Έναν… αιώνα πριν, η τελευταία φορά που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «κονταροχτυπήθηκαν» για τον τίτλο! (vids)

Έναν… αιώνα πριν, η τελευταία φορά που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ «κονταροχτυπήθηκαν» για τον τίτλο! (vids)

Πάρα πολλά χρόνια είχαμε να δούμε τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ να «κονταροχτυπιούνται» για τον τίτλο του πρωταθλητή. Τον... περασμένο αιώνα για την ακρίβεια!

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συγκρούονται σήμερα για τον τίτλο του Πρωταθλητή στη Λεωφόρο στις 20:00 το βράδυ για την 7η αγωνιστική των Play-Offs της Super League  κάτι που η αλήθεια είναι πως είχαμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια…

Διαβάστε επίσης: Ο Μπακασέτας απολογήθηκε για την κόκκινη κάρτα στην ήττα της Τράμπζονσπορ (pic, vid)

Έναν αιώνα πίσω

Αν ψάξουμε λοιπόν πότε ήταν η τελευταία φορά που το «τριφύλλι» «κονταροχτυπήθηκε» με την Ένωση με έπαθλο το πρωτάθλημα της Ελλάδος θα πρέπει να γυρίσουμε 27 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τη σεζόν 1995-96. Γενικότερα στις αρχές και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90′ οι «κιτρινόμαυροι» και το «τριφύλλι» μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος. Τις περιόδους 1992-93-94 πρωταθλήτρια Ελλάδος είχε αναδειχτεί η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1994-95 και να σπάει το σερί της Ένωσης.

Η σεζόν λοιπόν 1995-96 ήταν μία χρονιά που οι δυο τους έπαιξαν στα ίσα τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομάδα με μεγάλη ομοιογένεια και ποδοσφαιριστές πολύ αξιόλογους όπως ο Βάντσικ στο τέρμα, ο Αποστολάκης στα μπακ, ο Νιόπλιας στο κέντρο, ενώ φυσικά δέσποζαν οι Μπορέλι και Βαζέχα στην επίθεση με «στρατηγό» τον Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Η ΑΕΚ από την άλλη είχε για τελευταία χρονιά στον πάγκο της τότε, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Στέλιο Μανωλά να δεσπόζει στην άμυνα, τους Τσιάρτα, Κετσπάγια στο κέντρο και φυσικά τον Ντανιέλ Μπατίστα στη γραμμή κρούσης της μαζί με τον νεαρό Χρήστο Κωστή.

Δυο βαθμοί ήταν αυτοί που… χώρισαν τις δυο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει στους 83 και την Ένωση στους 81. Οι «πράσινοι» τότε είχαν 26 νίκες 5 ισοπαλίες και 3 ήττες με την ΑΕΚ να έχει 25 νίκες 5 ισοπαλίες και 3 ήττες. Στα μεταξύ τους παιχνίδια η Ένωση είχε επικρατήσει στην έδρας της με 1-0 με τέρμα του Κωστή.

Στο ΟΑΚΑ από την άλλη, οι «πράσινοι» ρεφάρισαν για την ήττα τους στη Νέα Φιλαδέλφεια επικρατώντας της ΑΕΚ με το ίδιο σκορ και τέρμα του Χουάν Χοσέ Μπορέλι με κεφαλιά.

Βεβαία κομβική για την ΑΕΚ ήταν η ισοπαλία με 1-1 στην Ξάνθη με την τοπική ομάδα, δυο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν, που της στέρησε 2 βαθμούς και είδε τελικά τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά…

Βέβαια, υπήρχε κι άλλη μία φορά που η δυο ομάδες στο τέλος, πάλεψαν για τον τίτλο αλλά εκεί ήταν κι άλλος ένας διεκδικητής που στο τέλος τους πήρε τη μπουκιά από το στόμα…

Ο Ολυμπιακός το πήρε…

Μιλάμε για τη σεζόν 2004-05 όπου ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός τα έδωσαν όλα για το πρωτάθλημα με τους «ερυθρόλευκους» να το παίρνουν τελικώς με διαφορά ενός πόντου από τον πρωταθλητή την προηγούμενη χρονιά Παναθηναϊκό, με 65 βαθμούς έναντι 64, και την ΑΕΚ να τερματίζει τρίτη και καταϊδρωμένη τελικώς με 62 βαθμούς, έχοντας χάσει ματς από τον Ιωνικό μέσα στο ΟΑΚΑ λίγο πριν κλείσει η σεζόν. Αν κέρδιζαν εκείνο τον αγώνα οι «κιτρινόμαυροι», ίσως αυτοί να έκλεβαν την μπουκιά από το στόμα του «ισόβιου» πρωταθλητή Ολυμπιακού αλλά δεν τα κατάφεραν…

Φέτος λοιπόν είναι μια χρονιά αξιοσημείωτη στα χρονικά της Super League για όλους τους παραπάνω λόγους. Γιατί αναβιώνει μία μάχη που έχουμε να δούμε πριν το 2000, από το μακρινό 1995-96. Το φορμάτ μπορεί να είναι διαφορετικό, μπορεί πλέον να υπάρχουν Play-Offs αλλά Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μετά από 27 ολόκληρα χρόνια διεκδικούν το πρωτάθλημα που φέτος -επίσης αξιοσημείωτο- δε θα έχει φόντο «ερυθρόλευκο».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ