Μονεμβασιώτης : «Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα Grexit»

Μονεμβασιώτης : «Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα Grexit»

«Γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να υπάρξει βιωσιμότητα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα βασικά στη Σούπερ Λίγκα», είπε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, φιλοξενήθηκε στο Yellow Radio και μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λίγκας όσον αφορά την εξεύρεση τηλεοπτικού συμβολαίου.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε λανθασμένη ενέργεια της Nova να σπάσει την κεντρική διαχείριση, εκτίμησε ότι η κρατική τηλεόραση δεν μπορεί να δώσει λύση και πρόσθεσε ότι γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να υπάρξει βιωσιμότητα.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Μονεμβασιώτης:

Όλο το ποδόσφαιρο κουβαλάει τον σταυρό του όπως όλος ο κόσμος, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος γιατί δεν γίνεται σωστή προσέγγιση, αναφερόμαστε στα τηλεοπτικά, ακούμε για εξυγίανση ποδοσφαίρου, δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα μεγάλο και επιβίωσης των ομάδων κάποιές ομάδες έχουν μεγάλα συμβόλαια με τα τηλεοπτικά γιατί έχουν πετύχει καλύτερες συμφωνίες και κάποιες άλλες παλεύουν να δουν τηλεοπτικά συμβόλαια επιβίωσης.

Διαβάζουμε για κάποιο Grexit, η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε ένα Grexit για να κάτσουν οι αρμόδιοι να νομοθετήσουν από την αρχή, να φτιάξουν ένα νέο οικονομικό πλαίσιο που θα ισχύει, γιατί σήμερα δεν έχουμε ούτε οικονομικό ούτε επαγγελματικό πλαίσιο, όλοι ακούμε για επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την Ουέφα θα πρέπει να έχει δυο επαγγελματικές κατηγορίες στην χώρας όπως έχουμε την Α και Β Εθνική και παλεύουν τα σωματεία να ζήσουνε, μιλάμε για μια αμιγώς ερασιτεχνική κατηγορία, και πάμε στην Σούπερ Λίγκα που ψάχνει τηλεοπτικά, ποια Σούπερ Λίγκα είναι επαγγελματική; Από τα 16 σωματεία μόνο τα 6 μπορούν να έχουν έσοδα και να είναι επαγγελματικά.

Θα πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να θέσει τους κανόνες από την αρχή όπου τα σωματεία θα λειτουργούν και θα έχουν μια σχετική υγειά. Σήμερα λέμε ότι 8 ομάδες έχουν τηλεοπτικά, ότι δεν έχουνε κανένα έσοδο, αυτό σημαίνει αν πάρουμε τις 8 που έχουν απομείνει αλλά δεν έχουν καν έσοδα από τα εισιτήρια, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης έχουν κάποια από τα εισιτήρια. Οι υπόλοιπες ομάδες δεν εισπράττουν ούτε χορηγίες, ούτε χρήματα από τα τηλεοπτικά και κινδυνεύουν να μην εξασφαλίσουν αδειοδότηση γιατί δεν έχουν τηλεοπτικά.

Εγώ δεν πιστεύω ότι το κράτος έχει την δυνατότητα να βοηθήσει τις εταιρίες, το κράτος μπορεί να θεσπίσει ένα πλαίσιο, για να λειτουργήσουν με υγειά οι εταιρίες. Παίζουμε ένα πρωτάθλημα που ναι μεν υπάρχει διακοπή και προβλήματα, αλλά είναι πολύ καλύτερο από πέρσι και πιο ανταγωνιστικό στις πρώτες θέσεις, αντί λοιπόν το προϊόν να είναι καλύτερο έρχεται η NOVA φέτος και φροντίζει να κάνει συμβόλαιο με όλες τις ομάδες που επιλέγει εκείνη και να αφήσει τις άλλες μισές ομάδες χωρίς, άρα λοιπόν αυτό που δεν έγινε πέρσι, πάει να το κάνεις τώρα, έχουμε μια Β Εθνική με 600.000 έσοδα από την ΕΡΤ τα οποία πηγαίνουν στην Λίγκα να πληρωθούν οι λίγοι υπάλληλοι της και όλες οι άλλες ομάδες έχουν μηδέν ρευστό.

Το πρωτάθλημα είναι άνισο έτσι και αλλιώς, αν πάρετε τις 12 ομάδες με 1.500.000 έσοδα, υπολογίστε περίπου 18.000.000, υπολογίστε και τα λεφτά που παίρνουν οι 4 μεγάλοι περίπου 20, υπολογίστε και τα λίγα έσοδα που παίρνει η Φούτμπολ Λίγκα, άρα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα δείτε ότι είναι περίπου στα 39.000.000, τόσο κάνει ένας μπακ αναπληρωματικός της Τσέλσι, άρα για πιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μιλάμε, είναι μια εικονική πραγματικότητα και δεν ασχολήθηκε κάνεις με το οικονομικό πλαίσιο, η πολιτεία έχει παλέψει και έχει βελτιώσει κάποια πράγματα, αλλά δυσκολεύεται πιθανόν να δώσει τις λύσεις ενώ βλέπει το πρόβλημα.

Στη NOVA θα πω ότι με την ενέργεια που έκανε θα γραφτεί στην ιστορία, με την κακή ενέργεια που έπραξε, στο ποδόσφαιρο και με την ΕΡΤ πιστεύω ότι δεν μπορεί να δώσει λύση και οι ομάδες θα βρεθούν στο αδιέξοδο, είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να υπάρξει βιωσιμότητα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα βασικά, σήμερα είναι στο αδιέξοδο, λύσεις υπάρχουν, θα μπορούσε να θεσπιστεί νόμος που να προβλέπει ότι επιβάλουμε την κεντρική διαχείριση, τα πολλά περισσότερα χρήματα που πήραν οι μεγάλες ομάδες ας τα πάρουν μέσα από την κεντρική διαχείριση, αν λοιπόν κάποια NOVA ή κάποιο άλλο κανάλι ενδιαφέρεται να πάρει το πρωτάθλημα, ας το πάρει από την κεντρική διαχείριση, αυτό κάνουν οι αναπτυγμένες χώρες, το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ενωμένο.

Πιστεύω ότι όταν έρθει η περίοδος που θα ξανά αρχίσει το καινούριο πρωτάθλημα τότε θα δουν το πρόβλημα και να νομοθετήσουν, το θέμα είναι ότι μιλάμε για να κάνουμε κάτι γύρω από τα πειθαρχικά θέματα, όλη η ουσία είναι να υπάρξει οικονομική εξυγίανση στο ποδόσφαιρο με νέο οικονομικό πλαίσιο.

Σήμερα οι ομάδες της Α Εθνικής συμμετέχουν στο στοίχημα και οι στοιχηματικές παίρνουν από το στοίχημα, το κράτος παίρνει φόρους και από τους ποδοσφαιριστές και από τις στοιχηματικές, αυτοί που έχουν αυτό το προϊόν δεν θα πρέπει να εισπράξουν κάτι από αυτό? Δεν μιλάει κανένας γι’ αυτό.

Για τον Θοδωρή Καρυπίδη που είναι στην επιτροπή: Παλεύει ο άνθρωπος αυτός δύο χρόνια στην Β Εθνική, όπως παλεύουν όλες οι ομάδες να βρει μια λύση για τον Άρη γιατί και ο Άρης αυτή τη στιγμή είναι στο ίδιο πρόβλημα. Ο άνθρωπος παίρνει χρήσιμες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και τον θεωρούμε μέλος στην Σούπερ Λίγκα.

Η επιτυχία του Άρη ήταν δεδομένη από την αρχή της χρονιάς, ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα, έπρεπε να γίνει πέρσι αλλά έγινε φέτος η άνοδος, υπάρχει μια σειρά από συντελεστές που βοηθάνε τον Άρη να φτάσει εκεί που πρέπει, όλα πάνε καλύτερα και στεναχωριέμαι όταν ακούω τους φιλάθλους να γκρινιάζουν ζούμε σε μια εποχή που εργαζόμαστε από 800 ευρώ έχει πάει στα 400 και δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσει από ανθρώπους που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο και προσφέρουν χρήματα, άρα χρειάζεται στήριξη και να είμαστε κοντά τους για να μπορέσει να απομείνει κάτι στο ποδόσφαιρο. Σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος και αυτοί οι άνθρωποι και ο κόσμος δεν το γνωρίζει ακριβώς.

Η NOVA έχει τις απόψεις, τις οποίες ξέρουμε, σαφώς ο Άρης είναι από τις πιο εμπορικές ομάδες της χώρας, αλλά το πρωτάθλημα δεν γίνεται με 5 ομάδες, έχουμε μεγάλη επικράτεια για μικρή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε αρκετές ομάδες σε υγειά, για ένα έχουμε ένα κανονικό πρωτάθλημα.

Για τον Δημήτρη Σπανό: Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, πολύ καλός χαρακτήρας, πέρασε από εμάς και τον εκτιμούμε πάρα πολύ στον Απόλλωνα. Περάσανε άνθρωποι από τον Άρη σοβαροί και με αυτά και τα άλλα έφυγαν, ποιος σοβαρός άνθρωπος θα μείνει στο ποδόσφαιρο και σας το λέω εγώ κανένας, αν φύγει ο κύριος Καρυπίδης ποιος θα πάει στον Άρη, δείτε τι τραβάνε όλες οι ομάδες, μιλάμε για ένα πτωχευμένο ποδόσφαιρο και πρέπει να είμαστε διπλά στις ομάδες μας και να πούμε έναν καλό λόγο σε όλους αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ