Όταν ο Ζοζέ Ανιγκό έφτασε στον τελικό του UEFA (pics)

Όταν ο Ζοζέ Ανιγκό έφτασε στον τελικό του UEFA (pics)

Όταν ο Ζοζέ Ανιγκό που θα κάτσει στον πάγκο του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, έφτασε με την Μαρσέιγ στον τελικό του UEFA Cup το 2004.

Ένας σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος καθοδηγεί την ομάδα του λιμανιού. Από χθες στον Πειραιά, μετά την παραίτηση του Μίτσελ, όλα κινούνται σε ρυθμούς Ζοζέ Ανιγκό. Ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος και διευθυντής ακαδημίας του Ολυμπιακού θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική των playoff της Super League.

Ο Ζοζέ Ανιγκό μόνο τυχαίος δεν είναι, με highlight της καριέρας του τα χρόνια που πέρασε στην Μαρσέιγ και το έργο του εκεί.

Διαβάστε επίσης: Ηρεμία και ψυχολογία…

Η ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τον τελικό

Ο 61 ετών Γάλλος τεχνικός, το 2004 έφτασε την Μαρσέιγ στον τελικό του κυπέλλου UEFA, γνωρίζοντας την ήττα σε εκείνο το ματς στο Γκέτεμπορκ της Σουηδίας, με 2-0 από την Βαλένθια.

Για να φτάσει η ομάδα του Ανιγκό στον τελικό εκείνη τη χρονιά, μόνο εύκολο έργο δεν είχε, αφού μετά την τρίτη θέση στον όμιλο του Champions League με αντιπάλους την Ρεάλ Μαδρίτης, την Πόρτο και την Παρτίζαν, μεταφέρθηκε στην νοκ-άουτ φάση του UEFA.

Στη φάση των «32» απέκλεισε με συνολικό σκορ 1-0, χάρη σε εντός έδρας νίκη στη Μασσαλία, για να βρεθεί αντιμέτωπη στους «16» με την Λίβερπουλ. Κόντρα στην ομάδα του Γκέραλντ Ούλιερ η Μαρσέιγ πέρασε με εντός έδρας νίκη 2-1, μετά την ισοπαλία στο «Anfield», για να αποκλείσει εύκολα στα προημιτελικά την Ίντερ με 2 νίκες. Στα ημιτελικά βρήκε απέναντι της την Νιουκάστλ περνώντας στον τελικό, χάρη στην νίκη στο δεύτερο παιχνίδι με 2-0 στο «Βελοντρόμ».

Εκεί ο Ανιγκό δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού γνώρισε την ήττα από την Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ με 2-0.

Τα χρόνια του στη Μαρσέιγ

Ο Ανιγκό έκατσε ξανά στον πάγκο της Μαρσέιγ τη σεζόν 2013-2014, όμως τα χρόνια ανάμεσα στις παρουσίες του στον πάγκο της ομάδας της Μασσαλίας, διατέλεσε διευθυντής ποδοσφαίρου στο σύλλογο.

Σε αυτά τα χρόνια με την συνεισφορά και το έργο του Ανιγκό η Μαρσέιγ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα Γαλλίας και είχε πέντε παρουσίες στο Champions League και τέσσερις στο κύπελλο UEFA.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτός ήταν που ανέδειξε τόσο τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού Ματιέ Βαλμπουενά, όσο και τον Στίβ Μανταντά και Νικολάς Ενκουλού.

Πολλοί ποδοσφαιριστές διατέλεσαν υπό τις οδηγίες του και είχε την τύχη τη χρονιά που έφτασε την Μαρσέιγ ως τον ευρωπαϊκό τελικό να έχει στη διάθεσή του παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, Φαμπιάν Μπαρτέζ, και Ματιέ Φλαμινί.

Ο Ανιγκό στην Ελλάδα

Ο Ανιγκό ήρθε στη χώρα μας τη σεζόν 2017-2018 για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Λεβαδειακού, ενώ για ένα μήνα το 2018 έκατσε στον πάγκο του Πανιωνίου.

Το καλοκαίρι του 2019 ανέλαβε επικεφαλής του σκάουτινγκ της Νότιγχαμ Φόρεστ, ενώ από το καλοκαίρι του 2022 εργαζόταν στο Ρέντη για τον Ολυμπιακό.

SUPERLEAGUE 2022-2023 / ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΟΣΦΠ (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Με τον Ανιγκό να αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό αρχικά για το ματς με τον ΠΑΟΚ και πολύ πιθανόν μέχρι το τέλος των playoff, στο λιμάνι μπορούν να ελπίζουν πως με την πείρα του, ο Γάλλος τεχνικός θα βοηθήσει στην ψυχολογία των «Ερυθρόλευκων» και έχουν πίστη πως μπορεί να τους βοηθήσει να πετύχουν τους στόχους τους. Με τον Ολυμπιακό να έχει αρκετούς γαλλόφωνους ποδοσφαιριστές, ο Ανιγκό μπορεί εύκολα να τους μεταδώσει αυτά που θέλει, για ένα καλό φωτοφίνις στη σεζόν.

Επιμέλεια: Γιώργος Κουρτέσης

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ