Παναθηναϊκός: Ο… χάρτης της επόμενης σεζόν

Παναθηναϊκός: Ο… χάρτης της επόμενης σεζόν

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του την πρόκληση της τετράδας και την ακόμα μεγαλύτερη της κατάκτησης του Κυπέλλου. Και στη συνέχεια ακόμα μία: της ομάδας που θα θελήσει να επιστρέψει σε επίπεδα πρωταθλητισμού.

Δεν θα είναι ίδια η ζωή του Παναθηναϊκού με αυτή που έχει μάθει τα τελευταία πέντε χρόνια, αν οι πράσινοι καταφέρουν και κερδίσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Αυτό θα τους οδηγήσει στο νεοσύστατο Europa Conference League, κάτι που σημαίνει πως η προετοιμασία τους θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ’ όλες τις προηγούμενες σεζόν, συν ότι το πρώτο επίσημο παιχνίδι τους θα είναι στις 21 Ιουλίου.

Δηλαδή περισσότερο από έναν μήνα νωρίτερα απ’ αυτό που είχαν συνηθίσει να κάνουν κάθε καλοκαίρι, όταν έμπαιναν στον… χορό των επίσημων αγώνων στα τέλη Αυγούστου με την έναρξη του πρωταθλήματος. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Διαφορετική προσέγγιση σε επίπεδο προετοιμασία και – φυσικά – διαφορετικός μεταγραφικός σχεδιασμός σε ό,τι έχει να κάνει με τους χρόνους.

Πέρσι ο Παναθηναϊκός έκανε τις περισσότερες μεταγραφές του τον Αύγουστο, η πιο σημαντική δε απ’ αυτές ήρθε στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου. Τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, με την υπογραφή των συμφωνιών για την αγορά του Παλάσιος έναντι δύο εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από τη διαδικασία του περσινού καλοκαιριού, αλλά και του Ιανουαρίου που πέρασε, έγινε επί της ουσίας γνωστός και ο τρόπος με τον οποίο κινείται στις μεταγραφές ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Χρειάζεται αρκετό χρόνο για να καταλήξει στις επιλογές του. Προφανώς και αν μείνει το ίδιο τεχνικό τιμ στον σύλλογο – που είναι και το πιθανότερο – οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι πιο άμεσες. Και ο Παναθηναϊκός έως την 21η του Απρίλη να έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεών του. Θα το κάνει; Θα δείξει ο χρόνος. Το σίγουρο είναι πάντως πως παρά τη δεδομένη βελτίωση που υπάρχει στον αγωνιστικό τομέα, οι «πράσινοι» θα πάνε σε ένα καλοκαίρι που θα χρειαστούν αρκετές κινήσεις, ιδιαίτερα αν θα έχουν έναν επιπλέον στόχο που θα είναι η είσοδος στους ομίλους του Europa Conference League και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάκριση εκεί.

Τι θα χρειαστούν; Πάμε να δούμε. Σίγουρα έναν τερματοφύλακα εάν αποχωρήσει ο Σωκράτης Διούδης, κάτι που δεν είναι απίθανο με δεδομένο πως ο Ελληνας τερματοφύλακας μετά την περσινή σούπερ σεζόν του έχασε τη θέση του από τον Μπρινιόλι και θα εκκινήσει ως «δεύτερος» ξανά. Θέλει να είναι πρώτος και είναι πιθανό να αναζητήσει σύλλογο που θα του προσφέρει τη θέση του βασικού. Σε αυτή την περίπτωση οι πράσινοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα βρουν τερματοφύλακα που θα έρθει ως αντί – Διούδης (δηλαδή δεύτερος) ή θα έρθει να ανεβάσει τον ανταγωνισμό με τον Ιταλό.

Στην άμυνα ο Παναθηναϊκός διαθέτει τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν το 2023. Σένκεφελντ, Βέλεθ (βασικοί), Πούγγουρας, Σάρλια (εναλλακτικές). Είναι θέμα του Γιοβάνοβιτς αν θα πάει σε επιλογή ενός ακόμα στόπερ (ίσως με τη λύση συμβολαίου ενός εκ των Πούγγουρα – Σάρλια) ή αν θα μείνει ως έχει με την εμπιστοσύνη σε Βέλεθ – Σένκεφελντ για το αρχικό σχήμα. Στα αριστερά ο Παναθηναϊκός οφείλει να διατηρήσει τον Χουάνκαρ, που είναι φέτος το καλύτερο μπακ στο πρωτάθλημα και να μην βγει στο ψάξιμο για ισάξιο/καλύτερο και πιθανόν πιο ακριβό! Στα δεξιά αποτελεί κι εδώ επιλογή του προπονητή τι θα επιλέξει. Ο Σάντσες θα φύγει, ο Κώτσιρας θα μείνει, η βελτίωσή του είναι αξιομνημόνευτη και μένει να δούμε αν ο «νέος» θα έρθει ως ανταγωνιστής της θέσης ή ως συμπληρωματικός

Που θα χρειαστεί αρκετή ενίσχυση ο Παναθηναϊκός; Στη μεσαία γραμμή και στα άκρα του. Από τον άξονα αναμένεται να αποχωρήσουν οι Μαουρίσιο, Λούντκβιστ, πιθανότατα ο Γκατσίνοβιτς και σίγουρα ο Αγιούμπ. Ποιοι μένουν; Ρούμπεν, Αλεξανδρόπουλος, Κουρμπέλης και πιθανόν ο Βιγιαφάνιες, με τον οποίο θα διαπραγματευτεί ο Παναθηναϊκός. Αρα μιλάμε για τουλάχιστον τρεις μεταγραφές, οι δύο εκ των οποίων θα αφορούν δημιουργικούς μέσους, αν κρίνουμε από την «ποσότητα» που θέλει ο Γιοβάνοβιτς. Στα άκρα; Δεν υπάρχει… Μπεκ, δεν θα υπάρχει Βιτάλ αφού είναι πολλά τα εκατομμύρια σε σχέση με την απόδοση, δε θα υπάρχει Χατζηγιοβάνης. Θα υπάρχουν οι δύο καλύτεροι της φετινής σεζόν (Αϊτόρ, Παλάσιος), άρα μιλάμε για τουλάχιστον δύο σίγουρες μεταγραφές.

Και για μία σίγουρη στην κορυφή της επίθεσης. Υπάρχουν τρεις που έχουν συμβόλαιο και μετά το καλοκαίρι, ο Ιωαννίδης, Μακέντα, Καρλίτος. Θα μείνει ο πρώτος εκτός αν έρθει κάποια πρόταση αλά… MLS, άνω των 2 εκατομμυρίων. Και θα κληθεί να αποφασίσει ο Γιοβάνοβιτς ποιος από τους Μακέντα – Καρλίτος θα αποχωρήσει, αφού παίζοντας με ένα φορ θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμο να έχεις… τέσσερις. Συν ότι υπάρχει η διάθεση να δοθούν αρκετά χρήματα (όπως με τον Παλάσιος) για φορ από το πάνω ράφι που θα έχει το – πολύ – εύκολο γκολ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ