Χαμζά Γιουνές: Ο σιωπηλός «δολοφόνος» του… Λουτσέσκου

Χαμζά Γιουνές: Ο σιωπηλός «δολοφόνος» του… Λουτσέσκου

Μια ποδοσφαιρική ζωή ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Μια θεαματική σεζόν στην Ελλάδα με τη φανέλα της Ξάνθης. Η διαχρονική εκτίμηση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Η μεταγραφή στον Άρη. Αυτός είναι ο Χαμζά Γιουνές.

Από την πατρίδα του, την Τυνησία, στην ρουμανική Πετρόλουλ και τη γνωριμία με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Από εκεί στη Βουλγαρία και την άγονη ποδοσφαιρικά γραμμή της Τράκτορ Σάζι. Κι ύστερα στην Ευρώπη. Στην Ξάνθη του Λουτσέσκου, στην «καταδίωξη» του Μάρκους Μπεργκ. Στην πιο παραγωγική σεζόν του. Έπειτα Τουρκία, Κατάρ και ξανά Ευρώπη. Ο χάρτης της καριέρας του Χαμζά Γιουνές, του νέου στράικερ του Άρη, δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος.

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1985 στο Μοναστίρ μια μικρή πόλη-λιμάνι της Τυνησίας γνωστή σε κινηματογραφόφιλους και μη από τα γυρίσματα της μεγάλης θρησκευτικής παραγωγής του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Στα 11 του χρόνια εντάχθηκε στις Ακαδημίες της ομάδας της πόλης. Έμεινε εκεί έως το 2005, όταν και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σφαξιέν. Τη Γιουβέντους των Αράβων. Αγωνίστηκε με την ασπρόμαυρη φανέλα για έξι χρόνια έχοντας συνολικά 84 συμμετοχές, 15 τέρματα και 9 ασίστ.

Το 2011 αποκτήθηκε από την Ετουάλ ντε Σαέλ. Εκεί, στη μεγάλη αντίπαλο της Σφαξιέν δεν υποδέχτηκε θερμά, ούτε πήρε τις ευκαιρίες που αναζητούσε. Μετά από ένα χρόνο έφθασε η στιγμή για το μεγάλο βήμα, εκείνο εκτός της Τυνησίας. Περισσότερο αναγκαιότητα ήταν η έξοδος από την Τυνησία, παρά επιθυμία. Το 2012 εντάχθηκε στην οικογένεια της Πετρόλουλ Πλοϊέστι. Στο τέλος της πρώτης σεζόν Στεάουα και Ντιναμό Βουκουρεστίου χτύπησαν την πόρτα της Πετρόλουλ μα οι ιθύνοντες της ομάδας δεν… άνοιξαν ποτέ. Τη δεύτερη σεζόν του στη ρουμανική ομάδα γνωρίστηκε με τον νυν προπονητή του ΠΑΟΚ Ραζβάν Λουτσέσκου. Αποχώρησε έχοντας συνολικά 64 συμμετοχές, 37 γκολ και 6 ασίστ. Ακολούθησε ένα εξάμηνο στην Μπότεφ Πλόβντιβ και στη συνέχεια η Λουντογκόρετς (2014-15) με την οποία κολύμπησε στα… ρηχά.

Το ευρωπαϊκό όνειρο δεν εξελίχθηκε ακριβώς όπως περίμενε, ωστόσο αυτό δεν τον αποθάρρυνε. Δεν δίστασε μάλιστα να δοκιμάσει την τύχη του στο Ιράν και την Τρακτόρ Σάζι της οποίας τη φανέλα φόρεσε για μία σεζόν (2015-16) έχοντας 15 συμμετοχές, 5 τέρματα. Δεν άργησε να επιστρέψει στην Ευρώπη για την ρουμάνικη Κονκόρντια μόλις για κάποιους μήνες, μην έχοντας όμως κάποια συμμετοχή. Η ποδοσφαιρική του αναγέννηση ήρθε υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος κόουτς, τότε προπονητής της Ξάνθης, εισηγήθηκε την απόκτησή του παρότι προερχόταν από αγωνιστική απραξία και οι Ακρίτες τον εμπιστεύτηκαν και δεν λάθεψαν. Ο Τυνήσιος άσος ήταν εκ των διακριθέντων του ελληνικού πρωταθλήματος. Ήταν δεύτερος σκόρερ της σεζόν 2016-2017, με 19 τέρματα σε 27 συμμετοχές συν 4 ασίστ (αριθμός-ρεκόρ για παίκτη της Ξάνθης τα τελευταία 24 χρόνια) πίσω μονάχα από τον Σουηδό άσο του Παναθηναϊκού Μάρκους Μπεργκ (22 γκολ, σε 28 συμμετοχές). Συνολικά στην ομάδα της Θράκης χρησιμοποιήθηκε σε 31 παιχνίδια και έστειλε 20 φορές την μπάλα στα δίχτυα.

Ωστόσο τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στη Superleague επέλεξε να τις εξαργυρώσει δεχόμενος το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που του προσέφερε η νεοφώτιστη ομάδα της β’ Τουρκίας Ερζουρούμσπορ. Φυσικά το καλοκαίρι του 2017 είχε βρεθεί στις μεταγραφικές λίστες των «ισχυρών» του ελληνικού πρωταθλήματος με τον ίδιο να δηλώνει σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του: «Νομίζω ότι έκανα εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας αρκετά γκολ με την Ξάνθη. Θα ήθελα να πάω σε καλύτερη ομάδα. Έχω δεχτεί αρκετές προσφορές, ακόμα και από τον Παναθηναϊκό. Θα συζητήσω με τον ατζέντη μου και μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσω». Και…αποφάσισε, πόνταρε στην ομάδα που είχε την στήριξη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Επιλογή με ρίσκα, που δεν του βγήκε εν τέλει σε καλό, και τον οδήγησε να… μεταναστεύσει ακόμα πιο μακριά στο δεύτερο μισό της περυσινής σεζόν. Συγκεκριμένα στο Κατάρ, για λογαριασμό της Αλ Αχλί. Εκείνη την περίοδο ο Ραζβάν Λουτσέσκου, στο «τιμόνι» του ΠΑΟΚ πλέον, έριξε στο ασπρόμαυρο τραπέζι το όνομά του. Επίσημη πρόταση δεν κατατέθηκε ποτέ. Έτσι ο Γιουνές μετακόμισε στα Εμιράτα. Μια περιπέτεια που ολοκληρώθηκε στο τέλος της σεζόν. Ο 32χρονος πλέον φορ, διεθνής με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του από το 2014 (έχει 11 συμμετοχές) έστω και με μια μικρή… καθυστέρηση θα μετακομίσει στην συμπρωτεύουσα. Όχι για τον ΠΑΟΚ, αλλά για να ηγηθεί της γραμμής κρούσης του Άρη αναζητώντας μια ακόμα ποδοσφαιρική αναγέννηση!

Τον Ραζβάν Λουτσέσκου για τον οποίο μιλά πάντα με κολακευτικά λόγια («ο Λουτσέσκου είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα στην καριέρα μου») δεν θα τον έχει στο πλάι του, αλλά αντίπαλο… «Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την χαρά μου που θα φορέσω τη φανέλα του Άρη. Ξέρω πολύ καλά την ιστορία και το τι σημαίνει να αποτελείς κομμάτι του συλλόγου. Γνωρίζω τις δυσκολίες που πέρασε η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μου δίνει επιπλέον κίνητρο για να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να επιστρέψει στις κορυφαίες θέσεις του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο κόσμος του Άρη αποτελεί το σημαντικότερο – ίσως – κομμάτι του συλλόγου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή δέχθηκα αρκετά μηνύματα και τηλεφωνήματα αγάπης τα οποία με συγκίνησαν. Χαίρομαι που τώρα θα τον έχω στο πλευρό μου και υπόσχομαι πως θα αγωνίζομαι και θα μάχομαι γι ‘αυτούς. Ελπίζω να αποτελέσω και εγώ κομμάτι την ιστορίας του συλλόγου και να αφήσω το στίγμα μου σημειώνοντας ουσιαστικές επιτυχίες με την ομάδα. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, τα στελέχη της ΠΑΕ και τον προπονητή για την εμπιστοσύνη τους», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτη των Κίτρινων!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ