευχαριστημένος με το ποδόσφαιρο, μάλωνα με όλους γιατί δεν δεχόμουν ορισμένα πράγματα για το ποδόσφαιρο.

Μια μέρα πήρα τηλέφωνο τη γυναίκα μου και της είπα ότι θα σταματήσω το ποδόσφαιρο. Μου είπε ότι ήταν το χειρότερο πράγμα που μπορούσε να κάνω, και ότι θα με βοηθούσε. Είδα ότι έμπαινα σε εκείνο το μονοπάτι που μπαίνουν πολλοί αθλητές» .

Αυτόν τον όρο έθεσε στον Μελισσανίδη ο Αλμέιδα | to10.gr

Η ιδιαίτερη σχέση με τον Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν, είναι και θα είναι είδωλο για κάθε Αργεντινό. Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε και ο Ματίας Αλμέιδα.

Στα 12 του, ο Αλμέιδα πήρε την απόφαση να στείλει ένα άκρως συγκινητικό γράμμα στον θρύλο του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ενα αυτόγραφο και μια επίσκεψη στο σπίτι του, ήταν δυο από τις επιθυμίες του 48χρονου.

«Αγαπητέ Ντιέγκο, σου γράφω αυτό το γράμμα γιατί θα ήθελα πολύ να είμαι φίλος σου. Ονομάζομαι Ματίας, είμαι 12 χρονών και παίζω στην έβδομη κατηγορία, στον σύλλογο Αλούμνι αυτής της πόλης, είμαστε πρώτοι και είμαι πρώτος σκόρερ με έξι γκολ. Είμαι μεγάλος θαυμαστής σου και νομίζω ότι παίκτες σαν εσένα γεννιούνται κάθε 100 χρόνια. Θα ήθελα να απαντήσετε σε αυτό το γράμμα και να μου δώσετε μερικές ποδοσφαιρικές συμβουλές.

Τα αγόρια που παίζουν μαζί μου θέλουν να έρθετε σε αυτή την πόλη, αν και νομίζω ότι είναι αδύνατο. Γνωρίζετε αυτή την πόλη; Θα θέλατε να την μάθετε; Θα ήθελα να έρθεις με τη μητέρα σου, τον πατέρα σου και τα αδέρφια σου στο σπίτι μου. Ίσως σου φαίνεται λίγο φανταστικό, αλλά αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο όνειρο που θα μπορούσε να εκπληρωθεί.

Ξέχασα, ξέρεις τι; Φορούσα μια φανέλα σου από τότε που έπαιζες στην Μπόκα και σου ορκίζομαι ότι όταν την έβαλα, τα μάτια μου γέμισαν δάκρυα και ένιωσα για μια στιγμή τον Μαραντόνα. Όταν αντέδρασα κατάλαβα ότι είμαι μικρός σαν μυρμήγκι δίπλα σου. Λοιπόν, θα συνεχίσω να σου ζητάω πράγματα, θα ήθελα να έχω ένα αυτόγραφο σε μια φανέλα σας ή ένα αυτόγραφο σε φωτογραφία σας. Εν ολίγοις, κάτι που ήταν δικό σας στο μέτρο του δυνατού. Ζητώ συγγνώμη γιατί ίσως είμαι λίγο βαρύς, πρέπει να με καταλάβεις, είμαι αγόρι και νομίζω ότι είμαστε όλοι ίδιοι.

Σας παρακαλώ απαντήστε μου, μην με απογοητεύετε, νομίζω ότι είστε ο καλύτερος και πιο ταπεινός άνθρωπος στον κόσμο. Σας αποχαιρετώ με ένα αντίο και περιμένω μια απάντηση. Ματίας».

To 2005 το μεγάλο όνειρο του Ματίας Αλμέιδα έγινε πράξη. Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, όπου ο Ντιέγκο Μαραντόνα έδινε το παρών, ο Ματίας Αλμέιδα πήρε το μικρόφωνο, αποκαλύπτοντας το γράμμα που του είχε στείλει σε μικρή ηλικία.

Ο Ντιεγκίτο λύγισε από τη συγκίνηση, φωνάζοντάς τον στην σκηνή. Η αρχή μιας μεγάλης και δυνατής φιλίας είχε μόλις ξεκινήσει.

«Τον γνώρισα ως άνθρωπο, ήμασταν φίλοι. Είμαι πολύ λυπημένος ως Αργεντινός, όπως εκείνο το παιδί που είδε το είδωλο. Ο Ντιέγκο ήταν πολύ σημαντικός σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και ως άνθρωπος ήταν αυτός ο ηγέτης που θέλαμε να δούμε. Ο θάνατός του με στεναχώρησε πολύ», είχε δηλώσει ο Αλμέιδα για το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα.

Muere Maradona: La emotiva carta que Matías Almeyda le escribió a Maradona ¡con 12 años de edad! | Marca

Στο… δρόμο για την «Αγιά Σοφιά», η ΑΕΚ αποφασίζει να στηριχθεί σε ακόμη ένα στοίχημα. Ενδιαφέρουσα περίπτωση από όλες τις απόψεις ο Αργεντινός, αλλά πρόκειται και για ένα ρίσκο, σε μια δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο. Μπορεί ο Ματίας Αλμέιδα να βγάλει την Ένωση από το… αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων; Είναι το μοναδικό ερώτημα που πλανάται πάνω από τον κιτρινόμαυρο πλανήτη. Η απάντηση, στα επόμενα επεισόδια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ