Λάζαρος (μόνος του) και… όλοι τους

Λάζαρος (μόνος του) και… όλοι τους

Δεν είναι ότι έβαλε μόνος του ένα γκολ παραπάνω από όλους τους εξτρέμ του Ολυμπιακού μαζί. Είναι και ότι κάθε τέρμα του στοίχισε 16.000-17.000 ευρώ, όταν στο λιμάνι το πλήρωσαν κάτι παραπάνω από 450.000 ευρώ!

Από τη μια το νέο μεταγραφικό απόκτημα. Ο πρωταθλητής Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με 16 γκολ και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις για την ΑΕΚ. Ο MVP της Σούπερ Λιγκ, και ο «κάνω τη διαφορά» σε ένα σύνολο που δεν κίνησε για τον τίτλο, αλλά που όταν βρήκε την ευκαιρία δεν την αρνήθηκε.

Από την άλλη; Τα πάντα όλα, ή πιο σωστά τα πάντα… όλοι. Ο Φελίπε Πάρντο με κίνητρο τη παρουσία στο Μουντιάλ. Ο Σεμπά που συμπάθειες πολλές δεν είχε ποτέ στο λιμάνι, αλλά την σεζόν 2016-17 ήταν μάλλον σημαντικότερος «πλάγιος» (με 7 γκολ και 12 ασίστ) σε μια διαδρομή με τα πάνω της και τα κάτω της, που όμως κατέληξε σε φιέστα. Εκεί και ο Μεντί Καρσελά, με τις δάφνες εκείνης της μεταγραφικής κίνησης του περασμένου καλοκαιριού που έστελνε στον Ολυμπιακό απευθείας μια «υποψηφιότητα» για τον ζογκλέρ που θα άλλαζε την επιθετική όψη, των Πειραιωτών με τη φαντασία στο παιχνίδι του, και την ικανότητα στο ένας με έναν. Φυσικά στην παρέα επίσης ο Μάρκο Μάριν με την προϋπόθεση πως επιτέλους θα είχε ένα κανονικό «καλοκαίρι» δίχως αλλαγή φανέλας, με κανονική προετοιμασία κλπ.

Και όταν εκείνοι έδειξαν ότι τέλος πάντων δεν έχουν ακριβώς την συνταγή; Ήρθε και ο Κέβιν Μιραλάς. Ποδοσφαιριστής «λεφτά στην τράπεζα», με τρομερή δημοφιλία στις τάξεις των οπαδών αλλά και αδιαμφισβήτητες ικανότητες και στις δύο πτέρυγες του γηπέδου.

Έρχεται λοιπόν η ώρα του λογαριασμού. Είπαμε, Λάζαρος 16 γκολ+4 ασίστ. Οι άλλοι: Σεμπά 0+1, Πάρντο 4+3, Καρσελά 1+1, Μιραλάς 2+2 και μόνον ο Μάριν με έλεγχο ικανοποιητικό (8 γκολ+5 ασίστ). Και οι πέντε wingers του Ολυμπιακού δηλαδή 15 γκολ, ένα λιγότερο από τον Λάζαρο και  12 ασίστ. Κάτι σαν 3 γκολ και 2.1 ασίστ μέσο όρο.

Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν υπολογίσει κανείς το… κόστος. To συμβόλαιο του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου κόστισε στην ΑΕΚ 240.000 ευρώ και έγινε αιτία για να ανοίξει διάδρομος για τα 35.000.000 ευρώ του Τσάμπιονς Λιγκ, αν το καλοκαίρι γίνει η δουλειά στους προκριματικούς ως τους ομίλους. Ας το αφήσουμε στην άκρη όμως αυτό: Καθαρή σχέση. Πήρες τόσα, έβαλες τόσα. Βγαίνει κάπου 16.000-17.000 ευρώ το κόστος.

Το αντίστοιχο του Ολυμπιακού με τα 15 γκολ των εξτρέμ του; Οι δύο δανεισμοί Καρσελά και Μιραλάς στοίχισαν κάπου τρία εκατ ευρώ. Τα συμβόλαια τους μαζί κοντά στα 2 εκατ ευρώ. Οι αποδοχές του Μάριν ήταν της τάξης του 1 εκατ ευρώ για φέτος, ενώ μαζί Πάρντο και Σεμπά έφταναν και εκείνοι το εκατομμύριο. Μιλάμε για μίνιμουμ κόστος 7 εκατ ευρώ δίχως να υπολογίζουμε εφορίες, μπόνους κλπ. Τα 15 γκολ για 7 εκατ ευρώ; Κάπου 460.000-470.000 ευρώ . Κάθε δικό τους γκολ στοίχισε τη σεζόν 2017-18, κάτι παραπάνω από 27 φορές για κάθε γκολ του «Λάζαρος».

Ο Χριστοδουλόπουλος δεν ήταν μόνο ο MVP, ήταν πρωτίστως VFM για την ΑΕΚ. Value for Money και έστω και αν ελάχιστοι ασχολούνται με αυτές τις λεπτομέρειες δεν γίνεται να μην το υπολογίσεις στην εξίσωση της σεζόν. Φυσικά και το χρήμα είναι οδηγός (και) στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.  Φυσικά και υπό αυτό το πρίσμα γίνεται ακατανόητο πως η ΑΕΚ δεν βρήκε τον τρόπο πριν την εμπλοκή του Ολυμπιακού να εκτιμήσει αυτού του τύπου την προσφορά του 31άχρονου μέσο-επιθετικού. Οι Ερυθρόλευκοι τον πλήρωσαν με κάτι παραπάνω από μισό εκατ ευρώ τον χρόνο. Μια χρονιά ανάλογη αυτής που πέρασε δεν θα φέρει μόνο… απόσβεση αλλά και πολύπλευρο κέρδος. Ένα από τα καλύτερα… κόλπα τους, εντός των συνόρων, τα τελευταία χρόνια. Πόσο δε μάλλον σε timing.

O Πέδρο Μαρτίνς θέλει να σχηματίσει την ομάδα του, γύρω από κορμό ελληνικό. Έχει ξεχωρίσει τον Κώστα Φορτούνη στην αξιολόγηση που έκανε με προσοχή στο ρόστερ του, είχε ξεχωρίσει όμως και τον Λάζαρο όταν άκουσε το όνομα του να πέφτει στο τραπέζι των επιλογών. Τώρα τους έχει και τους δύο, και πάνω στη δική τους συνεργασία μπορεί να προσθέσει τα επόμενα κομμάτια. Και για το «ελληνικό» του ρόστερ, αλλά και για την βασική ιδέα στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου. Έντεκα γκολ και δεκατέσσερις ασίστ ο Φορτούνης τη σεζόν που πέρασε, δεκαέξι γκολ και τέσσερις ασίστ ο Χριστοδουλόπουλος. Σκόρερ αλλά και δημιουργοί.

Είναι εδώ λοιπόν πλέον. Δεξιά του Φορτούνη. Αν στην απέναντι πλευρά σταθεί κάποιος που να μπορεί να τρέξει στη «γραμμή» για να δώσει επιθετικό πλάτος αυτομάτως οι Ερυθρόλευκοι σχηματίζουν κάτι πολύ ενδιαφέρον πίσω από τον σέντερ φορ τους. Αν μπροστά προκύψει ένας… Καρίμ (ή και ο ίδιος ο Καρίμ) με τα 17 φετινά γκολ τότε πάμε αυτομάτως στην συνολική επίδοσης της πρωταθλήτριας ΑΕΚ που έβαλε όλα και όλα 47 τέρματα στον δρόμο για τον τίτλο.

Όταν έχεις τα δύο κομμάτια του παζλ, το επόμενο είναι σαφώς πιο εύκολο να το εντοπίσεις. Το… timing που λέγαμε. Γύρω από την επιλογή του «Λάζαρος» θα προκύψει γενικά και η νέα σύνθεση των εξτρέμ. Πρόσωπα που θα συμπληρώνουν με τις ικανότητες τους, που θα μπορούν να δώσουν διάφορες τακτικές προϋποθέσεις στον προπονητή. Ματ με την πρώτη κίνηση; Κάπως έτσι. Ο Ολυμπιακός μόλις απέκτησε έναν Έλληνα πρωταγωνιστή και σκοπεύει αυτή την συνθήκη να την αξιοποιήσει στο μάξιμουμ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ