
Ο Ματίας Αλμέιδα αποτελεί παρελθόν για την ΑΕΚ μετά από μία τριετία κατά την οποία πέτυχε με εκκωφαντικό τρόπο και στη συνέχεια απέτυχε παταγωδώς.
Η σχέση ΑΕΚ και Ματίας Αλμέιδα δεν ήταν μία ακόμα σχέση ενός συλλόγου με έναν προπονητή. Αυτό έγινε κατανοητό πολύ σύντομα, από τους πρώτους κιόλας μήνες παρουσίας του στην Ένωση, μέχρι και το φινάλε του όπου παρά τα σερί αρνητικά αποτελέσματα δεν αποδοκιμάστηκε ποτέ από τον κόσμο της ομάδας. Δέθηκε με τους οπαδούς, αγαπήθηκε πολύ, αλλά αγωνιστικά η ομάδα έπιασε πάτο και η αλλαγή στον πάγκο της ήταν αναπόφευκτη.
Ο Αργεντινός έμεινε για τρία χρόνια στον κιτρινόμαυρο πάγκο και έγινε ο πρώτος προπονητής που το καταφέρνει αυτό μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, στην πρώτη «χρυσή» θητεία του Σερβοέλληνα. Κανείς έκτοτε δεν είχε καταφέρει να βγάλει τρεις σερί σεζόν στο τιμόνι της ΑΕΚ. Μόνο που η πορεία του «Πελάδο» ξεκίνησε ανάποδα. Πήρε μία ομάδα από το μηδέν και την έκανε νταμπλούχο στην πρώτη του χρόνιά.
Διαβάστε επίσης: Η μεγάλη απόφαση του Γιάννη: «Σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από τους Μπακς ο Αντετοκούνμπο» (pic)
Αν και το φυσιολογικό θα ήταν να «χτίσει» και οι επιτυχίες να έρθουν στην πορεία, με το… καλημέρα εκείνος πέτυχε κάτι που η Ένωση αγνοούσε σχεδόν μισό αιώνα και μάλιστα με ποδόσφαιρο που άρεσε ακόμα και στους ουδέτερους. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, καθώς αντί για εξέλιξη στο πρότζεκτ υπήρξε πτωτική πορεία μέχρι τον απόλυτο πάτο του μηδέν στα έξι στα πλέι οφ και της τέταρτης θέσης για μία ομάδα που μέχρι τα τέλη Φερβουαρίου διεκδικούσε στα ίσια το πρωτάθλημα.
Πάμε να δούμε όμως τους κυριότερους σταθμούς στην τριετή παρουσία του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Του ανθρώπου που ζει βάσει του κώδικα τιμής των Σαμουράι, που έχει τη δική του φιλοσοφία έχοντας βιώσει ακραίες καταστάσεις στη ζωή του, που όπως τόνιζε «υπερασπίζεται την τιμή της φανέλας». Αυτό έκανε μέχρι και το φινάλε που εδώ και μερικές εβδομάδες έμοιαζε μη αναστρέψιμο…
Ο προπονητής της Αγιά Σοφιάς
Μετά από τόσες και τόσες αποτυχημένες προσπάθειες, το καλοκαίρι του 2022 η ΑΕΚ βρήκε στο πρόσωπο του Αλμέιδα τον άνθρωπο που θα έβαζε την ομάδα στο νέο της γήπεδο. Έχοντας προηγηθεί μία καταστροφική σεζόν όπου η Ένωση έμεινε εκτός Ευρώπης, ο Αργεντινός ήρθε, άλλαξε τα πάντα και με την αύρα της Νέας Φιλαδέλφειας δημιούργησε κάτι εντυπωσιακό στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν μάλιστα αυτός που έσβησε τα κεράκια στη γιορτή των 100 χρόνων του συλλόγου στην «Opap Arena» τον Απρίλιο του 2024, σε μία συμβολική κίνηση της προηγούμενης διοίκησης που ήθελε να δείξει με αυτόν τον τρόπο πόσο σημαντικός ήταν ο Αργεντινός για το κλαμπ.
Νταμπλ μετά από 45 χρόνια
Με εκείνον στον πάγκο και με την ώθηση του νέου γηπέδου η ΑΕΚ δεν επέστρεψε απλά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά έκανε νταμπλ μετά από 45 χρόνια. Παίζοντας ποδόσφαιρο που συγκρίθηκε ακόμη και με εκείνο της σπουδαίας ομάδας των 90s, η Ένωση πέτυχε το απόλυτο στον πρώτο κιόλας χρόνο του Αλμέιδα. Παράλληλα, είδε μπροστά της να ανοίγεται και η προοπτική του Champions League που θα πήγαινε τον σύλλογο στο επόμενο επίπεδο. Το σημαντικότερο όμως ήταν πως εκείνος επανέφερε το χαμόγελο στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ.
Οι αποκλεισμοί που πόνεσαν
Το πρώτο χαστούκι ήρθε το επόμενο καλοκαίρι. Η ΑΕΚ έκανε την υπέρβαση απέναντι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ και έφτασε μία ανάσα από τους ομίλους του Champions League. Επόμενος αντίπαλος η νταμπλούχος Βελγίου, Αντβέρπ, που δεν τρόμαζε από την στιγμή που η Ένωση έβγαλε εκτός τους μπαρουτοκαπνισμένους σε τέτοιες καταστάσεις Κροάτες.
Λίγο ο τραυματισμός του Λιβάι Γκαρσία, λίγο ή μάλλον πολύ το ότι η ΑΕΚ αναγκάστηκε να παίξει τα ματς με Ντιναμό και Αντβέρπ ανά τρεις-τέσσερις μέρες λόγω των όσων έγιναν με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, ο Δικέφαλος έχασε την ευκαιρία για τα… αστέρια και μπήκε στους ομίλους του Europa League. Όποιος θυμάται τον Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη ρεβάνς με την Αντβέρπ, μπορεί να καταλάβει πόσο πολύ τον πείραξε αυτός ο αποκλεισμός γιατί όπως είχε πει τότε «μπορεί να μην έχω ξανά τέτοια ευκαιρία».
Το δεύτερο και πιο δυνατό χαστούκι ήρθε στους ομίλους του Europa. Η ΑΕΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά με τέσσερις βαθμούς στα δύο πρώτα ματς, δεν πήρε άλλον όμως στη συνέχεια παρότι έκανε κάποια πολύ σπουδαία παιχνίδια και έμεινε τέταρτη στον όμιλο. Την τελευταία αγωνιστική της αρκούσε το Χ με τον Άγιαξ για να πάρει την τρίτη θέση και να συνεχίσει στο Conference, αλλά η επιθετική προσέγγιση του Αλμέιδα και κάποια μεγάλα ατομικά λάθη, έφεραν την ήττα-αποκλεισμό, με τον κόσμο να χρεώνει για πρώτη φορά στον Αργεντινό ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Ακολούθησε η πρώτη απώλεια τίτλου εντός των τειχών. Ο Άρης άφησε εκτός Κυπέλλου την ΑΕΚ μέσω της διαδικασίας των πέναλτι, με την Ένωση να πληρώνει την πολύ κακή της εμφάνιση στο πρώτο παιχνίδι (0-0) όπου δεν έκανε φάση. Η ΑΕΚ βγήκε εκτός από τη διεκδίκηση ενός τίτλου και αυτή ήταν μόνο η αρχή, για μία ομάδα που γενικότερα μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη στη δεύτερη σεζόν του Αλμέιδα, δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια.
Το απόλυτο σοκ ήταν βέβαια ο αποκλεισμός από τη Νόα το περασμένο καλοκαίρι. Μία παντελώς άγνωστη ομάδα από την Αρμενία άφησε την ΑΕΚ εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, υποθήκευσε όλη τη σεζόν. Η Ένωση δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει από εκείνο το σοκ και όλα πήγαν στραβά κι ανάποδα μέχρι το φινάλε.
Η απώλεια του πρωταθλήματος
Με ισοπαλία στην Τούμπα η ΑΕΚ έπαιρνε το δεύτερο σερί πρωτάθλημα με τον Αλμέιδα, αλλά δέχθηκε δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και το 1-2 έγινε 3-2. Και πάλι όμως είχε την κατάσταση στα χέρια της καθώς με νίκη επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο εξασφάλιζε ουσιαστικά τον τίτλο χωρίς να την ενδιαφέρει τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ. Δεν κατέβηκε ποτέ στο γήπεδο, έχασε με 2-0, έχασε και το πρωτάθλημα. Αυτή ήταν ίσως η πρώτη φορά που η εικόνα του ως προπονητή κλονίστηκε σοβαρά στη συνείδηση των οπαδών της Ένωσης αφού χάθηκε ένας τίτλος που η ομάδα είχε ξεκάθαρα στα χέρια της από ένα σημείο και μετά.
Η αλλαγή στην ιδιοκτησία – Το ξέσπασμα στο ΟΑΚΑ
Όσο και αν από την πρώτη στιγμή ο Μάριος Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως το αφεντικό στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ο Αλμέιδα και το έδειξε και εμπράκτως ικανοποιώντας του κάθε επιθυμία σχετικά με το ρόστερ, αποδείχθηκε πως η μεταξύ τους σχέση δεν ήταν αυτή που είχε ο Αργεντινός με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Και ούτε έφτασε σε αυτό το επίπεδο μετά το ξέσπασμα του Αλμέιδα στον Ιανουάριο στο ΟΑΚΑ, παρότι τα βρήκαν οι δυο τους στις συναντήσεις που ακολούθησαν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα ο Αλμέιδα άφησε αρκετές φορές αιχμές για διάφορα πράγματα σε δηλώσεις του, φανερώνοντας ουσιαστικά πως υπήρχε σοβαρό θέμα επικοινωνίας και συνεννόησης.
Το μαύρο σερί και το φινάλε
Στις 23 Φεβρουαρίου η ΑΕΚ νίκησε με 3-0 στην Τρίπολη τον Αστέρα. Στα επόμενα οκτώ ματς πρωταθλήματος πήρε μόλις έναν βαθμό, στο 0-0 με τον Άρη. Έκανε μηδέν στα έξι στα πλέι οφ και από διεκδικήτρια του τίτλου κατέληξε τέταρτη. Όλα ξεκίνησαν βέβαια από το Κύπελλο. Από το 6-0 από τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά. Από εκεί και μετά δεν ξανασήκωσε κεφάλι η Ένωση. Είχε προηγηθεί και το 4-1 για το πρωτάθλημα στο Καραϊσκάκη. Έτσι φτάσαμε στο αναπόφευκτο τέλος που για πολύ κόσμο άργησε κιόλας. Ο πρότερος κιτρινόμαυρος βίος ήταν αυτός που κράτησε τον Αλμέιδα ως εδώ, αλλά και η αδυναμία της διοίκησης να βρει κάποια άλλη λύση για να βγάλει τη σεζόν. Πλέον η ΑΕΚ αλλάζει σελίδα και ο Αλμέιδα αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.