Ντούσαν Μπάγεβιτς : Ο άνθρωπος των τίτλων

Ντούσαν Μπάγεβιτς : Ο άνθρωπος των τίτλων

Ο Σερβοέλληνας πρώην προπονητής είναι ξανά παρών σε άλλη μια μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ, συνδυάζοντας την παρουσία του στην ομάδα με την επιστροφή στους τίτλους και τον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και παράλληλα πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της ΑΕΚ. Είναι ο άνθρωπος που συνδύασέ το όνομά του με πολλές και διαφορετικές περιόδους της ομάδας, τίτλους αλλά και εντάσεις. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως στις μεγάλες στιγμές του συλλόγου, είναι παρών. Όπως και τώρα, όπου η επιστροφή της Ένωσης στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, περιλαμβάνει και τη δική του παρουσία.

Ο πρίγκιπας του Νερέτβα

Ο Μπάγεβιτς ήρθε στην ΑΕΚ το 1977 ως ένας σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Συνθέτοντας τότε ένα εντυπωσιακό δίδυμο στην επίθεση με τον Θωμά Μαύρο, με τους δυο τους να οδηγούν τον Δικέφαλο στο νταμπλ του 1978 και στο πρωτάθλημα του 1979.

Οι επιτυχίες του με τα κιτρινόμαυρα δεν περιορίστηκαν όμως εκεί. Μιας και οι σημαντικότερες διακρίσεις για τον ίδιο θα ερχόντουσαν μια δεκαετία μετά, όταν πλέον είχε αναλάβει το τιμόνι της ΑΕΚ ως προπονητής. Αυτό το κεφάλαιο έμελλε να καταγράψει τέσσερα πρωταθλήματα ακόμα και τη δημιουργία μιας ομάδας που όμοιά της, πιθανότατα δεν έχει εμφανιστεί ξανά στο ποδόσφαιρο της χώρας μας. Με την ΑΕΚ του Ντούσκο να παίζει ένα ποδόσφαιρο πρωτοποριακό, που μνημονεύεται ακόμα και στις μέρες και που ξεκάθαρα είχε τη σφραγίδα του. Αποκτώντας έτσι το προσωνύμιο ο «πρίγκιπας του Νερέτβα», από τον ποταμό που διασχίζει την πόλη από την οποία κατάγεται, το Μόσταρ.

Η αποχώρηση και οι επιστροφές

Τα παραπάνω τέθηκαν σε… κρίση, όταν το 1996 ο Μπάγεβιτς αποφάσισε να καθίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού, μετατρέποντας τον εαυτό του σε κόκκινο πανί για τον κόσμο της ομάδας. Με αυτή τη στιγμή να μην ξεπερνιέται για ένα μέρος του κόσμου της ΑΕΚ ποτέ, ακόμα και όταν επέστρεψε στους κιτρινόμαυρους, δύο μάλιστα φορές και σε δύσκολες περιόδους του συλλόγου.

Μπροστάρης στο restart του 2013

Όταν το 2013 η ΑΕΚ επιχείρησε το restart από την Γ εθνική, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε ενεργό και ηγετικό ρόλο, παίρνοντας υπό την εποπτεία του μια σειρά από ζητήματα. Πλέον ο ρόλος του ήταν εκείνος του εκτελεστικού διευθυντή, αποτελώντας τον άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημήτρη Μελισσανίδη. Με τον οποίο ως γνωστόν συνδέεται με βαθιά φιλία ετών.

Η αλλαγή ρόλων το σήμερα

Το πλάνο που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία εξελίχθηκε στην πορεία διαφορετικά, με τον Μπάγεβιτς να αποκτά σε κάποιο σημείο αυξημένες αρμοδιότητες. Αναλαμβάνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο στο ποδοσφαιρικό τμήμα και παίρνοντας πάνω του μεταγραφικές υποθέσεις ή ακόμα και προσλήψεις προπονητών. Όπως η περίπτωση Μοντανιέ, την οποία είχε χειριστεί προσωπικά. Κάτι που στην πορεία διαφοροποιήθηκε ξανά, με τον ρόλο που έχει σήμερα ο Σερβοέλληνας πρώην προπονητής στην ομάδα να είναι διαφορετικός.

Η γνώμη του για ζητήματα που αφορούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα παραμένει ισχυρή, ενώ η εμπλοκή του στις μεταγραφικές υποθέσεις είναι μάλλον… συμβουλευτική. Όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των Βράνιες και Τσόσιτς. Αφού τον πρώτο έφερε στην ομάδα ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, με τη σύμφωνη γνώμη του Ντούσκο, ενώ ο δεύτερος αποτέλεσε εισήγηση του μέλους του τμήμα σκάουτινγκ της Ένωσης, Γιάννη Παπαγεωργίου.

Το σίγουρο είναι πως ακόμα και χωρίς τις αρμοδιότητες των προηγούμενων ετών, η παρουσία του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ έχει τη δική της σημασία για να φτάσει ο σύλλογος στη στιγμή που είναι τώρα. Ξεκινώντας την προετοιμασία για να πανηγυρίσει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια και της επιστροφής στην κορυφή. Με τον Μπάγεβιτς ξανά παρόντα και… ενεργό. Όπως συμβαίνει συνήθως δηλαδή, στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου, από το τέλος της δεκαετίας του ’70 και μετά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ