Η τρομακτική πρόβλεψη του ESPN για τον φετινό πρωταθλητή της Super League

Η τρομακτική πρόβλεψη του ESPN για τον φετινό πρωταθλητή της Super League

Το μοντέλο SPI του αθλητικού κολοσσού προβλέπει πως η τελική διαφορά ανάμεσα στον πρωταθλητή και τον τρίτο της τελικής Super League βαθμολογίας θα είναι μόλις ένας βαθμός…

Υπάρχει περίπτωση να δούμε playoffs όπου στο φινάλε τους ο πρωταθλητής και ο τρίτος της κατάταξης θα έχουν μόλις έναν βαθμό διαφορά μεταξύ τους; Μοιάζει λιγάκι τραβηγμένο, ακόμη και για εκείνους που περιμένουν όντως έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιρικό πόλεμο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό (61), την ΑΕΚ (59), τον Ολυμπιακό (56) και τον ΠΑΟΚ (54) που πατούν σήμερα την βαλβίδα της αφετηρίας με την προσδοκία της κατάκτησης του τίτλου.

Το μαθηματικό μοντέλο SPI πάντως του αθλητικού κολοσσού που ακούει στο όνομα ESPN προβλέπει αυτό ακριβώς και μένει να δούμε πόσο κοντά στη δικαίωση μπορεί να φτάσουν τα κομπιούτερ και οι αριθμοί… Επιβεβαιώνεται στην σχετική ιστοσελίδα (fivethirtyeight.com) που γενικά κάνει θραύση σε τέτοιους υπολογισμούς.

Διαβάστε επίσης: Οι σκέψεις του Μίτσελ για την επικίνδυνη αποστολή του Ολυμπιακού στον Βόλο

Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση της; Πάμε για μια απίθανη μάχη όπου ο πρωταθλητής θα τερματίσει στους 75 βαθμούς, ο δεύτερος και ο τρίτος θα ισοβαθμήσουν στους 74 και ο τέταρτος θα σταματήσει στους 70. Ποιες είναι οι πιθανότητες για τον τίτλο με βάση αυτή την εκτίμηση; Παναθηναϊκός 33%, Ολυμπιακός 30%, ΑΕΚ 29% και ΠΑΟΚ 8%. Την ίδια στιγμή οι πιθανότητες για την κατάληψη της πρώτης ή δεύτερης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του champions league της επόμενης σεζόν είναι Παναθηναϊκός 62%, Ολυμπιακός 59%, ΑΕΚ 56% και ΠΑΟΚ 22%.

Το μοντέλο του ESPN πατά στην σταθερά του –συστήματος αξιολόγησης- Soccer Power Index, το οποίο «βελτιώθηκε» από το 2009 από τον Νέιτ Σίλβερ και βασίζεται σε τρεις ισχυρούς πυλώνες: τις στατιστικές κατηγορίες της Opta, την χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ και τις επιδόσεις γκολ σε επίθεση και άμυνα.

Με βάση αυτά ο Ολυμπιακός μπαίνει στη μάχη καλύτερος από όλους με SPI 61.7, όταν η ΑΕΚ (53.9), ο ΠΑΟΚ (53) και ο Παναθηναϊκός (47.3) απέχουν αισθητά. Υπενθυμίζουμε ότι οι Ερυθρόλευκοι τρέχουν ένα ρεκόρ 18 αήττητων αγώνων από τα μέσα Οκτώβρη, ότι διαθέτουν την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (53 γκολ) και το μεγαλύτερο goal average (+39). Προφανώς λοιπόν όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους για την υψηλότερη επίδοση στο σύστημα αξιολόγησης.

Τι θα κάνει ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ

Βεβαίως για να κριθεί το πρωτάθλημα στους 75 βαθμούς θα πρέπει ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός να συγκεντρώσει στα playoffs κάτω από το 50% των βαθμών του (μάξιμουμ 14/30) και η ΑΕΚ να περάσει το 50% με το ζόρι (μάξιμουμ 16/30). Η Ένωση τόσους ακριβώς βαθμούς (16) συγκέντρωσε και στα ματς της κανονικής διάρκειας με αντιπάλους τις πέντε ομάδες των playoffs (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Άρης, Βόλος). Ο Παναθηναϊκός όμως στην κανονική διάρκεια συγκέντρωσε 20!

Φυσικά έχει σημασία και το «πως» μιας και η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πρώτο γύρο –δηλαδή ως τα μέσα Νοέμβρη- πήρε 13 και στον δεύτερο μόλις 7 όταν συνολικά οι επιδόσεις της (και με τους 13 αντιπάλους της λίγκας) ήταν 37 στον πρώτο γύρο και μόλις 24 στον δεύτερο. Η «φόρμα» επίσης προσμετράτε σε αυτόν τον υπολογισμό  όπως και η αδυναμία του Παναθηναϊκού στο γκολ (38) σε σχέση με τους άλλους (Ολυμπιακός 53, ΑΕΚ 51, ΠΑΟΚ 43). Το καλό χαρτί για τους Πράσινους είναι η άμυνα (12 γκολ) με τους άλλους όμως να είναι κοντά (Ολυμπιακός 14, ΑΕΚ 14, ΠΑΟΚ 15)

Προφανώς στον λογαριασμό παίζουν ρόλο και οι ήττες εξ ου και ο… λογαριασμός της ΑΕΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έπαιξε ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο από όλους συνολικά στην κανονική διάρκεια. Έκανε όμως και πέντε ήττες, όταν ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσαν τη διαδρομή μόλις με 2 και ο Παναθηναϊκός με 3. Η Ένωση μάλιστα είναι η μοναδική που ως τώρα έχει χάσει τουλάχιστον ένα ματς από όλους τους άλλους του… τίτλου.

Ποια είναι η δική μας εκτίμηση; Ότι όποιος κάνει «12» με αντιπάλους τον Άρη και τον Βόλο που δίνουν τη δική τους μάχη για το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο θα έχει θέση στο τραπέζι του τίτλου ως το φινάλε. Στα ντέρμπι της Big 4 που προσφέρουν μάξιμουμ 18, οι βαθμοί λογικά θα μοιραστούν (10 ο ΠΑΟΚ, 8 ο Παναθηναϊκός, 7 ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια). Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα να βρει κάποιος σε αυτά ένα δεύτερο… 12άρι. Ας το έχουν κατά νου αυτό σήμερα οι Ερυθρόλευκοι στον Βόλο και ο Δικέφαλος του Βορρά στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το βραδινό ΑΕΚ-Παναθηναϊκός είναι δεδομένα το μεγάλο ματς της 1ης αγωνιστικής. Ο διάβολος όμως κρύβεται στις… λεπτομέρειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ