Οι «big-4» στο… μικροσκόπιο: Έτσι μπαίνουν στην τελική ευθεία της Superleague

Οι «big-4» στο… μικροσκόπιο: Έτσι μπαίνουν στην τελική ευθεία της Superleague

Με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας της Superleague, to10.gr σας παρουσιάζει τα πεπραγμένα των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου λίγο πριν τα playoffs.

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή (3/3)  η κανονική διάρκεια της Stoiximan Superleague, με εναλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού ο ΠΑΟΚ τελικά τερμάτισε στην πρώτη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός προσπέρασε τον Παναθηναϊκό και «σκαρφάλωσε» τρίτος.

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα playoffs που θα κρίνουν και τον πρωταθλητή Ελλάδος για τη φετινή σεζόν, to10.gr σας παρουσιάζει, όπως και στον πρώτο γύρο, τα πεπραγμένα των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου με την βοήθεια του Wyscout.

Διαβάστε επίσης: Ο Μεντιλίμπαρ έβαλε «στοπ» στο Ρέντη – Ομιλία με σοβαρές παρατηρήσεις – «Τώρα αρχίζουν οι τελικοί, έχουμε δύο δρόμους, εσείς διαλέγετε…»

Τι λένε τα xGoals για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, πόσο πιέζουν ψηλά οι «big-4» και με πόση ευκολία καταλήγουν στις μεγάλες περιοχές των αντιπάλων τους, στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος;

Αυτά έκαναν απέναντι σε όλους και τώρα θα παίζουν πλέον μεταξύ τους, συν τον πάντα επικίνδυνο Άρη και την ευχάριστη έκπληξη Λαμία, που φέτος έκανε… ζημιές στους «μεγάλους».

Πόσο απειλούν και πόσο απειλούνται

Θα ξεκινήσουμε βλέποντας πόσο απειλούν και πόσο απειλούνται οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου στα παιχνίδια τους (xGoals υπέρ-κατά/90′). Προφανώς οι επιδόσεις τους είναι και οι κορυφαίες της κανονικής διάρκειας της Superleague και μένει να δούμε κατά πόσο θα συνεχίσουν σε παρόμοιους ρυθμούς τώρα που θα υπάρχουν συνεχόμενα ντέρμπι.

Η πιο απειλητική ομάδα ανά 90 λεπτά είναι η ΑΕΚ (2,33) με την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε την περασμένη σεζόν. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός (2,03) ο οποίος μάλιστα δέχεται και την μικρότερη απειλή τη φετινή σεζόν (0,88). Ο Παναθηναϊκός (1,86-0,92) και ο ΠΑΟΚ (1,81-1,01) ακολουθούν με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Πόσο πιέζουν

Στο σημερινό ποδόσφαιρο, η πλειοψηφία των προπονητών θέλει οι ομάδες να πιέζουν ψηλά. Με το PPDA (Passes Per Defencive Actions), βλέπουμε πόσο το κάνουν αυτό οι 4 διεκδικητές του τίτλου. Δηλαδή πόσες πάσες επιτρέπουν στον αντίπαλό τους ψηλά στο γήπεδο, μέχρι να προβούν σε μία αμυντική ενέργεια (κλέψιμο, τάκλιν, κλπ).

Εδώ, όπως είναι φυσικό έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις του πρωταθλήματος με την ΑΕΚ του Αλμέιδα να είναι σταθερά πρώτη (6,38), τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί (6,94) και Ολυμπιακό (7,16) με ΠΑΟΚ (7,95) να βρίσκονται λίγο πιο πίσω.

Η πίεση ψηλά των ομάδων είναι σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι πλειοψηφία των αγώνων που δίνουν είναι με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας.

Πόσο πατάνε στην αντίπαλη περιοχή

Τέλος, θα δούμε πόσο «πατάνε» την περιοχή των αντιπάλων τους ανά παιχνίδι οι «big-4». Πόσες ενέργειες κάνουν ανά 90 λεπτά στο «κουτί».

Αυτή είναι άλλη μία κατηγορία που η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει κάνει δική της την τελευταία διετία. Η Ένωση είναι με διαφορά πρώτη (24,57) από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, με τον Ολυμπιακό (23,45), τον ΠΑΟΚ (23,16) και τον Παναθηναϊκό (22,59) να ακολουθούν με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Αυτή είναι η εικόνα με την οποία κλείνουν την κανονική διάρκεια της Superleague ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Πλέον, με τα συνεχόμενα ντέρμπι που ακολουθούν και τις δυσκολίες που έχουν αποδείξει πως μπορούν να τους βάλουν Άρης και Λαμία, είναι πολύ πιθανόν οι δείκτες τους να κατέβουν.

Μένει να δούμε πόσο και σε ποιες κατηγορίες και αν θα επηρεάσει την εικόνα τους. Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζονται για τα πιο συναρπαστικά playoffs της Superleague, με τον κάθε διεκδικητή έτοιμο να εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες έχει για την κατάκτηση του τίτλου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ