Tο ναρκοπέδιο του Αυγούστου, οι μεταγραφές και το κρας-τεστ του Ολυμπιακού στη Σκωτία

Tο ναρκοπέδιο του Αυγούστου, οι μεταγραφές και το κρας-τεστ του Ολυμπιακού στη Σκωτία

Με 7 παιχνίδια σε 25 βράδια για Ελλάδα και Ευρώπη ξεκινούν οι Ερυθρόλευκοι το 2023-24 ταξίδι τους.

Ακριβώς ένας μήνας από τη στιγμή που οι πύλες του Ρέντη άνοιξαν από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ για την εκκίνηση της προετοιμασίας του Ολυμπιακού και ήδη οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν τον πρώτο «κύκλο» δουλειάς -ειδικά έπειτα από τις δύο εβδομάδες (4-19/7) στο Τιρόλο της Αυστρίας που έθεσαν τις βάσεις για τη νέα αγωνιστική σεζόν-.

Από εδώ και στο εξής; Η μεθοδολογία αλλάζει εν όψει του Αυγούστου και της πρώτης μεγάλης αποστολής: Τα επτά διαδοχικά ματς σε Ευρώπη και Ελλάδα που από τη μια θα αποφασίσουν τον παρονομαστή της χρονιάς έξω από τα σύνορα και από την άλλη θα «δημιουργήσουν» τις προϋποθέσεις του club στην επόμενη Super League.

Ναι, πλέον δεν είμαστε μακριά. Στις 10 Αυγούστου το πρώτο ματς για τον τρίτο προκριματικό του Europa League (με τον ηττημένο του νοκ άουτ Γκενκ-Σερβέτ για τον δεύτερο προκριματικό του Champions League), στις 17 η ρεβάνς και αμέσως μετά (19-20/8) η πρεμιέρα του πρωταθλήματος στο άδειο Καραϊσκάκης με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό.

Θα ακολουθήσει ένα ακόμη «νοκ άουτ» στην Ευρώπη είτε στα playoffs του Europa League, είτε σε αυτά του Conference League (24-31/8) αλλά και δύο αγωνιστικές για το πρωτάθλημα (26-27/8, Ατρόμητος Ολυμπιακός και 2-3/9, Ολυμπιακός-Λαμία). Καλοκαιρινός ανήφορος από εκείνους που δεν επιτρέπουν το δικαίωμα στο λάθος. Ο πρώτος πόλεμος της χρονιάς σε… 25 νύχτες.

Στην επόμενη πίστα

Τι σκοπεύει ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ σε αυτές τις δύο εβδομάδες -και κάτι- που μας χωρίζουν από την πρώτη… σύρραξη; Προφανώς το επόμενο κομμάτι της καλοκαιρινής δουλειάς. Αυτό που αφορά στο «μοντάρισμα» της βασικής εντεκάδας αλλά και του rotation.

Ο Ισπανός ως τώρα κερδίζει τις εντυπώσεις με τη διάθεση αλλά και την μεθοδικότητα του. Είδε παραπάνω από 35 παίκτες που ανήκουν στην ομάδα προκειμένου να αποκτήσει προσωπική άποψη, έχει ξεκινήσει από νωρίς την εργασία πάνω στο δύσκολο κομμάτι της τακτικής, έχει αφήσει να εννοηθεί πως ποντάρει σε μια καθαρή 4-2-3-1 ιδέα σχηματισμού και αναζητά ένα μοτίβο ποδοσφαίρου που παραπέμπει στη σχολή της πατρίδας του.

Προπονητής που πατά χορτάρι την ώρα της προπόνησης, που δουλεύει πάρα πολύ με το «βίντεο» (μάλλον όσο κανείς από τους προκατόχους του) και που έχει κατά νου κάτι πολύ βασικό: Πριν ο Ολυμπιακός γίνει μια καλή ή κακή ομάδα, να γίνει ομάδα. Με σωστή νοοτροπία, καλά «αποδυτήρια» και αρχές.

Crash-test

Τι έρχεται λοιπόν στο επόμενο διάστημα; Δύο πολύ δυνατά φιλικά παιχνίδια επί Βρετανικού εδάφους. Την Τετάρτη (26/7) στο περίφημο Άιμπροξ της Γλασκώβης απέναντι στους Ρέιντζερς –και τους 60.000 οπαδούς τους-. Και αμέσως μετά στην Αγγλία κόντρα στη Νόριτς (29/7).

Αναμετρήσεις που εν πολλοίς ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα χρησιμοποιήσει για να μοιράσει… ρόλους στο χορτάρι. Φυσικά το ματς στην Σκωτία έχει μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας: Δίνει ένα σερί από σπουδαία φιλικά παιχνίδια η ομάδα του Μίχαελ Μπιλ (το απόγευμα ας πούμε αντιμετωπίζει το Αμβούργο) προετοιμαζόμενη για την έναρξη του πρωταθλήματος (5/8) αλλά και την είσοδο της στον τρίτο προκριματικό του Champions League αναζητώντας ρυθμό.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θέλει να καβαλήσει το… κύμα σε ένα ποδοσφαιρικό crash test από εκείνα που προσφέρουν ικανοποιητικά συμπεράσματα για τον δείκτη ετοιμότητας. Εκεί θα δούμε να παίρνουν σχήμα οι σκέψεις 11άδας του κόουτς των Ερυθρόλευκων. Εκεί και την προσέγγιση απέναντι σε έναν πραγματικό ισχυρό αντίπαλο.

To παράδειγμα του Καρβάλιο

Και μια και ο λόγος για δοκιμές: Μεγάλος κερδισμένος σε αυτόν τον πρώτο κύκλο, από την επιμονή του προπονητή να ψάξει σε βάθος τις διαθέσιμος επιλογές του ρόστερ; Όπως όλα δείχνουν ο Ζοάο Καρβάλιο. Άλλος ποδοσφαιριστής ο Πορτογάλος στα χέρια του νέου προπονητή.

Με άλλη θέση στο γήπεδο(«8»)και κυρίως με την αίσθηση ότι υπολογίζεται ως σημαντικός για τον νέο Ολυμπιακό. Είναι πραγματικά χαρακτηριστικό το παράδειγμα του, διότι τον 26χρονο δεν τον υπολόγιζε κανείς στον… πρώτο λογαριασμό του καλοκαιριού. Ο Μαρτίνεθ όμως ζήτησε να τον έχει μαζί του από το ξεκίνημα της προετοιμασίας (όπως και τον Πέπε). Τον διάλεξε για το ταξίδι στην Αυστρία.

Του έδωσε χρόνο συμμετοχής στα φιλικά και μαζί αυτοπεποίθηση ότι η ιστορία του στον Ολυμπιακό μπορεί να ξεκινήσει από την αρχή. Και μοιάζει σα να κέρδισε έναν ποδοσφαιριστή. Καμιά φορά μάλιστα αυτές είναι οι πιο ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές μεταγραφές σε ένα ρόστερ. Φτάνει να θυμηθεί κανείς τον τρόπο που εμφάνισε στο προσκήνιο το καλοκαίρι του 2018 ο Πέδρο Μαρτίνς τον Κώστα Τσιμίκα και τον Ανδρέα Μπουχαλάκη.

Η πρώτη… μοιρασιά

Ο Καρβάλιο δείχνει αυτή τη στιγμή να μοιράζεται το «8» με τον Ινμπόμ Χουάνγκ (που ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία). Ο Κώστας Φορτούνης μοιάζει αδιαπραγμάτευτος στο «10». Και μόλις μπήκε στην εξίσωση και ο Βιθέντε Ιμπόρα στο «6». Ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίο ο Μαρτίνεθ επέμεινε πολύ για την απόκτηση του.

Μαζί με Μπιέλ (δεξιά) και Μασούρα (αριστερά) αλλά και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί (που έβγαλε το βασικό στάδιο προετοιμασίας δίχως ανταγωνισμό στο…9) δίνουν μια πρώτη «σύνθεση» με πολλούς δημιουργούς στο χορτάρι και ενώ φυσικά η μεταγραφική ενίσχυση συνεχίζεται. Στην άμυνα και στον «άσσο» δείχνει να το σκέφτεται παραπάνω ο νέος προπονητής.

Με Πασχαλάκη και Τζολάκη να έχουν πάρει ως εδώ τον ίδιο χρόνο συμμετοχής. Με Ντόι και Μπα να δείχνουν περισσότερο ότι θα κοντραριστούν για την ίδια θέση και λιγότερο ότι θα αποτελέσουν το δίδυμο των στόπερ. Και βέβαια με το rotation που φέρνει δεξιά και αριστερά στην άμυνα η προσθήκη του «ελβετικού σουγιά» Κίνι ο οποίος παίζει με άνεση και από τα δύο άκρα.

Η… τριλογία

Οι Πειραιώτες στην Αυστρία έδωσαν και τα τρία πρώτα φιλικά τους παιχνίδια με μια νίκη (2-1 τη Σλοβάτσκο) και δύο 1-1 ισοπαλίες (Νόρτζελαντ, Σαμπάχ) να σχηματίζουν την πρώτη αλυσίδα αποτελεσμάτων. Τρία γκολ, μια ασίστ (για τον Γιώργο Μασούρα) και ένα δοκάρι, όλα στον λογαριασμό του Γιουσέφ Ελ Αραμπί που αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε πως η τέχνη του γκολ δεν ξεχνιέται.

Επίσης από τους κερδισμένους ως εδώ ο Μαροκινός. Με υψηλό κίνητρο μέσα από την εμπιστοσύνη του τεχνικού τιμ. Και με έναν σωρό τρόπους για να στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα… Δεύτερος «αρχηγός» στην ιεραρχία του Μαρτίνεθ. Τον επέλεξε ο αθλητικός διευθυντής, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μετά τον Κώστα Φορτούνη και πριν τον Ανδρέα Μπουχαλάκη!

Η ώρα του Φρέιρε

Στο μεταξύ απόψε οι μεταγραφές του Ολυμπιακού γίνονται τρεις με την άφιξη του Νίκολας Φρέιρε. Αναμένεται ο Αργεντινός στόπερ για να υπογράψει και να ενσωματωθεί άμεσα στους Πειραιώτες. Θα είναι μάλιστα κανονικά στην αποστολή που θα ταξιδέψει την Τρίτη για την Βρετανία. Και δεν αποκλείεται να μην είναι ο μοναδικός νέος. Διότι οι εξελίξεις τρέχουν. Παντού…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ