Απόλλων Σμύρνης : Το μυστήριο της «Ανάστασης»

Απόλλων Σμύρνης : Το μυστήριο της «Ανάστασης»

Πριν από κάτι περισσότερο από ένα μήνα ο Απόλλων Σμύρνης βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο στη «μάχη» της παραμονής. Πλέον βρίσκεται... καβάλα στ' άλογο. Τι άλλαξε σε αυτές τις σχεδόν 40 μέρες; To10.gr εξηγεί...

Πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος ο Απόλλων Σμύρνης ήταν από τους βασικούς υποψηφίους για υποβιβασμό. Κάτι το σερί 13 αγώνων χωρίς νίκη (!), κάτι η ήττα στον «τελικό» παραμονής κόντρα στην Κέρκυρα (2-0), που τον έφερε κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, έδειχναν να οδηγούν την ομάδα της Ριζούπολης στην επιστροφή της στη Football League, ένα χρόνο μετά την άνοδο της στη μεγάλη κατηγορία.

Η κατάσταση, όμως, γύρισε «μπούμερανγκ» μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» να μετράει τρεις διαδοχικές νίκες (2-1 εντός με Παναιτωλικό, 3-0 εντός με Λάρισα, 0-1 εκτός με ΠΑΣ Γιάννινα) και να βρίσκεται πλέον… καβάλα στ’ άλογο στην υπόθεση παραμονή. Τι άλλαξε, όμως, σε αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την ήττα στην Ξάνθη (2-0, 25/2) μέχρι και το διπλό στην έδρα τους ΠΑΣ Γιάννινα (0-1, 4/4) και ο Απόλλων από το -2 από τις θέσεις παραμονής βρέθηκε στο +4; To10.gr εξηγεί…

Εν αρχή ην η… ομοιογένεια

Για να παρουσιαστεί μια ομάδα σταθερή στην απόδοση της θα πρέπει να έχει και έναν σταθερό «κορμό» στην ενδεκάδα της, ούτως ώστε να βγαίνουν ευκολότερα οι αυτοματισμοί και οι αλληλοκαλύψεις. Ο Γιώργος Παράσχος, με την εμπειρία του διέκρινε πως θα έπρεπε να στηριχθεί σε παίκτες με γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος και να πορευθεί με λίγες αλλαγές στην ενδεκάδα.

Έτσι, ο Μακεδόνας τεχνικός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη διακοπή του πρωταθλήματος για να δουλέψει περισσότερο με την ομάδα του και ουσιαστικά κατέληξε στις βασικές επιλογές του. Άλλωστε, οι εννέα από τους 11 βασικούς του στα τρία παιχνίδια είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι.

Οι Χουάντερσον, Στάθης, Κύργιας, Ζησόπουλος, Ναδάλες, Παπάζογλου, Τσουκαλάς, Κονέ και Αλμπάνης έχουν ξεκινήσει και στις τρεις διαδοχικές νίκες του Απόλλωνα, ενώ και ο Χουάρες έχει αγωνιστεί σε αυτά τα παιχνίδια, αλλά στα δύο μπήκε ως αλλαγή.

Η εικόνα της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» βελτιώθηκε αισθητά, με το δίδυμο Κύργιας-Ζησόπουλος να δείχνει πολύ πιο σταθερό και λιγότερο ευάλωτο από εκείνο του Ζησόπουλου με τον Μπαρτολίνι. Από την άλλη, ο Τσουκαλάς αν και δεν έχει πιάσει ακόμα τα πλήρη στάνταρ του, έχει βρει ρυθμό δίπλα στον πολύ καλό τη φετινή σεζόν Παπάζογλου, ο οποίος μετατοπίστηκε στα χαφ.

Οι ποιοτικές προσθήκες των Στάθη και Ναδάλες τον Ιανουάριο έδωσαν «πνοή» στα άκρα της ομάδας, με τον μεν Έλληνα μπακ να προσφέρει την αθλητικότητα και τα τρεξίματα που χρειάζονταν στο δεξί άκρο ο Απόλλωνας και τον δε Ισπανό την ποιότητα και τα ανεβάσματα από τα αριστερά.

Η «σταθερά» του Χουάντερσον

Ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας μετράει αισίως τρεις σερί νίκες σε τέσσερις παρουσίες του κάτω από τα δοκάρια, δημιουργώντας έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» στον Γιώργο Παράσχο, ο οποίος θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και τον πολύ καλό τη φετινή σεζόν Ιβάν Τσόβιτς για τη βασική ενδεκάδα.

Η σταθερότητα που παρουσιάζει ο Χουάντερσον έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στο σερί του Απόλλωνα. Ο πρώην τερματοφύλακας του Ηρακλή ήταν καθοριστικός στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αποκρούοντας πέναλτι του Πέδρο Κόντε, ενώ και στο ματς με τη Λάρισα είχε καίριες επεμβάσεις προτού η «Ελαφρά Ταξιαρχία» τελειώσει το ματς.

Η «αφύπνιση» του Αλμπάνη

Αποτελεί σαφέστατα τον πιο ποιοτικό παίκτη του Απόλλωνα Σμύρνης. Ο λόγος για τον Χρήστο Αλμπάνη, οι εμφανίσεις του οποίου δεν θύμιζαν σε τίποτα τον παίκτη που είχε εντυπωσιάσει άπαντες στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και είχε «αναγκάσει» τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος να ασχοληθούν μαζί του.

Ο Έλληνας εξτρέμ ήταν «σκιά» του εαυτού του σε πολλά παιχνίδια, με αποκορύφωμα το ματς με την Ξάνθη, όπου πέτυχε μέχρι και αυτογκόλ! Από την αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό, όμως, ο Αλμπάνης «αφυπνίστηκε» και έδειξε τον πραγματικό του εαυτό.

Πέτυχε τρία τέρματα σε ισάριθμες αναμετρήσεις (μετράει 7 γκολ σε 26 συμμετοχές συνολικά), αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Ο 23χρονος εξτρέμ αποτελούσε διαρκή πηγή κινδύνων για τις άμυνες, καθώς με την ταχύτητα και την καλή τεχνική κατάρτιση του «άνοιγε» χώρους και δημιουργούσε κενά στην αντίπαλη άμυνα.

Τι ακολουθεί για την «Ελαφρά Ταξιαρχία»

Τέσσερις αγωνιστικές μένουν για να ολοκληρωθεί η Σούπερ Λιγκ και το πρόγραμμα μόνο ευνοϊκό δεν είναι για τον Απόλλωνα.

Η ομάδα της Ριζούπολης έχει να αντιμετωπίσει κατά σειρά τους: Λαμία (14/4 εκτός), Ολυμπιακό (22/4 εντός), Αστέρα Τρίπολης (29/4 εκτός) και ΑΕΚ (6/5 εντός). Όπως καταλαβαίνεται αν εξαιρέσουμε το ματς με τους Φθιώτες, στο οποίο τα πάντα είναι ανοιχτά, με τις δύο ομάδες να είναι ισόβαθμες (25 βαθμοί) και να κυνηγούν τη νίκη για να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο την παραμονή, τα υπόλοιπα ματς έχουν έναν τεράστιο βαθμό δυσκολίας.

Αρχικά θα κληθεί να παίξει κόντρα στους «ερυθρόλευκους» που θέλουν να παραμείνουν στο κυνήγι της δεύτερης θέσης και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν κάπως τις εντυπώσεις σε μια κακή γι’ αυτούς χρονιά.

Έπειτα, έχει να αντιμετωπίσει τον Αστέρα στην Τρίπολη, με τους Αρκάδες να «καίγονται» για το τρίποντο, καθώς κυνηγούν το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο και κάθε απώλεια βαθμών μπορεί να αποβεί μοιραία..

Τέλος, υπάρχει το παιχνίδι με την ΑΕΚ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και σίγουρα θα θέλει να το πανηγυρίσει με μια νίκη στη Ριζούπολη, η οποία δεν απέχει και πολύ από τη «φυσική» της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Όπως γίνεται αντιληπτό ο Απόλλωνας έχει ένα πρόγραμμα «βουνό», απ’ όλες τις απόψεις, ωστόσο όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου βρίσκεται καβάλα στ’ άλογο. Κι αυτό γιατί όχι μόνο βρίσκεται στο +4 από τη μεγάλη αντίπαλο του για την παραμονή, Κέρκυρα, αλλά και γιατί οι Φαίακες έχουν ακόμα πιο δύσκολο πρόγραμμα από αυτόν!

Οι νησιώτες έχουν να αντιμετωπίσουν κατά σειρά τους: Ολυμπιακό (16/4 εκτός), Αστέρα Τρίπολης (22/4 εντός), ΑΕΚ (29/4 εντός) και Ατρόμητο (6/5 εκτός).

Τα πάντα λοιπόν είναι στο χέρι του Απόλλωνα, ο οποίος κρατάει την τύχη του στα χέρια του και με την εικόνα των τελευταίων αγωνιστικών δείχνει πως θα βρίσκεται και του χρόνου στη Σούπερ Λιγκ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ