Η ΑΕΚ… πάει Κατάρ: Πινέδα VS Σιμάνσκι, οι δύο Ιρανοί και ο «Στρατηγός» Βίντα (pic & vids)

Η ΑΕΚ… πάει Κατάρ: Πινέδα VS Σιμάνσκι, οι δύο Ιρανοί και ο «Στρατηγός» Βίντα (pic & vids)

Πέντε εκπροσώπους θα έχει η ΑΕΚ στο Μουντιάλ του Κατάρ και to10.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε γι' αυτούς...

Μέχρι πριν από λίγους μήνες θα έμοιαζε ίσως ανέκδοτο. Η αποκαρδιωτική πορεία της ΑΕΚ είχε οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση του ρόστερ και λίγοι θα ήταν αυτοί που πίστευαν αυτό που είναι γεγονός από το βράδυ του Σαββάτου. Πέντε παίκτες της Ένωσης ετοιμάζουν βαλίτσες για το Κατάρ αφού μετά τους Βίντα και Σιμάνσκι, ενημερώθηκαν επίσημα ότι είναι στις κλήσεις των χωρών τους και οι Χατζισαφί, Μοχαμάντι και Πινέδα.

Κάτι που σημαίνει πως η ΑΕΚ θα είναι η ελληνική ομάδα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά, θα διεξαχθεί χειμώνα. Μόνο ο Ολυμπιακός που έχει τέσσερις προσεγγίζει τους «κιτρινόμαυρους» οι οποίοι έχουν να λένε πως ακόμη δύο παίκτες τους έφτασαν στον… προθάλαμο αφού ήταν στην προεπιλογή των ομάδων τους, αλλά κόπηκαν την τελευταία στιγμή. Ο λόγος φυσικά για τους Μουκουντί και Άμραμπατ που δεν επιλέχθηκαν σε Καμερούν και Μαρόκο αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Πώς η Νότιγχαμ έφερε τα πάνω-κάτω σε 25 ημέρες (vids)

Και δίπλα σε αυτούς θα πρέπει να μπει και το όνομα του Τσούμπερ. Ο Ελβετός αναμενόταν να είναι κανονικά στην αποστολή της Ελβετίας, αλλά προτίμησε να βάλει πάνω απ’ όλα την υγεία του, μπαίνοντας στο χειρουργείο για την αποκατάσταση του προβλήματος στους κοιλιακούς προσαγωγούς, και θυσίασε έτσι το όνειρο μιας ολόκληρης ζωής. Αφού ολοκληρώθηκαν πλέον οι κλήσεις που αφορούσαν στην ΑΕΚ, to10.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το προσεχές Μουντιάλ, σε… κιτρινόμαυρο πάντα φόντο.

Πώς, πού, πότε

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως βρισκόμαστε πλέον μία εβδομάδα πριν από την πρώτη σέντρα η οποία είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή (20/11) με το παιχνίδι ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ. Η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου και οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε γκρουπ θα προκριθούν στη φάση των «16», που θα διεξαχθεί στο διάστημα 3-6/12, ενώ οι προημιτελικοί είναι προγραμματισμένοι για τις 9-10/12. Οι ημιτελικοί έχουν οριστεί για τις 13-14/12, με τον μικρό τελικό στις 17/12 και τον μεγάλο τελικό για τις 18 του μηνός.

Συνοπτικά οι ημερομηνίες:

Φάση ομίλων: 21 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου
Φάση «16»: 3-6 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: 9 και 10 Δεκεμβρίου
Ημιτελικά: 13 και 14 Δεκεμβρίου
Μικρός τελικός: 17 Δεκεμβρίου
Τελικός: 18 Δεκεμβρίου

«Εμφύλιος» Σιμάνσκι-Πινέδα

Οι δύο από τους πέντε Μουντιαλικούς της ΑΕΚ θα έρθουν αντιμέτωποι στο Κατάρ αφού Πολωνία και Μεξικό έχουν κληρωθεί μαζί στον τρίτο όμιλο. Σε έναν όμιλο με ξεκάθαρο φαβορί (Αργεντινή) και ξεκάθαρο αουτσάιντερ (Σαουδιική Αραβία). Κάτι που σημαίνει πως όχι μόνο θα κοντραριστούν οι Σιμάνσκι και Πινέδα, αλλά πιθανότατα θα παλέψουν και για το ένα από τα δύο εισιτήρια για τους «16».

Μάλιστα, Μεξικό και Πολωνία παίζουν στην πρεμιέρα στις 22/11 (18:00), με τον νικητή να αποκτά μεγάλο προβάδισμα για τη δεύτερη θέση. Αν υποθέσουμε πως η Αργεντινή θα πάρει την πρώτη. Για τη δεύτερη αγωνιστική η Πολωνία παίζει με τη Σαουδική Αραβία (26/11, 15:00) και το Μεξικό θα δώσει «μάχη» με την παρέα του Μέσι (26/11, 21:00) ενώ στην τρίτη αγωνιστική η Πολωνία αντιμετωπίζει την Αργεντινή (30/11, 21:00) και το Μεξικό παίζει το θεωρητικά πιο εύκολο ματς του ομίλου, κόντρα στη Σαουδική Αραβία (30/11, 21:00).

O Σιμάνσκι πάει στο Κατάρ έχοντας στο ενεργητικό του οκτώ συμμετοχές με το εθνόσημο και ένα γκολ, εκείνο στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Αγγλία. O χαφ της ΑΕΚ είναι μέλος της εθνικής ανδρών της χώρας του από το 2018. Από την άλλη, ο Πινέδα είναι από τα βασικά στελέχη του Μεξικού με το οποίο έκανε ντεμπούτο το 2016 και έκτοτε μετράει 50 συμμετοχές και 6 γκολ.

Το ιρανικό παρεάκι των Χατζισαφί και Μοχαμάντι

Εκτός από τον… κιτρινόμαυρο εμφύλιο, η ΑΕΚ θα έχει σε αυτό το Μουντιάλ και δύο συμπαίκτες στην ίδια ομάδα. Τα δύο της αριστερά μπακ. Χατζισαφί και Μοχαμάντι είναι σταθερά στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού του Ιράν και θα δώσουν το «παρών» στο Κατάρ όπου θα έχουν πολύ δύσκολο έργο απέναντι σε Αγγλία, Ουαλία και ΗΠΑ.

Το Ιράν θα πέσει από νωρίς στα βαθιά αφού κάνει πρεμιέρα με την Αγγλία (21/11, 15:00) ενώ τη δεύτερη αγωνιστική θα παίξει με την Ουαλία (25/11, 12:00) του Γκάρεθ Μπέιλ. Για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ (29/11, 21:00).

Ο Χατζισαφί είναι από τις παλιοσειρές του Ιράν αφού είναι διεθνής με την πρώτη ομάδα από το 2008, έχοντας 114 συμμετοχές και 6 γκολ. Γι’ αυτό είναι και ένας εκ των αρχηγών της εθνικής. O Μοχαμάντι αντίθετα, έχει 45 συμμετοχές και 1 γκολ, ενώ είναι διεθνής από το 2015.

O 100άρης Βίντα

Στο τελευταίο ίσως Μουντιάλ της καριέρας του ετοιμάζεται να παραστεί ο Ντομαγκόι Βίντα. Ο «Στρατηγός» ήταν από τα βασικά στελέχη στην εκπληκτική πορεία της Κροατίας στο προηγούμενο Μουντιάλ, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό, και είναι στην αποστολή και για το Κατάρ.

Ο στόπερ της ΑΕΚ είναι πιθανό να γράψει ιστορία σε αυτό το Μουντιάλ καθώς θέλει μόλις μία συμμετοχή για να φτάσει τις 100 (έχει και 4 γκολ) και να μπει σε αυτό το κλειστό club στο οποίο βρίσκονται άλλοι εννιά. Πρώτος και με διαφορά βέβαια είναι ο θρύλος Λούκα Μόντριτς με 154 συμμετοχές.

Στις 23/11 (12:00) η Κροατία αντιμετωπίζει το Μαρόκο στην πρεμιέρα των ομίλων, στη δεύτερη αγωνιστική παίζει με τον Κανάδα (27/11, 18:00) και κλείνει με το ντέρμπι κόντρα στο Βέλγιο (1/12, 17:00).

Αναλυτικά οι όμιλοι του Μουντιάλ:

Τα χρήματα που θα πάρει η ΑΕΚ

Από όλη αυτή την ιστορία η ΑΕΚ, όπως και κάθε ομάδα που στέλνει παίκτη στο Μουντιάλ, θα έχει φυσικά οικονομικό όφελος. Όπως έκανε γνωστό προ ημερών η FIFA, έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο 209 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο. Για την αποζημίωση δηλαδή των ομάδων που… παραχωρούν τους παίκτες τους στις εθνικές.

Οι σύλλογοι θα αμείβονται με ένα ποσό που υπολογίζεται περίπου στα 10.000 $ την ημέρα για κάθε παίκτη που θα είναι στο Κατάρ. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται από την πρώτη μέρα που θα ενσωματωθεί ο παίκτης, μέχρι και την τελευταία που θα είναι στην αποστολή της εθνικής του ομάδας. Από τις 14 Νοεμβρίου, δηλαδή, όταν και ξεκινάει επίσημα η προετοιμασία για όλες τις ομάδες, μέχρι και την τελευταία τους μέρα στο τουρνουά.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε παίκτη (10.000 δολάρια/μέρα) κατανέμεται μεταξύ των συλλόγων που αγωνίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα η ΑΕΚ δεν θα πάρει όλο το ποσό που προορίζεται για τον Πινέδα, αλλά θα πάρει χρήματα και από τον Ανσαριφάρντ που αποχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ