Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο Βάσκος «καθηγητής» και ο Ολυμπιακός (vids)

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Ο Βάσκος «καθηγητής» και ο Ολυμπιακός (vids)

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι στο στόχαστρο του Ολυμπιακού - Ποιος είναι ο «old-school» Βάσκος, που οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League και... σιχαίνεται το VAR.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον Ολυμπιακό μετά από δύο μήνες στο λιμάνι και το όνομα που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ώρες για την άκρη του ερυθρόλευκου πάγκου είναι αυτό του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο Βάσκος τεχνικός που μέχρι πριν λίγους μήνες καθόταν στον πάγκο της Σεβίλλης και πανηγύρισε με τους Ανδαλουσιανούς την κατάκτηση του Europa League τον περασμένο Μάιο, είναι στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και στην Ισπανία τα ρεπορτάζ δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες για τον 62χρονο τεχνικό.

Διαβάστε επίσης: Relevo: «Στην Αθήνα το Σάββατο, ο Μεντιλίμπαρ»

Ο Μεντιλίμπαρ έχει γίνει γνωστός για την «old school» προσέγγιση του και την απλότητα που διακρίνει τις ομάδες του, ενώ θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους κορυφαίους Βάσκους προπονητές, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να είναι ένας από τους τεχνικούς που έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Μεντιλίμπαρ ήρθε την περασμένη σεζόν, όταν και ανέλαβε τη Σεβίλλη, με στόχο να τη σώσει από τον υποβιβασμό και την οδήγησε στην κατάκτηση του Europa League κόντρα στη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Παράλληλα, κατάφερε να διατηρήσει στη La Liga τους Ανδαλουσιανούς με σχετική άνεση, ενώ φυσικά παρέμεινε και τη νέα σεζόν.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας από τους πλέον έμπειρους τεχνικούς που κατάγονται από την Ισπανία. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα πριν από 30 χρόνια από την Αράτια και ακολούθησαν οι Νέοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο, οι Μπασκόνια, Αουρέρα, Λανζαρότε, Εϊμπάρ, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα, Λεβάντε, Αλαβές και η Σεβίλλη.

Σαν ποδοσφαιριστής δεν είχε κάποια σπουδαία καριέρα, αγωνίστηκε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, όπως οι περισσότεροι Βάσκοι και αποσύρθηκε το 1995, στα 34 του. Από εκεί και μετά άρχισε άμεσα να εργάζεται ως προπονητής, αναλαμβάνοντας αρχικά ρόλο στα τμήματα υποδομής πρώτης του ομάδας μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την άσημη Αράτια.

Λάτρης του… απλού

Ο Μεντιλίμπαρ έγινε γνωστός από τα περάσματα του σε Μπιλμπάο, Βαγιαδολίδ, Οσασούνα και Λεβάντε, έχει πάνω από 250 παιχνίδια ματς σαν προπονητής στη La Liga, ενώ είναι λάτρης του… απλού και ένας Βάσκος «καθηγητής» που του αρέσει η τάξη και η πειθαρχία. Από την άλλη, βέβαια είναι ένας από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου που σιχαίνεται το VAR και την τεχνολογία…

Ο Μεντιλίμπαρ στις περισσότερες ομάδες του έπαιζε πειθαρχημένα και απλά, δεν έψαχνε φουλ επιθετικά σχήματα και το πιο σημαντικό είχε αρχές στο παιχνίδι του. Εξάλλου, ο Βάσκος προπονητής έχει σημειώσει κατά καιρούς ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει από τους αναλυτές των αντίπαλων ομάδων, ο τρόπος παιχνιδιού του είναι απλός και βασίζεται πάντα στις ίδιες αρχές ποδοσφαίρου, ενώ έχει ως αγαπημένο σχηματισμό το 4-2-3-1.

Ο Βάσκος σε όλες τις ομάδες που προπόνησε κατά καιρούς παίζει με την άμυνα πολύ ψηλά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν τη μεσαία γραμμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι καμία ομάδα τη σεζόν 2020/21 στη La Liga δεν έπαιζε πιο ψηλά στο γήπεδο, δεν κέρδιζε περισσότερες δεύτερες μπάλες και δεν ήταν πιο γρήγορη στην εκδήλωση επίθεσης μετά από ανάκτηση κατοχής.

Δεν βλέπει κανένα νόημα στην κατοχή της μπάλας και επιδιώκει να μεταφέρει το παιχνίδι στο μισό του αντιπάλου. Είτε έχει την κατοχή είτε όχι. Είναι expert στην πίεση ψηλά, λόγω και των σχηματισμών που επιλέγει, αλλά και του γεγονότος ότι έχει ψηλά τις γραμμές, ενώ είναι ένας master στην άμεση μετάβαση παιχνιδιού, με την περσινή Σεβίλλη να είναι το κλασικότερο παράδειγμα.

«Η ιδέα που θέλω να περάσω στους παίκτες μου είναι να αποφεύγουν λάθη που μπορούν να μας στοιχίσουν σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου», έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν ο Μεντιλίμπαρ.

Η ξέφρενη πορεία στο Europa League

Ο Μεντιλίμπαρ μετά από μια δύσκολη σεζόν στην Αλαβές, ανέλαβε μεσούσης της χρονιάς τα ηνία της Σεβίλλης πέρσι. Με τη Σεβίλλη να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, διανύοντας τη χειρότερη σεζόν της ιστορίας της σε σημείο που έφτασε να κινδυνεύει με υποβιβασμό και έχοντας ήδη απολύσει Λοπετέγκι και Σαμπάολι, η διοίκησή βρήκε στο πρόσωπό του τον προπονητή των «ειδικών συνθηκών» που χρειαζόταν, συμφωνώντας μαζί του για συμβόλαιο διάρκειας μέχρι το τέλος της σεζόν.

Ο Βάσκος είχε στα χέρια του το καλύτερο ρόστερ που είχε ποτέ, κέρδισε τα αποδυτήρια με την τάξη και την πειθαρχεία που έβαλε τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η Σεβίλλη έπαιζε με τον απλοϊκό τρόπο του, κέρδισε άνετα την παραμονή και ο ίδιος έγραψε ιστορία μαζί της, αρπάζοντας την ευκαιρία και κατακτώντας το Europa League.

Χρειάστηκε να αποκλείσει κατά σειρά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (5-2 συνολικό σκορ), Γιουβέντους (3-2) και να υποχρεώσει τον Ζοζέ Μουρίνιο στην πρώτη του ήττα (4-1 στα πέναλτι, 1-1 παράταση και κανονική διάρκεια) σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από πέντε σερί κατακτήσεις με Πόρτο, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έχοντας πάει ξανά κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερε να μετατρέψει μια σεζόν από εφιαλτική σε ονειρεμένη για τη Σεβίλλη με μια ακόμη κούπα Europa League, ενώ λίγους μήνες μετά βρέθηκε στο Καραϊσκάκη για τον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου και ηττήθηκε στον τελικό στα πέναλτι με 4-1.

Παρ’ όλα αυτά, μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα με 2 νίκες στις πρώτες 8 αγωνιστικές της φετινής La Liga και με τη Σεβίλλη να βρίσκεται στη 14η θέση της βαθμολογίας, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να τον αποδεσμεύσει πριν από μερικούς μήνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ