Ο Τσικίνιο των 14.9 χλμ., τα εξωφρενικά εργομετρικά, η σχέση με τον Αμπι και το «κλειδί» για την αλλαγή του Εσε

Ο Τσικίνιο των 14.9 χλμ., τα εξωφρενικά εργομετρικά, η σχέση με τον Αμπι και το «κλειδί» για την αλλαγή του Εσε

Ο Τσικίνιο δεν ήταν απλά καλός κόντρα στη Μακάμπι. Τα έκανε όλα, διέλυσε τα GPS και επιβεβαίωσε πως όταν ο ίδιος είναι καλά, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.

Είναι η πρώτη… καλοκαιρινή μεταγραφή που έκανε ο Ολυμπιακός. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Ο Τσικίνιο, περί ου ο λόγος, αποκτήθηκε από τους ερυθρόλευκους, με προοπτική Ιουνίου, όταν και έληγε το συμβόλαιό του με την Μπενφίκα. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα με τον Μαντί Καμαρά. Και τότε έγινε αμέσως κίνηση, ώστε να αποκτηθεί από τον Ιανουάριο. Όπως και έγινε. Με το συμβόλαιό του, διάρκειας 3,5 χρόνων, να ενεργοποιείται. Και τον ίδιο να δείχνει με το καλημέρα, ότι αποτελεί επιλογή από το πάνω ράφι.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αποκτήσει τον Τσικίνιο, επειδή έκρινε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εν δυνάμει ελεύθερους. Ένα μεταγραφικό «κελεπούρι», που ο σύλλογος έκρινε ότι δεν έπρεπε να χάσει. Μία περίπτωση που εγκρίθηκε από όλους στον σύλλογο. Και πώς να μην εγκριθεί; Βλέπετε, μιλάμε για ποδοσφαιριστή σε εξαιρετική ηλικία (28, 19 Ιουλίου 1995). Με 126 συμμετοχές (9 γκολ, 11 ασίστ) στην Μπενφίκα. Με παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο. Με τρομερή ευχέρεια να κάνει… τα πάντα στο γήπεδο.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακός: Το κίνητρο του Λούντζη και το… παράπονο του Μπαρτζώκα με τον Μήτρου-Λονγκ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού, δεν τον χρησιμοποίησε ούτε ένα λεπτό! Στο εντός έδρας παιχνίδι κόντρα στη Φερεντσβάρος. Είχε άλλο πλάνο στο μυαλό του. Αλλά λίγες ημέρες μετά, στην Τούμπα, επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι «φώναζαν» στο Ρέντη: Ότι ο Πορτογάλος μέσος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της… πρώτης γραμμής των Ερυθρόλευκων. Όχι μόνο ήταν βασικός, αλλά με την παρουσία του στο παιχνίδι ήταν κομβικός. Ενας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες του θριάμβου του Ολυμπιακού. Και έκτοτε, ένα βασικό γρανάζι της μηχανής.

ΕΤΡΕΞΕ… ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΑΜΠΙ

Αυτές τις ημέρες και μετά τη μεγαλειώδη πρόκριση επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε διακοπές. Οι Πειραιώτες επιστρέφουν το απόγευμα της Τρίτης στις προπονήσεις. Δικαιωματικά. Ο Τσικίνιο… λίγο περισσότερο. Καθώς, πέρα από όσα έδειξε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Μπάτσκα Τόπολα, ο 28χρονος μέσος τα… έσπασε. Ο Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του πήραν τα δεδομένα του αγώνα στα χέρια τους. Που επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι είδαν. Ότι Ο Τσικίνιο έκανε τον… Μαραθωνοδρόμο στο παιχνίδι με τη Μακάμπι.
Συγκεκριμένα, το «κοντέρ» του Πορτογάλου χαφ έφτασε τα 14.900 μέτρα! Όχι, δεν τα έκανε με το αυτοκίνητο, το ποδήλατο ή το μηχανάκι. Ετρεξε 14.9 χιλιόμετρα στα 120 λεπτά του επαναληπτικού με τη Μακάμπι. Αλλά όσο κι αν αυτό το νούμερο είναι εντυπωσιακό, άλλο είναι το στοιχείο που το κάνει να… ξεφεύγει! Και αυτό είναι το τα σπριντ. Τα μέτρα που κάλυψε σε πλήρη ταχύτητα. Και τα οποίο φτάνουν το 1.5 χλμ! Νούμερο εξωφρενικό! Σαν να κάνει κάποιος σπριντ 1500 μέτρων, αφού έχει τρέξει άλλα 12-13 χιλιόμετρα σε δύο ώρες! Αριθμοί που μπορούν να προκύψουν μόνο από κορυφαίους αθλητές. Όπως ο Τσικίνιο.

ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΑ ΚΟΝΤΕΡ ΣΤΑ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΑ

Ο «Τσίκι» είναι ένας μέσος της κατηγορίας «τα κάνω όλα». Ποιοτικά είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Η αντίληψή του, η ευφυΐα του, το πείσμα και ο δυναμισμός του στο παιχνίδι, είναι πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αλλά για να μπορέσεις να τα βγάλεις στο γήπεδο, υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση. Να έχεις δουλέψει. Να είσαι καλά προπονημένος. Έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο. Εδώ, λοιπόν, έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Από τις συνολικά εννέα μεταγραφές που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο ο Ολυμπιακός, δύο ήταν οι ποδοσφαιριστές που διέλυσαν τα κοντέρ στα εργομετρικά: Ο 20χρονος Αγγλος κεντρικός αμυντικός, Νέλσον Αμπι και ο Τσικίνιο! Κάτι που φαίνεται ήδη στο γήπεδο. Εξάλλου, πέρα από τα 14.9 χλμ στον αγώνα με τη Μακάμπι, στα υπόλοιπα παιχνίδια άγγιζε τα 12.5 χλμ στο 90λεπτο.

ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ» ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΕ

Κλείνοντας, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε κάτι που έχει αξία, αναφορικά με τις καλές εμφανίσεις του Ολυμπιακού. Ολες συνδυάστηκαν με την αντίστοιχα καλή απόδοση του Τσικίνιο. Όταν ο 28χρονος μέσος είναι καλά, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο. Και μαζί του ανεβαίνει επίπεδο και η απόδοση των υπόλοιπων μέσων, με πρώτο τον Σαντιάγκο Εσε. Ο Αργεντινός έχει «κολλήσει» με τον Πορτογάλο χαφ. Ταιριάζουν ιδανικά μέσα στο γήπεδο, αλλά παράλληλα έχουν αναπτύξει και σχέσεις εκτός γηπέδου, δείχνοντας ότι η χημεία του είναι καλή σε όλα τα επίπεδα. Και όταν αυτό συμβαίνει με τους δύο βασικούς σου μέσους, είναι ιδανικό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ