Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Ελ Αραμπί αντί για τον Μπεργκ και μαζί ένα «τοτέμ»… σαράντα χρόνων

Ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Ελ Αραμπί αντί για τον Μπεργκ και μαζί ένα «τοτέμ»… σαράντα χρόνων

Πως ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πρόλαβε και σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας των πιο «σεσημασμένων» σκόρερ των τελευταίων 40 χρόνων στον Ολυμπιακό. Η «ειδική κατηγορία» της λίστας που τον ανεβάζει στο Νο1

Business as usual για τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί οι σεζόν των 20+ γκολ, σε φόντο Ερυθρόλευκο. Επιβεβαιώθηκε την Κυριακή απέναντι στον ΠΑΣ με τον «σεσημασμένο» Μαροκινό να ανοίγει το σκορ και να φτάνει (και) τον φετινό του απολογισμό στα 20 γκολ, πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν: 20 και 3 ασίστ σε 46 συμμετοχές γράφει το κοντέρ της τρίτης αγωνιστικής του περιόδου στο μεγάλο λιμάνι.

Και όσο για τη σούμα; Εμφατική: 75 γκολ- 18 ασίστ σε 146 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Επίδοση που αυτομάτως τον ανεβάζει στην κορυφή μιας «ειδικής συνθήκης» στην λίστα 40ετίας των σκόρερ του Ολυμπιακού. Και τον κατοχυρώνει οριστικά και αμετάκλητα ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Όλα αυτά μόλις σε 3 χρόνια στην… λεπτομέρεια που αυτομάτως κάνει και τη διαφορά. Διότι όλοι εκείνοι που εμμέσως ανταγωνίζεται ο 35χρονος στράικερ έπαιξαν πολλά περισσότερα ματς, πολλά περισσότερα χρόνια στην κορυφαία ελληνική ομάδα.

Για να αντιληφθεί κανείς τι έχει καταφέρει ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί στο μεγάλο λιμάνι; Φτάνει να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο βιβλίο των ηρώων του μεγάλου λιμανιού.

Εκεί θα διαπιστώσει πως:

  • Ο Μαροκινός είναι ήδη στην 8η θέση της λίστας των αρχισκόρερ που μετρά από το 1980 και πέρα.
  • Έχει τέσσερα γκολ λιγότερα από τον Κώστα Φορτούνη (79 σε 265 ματς), επτά από τον Κώστα Μήτρογλου (82 σε 186) και έντεκα από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο (86 σε 275) που κλείνουν τις θέσεις ως το top-5. Ψηλότερα; Ο Τζιοβάνι (97 σε 208), ο Νίκος Αναστόπουλος (119 σε 216), ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (156 σε 492) και ο Αλέκος Αλεξανδρής (170 σε 333).
  • Έχει φτάσει εκεί με χαρακτηριστική διαφορά στα ματς που έχει αγωνιστεί σε σχέση με τους υπολοίπους. Από 40 (Μήτρογλου) έως 246 (Τζόρτζεβιτς)!
  • Με βάση την σχέση γκολ-ματς ο Ελ Αραμπί πετυχαίνει 0.51 γκολ ανά παιχνίδι. Όσα ακριβώς και ο Αλέκος Αλεξανδρής. Ο μοναδικός που είναι ψηλότερα από τους δύο σε αυτή την ειδική κατηγορία είναι ο αξεπέραστος Νίκος Αναστόπουλος (0.55).

Υπάρχει όμως μια «ειδική συνθήκη» στην ανάγνωση της λίστας των αρχισκόρερ. Ίσως η δικαιότερη αν το καλοσκεφτεί κανείς. Και η συγκεκριμένη εξηγεί γιατί ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι ο αποτελεσματικότερος όλων. Εκείνη που αφορά στη σχέση γκολ ανά λεπτά συμμετοχής. Ο Μαροκινός με βάση την ως τώρα επίδοση του πετυχαίνει ένα κάθε 126΄. Ο δεύτερος, Αλέκος Αλεξανδρής, σκόραρε ένα κάθε 132΄. Τρίτος σε αυτή την κούρσα είναι ο Κώστας Μήτρογλου (ένα γκολ κάθε 133΄).

Και μιας όλα αυτά έχουν πάντα ιδιαίτερη αξία, όταν γυρίζεις τον χρόνο πίσω; Ιούλιος 2019. Ο Ολυμπιακός είχε δύο σέντερ φορ στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας του. Ποιος ήταν ο άλλος; Μα ο Μάρκους Μπεργκ φυσικά που κόντρα στις κατά καιρούς φιλολογίες σε σχέση με το Παναθηναϊκό παρελθόν και μιλούσε με τους Ερυθρόλευκους για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και το συμβόλαιο του ήταν πιο φιλικό σε σχέση με αυτό του Ελ Αραμπί.

Τι έκανε ο –κατά έξι μήνες μεγαλύτερος Σουηδός- από τότε που οι Πειραιώτες αποφάσισαν να επενδύσουν στον οίστρο του Ελ Αραμπί; 22 γκολ και 9 ασίστ σε μια διετία στην Κράσνονταρ της Ρωσίας, 12 γκολ και 3 ασίστ με την Γκέτεμποργκ στην οποία επέστρεψε από το περασμένο καλοκαίρι. Από τη μια 75 και 18 από την άλλη 34 και 12.

Τα λόγια μοιάζουν περιττά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ