Πού είναι οι «Αστέρες» της Πελοποννήσου;

Πού είναι οι «Αστέρες» της Πελοποννήσου;

Ο Αστέρας τα τελευταία 12 χρόνια είναι η μοναδική ομάδα που εκπροσωπεί την Πελοπόννησο στην Σούπερ Λιγκ. Που είναι άραγε οι υπόλοιπες ομάδες που έπαιξαν κατά καιρούς στην μεγάλη κατηγορία;

Ο Αστέρας Τρίπολης συμπληρώνει του χρόνου 12 χρόνια στην Super League. Το απίθανο δεν είναι αυτό, άλλωστε με πέντε παρουσίες στην Ευρώπη και έναν τελικό Κυπέλλου, έχει δείξει την αξία του. Το απίθανο είναι ότι αυτά τα 12 χρόνια, παραμένει ο μοναδικός εκπρόσωπος ολόκληρης Πελοποννήσου.

Με εφτά νομούς, με ιστορικές ομάδες, με ακόμη τέσσερις που κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στην Α’ Εθνική. Κι όμως, τα τελευταία 12 χρόνια μόνο ο Αστέρας εκπροσωπεί ολόκληρη περιφέρεια στη μεγάλη κατηγορία.

Πού είναι η Παναχαϊκή; Ο Πανηλειακός; Η Καλαμάτα; Η Κόρινθος; Αυτό σκεφτήκαμε κι εμείς και είπαμε να τους αναζητήσουμε. Να σημειωθεί ότι για τρεις σεζόν, προτού ανέβει ο Αστέρας, ολόκληρη Πελοπόννησος δεν είχε ούτε μία ομάδα στην Α’ Εθνική. 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007. Από το 2003-2004, δηλαδή, όταν και είχε υποβιβαστεί ο Πανηλειακός.

Από τότε η ομάδα του Πύργου δεν έχει καταφέρει να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Φέτος αγωνίστηκε για ακόμη μία χρονιά στην Γ’ Εθνική, στον 5ο όμιλο, με τις υπόλοιπες ομάδες της Πελοποννήσου.

Η ομάδα που θεωρητικά είναι πιο κοντά στην επιστροφή στην Α’ Εθνική, είναι η Παναχαϊκή. Μετά από χρόνια μεγάλης ταλαιπωρίας η ομάδα της Πάτρας ανέβηκε φέτος στην Β’ Εθνική και μάλιστα, διεκδίκησε την άνοδο. Είναι στην 3η θέση, χωρίς πλέον ελπίδες, αλλά η φετινή πορεία σίγουρα δείχνει διάθεση. Ίσως να αποτελεί και μήνυμα για το άμεσο μέλλον. Πάντως, τελευταία φορά που εμφανίστηκε στη μεγάλη κατηγορία ήταν η περίοδος 2002-2003.

Η Κόρινθος, επίσης ομάδα που έχει αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, πλέον βρίσκεται στο τοπικό πρωτάθλημα. Από τις πέντε σεζόν που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική, η τελευταία ήταν την περίοδο 1992-1993.

Η Καλαμάτα, με σπουδαίες στιγμές στην ιστορία της οι οποίες την ονόμασαν «Μαύρη Θύελλα», φέτος ήταν μαζί με τον Πανηλειακό στην Γ’ Εθνική. Πρώτη φορά ήταν στην Α’ Εθνική το μακρινό 1972, για να αντιληφθεί κανείς την ιστορία της και τελευταία, μετά από εφτά παρουσίες σε αυτήν, την σεζόν 2000-2001.

Ιστορικές ομάδες της Πελοποννήσου είναι ακόμη τρεις, έστω και αν ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουν ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Άλλωστε, μέχρι το 2007, ούτε ο Αστέρας είχε αγωνιστεί ποτέ σε αυτήν.

Ο Παναργειακός, λοιπόν, επίσης αγωνίστηκε και φέτος στην Γ’ Εθνική. Στον όμιλο, μεταξήυ άλλων, με τις υπόλοιπες ομάδες της Πελοποννήσου. Μεγαλύτερη στιγμή της ομάδας από την Αργολίδα ήταν η συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1947. Την δεκαετία του ’90 αγωνίστηκε στην Β’ Εθνική, χωρίς ποτέ να καταφέρει να πάρει την άνοδο.

Η Σπάρτη, για να πάμε και στην Λακωνία, τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται στην Football League. Φέτος πάντως, μία αγωνιστική πριν το τέλος, κινδυνεύει με υποβιβασμό. Κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι θα εξελιχθεί στον νέο Αστέρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκε.

Ξεκινήσαμε από την Αρκαδία, καταλήγουμε σε αυτήν. Η πιο ιστορική ομάδα του νομού παραδοσιακά ήταν ο Παναρκαδικός. Αλλά ποτέ δεν έκανε ό,τι και ο Αστέρας. Τα τελευταία χρόνια, όπως και φέτος, αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική, ενώ έχει περάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Με βοήθεια, βέβαια, τη συνεργασία εδώ και τρία χρόνια με τον Αστέρα…

Η ποδοσφαιρική Πελοπόννησος μπορεί να μην βρίσκεται στην αφάνεια, λόγω της παρουσίας του Αστέρα στη μεγάλη κατηγορία. Ωστόσο, σε σχέση με τη δυναμική της Περιφέρειας και την ποδοσφαιρική ιστορία της, η μόλις μία ομάδα είναι πολύ λίγο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ