Ρούι Φόντε: Το «λιοντάρι» του Λονδίνου (vids+pics)

Ρούι Φόντε: Το «λιοντάρι» του Λονδίνου (vids+pics)

To10.gr παρουσιάζει τον Πορτογάλο επιθετικό, Ρούι Φόντε, που εξετάζεται από τον Ολυμπιακό – Τα πρώτα βήματα στην Αρσεναλ, οι μεγάλες εμφανίσεις στην Μπράγκα και η μεταγραφή 9 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ - Ζει για το ποδόσφαιρο και έχει ως είδωλό του τον αδερφό του, Χοσέ, που αγωνίζεται στη Λιλ.

Ηταν Οκτώβριος του 2006 όταν αμούστακο ακόμα παιδί έφευγε από τη Λισαβόνα με προορισμό το Λονδίνο και το εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών της Άρσεναλ.  Με μια βαλίτσα όνειρα στα χέρια του άφησε πίσω του την οικογένειά του και ταξίδεψε στην Αγγλία για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Δώδεκα χρόνια αργότερα και έχοντας αποκομίσει σπουδαίες εμπειρίες από τις περιπέτειες του σε αγγλικό, πορτογαλικό και ισπανικό πρωτάθλημα είναι πλέον έτοιμος να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ο λόγος για τον 28χρονο Ρούι Πέδρο Ντα Ρόσα Φόντε ή αλλιώς Ρούι Φόντε, ο οποίος είναι ένας από τους επιθετικούς που εξετάζει ο Πέδρο Μαρτίνς για τη γραμμή κρούσης του Ολυμπιακού.

Η οικογένεια πάνω από όλα – «Ο Χοσέ είναι το είδωλό μου»

Ο Ρούι Φόντε ένας παίκτης, που δεν ζει απλά από το ποδόσφαιρο, αλλά ζει για το ποδόσφαιρο. Όπως και ο πατέρας του, που έγραψε… χιλιόμετρα στα πορτογαλικά γήπεδα ως αριστερό μπακ, αλλά και ο αδερφός του Χοσέ, που αγωνίζεται ως σέντερ μπακ στη Λιλ και το 2016 κατέκτησε το Euro με την Πορτογαλία. Μια καθαρά ποδοσφαιρική οικογένεια, που λατρεύει τη στρογγυλή θεά.

«Ο Χοσέ είναι το ποδοσφαιρικό μου είδωλο. Είναι αυτός που θαυμάζω και προσπαθώ πάντα να μαθαίνω πράγματα από αυτόν», είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι όταν αποφάσισε να αφήσει την Μπράγκα για να μετακομίσει στην Φούλαμ. Την ίδια περίοδο ο αδερφός του έπαιζε στη Σαουθάμπντον, με τον Πορτογάλο στράικερ να αποκαλύπτει ότι πήρε μεταγραφή στη Φούλαμ για να βρίσκεται δίπλα στον Χοσέ. «Ηρθα εδώ για να είμαι δίπλα στον αδερφό μου και στα ανίψια μου. Θέλω πάρα πολύ να είναι δίπλα τους και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ήρθα στην Αγγλία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά

Στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο «λαμπρά» wonderkids της Ακαδημίας της Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ και οι άνθρωποι της αγγλικής ομάδας περίμεναν να γίνει ένας αυθεντικός… κανονιέρης! Όλα άρχισαν το 1999 όταν ο πατέρας του τον έγραψε στα τμήματα υποδομής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το 2003 πήρε προαγωγή στην Κ15 της πορτογαλικής ομάδας και το 2005 ανέβηκε στην Κ17. Ηταν τότε που άρχισε να λάμπει το άστρο του. Οι σκάουτερ της Αρσεναλ τον είδαν σε ένα από τα πολλά τουρνουά που έλαβε μέρος με την Σπόρτινγκ και μπήκε αμέσως στη λίστα τους.

Ένα χρόνο αργότερα πείστηκε και έκανε το πρώτο  μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Από τη Λισαβόνα στο Λονδίνο. Η Αρσεναλ τον απέκτησε για 3 χρόνια, με ειδικό όρο να επιστρέψει στην Σπόρτινγκ, αν δεν παραμείνει στην αγγλική ομάδα, μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του. Μετά τα πρώτα… μπουσουλήματα στις μικρές ομάδες της Σπόρτινγκ, άνοιξε τα φτερά του και άρχισε να κυνηγάει το όνειρό του. Ηθελε να γίνει ποδοσφαιριστής και ήταν αποφασισμένος να κάνει πράξη τα όνειρά του.

Κανονιέρης με τις ευλογίες του Βενγκέρ

Είχε μπει πλέον στην… παραγωγική διαδικασία της Αρσεναλ. Ηταν ένας Κανονιέρης. Δούλεψε σκληρά στις μικρές ομάδες, μπήκε στις ρεζέρβες και το καλοκαίρι του 2008 έκανε το ντεμπούτο του – έστω και ανεπίσημο – με τα χρώματα της πρώτης ομάδας απέναντι στην Μπέρνλι. Συνέχισε τη σκληρή δουλειά και στις 11 Νοεμβρίου του 2008 πήρε το βάπτισμα του πυρός, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη εμφάνιση. Στο 83ο λεπτό του παιχνιδιού με την Γουίγκαν για το Λιγκ Καπ ο Βενγκέρ τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Κάρλος Βέλα. Επτά λεπτά… παραδείσου. Η δουλειά του πλέον είχε αποφέρει καρπούς. Ειχε γίνει επαγγελματίας και με τη… βούλα.

Ο συνωστισμός στην επιθετική γραμμή της Αρσεναλ δεν του άφησε, όμως, πολλά περιθώρια. Γουόλκοτ, Φαν Πέρσι, Αντεμπαγιόρ, Μπέντνερ και Βέλα. Ηταν αδύνατο να βρει χώρο. Τον Ιανουάριο του 2009 δόθηκε δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας και έγινε συμπαίκτης με τον αδερφό του. Πραγματοποίησε 10 συμμετοχές με τη φανέλα των Αετών, αλλά χωρίς να γευτεί τη χαρά του γκολ.

Πολύτιμες εμπειρίες

Τον Μάιο του 2009 η Αρσεναλ τον ενημερώνει ότι δεν θα τον κρατήσει στο ρόστερ της και μοιραία επιστρέφει στην Σπόρτινγκ, όπου ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Βιτόρια Σετούμπαλ, Εσπανιόλ. Σε δύο σεζόν έπαιξε σε 25 ματς, αλλά και πάλι χωρίς να γευτεί τη χαρά του γκολ.  Το καλοκαίρι του 2011 έμεινε ελεύθερος από την Σπόρτινγκ και υπέγραψε για δύο χρόνια στην Εσπανιόλ. Στην Ισπανία έμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, σκοράροντας 3 γκολ σε 37 συμμετοχές.

Αετός και πρώτος σκόρερ

Επόμενο σταθμός η Μπενφίκα! Ο Ρούι, 23 χρόνων τότε, υπέγραψε για πέντε χρόνια στους Αετούς της Λισαβόνας. Στο ντεμπούτο του με τη δεύτερη ομάδα της Μπενφίκα τραυματίστηκε στο γόνατο και έμεινε εκτός μέχρι το τέλος της σεζόν. Τη σεζόν 2014/2015 άρχισε πλέον να παίρνει τα πάνω του. Σε 21 συμμετοχές με τη φανέλα της δεύτερης ομάδας της Μπενφίκα σκόραρε 17 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Τον Φεβρουάριο του 2015 δόθηκε δανεικός στην Μπελενένσες για να πάρει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα. 13 ματς, 2 γκολ. Ηταν πλέον ανάμεσα στους μεγάλους.

Η Μπράγκα και η επιστροφή στην Αγγλία

Τον Ιούνιο επιστρέφει στην Μπενφίκα και τον Ιούλιο μετακόμισε στην Μπράγκα, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2017. Η Μπράγκα του έδωσε χώρο, χρόνο και δικαιώθηκε. 70 ματς, 25 γκολ, 6 ασίστ και μία μεταγραφή 9 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιστροφή του στην Αγγλία είναι πλέον… αναπόφευκτη. Η Φούλαμ του χτύπησε την πόρτα και αυτός ανταποκρίθηκε, με τη βρετανική ομάδα να χρυσώσει την Μπράγκα. Πέρσι, πραγματοποίησε συνολικά 28 συμμετοχές με τη Φούλαμ, σκόραρε 3 γκολ και έδωσε 6 ασίστ. Ηταν από τους βασικούς συντελεστές της επιστροφής της Φούλαμ στη μεγάλη κατηγορία.

Η επιστροφή στα… σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ έφερε και μεγάλες μεταγραφές για τους Κότατζερς, οι οποίο απέκτησαν τους Σίρλε και Μίτροβιτς, με αποτέλεσμα ο Ρούι Φόντε να βρεθεί τρίτη επιλογή.  Ο Ολυμπιακός εξετάζει «ζεστά» την υπόθεσή του και είναι από τους παίκτες που βρίσκονται στο κάδρο για την επίθεση.

Εχει τιμήσει και το εθνόσημο 

Ο 28χρονος επιθετικός είναι διεθνής με όλες τις μικρές ομάδες της Πορτογαλίας. Στην U21 είχε 22 συμμετοχές και 8 γκολ, στην U20 είχε 5 ματς και 2 γκολ και στην U19  έπαιξε 12 παιχνίδια και σκόραρε 8 γκολ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ