Το προπονητικό μανιφέστο του Μεντιλίμπαρ – Οι βασικές αρχές του ποδοσφαίρου του, όπως τις ανέλυσε στο Ρέντη

Το προπονητικό μανιφέστο του Μεντιλίμπαρ – Οι βασικές αρχές του ποδοσφαίρου του, όπως τις ανέλυσε στο Ρέντη

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ εξήγησε στους παίκτες του τι ποδόσφαιρο θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός. Τι ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει τον ίδιο. Και μίλησε με ρεαλισμό, χωρίς «χάδια», ζήτησε... agresividad, κίνηση, σωστές τοποθετήσεις, ανέλυσε πώς θα επιτίθεται και πώς θα αμύνεται η ομάδα του.

Από την πρώτη στιγμή ήταν σαφές ότι η άφιξη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, θα ήταν μια νέα εποχή. Ο Ολυμπιακός προσέλαβε έναν τεχνικό που έχει ξεκάθαρο τρόπο δουλειάς. Ξεκάθαρες ιδέες. Ξεκάθαρη προσέγγιση στο ποδόσφαιρο και στις σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από την 1η ημέρα ημέρα του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Ο Βάσκος κρίνει ότι είναι πιο σημαντικό να εξηγήσει με παραδείγματα στους ποδοσφαιριστές του το είδος, τη φιλοσοφία του ποδοσφαίρου που θέλει να βλέπει. Τους βασικούς άξονες όσων θα προσπαθήσει να εφαρμόσει στον Ολυμπιακό. Το προπονητικό του μανιφέστο. Το οποίο είχε ως βασική αρχή μια λέξη που χρησιμοποίησε και στη συνέντευξη Τύπου. Επιθετικότητα. Agresividad.

Διαβάστε επίσης: Η «επιθετικότητα» που ζητά ο Μεντιλίμπαρ και το βίντεο- παράδειγμα με τον Ράκιτιτς

Ο Μεντιλίμπαρ επεκτάθηκε αυτές τις ημέρες σε επί μέρους κομμάτια. Πράγματα που έχει δει και θέλει να αλλάξει. Πράγματα στα οποία θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός έχει υπεροπλία και άλλα στα οποία διαπιστώνει σοβαρή ανάγκη βελτίωσης. Μάλιστα, η ανάλυση που έκανε, δεν είχε «χάδια» για αυτιά. Αλλά ρεαλισμό, καθαρές κουβέντες και πολύ ξεκάθαρα παραδείγματα. Κατ’ αρχάς, πριν ξεκινήσει να δείχνει αγωνιστικά κομμάτια από τις πρώην ομάδες του, ενδεικτικά της φιλοσοφίας του και του τι θέλει να κάνει και στον Ολυμπιακό, ανέφερε πως η δική του βάση, είναι δύο σχηματισμοί. Το 4-2-3-1 και το 4-4-2, με παραλλαγές και τακτική προσαρμογή, ανάλογα με τον αντίπαλο, στο στιλ παιχνιδιού, τη δυναμικότητα, τα χαρακτηριστικά. Για να προχωρήσει σε επί μέρους ανάλυση, σχετικά με το τι πρέπει να αλλάξει στον τρόπο που παίζει η ομάδα του.

«ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ»

«Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες με την μπάλα στα πόδια. Αλλά κάποιοι κάνουν ελάχιστα χωρίς την μπάλα. Εάν δεν πάρουν την μπάλα, δεν συμμετέχουν. Δεν παίζουν ουσιαστικά στο παιχνίδι. Αλλά ισχύει και το αντίθετο. Έχουμε ποδοσφαιριστές που κάνουν κινήσεις, ζητούν την μπάλα, αλλά όταν την παίρνουν στα πόδια τους, δεν κάνουν τη δουλειά. Δεν παίρνουν σωστές αποφάσεις. Και αυτό κοστίζει.

Αλλά για αυτό είμαι εγώ εδώ. Αυτό θα αλλάξει. Έχετε πολύ μεγάλη ποιότητα και ταλέντο. Αλλά πρέπει να αλλάξετε συνήθειες που είχατε πριν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν θέλω να κρίνω το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ναι, παίξατε καλά, αλλά δεν είναι η δυναμικότητα του αντιπάλου που μπορεί να μας κάνει να πανηγυρίζουμε ή να είναι η βάση για τα συμπεράσματά μας.

Η ποιότητα της ομάδας μας πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία, τα οποία επίσης τα έχουμε, αλλά πρέπει να τα παρουσιάσουμε στο γήπεδο. Θέλω να πιέζουμε όλοι μαζί. Πρέπει να βελτιωθούμε στο παιχνίδι μας στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Θέλω η άμυνά μας να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Θέλω περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Θέλω οργανωμένη και αντίδραση αμέσως μόλις χάνουμε την μπάλα. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, αλλά σκεφτείτε απλά. Τι είναι καλύτερο; Να τρέχετε 20-30 μέτρα όλοι μαζί και να κερδίζουμε την μπάλα ή να τρέχουμε πανικόβλητοι 50 ή 60 μέτρα, για να κυνηγάμε στην αντεπίθεση των αντιπάλων μας».

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ… ΑΓΡΙΕΨΕΤΕ»

Ο Μεντιλίμπαρ φάνηκε ότι έχει μελετήσει πολύ καλά τον Ολυμπιακό. Και ειδικά τα χαρακτηριστικά, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού των ποδοσφαιριστών. Μάλιστα, ως συνέχεια της πιο επιθετικής και δυναμικής προσέγγισης που θέλει να έχει το παιχνίδι των Πειραιωτών επί ημερών του, έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και για ατομικά χαρακτηριστικά. Με τα λόγια του να παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφορούσαν κυρίως τους παίκτες της μεσαίας γραμμής, οι οποίοι είναι απολύτως κομβικοί σε αυτό που θέλει να παρουσιάσει: «Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν έχετε… αγριάδα, επιθετικότητα και δυναμισμό στο παιχνίδι σας. Πρέπει να γίνετε πιο… θυμωμένοι. Πρέπει να παλεύετε με πάθος για τις δεύτερες μπάλες, για κάθε μπάλα. Δεν γίνεται να περιμένετε την μπάλα μόνο όταν έχετε καλή θέση. Κάποιες φορές πρέπει να πάτε στην μπάλα, να τη ζητήσετε και όχι να περιμένετε».

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ… ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ

Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού δεν άφησε τίποτε στην τύχη του. Και φρόντισε να αναφερθεί και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη τη χρονιά η ομάδα Πειραιά, σχετικά με την ανασταλτική της λειτουργία. Ακόμη και στη θέση του τερματοφύλακα. Υποστήριξε αρχικά πως θεωρεί ότι οι παίκτες που υπάρχουν είναι εξαιρετικοί, αλλά τόνισε με νόημα: «Εχω διαπιστώσει ότι συχνά μέσα στα παιχνίδια χάνετε την επικοινωνία σας. Δεν είστε συντονισμένοι. Και αυτό δημιουργεί ανισορροπία, ειδικά όταν δεν γίνεται και σωστά η δουλειά στο δεύτερο μισό. Οταν πιέζουμε, πρέπει να είμαστε ψηλά, μη φοβάστε. Εάν είμαστε οργανωμένοι και συντονισμένοι, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Από την άμυνα ξεκινάει η πίεσή μας. Και ο τερματοφύλακάς μας συμμετέχει στην ανασταλτική λειτουργία. Πρέπει να παίζει πιο ψηλά και ο γκολκίπερ μας. Να βγαίνει από την περιοχή του όταν κάνουμε επίθεση. Να συμμετέχει στο παιχνίδι. Εάν ο αντίπαλος κάνει μια βαθιά μπαλιά προς την περιοχή μας, πρέπει να είναι σε σωστή θέση και έτοιμος να βοηθήσει την άμυνα. Να διώξει την μπάλα. Να αντιδράσει γρήγορα».

«ΣΤΟ ΒΟΧ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 ΠΑΙΚΤΕΣ»

Ο Μεντιλίμπαρ αναφέρθηκε και στον τρόπο που πρέπει να κάνει επίθεση ο Ολυμπιακός. Ξεκαθαρίζοντας πως φέτος και με εξαίρεση το παιχνίδι με τον ΟΦΗ, που έγινε ό,τι ο ίδιος θέλει από την ομάδα του, δεν έχει δει πράγματα με τα οποία είμαι σύμφωνος: «Η επίθεσή μας δεν μπορεί να γίνεται με έναν ποδοσφαιριστή, μόνο με τον σέντερ φορ. Θέλω μίνιμουμ τρεις παίκτες μέσα στο κουτί, στην αντίπαλη περιοχή όταν έχουμε την μπάλα. Οταν έχουμε έναν ή δύο παίκτες, είναι εύκολο για την αντίπαλη άμυνα. Κάνουμε σέντρες και δεν μπορούμε να σκοράρουμε. Είναι λογικό, είμαστε προβλέψιμοι και λίγοι. Οταν ένας μπακ ή ένας εξτρέμ βρίσκεται σε θέση να σεντράρει, η περιοχή πρέπει να είναι γεμάτη με παίκτες δικούς μας. Σίγουρα τρεις και ένας από τους δύο μέσους πρέπει να προσφέρει υποστήριξη, είτε από το σημείο του πέναλτι είτε λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, ως μια εξτρέμ λύση. Επίσης, δεν γίνεται να είμαστε στατικοί. Πρέπει να κινούμαστε. Να μην είμαστε προβλέψιμοι. Έτσι θα προκαλέσουμε προβλήματα στους αντιπάλους μας. Θέλει πολύ κίνηση από όλους

«ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ»

«Ίσως υπάρχουν κάποιοι παίκτες που στην αρχή δεν θα τους αρέσει πώς θέλω να παίζουμε. Αλλά μετά θα το απολαύσουν. Σας το εγγυώμαι αυτό. Όλοι κάνουμε επίθεση, όλοι κάνουμε άμυνα. Όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε. Δεν γίνεται να μην παλεύουμε όλοι. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε, εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο».

Τάδε έφη Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, δεν έκανε απλά δυναμική εμφάνιση στην καθημερινότητα του συλλόγου. Ηταν καθηλωτικός. Και φρόντισε με το καλημέρα να μην κρατήσει κλειστά χαρτιά. Παρέθεσε τις ιδέες του στους νέους του παίκτες. Εξήγησε σε όλους πώς θέλει να παίζει ο Ολυμπιακός. Τους έδειξε τον δικό του δρόμο για την επιτυχία. Και παράλληλα τους προκάλεσε να τον ακολουθήσουν. Μοιραζόμενος μαζί τους σκέψεις που άναψαν το φυτίλι του ενδιαφέροντος στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Ο Μεντιλίμπαρ έδειξε βίντεο με συγκεκριμένες φάσεις που «αποκαλύπτουν» τη φιλοσοφία του και τον τρόπο σκέψης του στο ποδόσφαιρο. Αλλά φρόντισε να «τσιγκλήσει» και να προκαλέσει τους ποδοσφαιριστές με κάποια πολύ ενδιαφέροντα «τρικ». Σε κάποιο σημείο της παρουσίας, λοιπόν, έδειξε στο βίντεο δύο διαφορετικές φάσεις με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Ράκιτιτς. Στη μία ο Κροάτης πρώην ηγέτης της Σεβίλλης έκανε άμυνα με τάκλιν, ένταση και διεκδίκησε με μένος την μπάλα. Και στην άλλη δημιούργησε και έφτιαξε ένα γκολ για την ομάδα του. Με τον Μεντιλίμπαρ να θέλει να περάσει το μήνυμα πως λίγη αμυντική προσπάθεια από όλους, πάντα ανταμείβεται στην επίθεση.

«ΕΑΝ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ. ΕΣΕΙΣ ΧΑΛΙΑ, ΚΙ ΕΓΩ ΧΑΛΙΑ»
Ολοκληρώνοντας το προπονητικό του μανιφέστο, την παρουσίαση των σκέψεων, των ιδεών και της φιλοσοφίας του για το ποδόσφαιρο που τον χαρακτηρίζει ως προπονητή, ο Μεντιλίμπαρ στάθηκε στο προφανές. Ότι όλα έχουν να κάνουν με τους ποδοσφαιριστές. Και όχι με ό,τι θα κάνει ο ίδιος από τον πάγκο. Όλα αφορούν στην απόδοση του παίκτη, όσα κ δική τους από
Λόγια με ειλικρίνεια και αμεσότητα: «Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα να είμαι εδώ, να σας προπονώ και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας. Αλλά εσείς είστε οι αρτίστες. Εγώ μπορώ μόνο να δώσω την ιδέα, τη δουλειά, να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε, να σας προετοιμάσω σωστά. Αλλά μόνο αυτά. Δεν παίζω εγώ. Εάν εσείς είστε καλοί, θα είμαι καλός και εγώ. Εάν δεν είστε καλοί εσείς, εγώ θα είμαι χάλια. Από εσάς εξαρτάται τι θα πετύχουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Από την πλευρά μου θα σας δώσω τα πάντα, ό,τι μπορώ για να σας προετοιμάσω, να σας βοηθήσω και να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Αλλά εσείς θα αποφασίσετε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι. Εάν δείξετε την ποιότητα και την προσωπικότητά σας στο γήπεδο, θα πετύχουμε».

Τι είπε με απλά λόγια ο Μεντιλίμπαρ; Πως ο ίδιος θα κάνει τα απλά. Θα κάνει τη δουλειά του. Αλλά εάν οι ποδοσφαιριστές δεν ανταποκριθούν, δεν μπορούν, δεν θέλουν, αδυνατούν, τίποτα δεν θα γίνει. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, έχει παίκτες υψηλού επιπέδου. Και στη συγκεκριμένη φάση που έχει φτάσει η χρονιά, δεν υπάρχει η φράση «δεν μπορώ».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ